De medische toezichthouder in China heeft farmaceut Pfizer voorwaardelijke toestemming gegeven de coronapil Paxlovid op de markt te brengen. Daarmee kunnen volwassenen met Covid-19 behandeld worden die een hoog risico lopen ernstig ziek te worden, maar de pil moet wel in een vroeg stadium van de ziekte gegeven worden.
De Chinese National Medical Products Administration liet wel weten meer onderzoek naar de pil te willen zien. In Europa is de pil niet formeel goedgekeurd, maar hebben lidstaten van de Europese Unie wel toestemming gekregen het middel in te zetten tijdens de omikrongolf. Hetzelfde gebeurde in de VS.
China heeft geen vaccins uit westerse landen goedgekeurd voor gebruik, maar heeft inmiddels meer dan drie miljard prikken met vaccins uit eigen land gezet.
Pfizer zegt in gesprek te zijn met honderd landen over de levering van Paxlovid. Het bedrijf kan dit jaar genoeg pillen leveren om 120 miljoen mensen te behandelen.
In Parijs worden dit weekend zeker 7200 agenten met onder meer pantserwagens ingezet om te voorkomen dat betogers met voertuigen in een zogenoemd vrijheidskonvooi het verkeer ontregelen. Er zijn strenge sancties aangekondigd zoals hoge boetes, celstraffen en jarenlange intrekking van het rijbewijs.
Sinds woensdag rijden tegenstanders van de coronamaatregelen in optocht uit verschillende richtingen naar de hoofdstad. Franse media melden dat ook de stijging van de energieprijzen en die van het levensonderhoud in het algemeen, betogers naar Parijs drijft. Langs de routes krijgen ze vaak veel bijval.
De autoriteiten in Parijs rekenen vooralsnog op zeker 1700 voertuigen, maar volgens berichten uit de departementen is dat laag ingeschat. Eén konvooi uit het zuiden zou vrijdag al 900 voertuigen tellen.
De konvooien zijn als truckersprotest naar Canadees voorbeeld van start gegaan, maar er rijden ook personenauto's, campers en motoren mee.
Demonstranten in de Canadese grensplaats Windsor negeren vooralsnog een rechterlijk bevel om de blokkade van de Ambassador Bridge op te heffen. Een Canadese rechter oordeelde vrijdagmiddag (lokale tijd) dat de brug die de Amerikaanse staat Michigan met de Canadese provincie Ontario verbindt om 19.00 uur (lokale tijd) moest worden vrijgegeven.
Anderhalf uur na de deadline waren er juist meer demonstranten toegestroomd en heerst er volgens internationale persbureaus een feestelijke sfeer. De politie is aanwezig maar wacht af aan de zijlijn.
De Canadese premier Justin Trudeau zei vrijdagavond tegen journalisten in Ottawa dat "deze illegale activiteiten op moeten houden" en dat "alle opties" open gehouden worden. Hij benadrukte dat een eventuele inzet van militairen een "laatste redmiddel" is dat "koste wat kost vermeden moet worden". De premier kon niet aangeven wanneer de blokkade opgeheven zou worden, "omdat we helaas vrezen voor geweld".
De truckers blokkeren met hun zogenoemde vrijheidskonvooi sinds maandag de Ambassador Bridge op de belangrijke handelsroute tussen de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staat Michigan. De blokkade zorgt vooral in de auto-industrie voor problemen omdat de aanvoer van onderdelen stokt. Ook bij twee andere grensovergangen wordt actie gevoerd.
In de hoofdstad Ottawa protesteren truckers al bijna twee weken, hoewel hun aantal slinkt. Er zijn 25 arrestaties verricht. De politie krijgt komend weekend versterking omdat er mogelijk meer protesten aan zitten te komen. In Toronto, de hoofdstad van Ontario, wordt ook geprotesteerd, evenals in andere delen van het land.
De Verenigde Staten hebben de beslissing om ook kinderen onder de 5 jaar te gaan vaccineren voorlopig met twee maanden uitgesteld. Volgens de Food and Drug Administration (FDA) is nog onvoldoende bekend over de werking van de lagere dosering en de mogelijke gevolgen voor de kinderen.
De FDA zei zich te realiseren dat veel ouders zitten te wachten om hun kinderen te vaccineren. ,,Maar we willen geen overhaaste beslissing nemen. Als de huidige verzamelde informatie nog niet aan onze standaard voldoet, kunnen we nog geen toestemming geven'', aldus directeur Peter Marks.
Vroege proefresultaten met lagere doses van het vaccin voldeden nog niet aan de verwachtingen. Vervolgens werden testen gedaan met drie lage doseringen. De resultaten daarvan worden op zijn vroegst in april verwacht.
Een Canadese rechter heeft demonstranten de opdracht gegeven de blokkade van de belangrijke grensovergang met de VS op te heffen. Volgens de burgemeester van de grensstad Windsor moeten alle demonstranten om 19.00 uur (lokale tijd) vertrokken zijn.
Lees hier het hele verhaal
De derde dosis van een Pfizer- of Modernavaccin, de zogenoemde boosterprik, wordt vier maanden na toediening minder effectief, meldt het Amerikaanse gezondheidsagentschap CDC op basis van een nieuwe studie.
Twee maanden na de booster biedt het vaccin 87 procent beschermen tegen ziekte waarbij bezoek aan de eerste hulp nodig is, maar na vier maanden was dat nog maar 66 procent. En tegen ziekenhuisopname was de bescherming twee maanden na de booster 91 procent. Na vier maanden was dat gedaald naar 78 procent.
Volgens de auteurs van de studie laten de resultaten zien dat er moet worden nagedacht over nieuwe dosissen van de mRNA-vaccins. Viroloog Anthony Fauci liet tijdens een persconferentie weten dat een vierde prik misschien noodzakelijk is voor mensen met een zwak immuunsysteem en ouderen.
Voor de studie werd naar ruim 300.000 coronagevallen in de VS gekeken.
De twee dagen achter elkaar door complotgekken belaagde GGD-priklocatie in Heerlen is vandaag gewoon open. Sommige mensen die een booster komen halen steken de medewerkers een hart onder de riem met vlaai of chocola. ,,Dat is hartverwarmend”, zegt woordvoerder Erwin Meeks. Lees hier meer.
Ingewijden zien geen grote obstakels voor de geplande versoepelingen. ,,Op detailniveau zou je nog een wijziging kunnen verwachten”, meldt een bron. ,,Het kabinet wil locaties boven de vijfhonderd bezoekers met vaste zitplekken laten werken, het OMT zou dan kunnen zeggen: doe dat vanaf 250 bezoekers.” Lees hier meer.
Brancheorganisatie van de nachtclubs Nachtbelang is 'stomverbaasd' over de mogelijk nieuwe sluitingstijden voor de horeca van 01.00 uur en dat testen voor toegang, ook bekend als 1G, wordt onderzocht voor het openen van het nachtleven. Dat schrijft Nachtbelang in een openbare brief aan minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.
De nachtclubs noemen 1G 'geen werkbare eis'. Mensen zouden niet bereid zijn zich voor het nachtleven te laten testen en bovendien is daar de testcapaciteit helemaal niet voor, aldus Nachtbelang. Bij 1G moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.
