Een op de acht Nederlanders die voor een boosterprik heeft gekozen is niet van plan een volgende booster tegen het coronavirus te gaan halen, mocht die worden aangeboden. Een op de tien weet het nog niet, zo blijkt uit een enquête van Kieskompas en datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP.
Aan de peiling deden ruim 4400 volwassenen mee. Van deze groep heeft zo'n 70 procent al een eerste boosterprik gehaald en is 10 procent van plan dat nog te gaan doen.
Van de mensen die een booster hebben gehaald of daar plannen voor heeft, geeft de helft aan ook een eventuele volgende prik 'zeker' te zullen halen. Nog eens 27 procent houdt het op 'waarschijnlijk wel'. Ruim 9 procent antwoordt 'waarschijnlijk niet', 3 procent zegt al zeker te weten geen volgende booster te willen. De overige 11 procent houdt de opties nog open.
Of een volgende boosterprik mogelijk wordt gemaakt, is aan het kabinet. De Gezondheidsraad adviseerde vorige week die mogelijkheid in elk geval te geven aan mensen die een verhoogd risico lopen op ernstig verloop van een corona-infectie. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en bewoners van verpleeghuizen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil daar deze week een besluit over nemen.
Uit de peiling van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat ouderen veel meer geneigd zijn om een volgende prik te nemen dan jongeren. Van de geboosterde 65-plussers zegt 85 procent wel een volgende oppepprik te willen. Zeven op de tien ondervraagden onder de 35 jaar zouden een extra booster nemen als de overheid die aanbiedt.
Regionaal wordt ook uiteenlopend gedacht over een volgende booster. Respondenten uit Friesland gaven het vaakst aan geen extra prik te willen, inwoners van Zeeland die aan de peiling meededen staan hier het vaakst positief tegenover.
Het aantal nieuwe coronagevallen is wereldwijd gezien de voorbije week met 21 procent afgenomen. Dat meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag. Het is de derde opeenvolgende week dat een afname van het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen te zien is.
Afgelopen week werden ruim 12 miljoen positieve tests geregistreerd. Het aantal doden in diezelfde periode bedroeg wereldwijd 67.000, een afname van 8 procent ten opzichte van een week eerder, en ook de eerste daling sinds begin januari.Het moment komt dichterbij waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State in een nieuw advies. De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) is de juridische grondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Hij loopt ten minste tot 1 maart, maar het kabinet heeft al aangegeven hem nog tot 1 juni te willen verlengen.
De raad heeft wel begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ook wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. ,,De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie.''
Het draagvlak voor de maatregelen neemt af, constateert de raad. Daarnaast zijn maatregelen recent snel en vergaand afgeschaald. ,,Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij." Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid 'zo snel mogelijk' worden aangepast, zodat de Twm niet meer nodig is.
De Kamer besloot eerder deze maand al meer de regie naar zich toe te trekken, wat betreft de procedure voor verlenging van de wet. Voorheen kon de Kamer zich alleen achteraf uitspreken over verlenging van de Twm, in de toekomst moeten zowel de Eerste als Tweede Kamer vooraf instemmen. Die nieuwe procedure is nog niet van toepassing op de voorgenomen verlenging tot 1 juni.
In de noordelijke provincies worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dit doordat zij in de afgelopen tijd juist minder besmettingen hadden. Andere delen van het land hadden in de afgelopen maanden veel positieve tests en daar zijn nu meer mensen immuun.
In de provincie Friesland zijn in de afgelopen week 2577 op elke 100.000 inwoners positief getest en in Groningen 2304 op de 100.000 mensen. Dat betekent dat in beide provincies één op elke veertig inwoners besmet bleek.
De regio Rotterdam-Rijnmond had naar verhouding de minste gevallen. Daar testten in de afgelopen week 1271 op elke 100.000 mensen positief op het coronavirus, oftewel één op elke bijna tachtig inwoners.
Nog altijd daalt het aantal mensen dat de boosterprik tegen het coronavirus haalt. In de afgelopen week kregen bijna 65.000 mensen zo'n inenting, die de afweer tegen het coronavirus moet versterken. Dat is het laagste aantal sinds november.
Ongeveer een maand geleden werden meer dan een miljoen nieuwe boosterprikken per week gezet. In totaal hebben nu bijna 8,8 miljoen volwassenen een oppepprik gehaald. Dat is 61,5 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. De opkomst is het hoogst onder mensen van 66 jaar en ouder. Van hen heeft meer dan 80 procent de boosterprik gekregen. De vaccinatiegraad onder jonge volwassenen is bijna 40 procent.
