De Europese Unie steekt 1 miljard euro in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika. Dat moet Afrika, waar het inenten tegen het coronavirus nog maar nauwelijks is begonnen, helpen zijn achterstand in te lopen.
De hele wereld jaagt op de vooralsnog schaarse coronavaccins. Rijke landen trekken daarbij aan het langste eind. Afrika moet daarom zelf vaccins gaan produceren, vindt de Europese Commissie. De EU mikt er bovendien op ,,tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen doses te schenken" aan armere landen, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Ontwikkelingslanden dringen aan op het opheffen van het patentrecht op coronavaccins, waardoor ook anderen de vaccins zouden kunnen maken. Maar de meeste leiders van de G20-landen voelen er meer voor dat patenthouders afspraken maken met anderen over het delen van hun rechten, kennis en technologie.
De economie kan niet volledig herstellen van de coronacrisis totdat de pandemie onder controle is. Door het verschil in middelen dreigt echter een scheiding te ontstaan tussen rijke en arme landen, merkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op. Daarom moet de wereld inzetten op vaccinaties in alle landen.
Eind 2021 moet in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd zijn, bepleit het IMF. Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn en tegelijkertijd moet er voldoende getest worden en virusuitbraken actief worden opgespoord via bron- en contactenonderzoek. Daar is 50 miljard dollar voor nodig, berekende de denktank.
Verder denkt het IMF dat landen dit jaar genoeg vaccins voor 500 miljoen mensen kunnen doneren. Dat zou zelfs kunnen als ze de vaccinatie van hun eigen bevolking voorrang geven.
Vaccinatie helpt waarschijnlijk om besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe sterk vaccinatie voorkomt dat het virus wordt overgedragen, hoe lang daarvan sprake is en van welke factoren dat afhangt, zoals het type vaccin en de virusvarianten.
Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De raad baseert zijn conclusies op drie studies die laten zien dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca de overdracht van het virus tussen mensen met 30 tot 50 procent vermindert. Maar hoe dit op grotere schaal uitpakt, is door de beperkte opzet van de studies nog de vraag.
Andere studies laten zien dat vaccinatie de hoeveelheid genetisch materiaal van een virus aanzienlijk kan verminderen en dat een gevaccineerd persoon ook minder lang het virus uitscheidt.
Ondanks de beperkingen van de studies stelt de Gezondheidsraad dat vaccinatie 'in meer of mindere mate' bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen.
© Hollandse Hoogte / ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) Het kabinet gaat de steunpakketten met drie maanden verlengen. De tegemoetkoming van de loonkosten en de vaste lasten van bedrijven blijven langer bestaan omdat ook de coronaregels veel langer in stand bleven dan eerst gedacht. Ook krijgen bedrijven nog langer de tijd om uitgestelde belastingverplichtingen terug te betalen. Ingewijden bevestigen een bericht van RTL Nieuws hierover.
De verschillende steunmaatregelen worden in hun huidige vorm verlengd, er wordt niet versoberd. Vanuit de werkgevers klonk eerder de roep om de steunpakketten voor de rest van het jaar te verlengen. Er is nu voor drie maanden gekozen, omdat nog niet duidelijk is in hoeverre de economie de komende tijd zal herstellen, als de samenleving steeds verder van het slot gaat.
De tijd tussen toediening van de eerste en de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin kan worden verkort naar vier tot twaalf weken. Dat adviseert het Gezondheidsraad aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
Tot nu toe kregen huisartsen de instructie om de tweede AstraZeneca-prik tien tot veertien weken na de eerste te geven. Vanwege die relatief lange termijn liet minister De Jonge de Gezondheidsraad onderzoeken of dat eerder kan. Vergeleken met Janssen (maar één prik), Pfizer/BioNTech en Moderna (tweede prik na zes weken) zijn mensen die AstraZeneca krijgen pas laat volledig beschermd.
De Eiffeltoren gaat na maanden van sluiting op 16 juli weer open. Per dag worden in verband met de afstandsregels maximaal tienduizend bezoekers toegelaten, heeft de uitbater van het Parijse icoon bekendgemaakt. Dat is minder dan de helft van het aantal dat de toren voor de coronapandemie dagelijks trok.