Ook storen de clubs zich aan de aangekondigde nieuwe sluitingstijd van 01.00, wat voor het nachtleven nog te vroeg is. ,,Of mensen nu van 20.00-00.00 uur bij ons binnen zijn, of van 23.00-04.00 uur maakt geen verschil in de risico's." Een inloop bij de clubs tot een bepaald tijdstip zou op korte termijn wel een optie zijn voor de clubeigenaren.
Poppodium Het Patronaat in Haarlem is nog steeds van plan om zaterdag de deuren te openen tijdens de protestactie De Nacht staat op, ondanks een dreigende boete die kan oplopen tot 50.000 euro. ,,Voor zo lang als het duurt", zo verduidelijkt directeur Jolanda Beyer, die verwacht dat de boel snel ontruimd zal moeten worden.
'Hoewel wij volledig achter de actie staan, kunnen en willen wij een dwangsom van 50.000 euro niet betalen. In het geval van ontruiming rekenen wij op de medewerking van onze bezoekers; volg de instructies van ons personeel op, ga netjes met elkaar om en begeef je rustig naar buiten en naar huis', luidt het op de website.
De gemeente Haarlem zei eerder al zaterdagavond de coronaregels te handhaven. Het Patronaat heeft een zogeheten last onder dwangsom opgelegd gekregen. Als het poppodium na een waarschuwing openblijft, kan de boete oplopen tot 50.000 euro.
In meerdere plaatsen in het land dreigen gemeenten met boetes, waardoor diverse clubs zich al hebben teruggetrokken. Onder meer Amsterdam, Groningen, Maastricht, Venlo, Den Haag en Haarlem hebben laten weten te gaan handhaven. Ook Utrecht volgt deze lijn.
De lente in België wordt volgens premier Alexander De Croo 'duidelijk luchtiger, vrijer en feestelijker' nu het land volgend weekend beduidend meer van het slot gaat. De Belgen krijgen dan veel vrijheden terug, waaronder de heropening van het nachtleven. ,,Maar we mogen niet vergeten dat zeer veel zal afhangen van ons gedrag."
De Croo bedankte tijdens een persconferentie in Brussel, waar hij de versoepelingen toelichtte, iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronamaatregelen heeft gehouden. En hij riep de bevolking op voorzichtig te blijven. ,,Laten we nu niet de fout maken om te denken dat we vandaag geconfronteerd worden met een gewoon seizoensgriepje", zei hij na afloop van het Overlegcomité waar werd besloten de code rood af te schalen naar code oranje. ,,Het virus is niet uitgeroeid."
Jongeren van 12 tot en met 17 jaar mogen een boostervaccinatie halen, nadat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat heeft goedgekeurd. Als betrokkenen dat willen, kunnen ze daarna een eigen afweging maken, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.
Het EMA komt waarschijnlijk begin maart met een beoordeling. De Gezondheidsraad adviseerde begin februari dat er geen medische redenen zijn om alle jongeren van deze leeftijd een booster aan te bieden. Bij deze leeftijdsgroep is de directe gezondheidswinst van een boosterprik zeer beperkt, ook voor de hoogrisicogroepen. Wel adviseerde de raad om maatwerk mogelijk te maken, zodat jongeren een booster kunnen laten zetten als zij een ernstig immuunprobleem hebben of als ze kwetsbare familieleden hebben. Zeer kwetsbare jongeren komen al in aanmerking voor een oppepvaccinatie.
Kuipers neemt dat advies over en biedt op dit moment geen boosters aan voor alle jongeren. Maar als de EMA een goedkeurend oordeel afgeeft dan krijgen jongeren 'in bredere zin' de mogelijkheid om een boosterprik te halen, als zij dat willen. De minister wijst hierbij ook op de omstandigheid dat soms een booster nodig is om naar een ander land te kunnen reizen of daar toegang te krijgen tot voorzieningen. Sommige landen stellen een booster al verplicht voor een Europees coronabewijs.
De GGD heeft al aangegeven dat ze snel kan beginnen met de boosters als het EMA een positief besluit neemt voor de doelgroep. Kuipers heeft ook het RIVM gevraagd om al te beginnen met de voorbereiding van de boostervaccinaties voor deze tieners.
Naar schatting kost de uitvoering ongeveer 6 tot 8 miljoen euro als er een opkomst is van 20 tot 25 procent van de genoemde leeftijdsgroep. Kuipers zegt dat hij ervoor zal zorgen dat er toegankelijke en begrijpelijke informatie komt waarmee jongeren en hun ouders een goede afweging kunnen maken.
De uitspraken van zorgminister Ernst Kuipers over carnaval hebben in Brabant en Limburg tot grote verwarring geleid. Na een aanvankelijk euforie na de Kamerbrief van de minister gisteravond dat heel veel kan met carnaval, relativeerde Kuipers die brief vandaag weer. Woordvoerders van carnavalskoepels in Limburg en Brabant toonden zich onaangenaam verrast door de nuancering die Kuipers aanbracht. ,,De aanvankelijke euforie maakte plaats voor verontwaardiging en verwarring", aldus Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie.
,,Ik kan nog niet zeggen wat er eind deze maand zal gebeuren", zei Kuipers. Het is volgens hem denkbaar dat grote bijeenkomsten in cafés of op evenementen mogelijk gemaakt worden als iedereen getest is, maar dan moet dat praktisch wel haalbaar blijken. ,,De capaciteit is uiteindelijk beperkt."
De petitie van onder anderen oud-staatssecretaris Mona Keijzer tegen de coronapas is met 800.000 handtekeningen een 'formidabel succesvolle actie', zegt premier Mark Rutte. Toch houdt hij vast aan de coronapas, ,,omdat die wel degelijk toegevoegde waarde heeft".
Rutte erkent dat de QR-code geen onomstreden middel is, maar 'in de opsomming van alle maatregelen' draagt 3G-beleid gewoon bij, zegt Rutte. ,,Op termijn wil het kabinet ook van de coronapas af, maar zijn er genoeg redenen om de maatregel te handhaven", houdt hij vol. ,,Daarom zijn er nu geen voornemens om op korte termijn ermee te stoppen."
Meerdere nachtclubs in Groningen doen toch niet mee aan de landelijke protestactie 'De Nacht Staat Op' nu de gemeente dreigt met dwangsommen. In ieder geval de gelegenheden EM2, Paradigm, Palace en Ocean 41 hebben zich afgemeld uit angst voor een hoge boete, zo meldt nachtburgemeester en Groningse actiecoördinator Merlijn Poolman vrijdag.
In meerdere steden, zo is de bedoeling, zal de nachthoreca de deuren openhouden na de tot nu toe toegestane tijd van 22.00 uur. De initiatiefnemers zijn het zat dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Groningen heeft, net als een aantal andere gemeenten gezegd te zullen handhaven. Groningen dreigt een dwangsom van 15.000 euro op te leggen aan ondernemers die hun zaak na 22.00 uur 's avonds open houden.
De Groningse actiecoördinator Poolman vreest dat meer nachtclubs zullen afhaken. Hij is zwaar teleurgesteld nu de geplande actie in Groningen waarschijnlijk in het water valt. ,,Ik durf te betwijfelen of de gemeente echt die 15.000 euro boete zou hebben uitgeschreven, maar sommige ondernemers vonden het toch te spannend en hebben zich teruggetrokken." Hij zegt dat de Groningse nachthoreca de goede relatie met de gemeente niet wil vertroebelen of in een juridisch conflict wil belanden. ,,We willen vooral vanuit een positief karakter ons geluid laten horen, dus er valt weinig meer aan te doen."
Bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht vindt dat we moeten stoppen met het systematisch testen op corona. ,,We schieten er niks mee op.’’
Begrijp hem niet verkeerd: in het ziekenhuis blijft het volgens Van der Meer belangrijk om te testen. ,,Daar doen we het om patiënten en medewerkers te beschermen. Maar het domweg iedereen met klachten testen is zinloos geworden.’’ Lees hier meer.
De nachtclubs en discotheken in België mogen volgend weekend weer open en het verplichte sluitingsuur voor de horeca om middernacht wordt vanaf 18 februari geschrapt. Klanten in de cafés, bars en restaurants mogen weer aan de bar bestellen en blijven hangen in plaats van verplicht met maximaal zes personen aan een tafeltje te blijven zitten. Dat aantal van zes verdwijnt bovendien en alleen het personeel moet nog een mondkapje dragen.
Dat zeggen verscheidene Belgische media te hebben vernomen uit kringen rond het Overlegcomité van de zes regeringen. De code rood vanwege corona wordt afgeschaald naar code oranje, wat betekent dat onder meer in de evenementen- en cultuursector meer bezoekers worden toegelaten. Voor de danscafés en discotheken geldt nog even een maximale bezetting van naar verluidt 80 procent. Bij de entree moet nog steeds een geldige coronapas worden getoond, maar ook hier moet alleen het personeel nog een mondkapje dragen.
Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar wordt het verplichte mondkapje in openbare ruimtes of het openbaar vervoer na volgende week vrijdag afgeschaft. Vanaf maandag de 21e hoeven de basisschoolkinderen ook op school geen mondkapje meer te dragen. Het vier dagen per week thuiswerken voor werknemers wordt niet langer verplicht maar 'sterk aanbevolen'.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 80.723 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het aantal positieve tests zit sinds ongeveer een week op dat niveau. De enige uitzondering was afgelopen dinsdag, toen honderdduizenden achterstallige testuitslagen in één klap werden gemeld.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zei dinsdag al dat het aantal positieve testen begint af te vlakken. Amsterdam telde afgelopen dag 3008 positieve tests en in Rotterdam werd het coronavirus 2188 keer vastgesteld.
Het RIVM kreeg in de afgelopen week 859.801 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 122.829 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau ooit.
Het dodental loopt wel iets op. In de afgelopen dag zijn negentien sterfgevallen door corona gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari. In de afgelopen week zijn zeventig sterfgevallen geregistreerd, het hoogste aantal sinds 17 januari.
Het aantal patiënten met corona op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag verder gedaald naar 189. Dat zijn er 9 minder dan op donderdag en het laagste aantal sinds 25 oktober vorig jaar.
In totaal liggen er nu nog 1540 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er 27 meer dan op donderdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met corona namelijk juist toe. Dat waren er vrijdag 1351, 36 meer dan een etmaal ervoor.
Het aantal patiënten op de intensive cares loopt, ondanks schommelingen, gestaag terug sinds de piek op 12 december. Toen lagen daar 642 patiënten. Eind december dook het aantal onder de 500, begin januari onder de 400, en later die maand onder de 300. De piek op de verpleegafdelingen werd op 30 november vorig jaar bereikt met 2250 opnamen. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen nam erna af, maar is sinds eind vorige maand weer wat aan het stijgen.
In de afgelopen 24 uur werden 210 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, op de ic's ging het om 9 nieuwe opnames. Dat zijn er in totaal 9 meer dan de voorgaande dag.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) en vakbond FNV Onderwijs & Onderzoek hebben een meldpunt geopend voor medewerkers in het onderwijs met langdurige Covid die erdoor financiële schade oplopen. De bedoeling is om de omvang van het probleem in het onderwijs in kaart te brengen.
De vakbonden vinden dat de overheid een fonds voor langdurige Covid moet instellen, zodat mensen die op de werkvloer besmet zijn geraakt en nog steeds klachten ondervinden een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen. Klachten die horen bij de aandoening zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, vergeetachtigheid, kortademigheid, hartkloppingen en langdurig verlies van reukvermogen.
Volgens de bonden heeft langdurige Covid financiële gevolgen voor de getroffenen. In het eerste ziektejaar ontvangen medewerkers nog het volledige salaris, maar in het tweede jaar zakt dat terug naar 70 procent daarvan. Wie er niet in slaagt te re-integreren, wacht het 'tweede spoor', ofwel een baan elders of arbeidsongeschiktheid, aldus de bonden.
Er staan voor het komende weekeinde meer toegangstesten gepland dan vorig weekeinde. Voor vrijdag, zaterdag en zondag zijn momenteel 49.000 afspraken gemaakt. Een week geleden stonden er rond dezelfde tijd zo'n 28.000 toegangstesten gepland. Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, verwacht dat het aantal testafspraken nog oploopt. De meeste mensen boeken kort van tevoren een afspraak, zodat ze ergens naar binnen mogen. Vorige week vrijdag zijn uiteindelijk 68.000 afspraken gereserveerd en zaterdag 78.000.
Op Franse openbare plaatsen, waar bezoekers hun coronapas moeten tonen om binnen te komen, hoeft niet langer een mondkapje te worden gedragen, laat het ministerie van Volksgezondheid vandaag weten. Het dragen van een maskertje blijft verplicht in het openbaar vervoer en publieke plekken die niet onder het coronatoegangsbewijs vallen. De nieuwe maatregel gaat maandag 28 februari in, en volgt op een afvlakking van het aantal dagelijkse coronabesmettingen in Frankrijk.
Het kabinet kan carnavalsvierders 'op dit moment nog niet' geruststellen dat de festiviteiten eind deze maand kunnen doorgaan zoals normaal. Dat zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vrijdag. Minister van Justitie Dilan Yesilgöz verwacht op haar beurt dat het feest 'waarschijnlijk nog wel aangepast' zal moeten worden.
,,Ik kan nog niet zeggen wat er eind deze maand zal gebeuren", zei Kuipers. Dat hangt onder meer af van adviezen van het OMT over de te verwachten gevolgen van versoepelingen voor de zorg. Het is denkbaar dat grote bijeenkomsten in cafés of op evenementen mogelijk gemaakt worden als iedereen getest is, maar dan moet dat praktisch wel haalbaar blijken. ,,De capaciteit is uiteindelijk beperkt."
De Nederlandse profvoetbalclubs hebben in Den Haag gepleit voor de terugkeer naar volle stadions. Diverse clubs hadden hun mascotte in de spelersbus van het Nederlands elftal naar Den Haag gestuurd. Marianne van Leeuwen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, ging samen met Jan de Jong van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Keuken Kampioen Divisie op Het Plein voor de Tweede Kamer in gesprek met minister Conny Helder van Sport.
De mascottes liepen over het Binnenhof naar Het Plein, waar ze ballen uitreikten aan diverse politici. Met deze ludieke actie wilden de voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie aandacht vragen voor hun situatie. Ze mogen op dit moment vanwege de coronamaatregelen maximaal één derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken. De clubs willen zo snel mogelijk weer al hun seizoenkaarthouders en supporters kunnen toelaten.