Iets meer dan 4400 mensen hebben in de afgelopen week besloten om alsnog de eerste prik te halen, meer dan een jaar na het begin van de vaccinaties. Dat is het laagste aantal nieuwe eerste prikken ooit. Verder kregen ruim 5800 mensen een tweede prik.
In elke leeftijdsgroep daalt het aantal positieve coronatests, maar vooral onder jongeren. Deze groep had eerder juist veel besmettingen, en daardoor zijn er nu waarschijnlijk veel jongeren immuun, verklaarde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder al.
Onder tieners is het aantal positieve tests in een week tijd meer dan gehalveerd. In de afgelopen week waren er in die groep ruim 53.000 bevestigde besmettingen, tegen bijna 110.000 een week eerder. Ook bij kinderen onder de 10 daalde het aantal gevallen met meer dan 50 procent, van ruim 38.000 naar bijna 19.000. Bij twintigers daalde het aantal nieuwe gevallen met bijna 30 procent, van bijna 90.000 naar bijna 64.000.
Bij ouderen is de daling van het aantal positieve tests veel kleiner. Het aantal gevallen onder tachtigers nam met ruim 9 procent af en onder 90-plussers met bijna 9 procent.
Het reproductiegetal is gedaald naar 0,83. Dat is het laagste niveau sinds eind juli, zeven maanden geleden.
Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Een cijfer van 0,83 betekent dat een groep van honderd besmette mensen gemiddeld 83 anderen aansteekt. Zij dragen het virus over aan zo'n 69 mensen, die vervolgens ongeveer 57 mensen besmetten. Bij elke stap wordt de groep besmette mensen iets kleiner. Hoe verder het getal onder de 1 komt, hoe sneller het aantal nieuwe gevallen daalt.
In mei 2020, na de eerste golf, stond het reproductiegetal op zijn laagste niveau. Het was toen 0,48. Het hoogste peil dateert van afgelopen juli, de 'dansen met Janssen'-golf. Toen kwam het reproductiegetal op 3,02 uit.
In de afgelopen week zijn 310.144 positieve testuitslagen geregistreerd bij het RIVM. Dat is 37 procent minder dan de week ervoor, en tevens het laagste weektotaal in vijf weken tijd.
Het aantal ziekenhuisopnames daalde met 12 procent. Verder lieten minder mensen zich testen op besmetting, dat aantal daalde met 38 procent.
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1626 Covidpatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 15 meer dan gisteren, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1455 coronapatiënten, 10 meer dan gisteren. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 5 tot 171. In de afgelopen 24 uur werden er 183 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 14 patiënten met corona binnengebracht.
Hongkong gaat vanaf half maart zijn 7,4 miljoen inwoners massaal testen. De coronatests zijn verplicht. Wetenschappers voorspellen, gezien het snel stijgende aantal besmettingen, dat de piek wel eens op 180.000 nieuwe gevallen per dag uit kan komen. Regeringsleider Carrie Lam laat weten dat er tot zeker half april strenge coronamaatregelen blijven gelden en dat scholen tot augustus gesloten zullen blijven.
Een meerderheid van de bevolking van Hongkong leeft met complete families in kleine appartementen, die meestal toegankelijk zijn via kleine liften. ,,De komende drie maanden zullen cruciaal zijn in de strijd tegen de pandemie'', aldus Lam. Onder de nieuwe regels zullen de inwoners zich drie keer moeten laten testen. De testcapaciteit zal daartoe worden opgevoerd naar een miljoen testen per dag.De Britse koningin Elizabeth doet het voorlopig nog rustig aan, laat Buckingham Palace vandaag weten. De vorstin, van wie afgelopen weekeinde bekend werd dat ze corona heeft, is nog ziek en heeft enkele virtuele audiënties van dinsdag afgezegd.
Volgens het paleis heeft Elizabeth, die drie keer gevaccineerd is, 'milde verkoudheidssymptomen'. Los van haar verplichtingen blijft de 95-jarige koningin wel 'lichte werkzaamheden' verrichten. Ze staat onder medisch toezicht.
Haar positieve testresultaat kwam kort nadat ze woensdag bezoek had ontvangen op Windsor Castle. Ze leunde toen op haar wandelstok. ,,Ik kan me niet bewegen", grapte ze. Bij het bezoek droeg ze geen mondkapje en schudde ze ook handen.De vaccinatie van baby's tegen infectieziekten als bof, mazelen, kinkhoest en polio is vorig jaar met ongeveer 1 procent afgenomen, meldt het RIVM op basis van voorlopige cijfers. De totale vaccinatiegraad wordt pas later berekend. Het lijkt er volgens het instituut op dat de coronapandemie geen grote gevolgen heeft gehad voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Toch is het RIVM er niet helemaal gerust op.