De Eiffeltoren krijgt de grondigste renovatie in zijn 130-jarige bestaan, zodat het symbool van de Franse hoofdstad er op zijn best bijstaat tijdens de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs worden gehouden. Het stalen gevaarte krijgt een goudkleurige dan wel okergele gloed, maar de verfbeurt die daarvoor moet zorgen is uitgesteld omdat in oude verflagen sporen van lood waren gevonden. Het is de twintigste grote schilderbeurt voor de toren die sinds de opening in 1889 ruim 300 miljoen bezoekers heeft getrokken.
De Eiffeltoren is vanwege de coronacrisis sinds eind oktober gesloten.
© AP — De Eiffeltoren De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de pas die reizen binnen de EU weer gemakkelijker moet maken. Dat is net op tijd voor het parlement om het digitale 'Covid-19-certificaat' goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie.
Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. Er wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt om een beperkt aantal coronatests gratis te maken, meldt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, die namens het parlement met de lidstaten onderhandelde.
De prijs van de coronatests waarmee iemand die (nog) niet is ingeënt toch een reiscertificaat zou kunnen krijgen, was een van de belangrijkste meningsverschillen tussen de EU-landen en het EU-parlement. Dat laatste wilde de tests gratis maken, omdat mensen zonder inenting anders in het nadeel zouden zijn. Maar onder andere de Nederlandse regering hield vol dat de lidstaten dat zelf mogen bepalen.
Urk krijgt een locatie waar mensen zich kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Die komt in sporthal De Vlechttuinen. De vaccinatielocatie op Urk wordt op 7 juni in gebruik genomen, laten de gemeente en GGD Flevoland weten.
Urkers konden zich de afgelopen maanden in De Vlechttuinen al laten testen op het coronavirus. De vorige testlocatie aan de haven van het voormalige eiland werd in januari door een menigte in brand gestoken.
De kustprovincies krijgen morgen te maken met harde windstoten en daarom gaan op meerdere plekken uit voorzorg vaccinatielocaties en teststraten dicht.
Mensen kunnen voor hun prik op vrijdag onder meer niet terecht bij voormalig cruiseschip ss Rotterdam op Katendrecht in Rotterdam. Ook de prikplek naast winkelcentrum Koningshoek in Maassluis sluit tijdelijk. De teststraat in Zuidland gaat vrijdag dicht en gaat dinsdag, na Pinksteren, pas weer open. Alle afspraken worden verplaatst naar andere locaties, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond.
GGD regio Utrecht sluit de deuren van de testlocaties in Veenendaal, Vianen en Woerden.
Het KNMI waarschuwt morgen voor windstoten aan de kust. Daarom geldt code geel voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied. In het noordwesten van het land zijn in de middag en aan het begin van de avond windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur mogelijk.
Het is nog niet bekend of prik- en testlocaties in de andere regio's waar code geel geldt ook worden gesloten.
© Hollandse Hoogte / ANP — Foto ter illustratie. Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af in een testlocatie bij de RAI. Amsterdammers met een migratieachtergrond worden onevenredig zwaar getroffen door het coronavirus. Dat meldt de gemeente op basis van het onderzoek 'Covid-19 en etniciteit' van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos.
Die groep wordt vaker opgenomen worden in het ziekenhuis met Covid-19 dan Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond. Ze maakten twee tot vier keer vaker een infectie door en het sterftecijfer was bijna 1,5 keer hoger.
Verklaringen daarvoor kunnen volgens de onderzoekers slechtere woon- en werkomstandigheden zijn, vaker voorkomende onderliggende aandoeningen als diabetes en overgewicht, en taboe over en angst voor het hebben van een infectie. Maar ook een informatieachterstand door een taalbarrière kan van invloed zijn op de intentie wel of niet te testen op corona of te laten vaccineren tegen het virus.
De Tweede Kamer wil vrijwel unaniem dat mensen deze zomer gratis een test naar keuze kunnen laten doen om met vakantie te kunnen. Het kabinet is van mening dat vakantiegangers zelf hun test moeten betalen, maar op de Partij voor de Dieren na is geen enkele Kamerfractie het daarmee eens.
In een motie die vanmiddag werd aangenomen, wordt het kabinet gevraagd te kijken hoe mensen een gratis test kunnen krijgen voor hun zogenoemde digitaal groen certificaat van de Europese Unie. Met zo'n certificaat kunnen mensen aantonen dat ze negatief getest zijn op het virus, gevaccineerd zijn of al besmet zijn geweest met het virus. Het idee is dat deze groep geen nieuwe besmettingen zal veroorzaken op vakantie in de EU.
