1. 21/05/2021

    De Europese Unie steekt 1 miljard euro in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika. Dat moet Afrika, waar het inenten tegen het coronavirus nog maar nauwelijks is begonnen, helpen zijn achterstand in te lopen.

    De hele wereld jaagt op de vooralsnog schaarse coronavaccins. Rijke landen trekken daarbij aan het langste eind. Afrika moet daarom zelf vaccins gaan produceren, vindt de Europese Commissie. De EU mikt er bovendien op ,,tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen doses te schenken" aan armere landen, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

    Ontwikkelingslanden dringen aan op het opheffen van het patentrecht op coronavaccins, waardoor ook anderen de vaccins zouden kunnen maken. Maar de meeste leiders van de G20-landen voelen er meer voor dat patenthouders afspraken maken met anderen over het delen van hun rechten, kennis en technologie.

  2. 21/05/2021

    De economie kan niet volledig herstellen van de coronacrisis totdat de pandemie onder controle is. Door het verschil in middelen dreigt echter een scheiding te ontstaan tussen rijke en arme landen, merkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op. Daarom moet de wereld inzetten op vaccinaties in alle landen.

    Eind 2021 moet in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd zijn, bepleit het IMF. Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn en tegelijkertijd moet er voldoende getest worden en virusuitbraken actief worden opgespoord via bron- en contactenonderzoek. Daar is 50 miljard dollar voor nodig, berekende de denktank.

    Verder denkt het IMF dat landen dit jaar genoeg vaccins voor 500 miljoen mensen kunnen doneren. Dat zou zelfs kunnen als ze de vaccinatie van hun eigen bevolking voorrang geven.

  3. 20/05/2021

    Vaccinatie helpt waarschijnlijk om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe sterk vaccinatie voorkomt dat het virus wordt overgedragen, hoe lang daarvan sprake is en van welke factoren dat afhangt, zoals het type vaccin en de virusvarianten.

    Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De raad baseert zijn conclusies op drie studies die laten zien dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca de overdracht van het virus tussen mensen met 30 tot 50 procent vermindert. Maar hoe dit op grotere schaal uitpakt, is door de beperkte opzet van de studies nog de vraag.

    Andere studies laten zien dat vaccinatie de hoeveelheid genetisch materiaal van een virus aanzienlijk kan verminderen en dat een gevaccineerd persoon ook minder lang het virus uitscheidt.

    Ondanks de beperkingen van de studies stelt de Gezondheidsraad dat vaccinatie 'in meer of mindere mate' bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen.

    Instanews image
    © Hollandse Hoogte / ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
  4. 20/05/2021

    Het kabinet gaat de steunpakketten met drie maanden verlengen. De tegemoetkoming van de loonkosten en de vaste lasten van bedrijven blijven langer bestaan omdat ook de coronaregels veel langer in stand bleven dan eerst gedacht. Ook krijgen bedrijven nog langer de tijd om uitgestelde belastingverplichtingen terug te betalen. Ingewijden bevestigen een bericht van RTL Nieuws hierover.

    De verschillende steunmaatregelen worden in hun huidige vorm verlengd, er wordt niet versoberd. Vanuit de werkgevers klonk eerder de roep om de steunpakketten voor de rest van het jaar te verlengen. Er is nu voor drie maanden gekozen, omdat nog niet duidelijk is in hoeverre de economie de komende tijd zal herstellen, als de samenleving steeds verder van het slot gaat.

  5. 20/05/2021

    De tijd tussen toediening van de eerste en de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin kan worden verkort naar vier tot twaalf weken. Dat adviseert het Gezondheidsraad aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

    Tot nu toe kregen huisartsen de instructie om de tweede AstraZeneca-prik tien tot veertien weken na de eerste te geven. Vanwege die relatief lange termijn liet minister De Jonge de Gezondheidsraad onderzoeken of dat eerder kan. Vergeleken met Janssen (maar één prik), Pfizer/BioNTech en Moderna (tweede prik na zes weken) zijn mensen die AstraZeneca krijgen pas laat volledig beschermd.