,,Deze cijfers stemmen tot enige ongerustheid, dus het is belangrijk om alert te blijven. Zeker als de (lichte) daling bij baby's in 2022 doorgaat", klinkt het. De coronamaatregelen hebben mogelijk invloed gehad op de opkomst voor de vaccinaties. ,,Hierdoor moesten afspraken voor vaccinatie soms worden verzet", verklaart het RIVM. ,,Ook speelde mee dat medewerkers vaak op andere plekken werden ingezet dan voor de kindervaccinaties."
Ook de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus kan enige invloed hebben gehad op de deelname aan het RVP, vermoedt het instituut. In de samenleving is veel discussie geweest over de coronavaccinaties. Op de website van het RIVM wijst programmamanager Jeanne-Marie Hament erop dat het RVP al sinds 1957 bestaat en dat de vaccins 'uitgebreid onderzocht, veilig en effectief' zijn. ,,Mijn oproep aan alle ouders is daarom: bescherm je kinderen met de vaccinaties uit het RVP."
In Rusland zijn het afgelopen etmaal 135.172 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren werden er 152.337 nieuwe gevallen gemeld. De gezondheidsautoriteiten registreerden 796 sterfgevallen die aan corona worden toegeschreven. Fors meer dan gisteren toen er 735 overlijdens door toedoen van Covid-19 werden gemeld.
De gezondheidsdienst in Hongkong heeft de afgelopen 24 uur bij 6211 personen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Nog eens 9369 kwamen positief uit een een voorlopige test. Het toenemende aantal dagelijkse besmettingen heeft de gezondheidszorg in het de metropool overspoeld en de stadstaat doet er alles aan om het tij te keren.
In Nieuw-Zeeland zijn drie politieagenten gewond geraakt nadat demonstranten een 'prikkende substantie' naar hen hadden gegooid. Een andere demonstrant reed bijna in op een groep agenten, maar kwam op het laatste moment tot stilstand.
Premier Jacinda Ardern noemde het geweld tegen de agenten 'absoluut schandelijk'. In Nieuw-Zeeland zijn sinds enkele weken demonstraties tegen het coronabeleid aan de gang, in navolging van de vrijheidskonvooien die wekenlang plaatsvonden in Canada.
Zo'n 1500 mensen protesteren rond het parlement in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Dinsdagochtend kwam het kort tot confrontaties met de politie. Op maandag zouden er menselijke uitwerpselen naar de politie zijn geslingerd.Ruim 300.000 besmettingen met het coronavirus zijn in de afgelopen week vastgesteld. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd en daarmee lijkt de omikrongolf verder af te zwakken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve coronatests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Op dinsdag komen die weekcijfers voor de 86e keer. Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 493.055 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 22 procent minder dan de week ervoor.
In de zes dagen na de laatste cijfers zijn iets meer dan 275.000 positieve tests geregistreerd. Daarmee kan het weektotaal uitkomen op 300.000 tot 325.000. Dat zou een daling van 35 tot 40 procent zijn. Het sluiten van de teststraten door de stormen van de afgelopen dagen heeft niet veel effect op dat cijfer, verwachten RIVM en GGD.
Het RIVM meldt dinsdag ook het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Vorige week waren in zeven dagen tijd 1149 mensen opgenomen in een ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Van hen kwamen 88 op een intensive care terecht. In diezelfde zeven dagen had het RIVM bericht gekregen dat 78 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden.
De Canadese premier Justin Trudeau heeft in een persconferentie gezegd de noodtoestand in het land nog enkele dagen aan te houden, omdat er blijvende dreigingen bestaan. ,,Ook al zijn de blokkades rond grensovergangen nu opgeheven, ook al lijken de dingen in Ottawa nu heel goed te gaan, deze noodtoestand is nog niet voorbij," zei de premier.
De afgelopen weken vonden in Canada grootschalige protesten rond de coronamaatregelen plaats. Honderden demonstranten blokkeerden wegen rond het parlementsgebouw in de hoofdstad Ottawa. Later werden ook verschillende grensovergangen geblokkeerd, waaronder de Ambassador Bridge, die de Canadese stad Windsor met de Amerikaanse stad Detroit verbindt. Ongeveer een kwart van alle goederenhandel tussen Canada en de VS vindt plaats via de brug. De blokkade zorgde vooral bij de auto-industrie voor problemen, omdat de aanvoer van onderdelen stokte.