Wat de Kamer betreft moet gekeken worden of mensen zelf kunnen kiezen welke test ze laten doen. Ook de PCR-test moet een optie zijn. Zoals het nu geregeld is moeten daarvoor commerciële bedrijven worden ingeschakeld. Wie zich bij de GGD laat testen, krijgt geen bewijs dat de uitslag negatief was.
Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is vandaag gedaald tot 4567, het laagste aantal sinds 9 maart. Het weekgemiddelde daalt hiermee voor de elfde dag op rij. In de afgelopen zeven dagen zijn 31.970 positieve tests gemeld.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4688 positieve testen. Dat zijn er 103 meer dan een dag eerder, maar ruim 1300 minder vergeleken met vorige week donderdag.
Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met achttien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1899 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 103 minder dan op woensdag en 250 minder dan op dinsdag.
Het is het laagste aantal opgenomen patiënten sinds 13 maart. Op 17 maart lagen er voor het laatst minder dan 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen. In de afgelopen drie weken zijn meer dan 800 bedden vrijgekomen.
Verpleegafdelingen behandelen nu 1278 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 13 december. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde voor de vijftiende dag op rij. Op die kamers zijn nu 621 bedden bezet, zestien minder dan op woensdag.
Dat het aantal opgenomen patiënten daalt, komt doordat er al weken steeds minder nieuwe patiënten worden opgenomen. In het afgelopen etmaal belandden 159 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarvan kwamen er 21 op een intensive care te liggen. Dat is het laagste aantal sinds eind februari.
Mensen met een medische indicatie die nog geen uitnodiging voor een coronaprik hebben gekregen, zijn ongerust. Patiëntenorganiates krijgen veel vragen van mensen die willen weten of ze 'vergeten' zijn en nu zelf achter de prik aan moeten.
Volgens het RIVM wacht 10 procent van de mensen met een medische indicatie deze week nog op een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat haaks op een eerdere uitspraak van minister Hugo de Jonge dat iedereen uit deze groep (tussen 18 en 60 jaar) die elk jaar een griepprik krijgt, een uitnodiging heeft gekregen.
,,Mensen zijn heel erg verontrust", aldus Anke Vervoord, directeur van de Harteraad. ,,Ze vragen zich af of ze misschien zelf moeten bellen om de uitnodiging te krijgen, of dat ze juist moeten wachten.''
Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie krijgen veel vragen en telefoontjes. ,,Voor mensen die een chemobehandeling of zware operatie te wachten staat is het belangrijk dat ze die vaccinatie op tijd krijgen'', aldus de federatue. ,,Anders moeten ze een lichamelijk heel kwetsbare periode in zonder beschermd te zijn tegen corona.''
Vanwege de verwachte harde wind vrijdag gaan meerdere vaccinatielocaties in en rond Rotterdam dicht. Mensen kunnen voor hun prik niet terecht bij voormalig cruiseschip ss Rotterdam en bij de prikplek naast winkelcentrum Koningshoek in Maassluis. De teststraat in Zuidland gaat dinsdag, na Pinksteren, pas weer open. Alle afspraken worden verplaatst naar andere locaties, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Het KNMI waarschuwt voor windstoten aan de kust vrijdag. Daarom geldt code geel voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied. In het noordwesten van het land zijn in de middag en aan het begin van de avond windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur mogelijk.
Het is nog niet bekend of vaccinatielocaties in de andere regio's waar code geel geldt ook worden gesloten.
Mogen we open? Mogen we niet open? Voor sommige kroegen en restaurants is het maar de vraag omdat ze niet voldoen ook alle eisen die er worden gesteld aan een open terras. Soms is er namelijk sprake van te weinig ventilatie. Dat was ook het geval bij The Old Pal in Zoetermeer.
Na veel discussie over het voldoen aan de coronaregels mag eigenaar Edwin Degen toch zijn gasten verwelkomen. De ventilatie van het vorige week gesloten terras is toch voldoende. Voor die conclusie was wel even overleg tussen burgemeesters in de Veiligheidsregio nodig.
© NICO SCHOUTEN — Edwin Degen van The Old Pal moest zijn terras sluiten omdat de wanden niet open zijn tot aan de grond ivm corona. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence zal aanstaande zaterdag niet optreden tijdens de finale in Rotterdam. De zanger is positief getest op corona.