Het Tilburgse poppodium 013 riskeert een boete van 10.000 euro als het zaterdag meedoet aan De Nacht staat op. Desondanks gaat de protestactie gewoon door. Aan de Tilburgse club is donderdag een zogeheten last onder dwangsom opgelegd, die geldt als waarschuwing.
Als zaterdag geconstateerd wordt dat de deuren geopend zijn, wordt deze last onder dwangsom 'verbeurd verklaard'. 013 liet eerder deze week weten in korte tijd alle 1400 kaarten te hebben verkocht. De maximale bezetting ligt normaal op 3000. ,,We pakken die boete gewoon", klinkt het nu vanuit het poppodium.De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond in Utrecht de versoepelingen van het coronabeleid die het kabinet dinsdag wil aankondigen. Aan de orde komt vrijwel zeker wat de versoepelingen voor gevolgen hebben voor het vieren van carnaval eind februari. Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet daar landelijke regels voor moet vaststellen, om te voorkomen dat carnavalvierders massaal naar de stad of regio trekken waar het meeste is toegestaan.
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie zei eerder dat carnaval vanwege corona dit jaar anders zal verlopen dan de mensen gewend zijn. Alle optochten zijn al afgelast. Maar ondertussen is bekend geworden dat er waarschijnlijk heel veel versoepelingen aan komen voor eind februari, als het carnaval is. Dat komt de 'carnavalsburgemeesters' goed uit, want die waarschuwden al dat ze een hossende mensenmassa op straat niet gaan aanpakken, noch groepen verklede mensen die van kroeg naar kroeg trekken.
Het hoogste Duitse gerechtshof heeft voorlopig ingestemd met een vaccinatieplicht voor personeel in ziekenhuizen en zorginstellingen. Het constitutionele hof in Karlsruhe heeft naar eigen zeggen alle klachten afgewezen over de plicht die half maart ingaat.
Honderden mensen die in de medische sector of zorg werken, hebben zich vergeefs bij het hof beklaagd. Zij eisten in spoedprocedures dat de invoering van de prikplicht zou worden gestopt. Het hof wijst die eis af, dus de regering kan verder met invoeren.
Maar met de spoedprocedures is de vraag of de vaccinatieplicht in strijd met de grondwet zou zijn nog niet definitief beantwoord. Het hof moet zich daar nog verder in gaan verdiepen. Duitse media verwachten dat dit snel zal gebeuren.
Minister van Justitie Dilan Yesilgöz hoopt dat het perspectief op verdere versoepeling van de coronaregels helpt om komend weekend 'de rust te bewaken'. Zaterdag protesteert de nachthoreca tegen de nu geldende sluiting door toch open te gaan.
De bewindsvrouw vraagt ze dat niet te doen nu duidelijk is dat het kabinet het volgend weekend denkt te kunnen versoepelen. ,,Er is een reden dat we het stap voor stap doen. Het liefst doen we alles open, maar zo ver zijn we nog niet", aldus Yesilgöz.,,Ik hoop dat dit bijdraagt aan een goed gesprek van de burgemeesters met de horeca in de eigen gemeente", aldus de minister. ,,Ik heb gezien dat er burgemeesters zijn die zeggen: luister, wij willen ook net als iedereen dat het allemaal open kan."
Yesilgöz: ,,Dat kan nu nog niet, dus ga nou niet voor eigen rechter spelen." Ze wijst erop dat de burgemeesters ook kunnen ingrijpen, en er boetes kunnen volgen. ,,Maar dit is natuurlijk een sfeer waar je helemaal niet in wil zitten."
Het aantal dagelijkse coronabesmettingen in Rusland is voor het eerst sinds het begin van de pandemie boven de 200.000 uitgekomen. Het land meldt over de afgelopen 24 uur 203.949 nieuwe gevallen. Gisteren bleef het aantal, met 197.076, net onder dat recordaantal. Er worden vandaag 722 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 gemeld. Een dag eerder ging het om 702 overlijdens.
Hoofdwetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie, Soumya Swaminathan, zegt dat het einde van de coronapandemie nog niet in zicht is. Er zijn volgens Swaminathan meer virusvarianten op komst. ,,We hebben het virus zien ontwikkelen, zien muteren'', zegt zij. ,,Daarom weten we dat er meer varianten, varianten van zorg, zullen komen. We zitten nog niet aan het eind van de pandemie.''
Om de, op het gras rond het Nieuw-Zeelandse parlementsgebouw kamperende, betogers te verjagen, heeft de voorzitter van het parlement de sproeiers aan laten zetten. Het aantal betogers in 'Kamp Vrijheid' is van 250 opgelopen tot ongeveer 1500.
,,Ze zijn niet legaal op het terrein, dus het is geen probleem om hun ongemak te vergroten", aldus voorzitter Trevor Mallard. Op het terrein wordt sinds dinsdag geprotesteerd tegen het 2G-beleid en de vaccinatieplicht voor bepaalde beroepen.
De sproeiers werden 's middags laat aangezet en zullen ook 's nachts aan blijven. Het gazon is inmiddels doorweekt. Ook de demonstranten en hun tenten zijn drijfnat. Het heeft bovendien ook geregend en het gaat dit weekend mogelijk nog harder regenen.Mensen die een niertransplantatie ondergingen, hebben een zes keer grotere kans dan mensen zonder nierproblemen om te overlijden aan het coronavirus als ze eenmaal in het ziekenhuis belandden met een coronabesmetting. Ook hebben deze mensen zes keer meer kans om in de maanden na hun coronabesmetting opnieuw te worden opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit een nieuwe studie.
Voor het onderzoek, waaraan elf Nederlandse ziekenhuizen meededen, zijn 4000 opgenomen Covidpatiënten onderzocht. De verschillen tussen niertransplantatiepatiënten en coronapatiënten zonder nierproblemen zijn direct bij binnenkomst in het ziekenhuis niet groot, aldus de onderzoekers. Maar na drie maanden blijken er wel 'grote gezondheidsverschillen' te zijn.
Andere nierpatiënten, zoals mensen die afhankelijk zijn van dialyse, hebben evenveel kans op een ernstig verloop van een coronabesmetting als mensen zonder nierproblemen. Uit ander onderzoek komt naar voren dat slechts de helft van de mensen met een niertransplantatie genoeg antistoffen ontwikkelt tegen het coronavirus na twee prikken met een vaccin, zo meldt het Amsterdam UMC.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt woensdag met het eerste deelrapport over de aanpak van de coronacrisis naar buiten. De OVV heeft de periode maart 2020 tot september 2020, dus het begin van de pandemie voor Nederland, onder de loep genomen. De presentatie van OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met de onderzoeksbevindingen wordt rechtstreeks via internet uitgezonden.
Er is vooral gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Daar was veel kritiek op omdat bewoners nagenoeg van de buitenwereld werden afgesloten. Ook heeft de OVV de voorbereidingen op de pandemie, de crisisstructuur en de crisiscommunicatie van de overheid onder de loep genomen. Het onderzoek is mede op verzoek van het kabinet uitgevoerd.