De brug werd vorige week al vrijgegeven nadat de politie een rechterlijk bevel uitvoerde en een aantal demonstranten die waren achtergebleven arresteerde. Afgelopen weekend begon de politie met het ontruimen van een demonstrantenkamp in de buurt van het parlementsgebouw in Ottawa. Zondag waren alle demonstranten vertrokken. In en rond de stad blijven checkpoints aanwezig en de straat voor het parlementsgebouw blijft voorlopig gesloten.
Sinds het begin van de coronapandemie zijn in België meer dan 30.000 coronadoden gevallen. Viroloog Steven Van Gucht van het gezondheidsinstituut Sciensano zegt dat dinsdag het aantal geregistreerde overlijdens door Covid-19 over de 30.000 zal gaan.
,,Achter dat cijfer steekt een hele evolutie, twee jaar met twee winterseizoenen", aldus Van Gucht. Covid-19 maakte de meeste slachtoffers in 2020, met twee zware golven. ,,Dat was een heel dodelijk jaar, we moeten al teruggaan tot de Spaanse griep om dit soort oversterfte te zien", zegt de viroloog. ,,Duizenden extra doden in 2020 die je normaal niet ziet."
Engeland schrapt de meeste overgebleven coronamaatregelen, zodat de bevolking kan gaan 'leven met Covid'. Na de beperkingen die door de regering werden opgelegd gaat het voortaan om persoonlijke verantwoordelijkheid, aldus de Britse premier Boris Johnson.
Als onderdeel van 'leven met Covid' is het vanaf donderdag niet langer verplicht in isolatie te gaan wanneer je besmet raakt met het coronavirus. Wel is het advies nog thuis te blijven na een positieve test. De jongste versoepelingen komen terwijl de Britse koningin Elizabeth met milde coronaklachten in isolatie zit. Ze heeft de komende dagen digitale ontmoetingen.
Steeds minder mensen laten zich testen om te kijken of ze het coronavirus onder de leden hebben. Zowel bij de GGD'en als bij de commerciële testlocaties daalt het aantal afspraken, komt naar voren uit de cijfers die ze vandaag hebben bekendgemaakt.
GGD'en voerden vorige week 523.890 coronatesten uit. Dat is het laagste aantal sinds de jaarwisseling. Veel testlocaties waren in de afgelopen dagen dicht vanwege de stormen die over Nederland trokken, maar het effect daarvan op het totale aantal afspraken is beperkt, zegt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. ,,Mensen die vrijdag hun afspraak geannuleerd zagen worden, konden zaterdag of zondag zich alsnog laten testen. Daar was voldoende ruimte voor. We weten niet precies hoeveel mensen dat hebben gedaan, maar we hebben niet de indruk dat we nog een achterstand weg te werken hebben", aldus een GGD-woordvoerder. Volgens hem past het dalende aantal testen bij de daling van het aantal vastgestelde besmettingen.
De commerciële teststraten zagen ook minder bezoekers langskomen. In de afgelopen week zijn 294.000 afspraken geboekt voor Testen voor Toegang. Dat is ongeveer 10 procent minder dan een week eerder en het is het laagste aantal in bijna een maand tijd. Afgelopen zaterdag was de drukste dag van de week met ongeveer 73.000 afspraken. De zaterdag ervoor waren er zo'n 83.000 testafspraken, aldus Stichting Open Nederland. Niet iedereen die een testafspraak boekt, komt opdagen, dus het werkelijke aantal toegangstesten kan lager uitvallen.
Afgelopen etmaal zijn er 36.038 positieve coronatests geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal in zes weken tijd.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 328.988 meldingen van bevestigde besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 46.988 positieve tests per dag. Dat is het laagste niveau sinds 23 januari, bijna een maand geleden. Het gemiddelde daalt voor de negende dag op rij.
Meerdere testlocaties waren de afgelopen dagen dicht vanwege de stormen die over Nederland raasden. Sommige locaties zijn nog altijd dicht. Het RIVM weet niet of dat effect heeft op het aantal positieve tests, maar zegt dat de cijfers "passen bij wat wij denken te zien, namelijk dat de daling is ingezet".