© Brunopress — Duncan Laurence. De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder ook de variant die momenteel veel rondgaat in India. Dat zegt een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.
,,Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins", zei Hans Kluge. De Belgische arts zit namens Europa in het bestuur van de WHO.
Het aantal nieuwe coronagevallen in Europa is in de afgelopen maand met 60 procent gedaald, aldus Kluge. ,,Maar deze vooruitgang is kwetsbaar. We zijn eerder in deze situatie geweest. Laten we niet dezelfde fouten maken als vorig jaar. Daardoor kon het coronavirus weer de kop opsteken en kregen het zorgstelsel, de gemeenschap en de economie de volle laag. We zijn door schade en schande wijs geworden. We gaan nu de goede kant op, maar we moeten goed blijven letten op het virus dat in Europa 1,2 miljoen levens heeft geëist. Dat staat gelijk aan de volledige bevolking van Brussel."
© ANP — Een prik met het Janssen-vaccin wordt voorbereid. Ook Belgen van 16 en 17 jaar mogen erop hopen dat ze binnenkort al worden ingeënt tegen het coronavirus. De belangrijkste adviseur van de Belgische regering raadt aan ook hen te gaan prikken.
Het positieve advies van de Hoge Gezondheidsraad, vergelijkbaar met de Gezondheidsraad in Nederland, maakt de weg vrij voor de inenting van deze tieners. De Europese toezichthouder heeft inmiddels een coronavaccin goedgekeurd voor gebruik bij deze leeftijdsgroep, maar vooralsnog is dat alleen het Pfizer-vaccin.
De Vlaamse regering sprak zondag al het voornemen uit om al vóór 11 juli 16- en 17-jarigen in te enten. Mits er genoeg vaccins zijn, tekende zij aan. De jongeren zijn pas aan de beurt zodra ouderen zijn gevaccineerd.
Nederland vaccineert voorlopig alleen 16- en 17-jarigen die extra kwetsbaar zijn voor het virus doordat ze bijvoorbeeld ook andere aandoeningen hebben. Die moeten in België ook voorrang krijgen, vindt de Hoge Gezondheidsraad.
Jongeren die besmet raken belanden zelden in het ziekenhuis, laat staan op de intensive care. Het inenten van deze groep zal daarom de druk op de ziekenhuizen niet rechtstreeks verlichten, denken deskundigen. Maar het kan de verspreiding van het coronavirus wel remmen als deze tieners, die doorgaans veel mensen zien, zijn gevaccineerd en het virus minder vaak doorgeven. Bovendien zou het stress en schooluitval kunnen schelen.
Mensen die zijn geboren in 1966 zijn aan de beurt voor vaccinatie tegen het coronavirus. Ze kunnen online een afspraak maken voor de prik. Deze groep krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
In totaal krijgen ruim 250.000 mensen de uitnodiging. Volgens de planning komt die vrijdag met de post binnen. Vanaf dat moment kunnen de vijftigers die zich willen laten vaccineren ook telefonisch een afspraak maken met de GGD. Dat kan een dag eerder al via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.
Sommige mensen krijgen een dubbele uitnodiging. Dat kan bijvoorbeeld als ze tot een groep behoren die met voorrang is gevaccineerd, zoals zorgpersoneel. "Wie al gevaccineerd is, kan de dubbele uitnodiging als niet verzonden beschouwen", aldus het RIVM.
De GGD dient de prikken toe op 132 locaties verspreid over het land.
© Pix4Profs/Edwin Wiekens — Mensen wachten op hun beurt in de prikstraat. Niet alleen ziekenhuizen, maar ook zelfstandige klinieken moeten gaan helpen om de ruim 140.000 uitgestelde operaties in te halen. En de verdeling van die achterstallige zorg moet geregeld gaan worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de instantie die toezicht houdt op het zorgaanbod en zorgverzekeraars. Lees hier meer.
De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van Covid-19 blijft hoog, maar lijkt iets af te nemen, schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een wekelijks rapport.
Er zijn iets meer operatiekamers in gebruik vergeleken met vorige week. Daarnaast geven nu 26 ziekenhuizen aan de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 28.