Het tweede deelrapport wordt rond de zomer verwacht, dit richt zich op de periode september 2020 tot juli 2021. ,,In dit deel wordt de aanpak van het vaccinatieprogramma onderzocht en drie ingevoerde maatregelen uit deze periode: de mondkapjesplicht, de scholensluiting en de avondklok", laat de OVV weten. Er komt ook nog een derde onderzoek, naar de periode na juli 2021.De gemeente Rotterdam waarschuwt de clubs die in de nacht van zaterdag op zondag mee willen doen aan de protestactie ‘De nacht staat op’ tegen de coronamaatregelen. ,,Een echt protest na tien uur mag, maar gewoon open zijn en een biertje tappen en dansen mag niet. Dat is echt in strijd met de coronaregels.’’
'Jij durft!' Begin je een restaurant, komt corona. Het overkwam Joost van Vliet (54) uit Gouda met Nusa. Maar het kan verkeren: hij opent binnenkort vestiging nummer zes van het Indonesische eetcafé. ,,Als je zegt, joh, begin een visserij in Patagonië, dan doe ik het.”
De politie treedt van vrijdagnacht tot en met maandagochtend niet op als de nachthoreca, in strijd met de coronamaatregelen, besluit de deuren te openen. De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB hebben hun leden daartoe opgeroepen om op deze manier een betere cao af te dwingen.
Eerder deze week voerden de bonden al actie door geen boetes uit te delen bij lichte overtredingen.
Nachthoreca in heel Nederland doet mee aan 'De Nacht staat op', waarbij ze hun deuren openen uit protest tegen de coronamaatregelen. De politiebonden roepen hun leden op om zo passief mogelijk toezicht te houden op het uitgaanspubliek.
Franse truckers zetten hun rit naar Parijs voort voor hun protest tegen de coronamaatregelen in het weekend. De politie in de hoofdstad heeft de protestactie verboden en dreigt met zware sancties voor truckers of andere auto's die het verkeer belemmeren. Maar het zogenoemde vrijheidskonvooi lijkt hierdoor niet afgeschrikt. Veel vrachtrijders vertrekken vrijdag vanuit het oosten en noorden. Woensdag en donderdag vertrokken betogers uit het verder afgelegen zuiden en westen.
De trucks worden op veel routes vergezeld door veel andere voertuigen met mensen die tegen de coronamaatregelen of andere zaken willen demonstreren. Veel deelnemers komen met eisen die in 2018 en 2019 de protestbeweging van de zogenoemde gele hesjes stelde. Het huidige protest is ook op sociale media ontstaan en lijkt niet strak geregisseerd, maar bijvoorbeeld de site Convoi.fr telt al 400.000 aanhangers. Er moet 'een enorme picknick' komen aan de rand van Parijs, maar waar en wanneer is nog niet duidelijk gemaakt.
De Franse autoriteiten vrezen een opleving van de gele hesjes, twee maanden voor de presidentsverkiezingen. De massale beweging verlamde destijds het land en dwong de regering tal van impopulaire maatregelen in te trekken.
Het protest wordt uitgevoerd naar het voorbeeld van Canadese truckers. Zij reden over drie lange routes naar de hoofdstad Ottawa om er tegen alle beperkingen te betogen die uit naam van de volksgezondheid worden opgelegd. Het protest kreeg langs de route massale bijval en was op het hoogtepunt eind januari in Ottawa. Een deel van betogers is daar echter tot irritatie van bedrijven en bewoners nog steeds.
De Russische president Vladimir Poetin hield bewust afstand van Emmanuel Macron omdat de Franse president zou hebben geweigerd een coronatest af te laten nemen. Bronnen rondom Macron zeggen dat tegen persbureau Reuters naar aanleiding van een iconische foto van de twee wereldleiders.
Macron en Poetin spraken elkaar maandag vanwege het conflict rondom Oekraïne. Een foto waarop te zien was hoe de twee aan een meterslange tafel ver uit elkaar zaten, werd veelvuldig op sociale media gedeeld. Diplomaten suggereerden dat Poetin een 'diplomatieke boodschap' over wilde brengen door de Franse president fysiek op afstand te houden.
Volgens de bronnen rondom de Franse president werd Macron in Rusland echter gevraagd een coronatest af te laten nemen voordat hij Poetin kon ontmoeten. Weigerde hij dat, dan moest hij afstand houden van zijn Russische ambtsgenoot.
,,Wij wisten dat dit zou betekenen dat er geen handen geschud konden worden en er aan een lange tafel overlegd zou worden, maar we konden niet accepteren dat Rusland de hand zou weten te leggen op het DNA van de Franse president", aldus een van de bronnen. De Fransen hadden hun twijfels over de betrouwbaarheid van de Russische doktoren.
De Russische president zou volgens de bronnen in 'een strenge bubbel' zijn gehouden. Macron deed voor vertrek naar Rusland in Frankrijk een PCR-test. Het Kremlin wilde niet op vragen van Reuters over de kwestie reageren.
Het Witte Huis heeft de Canadese regering opgeroepen het truckersprotest aan de grens te beëindigen. De regering van president Joe Biden staat ,,24 uur per dag klaar om te helpen snel een einde te maken aan deze crisis", meldt het Witte Huis donderdag.
Canadese vrachtwagenchauffeurs blokkeren al dagen belangrijke grensovergangen naar de VS, met gevolgen voor de bevoorrading van vooral de auto-industrie. Donderdag werd een derde blokkade opgeworpen, in de centrale provincie Manitoba. Daarnaast zorgen truckers al een week of twee voor overlast in de hoofdstad Ottawa, waar de politie zegt harder op te gaan treden.
Het Witte Huis vraagt Canada om de demonstranten op federaal niveau aan te pakken en belooft ,,volledige ondersteuning". De Canadese premier Justin Trudeau haalde de afgelopen week meerdere keren uit naar de truckers, die op hun beurt zeggen niet te zullen wijken totdat alle coronamaatregelen in het land zijn opgeheven.
Politiekorpsen in Amerikaanse staten bereiden zich intussen voor op acties in eigen land. Vrachtwagenchauffeurs zouden dit weekend met 'truckerskaravanen' willen samenkomen in Washington. Ook in België, Oostenrijk, Frankrijk en Nieuw-Zeeland zijn zelfverklaarde vrijheidsstrijders op wielen onderweg naar parlementsgebouwen.
Consumenten geven nu er minder coronabeperkingen zijn weer meer geld uit in de horeca en aan reizen. Dat gaat ten koste van de uitgaven bij winkels, stellen economen van ABN AMRO, die voorspellen dat de detailhandel dit jaar met 1 procent groeit. De toegenomen concurrentie van andere sectoren is overigens niet het enige probleem. Ook de gestegen prijzen van veel producten zorgen ervoor dat consumenten minder vertrouwen hebben en minder bereid zijn aankopen te doen.
Tijdens de coronacrisis zijn daarnaast enkele zwakheden van winkels blootgelegd, zoals de beperkte mogelijkheden om weerstand te bieden aan de opkomst van onlineshoppen. Ook bleken veel winkels te afhankelijk te zijn van een beperkt aantal aanbieders, waardoor ze vatbaarder waren voor verstoringen.
Bovendien zijn er extra onzekerheden ontstaan door de crisis, zoals personeelstekorten en oplopende schulden. De totale belastingschuld van de winkelbranche ging vorig jaar tussen februari en augustus van 1,1 miljard euro naar 1,5 miljard euro. De gemiddelde winkel heeft een belastingschuld van 95.000 euro, rekenen de bankeconomen voor.