Utrecht had in de afgelopen dag 1307 positieve tests, het hoogste aantal van het land. In Amsterdam kwamen 1263 besmettingen aan het licht en in Rotterdam 752. Daarna volgen Den Haag (681) en Groningen (630). Alleen op Schiermonnikoog waren er geen positieve tests.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht dat zeven mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Het gaat om inwoners van de gemeenten Zwolle, Haarlem, Haarlemmermeer, Zutphen, Weert, Lelystad en Renkum. Dat het overlijden van deze mensen nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Bovendien kan het werkelijke aantal sterfgevallen hoger zijn, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is overleden door de infectie.
In de afgelopen week zijn 89 sterfgevallen gemeld, gemiddeld net geen dertien per dag. Het sterftecijfer zit sinds bijna een week op dit niveau. Het is aanzienlijk hoger dan het aantal gemelde sterfgevallen in de periode daarvoor.
Bijna twee jaar geleden werd voor het eerst in Nederland een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Inmiddels zijn ruim 6,1 miljoen positieve tests geregistreerd en zijn meer dan 21.500 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.
KLM mag deze en volgende week geen passagiers van Schiphol naar Hongkong vliegen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van de stadstaat besloten nadat vorige week iemand die met KLM naar Hongkong was gevlogen besmet bleek te zijn met corona. Ook zouden twee KLM-passagiers zich niet aan de verplichtingen hebben gehouden die Hongkong reizigers oplegt.
Het vliegverbod geldt niet voor vrachtvluchten, laat KLM weten in een reactie. De vluchten die voor komende donderdag en donderdag een week later gepland stonden, gaan alleen als vrachtvlucht door. KLM neemt met alle klanten die tickets geboekt hadden voor die vluchten contact op. KLM zegt het passagiersverbod te betreuren.
Het is niet de eerste keer dat Hongkong luchtvaartmaatschappijen verbiedt te vliegen. De voormalige Britse kolonie die nu weer onderdeel is van China kent strenge coronaregels. Desondanks is in Hongkong momenteel sprake van een besmettingsgolf door de omikronvariant van het coronavirus. De Chinese autoriteiten hebben Hongkong opgedragen te zorgen dat ook dat gebied net als het Chinese vasteland teruggaat naar nul coronabesmettingen.
Bij het speciale meldpunt van onderwijsbond AOb voor medewerkers met langdurige klachten door corona hebben zich sinds de openstelling, ruim een week geleden, al zevenhonderd personeelsleden met klachten, vragen en zorgen gemeld. Mensen die aan het begin van de eerste corona-golf, die twee jaar leden losbarstte, besmet zijn geraakt en door langdurige Covid niet kunnen werken, naderen nu de keuring voor de arbeidsongeschiktheid, waarschuwt de bond op de eigen site. Ze zouden nog een derde ziektejaar moeten krijgen, vindt voorzitter Tamar van Gelder.
,,Over long covid is nog te weinig bekend: niemand weet op welke termijn je kunt verwachten dat mensen weer helemaal beter zijn. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren. En werkgevers moeten hier zo nodig voor gecompenseerd worden", zegt ze op de site.
Veel mensen zitten thuis, aldus een woordvoerder, maar er zijn er ook die koste wat het kost doorwerken. ,,Ik doe eigenlijk alles half en ik moet veel aan collega's overlaten. Maar als ik er niet ben, zit mijn klas thuis", aldus een van de bellers volgens de AOb.
Behalve lichamelijke en geestelijk klachten zijn er financiële zorgen. Mensen die niet werken vielen al terug naar 70 procent van hun salaris, maar hadden ook bijkomende kosten, zoals het opmaken van het eigen risico.
De regering moet ook met een compensatieregeling komen voor de mensen met langdurige Covid in het onderwijs, vindt Van Gelder. ,,Aan het begin van de epidemie werd gezegd dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen aan volwassenen. Dat bleek onjuist. En toen er vaccins waren, hebben wij er als AOb op aangedrongen om leraren met voorrang te vaccineren. Maar dat is niet gebeurd. En nu dreigen mensen arbeidsongeschikt te worden."
Na vijf dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen maandag weer wat gestegen. In totaal liggen daar nu 1611 Covidpatiënten. Dat zijn er 65 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op maandagen liggen er wel vaker meer Covidpatiënten in de ziekenhuizen dan de rest van de week omdat in de weekends minder patiënten worden ontslagen. Het aantal opnames is in de afgelopen weken echter wel toegenomen. Ter illustratie: één maand geleden was de coronabezetting ruim 500 patiënten lager dan nu.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1445 coronapatiënten, 67 meer dan zondag. Op de intensive cares nam dit aantal af met 2 tot 166. Precies vier maanden geleden lagen er voor het laatst zo weinig patiënten met corona onder de leden op de ic's.