Omdat te weinig Nederlanders met een medische indicatie zich voor vaccinatie hadden gemeld, zijn gezonde 50 plussers afgelopen week versneld uitgenodigd. Nu blijkt waarom die groep het massaal liet afweten: 170.000 kwetsbaren hebben de vereiste uitnodigingsbrief niet gehad.
Gisteren was het de beurt aan pretparken en dierentuinen. Vanaf vandaag mogen ook de bibliotheken - onder bepaalde voorwaarden - hun deuren weer openen.
De minister van Volksgezondheid op Sint-Maarten, Omar Ottley, noemt de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen dagen 'alarmerend'. Sint-Maarten kende wekenlang een zeer beperkt aantal besmettingen en ook het aantal overleden coronapatiënten is al maanden gelijk (27). Maar in de afgelopen drie dagen zijn er 44 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.
Daarmee is het totaal aantal besmettingen gestegen naar 63. Ottley vindt dat een zorgwekkende stijging. Hij bereidt harde maatregelen voor die de bevolking moeten beschermen. Nog niet bekend is wat die maatregelen inhouden.
De overheid probeert al weken de bevolking te motiveren zich te laten vaccineren, maar er zijn nog steeds veel mensen die geen prik zijn gaan halen. In de vaccinatiecentra kunnen mensen zonder afspraak naar binnen ('walk-in'), sommige centra zijn ook 's avonds open en er wordt geëxperimenteerd met 'pop-up'-vaccinatiecentra. Het lijkt echter weinig uit te halen.
Het eiland heeft als doel 85 procent van de volwassen bevolking te vaccineren. Dat zijn ruim 44.000 personen. Tot nu toe zijn echter pas ruim 15.000 mensen gevaccineerd, minder dan 35 procent. Ter vergelijking: op Curaçao heeft meer dan twee derde van de volwassen bevolking minstens één prik gehad, op Bonaire meer dan 70 procent.
Een Nederlandse groep van coronasceptische actievoerders heeft sinds februari gecoördineerd onjuiste en misleidende informatie over Covid-19 verspreid. Zij vormden daarmee een zogeheten 'trollenleger'.
Dat meldt journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV, dat de afgelopen 3 maanden undercover ging in deze groep.
De groep actievoerders spoorde via de berichtendienst Telegram medestanders aan om nepaccounts op sociale media aan te maken en heeft deze trollen dagelijks voorzien van desinformatie over het coronavaccin. GGD'en, politici en prominente artsen worden door de leden van dit trollenleger online, maar ook fysiek lastiggevallen, aldus Pointer.
Het trollenleger, dat Het Digitale Leger wordt genoemd, is inmiddels offline omdat er onenigheid in de groep is ontstaan over hoe ze na de verkiezingen verder moeten gaan met hun campagne. Tijdens de hoogtijdagen bestond de groep uit bijna 800 leden.
Het huisadres van Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, wordt ook in de groep verspreid. Mensen worden opgeroepen om op 17 april bij de ic-arts 'koffie te gaan drinken': een term die demonstranten gebruiken om actie te voeren. Uiteindelijk komt het niet zover.
Ook zouden enkele leden in het trollenleger zich hebben aangesloten bij extreem-rechtse organisaties, zoals Stormfront Nederland. Volgens Pointer is een andere vrouwelijke trol het afgelopen jaar in het nieuws geweest, omdat zij Hugo de Jonge meerdere keren heeft belaagd op het Binnenhof.
De politie houdt de groep in de gaten, zegt een woordvoerder tegen Pointer. Het is niet strafbaar om desinformatie te verspreiden, maar er wordt wel telkens bekeken of er strafbare en concrete dreigingen zijn in deze groepen, aldus de politie.
De Belgische viroloog Marc Van Ranst heeft een klacht ingediend tegen onbekenden nadat op de website van de Vlaamse groep Viruswaanzin doodsbedreigingen tegen hem werden geuit. Onder een artikel van oprichter Michael Verstraeten schreef een onbekend profiel met de naam ic3 het volgende. ,,MVR gaat eraan. De opdracht is gegeven.”
Marc Van Ranst had op 10 mei op Twitter ook al melding gemaakt van doodsbedreigingen. Die zijn intussen van de website gewist.
De Vlaamse viroloog is op dit moment ondergedoken omdat hij wordt bedreigd door de op de vlucht geslagen militair Jurgen Conings, waar op dit moment een klopjacht op gaande is.