Binnen de detailhandel zijn er wel grote verschillen. Zo hebben winkels die eten verkopen zoals supermarkten en speciaalzaken de afgelopen twee jaar goede zaken gedaan. Hun omzet krimpt dit jaar waarschijnlijk met 1 procent. Kledingzaken en schoenenwinkels groeien juist met respectievelijk 7 en 4 procent, maar daarmee zijn de omzetverliezen van de afgelopen jaren nog niet goedgemaakt.
Elektronicazaken deden het aan het begin van de coronacrisis goed, maar vorig jaar weer minder. Ook dit jaar krijgen zij het lastig omdat consumenten de wat grotere uitgaven uitstellen.
Politiekorpsen in Amerikaanse staten bereiden zich voor op acties van vrachtwagenchauffeurs. Hoewel nog onduidelijk is hoe omvangrijk de protesten uitpakken, heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gewaarschuwd dat vanaf komende zondag mogelijk 'truckerskaravanen' op gang komen die in maart zouden samenkomen in regeringscentrum Washington.
Net als in Canada zouden steden en belangrijke transportroutes kunnen worden verstoord. Sociale media staan bol van de plannen van Amerikaanse truckers die zeggen solidair te zijn met hun Canadese collega's, die zich door de overheid gedwongen voelen een coronavaccin te halen. Ook andere beroepsgroepen roeren zich.
Tot woede van de Canadese regering blokkeren vrachtwagens al dagen belangrijke grensovergangen naar de VS, met gevolgen voor de bevoorrading van vooral de auto-industrie. Donderdag werd een derde blokkade opgeworpen, in de centrale provincie Manitoba. Daarnaast zorgen truckers al een week of twee voor overlast in de hoofdstad Ottawa, waar de politie zegt harder op te gaan treden.
Volgens de Amerikaanse waarschuwing zijn er momenteel geen aanwijzingen voor geweldsuitbarstingen. Maar bestaat het risico dat hulpverleners, transport, overheids- en commerciële diensten ernstig worden verstoord, ook omdat mogelijk tegenprotesten volgen.
Het Canadese 'Vrijheidskonvooi' krijgt ook in Europa navolging. In Frankrijk zijn vrachtwagens op weg naar Parijs voor een protest, dat de autoriteiten in de hoofdstad hebben verboden. Ook België en Oostenrijk hebben een verbod afgekondigd voor de zelfverklaarde vrijheidsstrijders op wielen.
Mensen die besmet zijn met corona hoeven mogelijk minder lang in zelfisolatie, zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in de talkshow Beau. Nu is die periode nog minstens een week, maar omdat men minder lang ziek is door de omikronvariant zou dit mogelijk korter kunnen. Het is aan het RIVM om dit te beoordelen, aldus Kuipers.
Wanneer iemand nu uit zelfisolatie mag bij een positieve besmetting, hangt af van hoe lang iemand al klachtenvrij is. Pas na 24 uur zonder klachten kan iemand weer naar buiten. Maar dan moeten de eerste klachten wel langer dan een week geleden zijn ontstaan.
Kuipers vreest dat de samenleving ontwricht raakt door het grote aantal mensen dat vanwege een coronabesmetting binnen moet blijven. Sectoren zoals de zorg of het openbaar vervoer kampen al met krapte omdat veel mensen ziek thuiszitten. Gemiddeld raken momenteel zo'n 120.000 mensen per dag besmet, aldus het RIVM.
Om de samenleving te ontlasten, versoepelde het kabinet al de quarantaineregels na contact met een besmet persoon. Wie in de buurt is geweest van iemand met corona, hoeft nu niet meer in quarantaine als hij of zij langer dan een week geleden is geboosterd. Ook na een besmetting in de afgelopen acht weken hoeft iemand niet meer in quarantaine. De versoepelde regels gelden alleen als iemand geen klachten heeft.
Directeur Danny Damman van de Ziggo Dome in Amsterdam, is 'geschrokken' van het nieuws dat evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zitplaatsen moeten regelen. In de concerthal in Amsterdam passen zo'n 17.000 mensen, wat betekent dat iedereen moet zitten. Daardoor passen er een stuk minder mensen in de zaal.
,,Dan vrees ik dat sommige huurders denken, liever niet, laat maar", zegt Damman. ,,Als dit de beslissing is, dan ben ik bang dat een paar huurders denken: dat past niet bij het karakter van het evenement." Het vormt mogelijk 'een knelpunt' om door te gaan, denkt hij. ,,Als je naar een cabaretvoorstelling gaat, kun je mensen laten zitten. De theaters zijn hier fantastisch mee geholpen. Maar de grote zalen met sta-evenementen niet."
De logica is Damman en Jolanda Jansen, algemeen directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, nog niet duidelijk. ,,Waarom mag je wel staan tot vijfhonderd mensen, maar daarboven niet?", vraagt Jansen zich af. Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals sluit zich daarbij aan. ,,Dat betekent dat je wel mag dansen in de Ekko in Utrecht, maar niet in Paradiso in Amsterdam. Dat is krom." De drie hopen dat daar tijdens de persconferentie dinsdag meer duidelijkheid over komt.
Damman, Jansen en Schans hopen ook dat er snel plannen voor de lange termijn komen. Jansen zegt het liefst op 11 maart weer open te gaan. ,,Dan is het precies twee jaar nadat we dicht moesten, maar we hebben opstarttijd nodig", zegt Jansen. ,,Er moeten artiesten geboekt en podia opgebouwd worden. We kunnen niet van de een op de andere dag open. Het is belangrijk dat het kabinet heel snel kleur bekent en de maatschappij opengooit. Daar is iedereen aan toe."
Als de horeca vanaf komende week weer tot 01.00 uur open mag blijven, dan is dat goed voor de gewone cafés en restaurants. Voor de nachthoreca 'betekent dit niets', stelt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een eerste reactie. ,,De overheid doet nu of ze daar ook wat voor betekent, maar dat is niet zo.''
In gesprekken met de ministeries kwamen de langere openingstijden afgelopen week al aan de orde, zegt Willemsen. Daarnaast lijkt het plan om de nachtclubs en discotheken te openen met verplicht testen vooraf post te hebben gevat bij de overheid, geeft Willemsen aan. KHN ziet daar echter niets in. ,,De doelgroep van de nachthoreca heeft zich niet laten boosteren en zal zich ook niet laten testen. Die gaan dan naar illegale feestjes en dan heb je er helemaal geen grip meer op.''
Daarnaast hebben tieners en twintigers weinig kans op ernstige symptomen bij een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, benadrukt Willemsen. KHN wil daarom voorlopig de nachtclubs en discotheken openen met het verplicht tonen van een QR-code. ,,Maar als de beperkingen verdwijnen moet die verplichting er ook snel weer vanaf.''
Willemsen snapt het dan ook goed dat de nachthoreca dit weekeinde de deuren opent tijdens een protestactie. ,,Wij hebben daar heel veel begrip voor. Zij zien dat mensen in huis feestjes houden en in fabriekspanden en zelf moeten ze gesloten blijven.'' Dat er nu toch gemeentes zoals Amsterdam zijn die aankondigen boetes uit te gaan delen, begrijpt de KHN-voorzitter eveneens. ,,Burgemeesters zitten ook in een lastige positie.'' Willemsen blijft dan ook positief gestemd. ,,We hopen dat er de komende dagen nog wat anders uitkomt.''