Afgelopen etmaal werden er 141 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 10 nieuwe opnames.
Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met hartproblemen of buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt toevallig dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
De Britse premier Boris Johnson zal vandaag zijn plannen ontvouwen met betrekking tot het schrappen van de nog geldende coronamaatregelen in zijn land. Zijn 'leven-met-Covid'-strategie moet de Britse economie sneller uit het slop halen dan die in andere landen. Terwijl andere landen zich blijven richten op isolatie, het houden van afstand en vaccinaties wil Johnson afscheid nemen van alle regels die persoonlijke vrijheid in de weg staan.
Daaronder ook de zelfisolatie bij een positieve coronatest. Uit kostenoverweging zal de premier, ondanks waarschuwingen van experts, ook de gratis verstrekking van zelftests schrappen. ,,Vandaag zal een moment van trots markeren'', sprak Johnson. ,,Na een van de moeilijkste periodes in de geschiedenis van ons land zullen we beginnen om te leren leven met Covid.''
De deskundigen zijn er echter van overtuigd dat het testprogramma doorgang moet vinden, om zo nieuwe varianten op te merken en tijdig te kunnen handelen. ,,Het is essentieel dat dit doorgaat'', klinkt het. Groot-Brittannië zal het eerste Europese land zijn dat mensen die besmet zijn vrij laat winkelen, gebruik laat maken van het openbaar vervoer en naar het werk laat gaan. Volgens de laatste cijfers had 1 op de 20 Britten het virus onder de leden. Het sterftecijfer is het op een na hoogste binnen Europa.Waar een infectie met de deltavariant eerder nog leidde tot een hoger risico op een doodgeboren kindje, heeft gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC daarover de laatste tijd geen meldingen meer binnengekregen. Daarmee lijkt het verdringen van delta door omikron ook goed nieuws voor zwangere vrouwen.
,,We blijven het bijhouden, maar het lijkt erop dat omikron ook voor zwangere vrouwen milder is. We horen nu bijna niks, ook niet over ic-opnames of spoedkeizersnedes'', zegt de Rotterdamse specialist, die in november nog waarschuwde dat een coronabesmetting ernstige schade aan de placenta kan veroorzaken.Schoenmakers stelde van zeker dertien baby's die in de buik van de moeder waren overleden vast dat dit indirect door corona kwam. Soms ging het daarbij om de agressieve deltavariant van het virus. Zelf waren ze niet heel ziek, maar door de infectie ging hun placenta kapot, waardoor hun kindje geen zuurstof en voedingstoffen kreeg.
Op meerdere plaatsen in het land zijn de prik- en testlocaties beperkt open of gaan eerder dicht vanwege het stormachtige weer. Zo zijn alle teststraten in Rotterdam en omstreken vanaf het begin van de middag dicht. Sommige zelfs nu al. Ook de testlocatie in De Meern bij Utrecht is de gehele dag dicht. De harde wind kan leiden tot 'omvallende hekken en andere problemen', aldus de regionale GGD.
De Russische gezondheidsautoriteiten hebben de afgelopen 24 uur 152.337 positieve coronatesten afgenomen. Gisteren ging het om 170.699 nieuwe gevallen. Er werden het voorbije etmaal 735 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Een dag eerder werden 745 aan corona toegeschreven overlijdens gemeld.
Sinds vorige week is het thuiswerkadvies om maximaal de helft van de werktijd op het werk door te brengen. ,,Dat betekent: blijf thuiswerken als het kan, en ga naar kantoor voor maximaal de helft van de werktijd", verduidelijkte zorgminister Ernst Kuipers.
Vakbond CNV roept op zijn beurt werkgevers op de werkplek veiliger te maken tegen coronabesmetting. Uit een peiling bij de eigen achterban kwam naar voren dat veel mensen vinden dat hun werkplek op dit punt nog te wensen overlaat.Bijna de helft (47 procent) gaf aan op de werkplek niet goed genoeg beschermd te worden tegen de kans op besmetting. Ook merken werknemers dat er nog steeds veel besmettingen op het werk plaatsvinden.
Een op de drie ondervraagden stelde daarnaast dat de coronaregels volledig zijn losgelaten op de werkplek. En veel mensen gaven aan dat het ziekteverzuim momenteel hoger is dan ooit.
Toch willen maar weinig CNV-leden terug naar strengere coronamaatregelen. Bijna vier op de vijf ondervraagden zei voorstander te zijn van versoepelingen van de huidige regels. Reden om de werkplek zo veilig mogelijk te houden.
Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid adviseert een tweede mRNA-boosterprik bij mensen waarvan het afweersysteem is verzwakt. Voorwaarde is dat er minstens 120 dagen tussen de eerste en de tweede 'oppepprik' zit.
Suriname schaft het uitgaansverbod in de avond af. De avondklok verdwijnt vanaf maandag, maakte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondagmiddag (lokale tijd) bekend. Ook gaan maandag alle scholen weer volledig open. De afgelopen maanden waren de scholen wel open, maar kregen veel kinderen slechts twee of drie dagen per week echt les op school.
De regering van Suriname durft de versoepelingen aan nu het al enkele weken duidelijk is dat de omikronvariant ook in Suriname voor veel minder problemen zorgt dan zijn voorgangers, zoals de deltavariant. Dat blijkt onder meer uit cijfers van afgelopen zaterdag. Die dag werden er slechts 52 nieuwe besmettingen gemeld - 29 procent van het aantal geteste personen. Nog acht mensen liggen op de intensive care, 28 anderen op een gewone ziekenhuisafdeling.
In Suriname zijn tot nu toe 1310 mensen overleden aan corona. De vaccinatiegraad is met 50 procent nog steeds vrij laag. Maar volgens deskundigen is alsnog 75 procent van de bevolking goed beschermd tegen het coronavirus. Dit hogere percentage komt doordat veel mensen de afgelopen tijd zijn hersteld van een besmetting.
Ondernemers hebben tot september vorig jaar in totaal zo'n 31 miljard euro aan coronasteun gekregen. Het gaat om compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De horeca ontving als sector het grootste bedrag en kreeg bijna een vijfde van het totaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Tussen maart 2020 en september 2021 hebben bedrijven in totaal voor bijna 23,6 miljard euro aan loonkosten vergoed gekregen via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Ook is iets minder dan 7,4 miljard euro aan vaste lasten vergoed vanuit de regelingen Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De mogelijkheid tot uitstel van belastingbetaling, diverse garantiestellingen, leningen en kleine subsidieregelingen zijn niet meegenomen in het totaalbedrag van 31 miljard euro.
Horecabedrijven kregen tot en met september vorig jaar de meeste steun. In totaal kreeg de sector 5,9 miljard euro. Binnen de horeca ontvingen de restaurants veruit de meeste coronasteun, gevolgd door hotel-restaurants en cafés.
Sinds de lockdown van afgelopen december heeft het kabinet de coronasteunregelingen weer opengesteld. Halverwege januari was voor bijna 1,1 miljard euro aan vergoedingen toegekend voor loonkosten over november en december en voor vaste lasten over het vierde kwartaal van 2021.
Australië heeft maandag na bijna twee jaar zijn grenzen heropend voor reizigers uit het buitenland, mits die twee doses van het coronavaccin hebben ontvangen. Het land sloot in maart 2020 zijn grenzen voor iedereen, behalve voor burgers en permanente inwoners, op enkele uitzonderingen na.
,,De komende 24 uur zullen zo'n 56 vluchten landen in Australië", zei premier Scott Morrison zondag op Melbourne International Airport. ,,En dat aantal zal alleen maar groeien."
Wel blijven de quarantainevereisten van kracht die de staten en territoria van Australië aanhouden, evenals de beperkingen die ze hebben gesteld aan het aantal internationale aankomsten.
Israël laat vanaf 1 maart alle toeristen toe, ook mensen die geen coronavaccin hebben gehad, mits ze negatief zijn getest. Er zijn twee PCR-testen vereist, een voor de vliegreis en een bij aankomst, meldt de regering.
Momenteel worden alleen gevaccineerde buitenlanders toegelaten tot Israël. Israël sloot zijn grenzen in maart 2020. ,,We zien een consistente afname in de sterftecijfers, dus dit is het moment om geleidelijk te openen wat wij als eerste in de wereld hebben gesloten", aldus premier Naftali Bennett. "We houden wel een vinger aan de pols en zullen snel reageren in het geval van een nieuwe variant."
Het aantal bezoeken van buitenlanders is na een aantal versoepelingen gestegen, maar nog lang niet op het niveau van voor de pandemie. Afgelopen maand kwamen er 46.000 toeristen naar Israël. Dat waren er in januari 2020 333.000.
Het aantal nieuwe coronagevallen is iets toegenomen. Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.448 nieuwe besmettingen gemeld. Zaterdag werden er ruim 33.600 besmettingen gemeld en vrijdag kwamen er ruim 49.000 meldingen van nieuwe besmettingen binnen bij het RIVM.
