1. 23/02/2022

    Een op de acht Nederlanders die voor een boosterprik heeft gekozen is niet van plan een volgende booster tegen het coronavirus te gaan halen, mocht die worden aangeboden. Een op de tien weet het nog niet, zo blijkt uit een enquête van Kieskompas en datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP.

    Aan de peiling deden ruim 4400 volwassenen mee. Van deze groep heeft zo'n 70 procent al een eerste boosterprik gehaald en is 10 procent van plan dat nog te gaan doen.

    Van de mensen die een booster hebben gehaald of daar plannen voor heeft, geeft de helft aan ook een eventuele volgende prik 'zeker' te zullen halen. Nog eens 27 procent houdt het op 'waarschijnlijk wel'. Ruim 9 procent antwoordt 'waarschijnlijk niet', 3 procent zegt al zeker te weten geen volgende booster te willen. De overige 11 procent houdt de opties nog open.

    Of een volgende boosterprik mogelijk wordt gemaakt, is aan het kabinet. De Gezondheidsraad adviseerde vorige week die mogelijkheid in elk geval te geven aan mensen die een verhoogd risico lopen op ernstig verloop van een corona-infectie. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en bewoners van verpleeghuizen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil daar deze week een besluit over nemen.

    Uit de peiling van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat ouderen veel meer geneigd zijn om een volgende prik te nemen dan jongeren. Van de geboosterde 65-plussers zegt 85 procent wel een volgende oppepprik te willen. Zeven op de tien ondervraagden onder de 35 jaar zouden een extra booster nemen als de overheid die aanbiedt.

    Regionaal wordt ook uiteenlopend gedacht over een volgende booster. Respondenten uit Friesland gaven het vaakst aan geen extra prik te willen, inwoners van Zeeland die aan de peiling meededen staan hier het vaakst positief tegenover.

  2. 22/02/2022

    Het aantal nieuwe coronagevallen is wereldwijd gezien de voorbije week met 21 procent afgenomen. Dat meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag. Het is de derde opeenvolgende week dat een afname van het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen te zien is.

    Afgelopen week werden ruim 12 miljoen positieve tests geregistreerd. Het aantal doden in diezelfde periode bedroeg wereldwijd 67.000, een afname van 8 procent ten opzichte van een week eerder, en ook de eerste daling sinds begin januari. 

  3. 22/02/2022

    Het moment komt dichterbij waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State in een nieuw advies. De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) is de juridische grondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Hij loopt ten minste tot 1 maart, maar het kabinet heeft al aangegeven hem nog tot 1 juni te willen verlengen.

    De raad heeft wel begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ook wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. ,,De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie.''

    Het draagvlak voor de maatregelen neemt af, constateert de raad. Daarnaast zijn maatregelen recent snel en vergaand afgeschaald. ,,Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij." Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid 'zo snel mogelijk' worden aangepast, zodat de Twm niet meer nodig is.

    De Kamer besloot eerder deze maand al meer de regie naar zich toe te trekken, wat betreft de procedure voor verlenging van de wet. Voorheen kon de Kamer zich alleen achteraf uitspreken over verlenging van de Twm, in de toekomst moeten zowel de Eerste als Tweede Kamer vooraf instemmen. Die nieuwe procedure is nog niet van toepassing op de voorgenomen verlenging tot 1 juni.

  4. 22/02/2022

    In de noordelijke provincies worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dit doordat zij in de afgelopen tijd juist minder besmettingen hadden. Andere delen van het land hadden in de afgelopen maanden veel positieve tests en daar zijn nu meer mensen immuun.

    In de provincie Friesland zijn in de afgelopen week 2577 op elke 100.000 inwoners positief getest en in Groningen 2304 op de 100.000 mensen. Dat betekent dat in beide provincies één op elke veertig inwoners besmet bleek.

    De regio Rotterdam-Rijnmond had naar verhouding de minste gevallen. Daar testten in de afgelopen week 1271 op elke 100.000 mensen positief op het coronavirus, oftewel één op elke bijna tachtig inwoners.

  5. 22/02/2022

    Nog altijd daalt het aantal mensen dat de boosterprik tegen het coronavirus haalt. In de afgelopen week kregen bijna 65.000 mensen zo'n inenting, die de afweer tegen het coronavirus moet versterken. Dat is het laagste aantal sinds november.

    Ongeveer een maand geleden werden meer dan een miljoen nieuwe boosterprikken per week gezet. In totaal hebben nu bijna 8,8 miljoen volwassenen een oppepprik gehaald. Dat is 61,5 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. De opkomst is het hoogst onder mensen van 66 jaar en ouder. Van hen heeft meer dan 80 procent de boosterprik gekregen. De vaccinatiegraad onder jonge volwassenen is bijna 40 procent.

    Iets meer dan 4400 mensen hebben in de afgelopen week besloten om alsnog de eerste prik te halen, meer dan een jaar na het begin van de vaccinaties. Dat is het laagste aantal nieuwe eerste prikken ooit. Verder kregen ruim 5800 mensen een tweede prik.