Het kabinet wil dat stadions en theaters vanaf volgende week vrijdag geen 1,5 meter meer hoeven aan te houden en dus veel meer mensen binnen kunnen laten. Ook wil het kabinet het mogelijk maken dat horeca open kan tot uiterlijk 01.00 uur.
Het gaat om een voorstel: eerst moet het Outbreak Management Team adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. De voorstellen komen uit een brief die later vandaag naar de Tweede Kamer gaat. Het gaat om 'een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket', aldus premier Mark Rutte gisteren.
Prins Charles is opnieuw besmet geraakt met het coronavirus. De Britse troonopvolger is vanochtend positief getest, heeft Clarence House bekendgemaakt.
Het is niet duidelijk wanneer de prins voor het laatst zijn 95-jarige moeder heeft gezien. Een bron van het koninklijk huis meldt dat Charles recent bij Elizabeth op bezoek is geweest en dat het staatshoofd geen symptomen heeft. De koningin leeft sinds het begin van de pandemie in een zogeheten bubbel op Windsor Castle.
Voor Charles is het al de tweede keer dat hij corona heeft. In maart 2020 behoorde hij tot een van de eersten die positief testte. Hij had destijds 'milde symptomen', maar kon vanuit huis nog wel doorwerken. Er zijn geen details over zijn huidige toestand bekendgemaakt. De 73-jarige prins is volledig gevaccineerd en heeft ook zijn boostershot gehad, wat de kans op ernstige ziekte kleiner maakt.
Charles zit momenteel in zelfisolatie. Zijn bezoek aan Winchester ging op het laatste moment niet door. Het paleis wil het bezoek later alsnog inplannen. Gisteravond was de prins van Wales samen met zijn vrouw Camilla nog aanwezig op een gala van British Asian Trust in het British Museum in Londen. Daar schudde hij ook diverse handen, zo is te zien op de foto's.
Een groep mensen is vandaag een GGD-locatie in Heerlen binnengevallen om te protesteren tegen het vaccineren. Daarbij ontstond een stevige discussie met de medewerkers. Er ontstond zelfs een kort handgemeen.
Op beelden van het incident is te zien hoe de medewerkers aan de actievoerders vragen te vertrekken. Dat weigeren ze, waarna de medewerkers de politie bellen. De actievoerders roepen onderwijl dat de medewerkers zich schuldig maken aan moord en dat er sprake is van genocide. Een paar momenten later legt een medewerker zijn hand op de telefoon van een filmende demonstrant, waarna een kort handgemeen ontstaat.
De GGD reageert furieus. 'Wij accepteren het niet dat op onze locaties medewerkers worden geprovoceerd en geïntimideerd en staan als één man achter hen', aldus een verklaring. 'Gelukkig hebben we dit nog niet eerder meegemaakt.'
De beveiliging wordt 'zichtbaar en onzichtbaar' opgeschroefd, aldus de GGD.
Burgemeester van Heerlen, Roel Wever, zegt dat er 'grenzen zijn overtreden. ,,Dat accepteren we niet. Prima als je voor je mening opkomt, maar doe dat met respect voor de mening en rechten van anderen.''
Defensie stopt per 1 maart met de hulp aan de GGD'en. Afgelopen maanden hielpen militairen de gezondheidsdiensten bij het vaccineren en testen op corona.
Momenteel helpen er nog 'enkele tientallen' militairen op de testlocaties van de GGD. In totaal staan er nu nog 750 militairen op 'stand-by', wat wil zeggen dat ze hun gewone werk doen maar opgeroepen kunnen worden voor hulp als dat nodig is.
Per 1 maart verloopt de aanvraag van de GGD aan Defensie. De woordvoerder van het ministerie verwacht geen nieuwe aanvraag meer.
Het is nog steeds heel druk bij de GGD-teststraten, vanwege het hoge aantal mensen dat wil weten of ze een coronabesmetting hebben opgelopen. Eerder liet koepelorganisatie GGD GHOR Nederland al weten dat er nu vooral niet-militair personeel wordt ingezet bij het testen, dat komt van uitzendbureaus of met een vast contract. Ook is er een landelijke pool van oproepkrachten beschikbaar, zegt een woordvoerder.
Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 86.862 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een fractie hoger dan het cijfer van gisteren.
Amsterdam telde opnieuw de meeste positieve tests. In de hoofdstad werden 3588 bevestigde besmettingen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 850.501 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 121.500 per dag. Volgens het RIVM vlakt het aantal positieve testen af.
Het aantal gemelde sterfgevallen liep iets op, na een paar dagen van daling. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat vijftien mensen aan de gevolgen van hun infectie zijn bezweken. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden.
In de afgelopen week registreerde het RIVM 56 sterfgevallen, gemiddeld acht per dag.
De autoriteiten van Brussel verbieden een Konvooi van de Vrijheid op hun grondgebied. Het verbod wordt bovendien uitgebreid tot het hele land. Er komen ook grenscontroles om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs toch proberen op te stomen. Daarvoor wordt de federale politie ingeschakeld, blijkt uit een gezamenlijke mededeling.
Het verbod in Brussel komt in navolging van dat van de Parijse politie, die geen manifestaties in de Franse hoofdstad toestaat met vrachtauto's en andere voertuigen van 11 tot 14 februari. Op sociale media wordt sinds enkele dagen opgeroepen tot een truckersprotest dit weekend in Parijs tegen coronamaatregelen en maandag in Brussel onder de noemer European Freedom Convoy.
De Belgische autoriteiten willen met het verbod 'de blokkering' van Brussel voorkomen. De politie had al opgeroepen de hoofdstad vanaf zondagnamiddag te mijden met de auto.
Het Konvooi van de Vrijheid ontstond in Canada. Truckers verlammen de hoofdstad Ottawa al meer dan een week uit protest tegen de vaccinatieplicht voor Canadese vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken.
De truckers weigeren weg te gaan. Een leider van de protestbeweging zegt tegen de Canadese krant National Post dat ze nergens heen gaan totdat alle coronamaatregelen zijn opgeheven in het land.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag gedaald tot onder de 200. Er liggen nu 198 patiënten met corona op deze afdelingen, 8 minder dan woensdag. De laatste keer dat er minder dan 200 coronapatiënten op deze afdelingen lagen, was op 26 oktober.
In totaal liggen er nu nog 1513 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er 18 minder dan woensdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1315 Covidpatiënten, dat zijn er 10 minder dan de voorgaande dag.
Afgelopen 24 uur werden 197 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, op de ic's ging het om 13 nieuwe opnames. Dat zijn er bij elkaar 11 meer dan woensdag.
Een belangrijk deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus, is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen met buikklachten, hartproblemen of na een ongeluk. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
Jan Hamming, burgemeester van de gemeente Zaanstad, gaat handhaven op horeca die zaterdag 12 februari na 22.00 uur openblijft. ,,Ik begrijp dat ze liever gisteren dan vandaag open gaan. Maar ik zie ook dat op dit moment alles in het werk wordt gesteld om stap voor stap weer alles te openen. Daarom vraag ik geduld", zegt hij in een statement via Facebook.
Zaterdag 12 februari protesteert de nachthoreca door open te gaan tot na 22.00 uur, terwijl de horeca volgens de geldende maatregelen dan dicht moet zijn.