Het zevendaags gemiddelde is wel opnieuw gedaald. Afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 49.723 nieuwe coronagevallen per dag bij het RIVM gemeld.
In Amsterdam kregen 1622 mensen het afgelopen etmaal te horen dat ze besmet zijn met het virus. In Den Haag kregen 949 mensen een positieve uitslag, in Rotterdam 885. In Utrecht werden 708 positieve testen gemeld, in Groningen 669.
Het RIVM meldt zondag acht nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval door corona is doorgegeven aan het instituut. Zaterdag meldde het RIVM nog tien sterfgevallen.
Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt, is zondag iets gedaald ten opzichte van een dag eerder, zo valt op te maken uit recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 1546 coronapatiënten in een ziekenhuis. Zaterdag lagen er nog 1550.
Op de intensive cares liggen nu 168 Covidpatiënten, 14 minder dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1378 coronapatiënten, 10 meer dan een dag eerder.
Het afgelopen etmaal werden er 123 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 12 nieuwe opnames.
Buckingham Palace meldt dat koningin Elizabeth besmet is geraakt met het coronavirus. Vooralsnog zou ze 'milde symptomen' hebben.
Elizabeth is 95 jaar oud. De vorstin ontving juist afgelopen week weer bezoek op kasteel Windsor. Dat was de eerste keer nadat zij in aanraking was gekomen met haar zoon prins Charles, die positief was getest op het coronavirus.
Na Charles testte zijn vrouw hertogin Camilla ook positief op het virus. Zij zijn beiden volledig gevaccineerd en hebben hun booster gehad.
Veel test- en vaccinatielocaties hebben vandaag hun deuren gesloten vanwege de verwachte harde wind en de nasleep van de storm Eunice. GGD Noord- en Oost-Nederland (GGD NOG) meldt dat de vaccinatielocatie in Harderwijk sinds 13.00 uur is gesloten.
,,Door de storm die over ons land raasde ligt er nog te veel los materiaal, wat overlast veroorzaakt voor onze bezoekers", meldt GGD NOG. De GGD heeft contact opgenomen met de mensen die voor zondagmiddag een afspraak hadden om die te verplaatsen.
Eerder deze week waren veel test- en vaccinatielocaties in het hele land eerder of helemaal gesloten vanwege de stormen Dudley en Eunice.
De organisatoren van de Olympische Spelen hebben kort voor de sluitingsceremonie hun tevredenheid geuit over het verloop van het evenement in Peking, ondanks de beperkingen vanwege het coronavirus.
Ruim 1,8 miljoen coronatests hebben tijdens de Olympische Spelen van Peking 437 positieve gevallen opgeleverd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte op de slotdag van de Winterspelen de balans op. ,,Het systeem met een gesloten 'bubbel' was een groot succes", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. ,,Peking was een van de veiligste plekken op aarde, zo niet dé veiligste."
De meeste positieve tests werden afgenomen op de luchthaven van Peking. Daar werden alle buitenlandse deelnemers (sporters, coaches, officials en journalisten) bij aankomst getest. De 13.654 tests op het vliegveld leverden 265 positieve uitslagen op. Iedereen die een positieve uitslag had, moest in isolatie. Alle deelnemers werden tijdens de Spelen dagelijks getest op corona. Uit die bijna 1,8 miljoen tests kwamen 172 positieve uitslagen.
De 437 positieve gevallen tellen 98 sporters en 87 teamofficials. De overige 252 gevallen zijn andere 'stakeholders', zoals het IOC het omschrijft.
,,We leven mee met de atleten die de prijs betaalden voor de veiligheid", aldus Bach. ,,Sommigen konden niet eens meedoen. Dat is voor een atleet het ergste wat kan gebeuren, een extreme mentale en psychische uitdaging."
Hongkong overweegt alle 7,5 miljoen inwoners te testen op het coronavirus. De metropool wist de eerste twee jaar van de pandemie met strenge maatregelen zonder grote uitbraken door te komen. Het aantal positieve testen stijgt nu vrijwel dagelijks, met zaterdag 6063 vastgestelde besmettingen.
,,Als we iedereen in de regio in drie tot zeven dagen laten testen, kunnen we 90% van de transmissieketen afsnijden", zei laboratoriumhoofd Anthony Wu op televisie. ,,Maar daarvoor hebben we flink meer personeel nodig. Want de testresultaten moeten er zo snel mogelijk zijn."
Idealiter worden inwoners in die paar dagen twee tot drie keer getest op het virus. Eerder maakte regionale leider Carrie Lam al bekend geen plannen te hebben voor een lockdown.