De hoogleraar virologie aan de Katholieke Universiteit Leuven haalde op Twitter eerder al snoeihard uit naar coronascepticus en dansleraar Willem Engel, voorman van de Nederlandse tak van Viruswaanzin (in Nederland nu Viruswaarheid). Engel vindt dat Van Ranst zelf verantwoordelijk is voor de doodsbedreigingen.
© BELGA — Marc Van Ranst. Het Indiase ministerie van Gezondheid meldt 276.110 nieuwe coronabesmettingen. Daarmee komt het totaal in het land op bijna 25,8 miljoen bevestigde besmettingen. India meldt ook 3874 nieuwe sterfgevallen, waarmee het totale dodental stijgt naar 287.122.
Een dag eerder meldde het land nog 4500 nieuwe sterfgevallen, het hoogste aantal coronadoden in een etmaal in het land tot nu toe.
Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen hoger, denken onderzoekers. Ziekenhuizen in het Aziatische land staan onder zware druk sinds het land is getroffen door een tweede coronagolf. Begraafplaatsen en crematoria zijn ook overbelast.
© AFP — Lockdown in de miljoenenstad New Delhi. Nederlanders zijn vorig jaar beduidend minder beboet vanwege wildplassen. Het aantal boetes voor dit vergrijp halveerde vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt datapersbureau LocalFocus na een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
In 2020 werden 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, tegen circa 17.000 een jaar eerder. Door de uitbraak van het coronavirus waren horecazaken een groot deel van het jaar gesloten. De politie noemt het heel aannemelijk dat het aantal boetes voor wildplassen of -poepen daardoor is gedaald.
Colombia heeft woensdag de grenzen weer geopend, met uitzondering van die met Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land hield de grenzen meer dan een jaar gesloten vanwege de coronapandemie.
Hoewel Colombia in een derde golf van besmettingen zit, heropende de overheid de grenzen met Brazilië, Ecuador, Panama en Peru toch uit economische overwegingen, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De grens met Venezuela blijft dicht omdat Colombia met dat land geen diplomatieke of commerciële relaties meer onderhoudt. Er zijn wel verschillende illegale grensovergangen, die gecontroleerd worden door smokkelaars en gewapende bendes.
De resultaten van de zogenoemde FieldLabs, waarbij is geëxperimenteerd met evenementen zoals concerten en festivals, zijn positief. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer woensdag bij het RTL-programma Beau. Met aanvullende maatregelen, zoals testen vooraf, zouden dit soort evenementen in de nabije toekomst veilig georganiseerd kunnen worden.
Keijzer benadrukte dat daarvoor eerst nog wel overleg moet plaatsvinden met het Outbreak Management Team. Pas als het OMT ook zegt dat het veilig kan, kan er worden gekeken of concerten en evenementen weer mogelijk zijn met volledig publiek.
Ook moeten de besmettingen en de ziekenhuisbezetting eerst verder dalen, tot het tweede niveau, 'zorgelijk'. Dat houdt in dat er per 100.000 inwoners 35 tot 100 besmettingen in een week worden gemeld. In de ziekenhuizen mogen op weekbasis niet meer dan 16 opnames zijn. Die beide waarden liggen nu nog een stuk hoger.
© ANP — De Haarlemse band Chef’Special met leadzanger Joshua Nolet tijdens popfestival Back To Live op het evenemententerrein van Walibi Holland. Waylon, Trijntje Oosterhuis, Kenny B, Danny Vera en andere artiesten komen in actie voor Giro555, waar geld wordt ingezameld voor de bestrijding van corona in arme landen. Mensen die een donatie doen op het nieuwe platform 555Live.nl kunnen exclusieve beelden zien die de verschillende artiesten aanbieden.
Zo heeft Trijntje Oosterhuis een speciaal nummer opgenomen om de actie te ondersteunen. Het ingezamelde geld van de landelijke actie is bedoeld voor coronaslachtoffers en om vaccineren mogelijk te maken. Daarnaast wordt met het ingezamelde geld voorlichting gegeven over het belang van vaccineren en om desinformatie te bestrijden.
Het platform biedt meer dan muzikale streams. Zo is onder meer Guido Weijers op het platform te zien met een masterclass Geluk. Cabaretière Martine Sandifort geeft een anti-stresssessie. Het is voor het eerst dat Giro555 een fondsenwervend platform lanceert.