Hamming vertelt dat hij samen met alle andere burgemeesters in het Veiligheidsberaad heeft afgesproken de protestactie De Nacht Staat Op niet toe te staan. ,,Wij moeten de wetten, die in Den Haag gemaakt worden, uitvoeren. De gemeente en politie zullen handhavend optreden."
De burgmeester heeft contact gehad met de Zaanse nachthoreca en heeft 'zijn standpunt' toegelicht. ,,De verslagenheid is groot, maar er is ook begrip voor de situatie. Ik reken daarom op ieders verantwoordelijkheid en hoop niet handhavend op te moeten treden."
Nog altijd staat zo goed als heel Europa op het hoogste waarschuwingsniveau voor het coronavirus. Alle regio's op twee na kleuren donkerrood op het overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Nederland is voor de dertiende week op rij helemaal donkerrood.
Het Franse overzeese departement Mayotte, voor de kust van Afrika, kan een stapje omlaag doen. De regio gaat van donkerrood naar rood doordat het aantal positieve tests er is gedaald. De Finse Åland-eilanden zijn net als vorige week grijs. In de afgelopen periode zijn daar niet genoeg coronatests uitgevoerd om een betrouwbaar beeld te krijgen.
De Europese gezondheidsdienst ECDC stelt de kaart elke donderdag samen. Sinds vorige week heeft de organisatie daar een nieuwe formule voor. De dienst kijkt naar het aantal positieve tests in de twee vorige kalenderweken en naar de vaccinatiegraad. De uitkomst bepaalt welke waarschuwingskleur een regio krijgt. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Prins Charles is opnieuw besmet geraakt met het coronavirus. De Britse troonopvolger is donderdagochtend positief getest, heeft Clarence House bekendgemaakt.
Voor Charles is het al de tweede keer dat hij corona heeft. In maart 2020 behoorde hij tot een van de eersten die positief testte. Hij had destijds 'milde symptomen' maar kon vanuit huis nog wel doorwerken.
Charles zit momenteel in zelfisolatie. Zijn geplande bezoek aan Winchester gaat niet door. Het paleis wil het bezoek later alsnog inplannen. Woensdagavond was de prins van Wales samen met zijn vrouw Camilla nog aanwezig op een gala van British Asian Trust in het British Museum in Londen. Daar schudde hij ook diverse handen, zo is te zien op de foto's.
Behalve Charles zitten ook koning Felipe van Spanje en de Deense vorstin Margrethe in quarantaine na een positieve coronatest. Zij hebben beiden milde symptomen.
Dat boa's niet zullen handhaven tijdens De Nacht Staat Op is volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, niet waar. ,,Er wordt een relletje gemaakt dat er niet is", zegt Bruls in het radioprogramma Sven op 1. ,,Dat hebben de boa's niet gezegd. Toen ik vanochtend opstond hadden wij nog geen arbeiderszelfbestuur."
Zaterdag 12 februari protesteert de nachthoreca door open te gaan tot na 22.00 uur, terwijl de horeca volgens de geldende maatregelen dan dicht moet zijn.
De Tweede Kamer heeft zoals verwacht donderdag tegen het 2G-systeem gestemd. In dat systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot bepaalde locaties waar een coronapas nodig is. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei eerder de wens van de Kamer te zullen respecteren.
Het voorstel was eerder al in de koelkast gezet door het kabinet, omdat niet zeker was of er voldoende steun zou zijn voor het wetsvoorstel. Woensdag maakte de PvdA bekend voor een motie van SGP en Omtzigt te stemmen die de regering vraagt het wetsvoorstel in te trekken. Met het besluit van de PvdA was een meerderheid een feit.
Bijna de hele oppositie en regeringspartij ChristenUnie steunden de motie. Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige situatie geen meerwaarde heeft. Maar intrekken vindt de partij staatsrechtelijk niet zuiver.
De politie van Brussel verwacht dat maandag een internationaal Konvooi van de Vrijheid van truckers de Belgische hoofdstad zal overspoelen. Ze roept 'iedereen' op het centrum van en toegangswegen naar de stad vanaf zondag met de auto te vermijden. ,,We verwachten dat de betogers vanuit de Europese hoofdsteden al vanaf zondagnamiddag in Brussel aankomen", aldus een woordvoerder.
Op sociale media wordt sinds enkele dagen opgeroepen tot een protest maandag in Brussel onder de noemer European Freedom Convoy. De truckers zouden vanuit Parijs willen komen. Vrachtrijders zijn al onderweg naar de Franse hoofdstad om er zaterdag en zondag tegen de coronamaatregelen te demonstreren, maar het hoofd van de Parijse politie heeft manifestaties met vrachtauto's en andere voertuigen in de stad inmiddels verboden van 11 tot 14 februari.
Het Konvooi van de Vrijheid ontstond in Canada. Truckers verlamden de hoofdstad Ottawa meer dan een week uit protest tegen de vaccinatieplicht voor Canadese vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken.
De film- en bioscoopsector is tevreden als de openingstijden voor de culturele instellingen eind deze maand worden verruimd tot middernacht. Met die paar uur extra kan er een extra film worden vertoond en dus meer omzet worden gedraaid.
Volgens de huidige coronamaatregelen moeten culturele instellingen waaronder bioscopen en filmtheaters de deuren om 22.00 uur sluiten. Onhandig, zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). ,,Die tijd van 22.00 uur is heel ongelukkig gekozen. Een uurtje erbij had al veel gescheeld. Dat hebben we ook aan de staatssecretaris laten weten en we zijn blij dat daar nu naar is geluisterd."
Woensdag werd bekend dat het kabinet volgende week de openingstijden voor de horeca, theaters en bioscopen wil verruimen. Over het precieze tijdstip van sluiting wordt nog overlegd. Ook zou de 1,5 meterregel hier verdwijnen. Daardoor kunnen weer veel meer bezoekers worden ontvangen in de cultuursector.
Het vaccinatietempo in Afrika moet opgevoerd worden om de pandemie onder controle te krijgen. Dat zegt, Matshidiso Moeti, het hoofd van de afdeling Afrika van de Wereldgezondheidsorganisaite donderdag.
,,We kunnen eindelijk zeggen dat als de huidige trends aanhouden, er licht aan het einde van de tunnel is. Zolang we waakzaam blijven en intensief optreden, met name op het gebied van vaccinatie, ligt het continent op schema om de pandemie onder controle te krijgen", aldus Moeti.
Volgens Moeti moet 85 procent van de Afrikanen nog hun eerste vaccin krijgen. Het uitdelen daarvan moet dan ook versneld worden. ,,Een gestage aanvoer van doses bereikt nu onze kusten, dus de focus moet liggen op het daadwerkelijk zetten van die prikken."
Gehandicapten kunnen in sommige zorginstellingen niet meer elke dag douchen. In plaats daarvan gaan ze om de dag onder de douche. Het is een van de manieren waarop de instellingen omgaan met het uitvallen van medewerkers door het hoge aantal coronagevallen.
Ook de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft veel last van personeelsuitval. In en rond de grote steden zit tot 15 procent van de medewerkers ziek thuis, daarbuiten ongeveer 10 procent. Bovendien zitten sommige medewerkers in quarantaine omdat een huisgenoot of gezinslid besmet is. Als zij worden meegerekend, loopt de uitval op tot soms meer dan 20 procent. De situatie is 'zorgelijk, het scheert langs de grens van wat kan', aldus de inspectie.