Royal Schiphol Group heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 563 miljoen euro. De exploitant van onder andere luchthaven Schiphol merkte een ongekende impact van de coronacrisis op de luchthavens, waardoor de passagiersstroom opdroogde. De netto-omzet daalde op jaarbasis met 57 procent naar 688 miljoen euro.
Zelfstandig wonende bejaarden van 80 jaar en ouder worden deze weken massaal gevaccineerd. Ouderen uit Twente moeten daarvoor naar Almelo. Maar er is een groep die wel graag wil, maar geen mogelijkheid ziet om daar te komen. ‘Hoe kom ik daar in hemelsnaam’, vraagt de 96-jarige Annie zich af. Sinds corona kwam, vorig jaar maart, is ze nog nauwelijks buiten geweest.
Volgens brancheorganisatie INretail kelderde de omzet van bijna driekwart van de gesloten winkels in januari op jaarbasis met 60 tot 100 procent. Er dreigt een kaalslag in de winkelstraten door de gedwongen winkelsluitingen.
,,De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren," aldus de branchevereniging. ,,Open de winkels op 3 maart, dat kan veilig en past ook in de pandemiefase waarin Nederland inmiddels zit."
INretail meldt op basis van onderzoek onder 1300 leden dat 72 procent erg bezorgd is over het voortbestaan van de zaak. Dat was een paar weken geleden nog 63 procent. Premier Rutte ziet vooralsnog 'weinig ruimte' voor versoepeling van de lockdown.
Een groep van 5700 kapsalons, met samen 23.000 werknemers, doet via een YouTube-filmpje een oproep aan de politiek. Ze zeggen dat ze door de coronacrisis op punt van omvallen staan en dat de steunregelingen niet voldoende zijn.
"De lockdowns hebben ons keihard getroffen. We zijn nu al bijna 16 weken dicht en dat zonder alternatieve inkomsten, terwijl onze forse loonkosten, huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven doorlopen. Om onze medewerkers te kunnen doorbetalen, hebben we onze financiële reserves aangesproken. We hebben betalingen als huur en belastingen uitgesteld, sommigen hebben leningen afgesloten. Het gaat ons jaren kosten om deze schulden af te betalen. De steunmaatregelen zijn voor ons minder geschikt en niet toereikend", luidt de noodkreet van de kappers.
Ze vragen de politiek snel met hen om de tafel te gaan zitten. "Ga met ons in gesprek voordat het voor veel kapsalons te laat is. De kapsalons met personeel zijn tenslotte de motor van de kappersbranche", betogen ze.
De Franse president Emmanuel Macron wil dat rijke westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.
In veel westerse landen is de vaccinatiecampagne al flink op gang gekomen, terwijl de meeste Afrikaanse landen nog geen coronavaccins hebben. Volgens het Afrikaanse centrum voor ziektepreventie en -bestrijding beginnen twintig landen volgende week met inenten. De eerste miljoen doses van het middel van AstraZeneca komen dan in het continent aan. China maakte donderdag bekend 200.000 doses aan Algerije te leveren.
,,Er is sprake van een niet eerder geziene versnelling van ongelijkheid. Het is politiek gezien onhoudbaar, omdat dit de weg effent voor een oorlog over invloed op inentingen", zegt Macron tegen de krant.
Pfizer/BioNTech onderzoekt hoe veilig en effectief hun coronavaccin is voor gezonde zwangere vrouwen. De bedrijven zijn een studie begonnen met vierduizend vrijwilligers.
Zwangeren lopen meer risico op ernstige symptomen als ze ziek zijn geworden van het virus. Als ze een beroep hebben met veel risico op besmetting wordt hun soms aangeraden een vaccin te nemen. Terwijl er geen bewijs is dat het veilig is voor hen of hun ongeboren kind.
De Nederlandse economie moet op 1 maart weer open, bepleit een groep economen en artsen. Maar kan dat wel? Virologen en andere medische experts snappen de frustratie, maar maken gehakt van het idee. ,,Wie gaat de familie van een patiënt vertellen dat hun moeder wordt opgeofferd voor de economie?” Lees hun volledige kritiek hier.
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil een Maatschappelijk en Economisch Team (MET) instellen voor de aanpak van de coronacrisis. Het MET moet net als het Outbreak Management Team (OMT) regelmatig adviseren over de bestrijding van de pandemie, maar dan met aandacht voor de economische en maatschappelijke impact van de coronamaatregelen.
Kaag deed haar oproep donderdag bij EenVandaag. De medische kant van de coronacrisis krijgt veel aandacht, aldus de demissionair minister van Buitenlandse Handel, 'en terecht. Maar in deze cruciale fase moet de politiek zich ook op het hoogste niveau ontfermen over de economische en sociale problemen die door de coronacrisis zijn ontstaan'.
De Tweede Kamer riep vorig jaar tijdens de eerste coronagolf al op tot een extra adviesorgaan dat zich moet richten op de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. Gert-Jan Segers (CU) had zelfs al een naam voor de expertgroep bedacht: het Impact Management Team.
De nieuwste coronavariant die op een zorgwekkende manier is gemuteerd, is inmiddels aangetroffen in minstens veertien landen, zo blijkt uit een internationaal overzicht dat onderzoekers van onder meer de Universiteit van Edinburgh bijhouden. Nederland wordt daar nog niet op vermeld, maar variant B.1.525 is ook hier al twee keer ontdekt.
De landenlijst maakt duidelijk dat de virusvariant zich al wereldwijd verspreidt: van Australië tot de Verenigde Staten en van Ghana tot België. Hij is in totaal nu 142 keer aangetoond.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder dat de bewuste versie van het virus is gevonden in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Limburg Noord. Het instituut doet nog nader onderzoek, net als onder meer de Britse en Deense gezondheidsdiensten.
Wat 'extra alarmerend' is aan variant B.1.525, is dat hij een mutatie bevat die ook zit in andere problematische versies van het virus, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, zegt een woordvoerder van het RIVM. ,,Deze mutatie lijkt van invloed te zijn op de werking van de huidige generatie vaccins", aldus de woordvoerder.
Premier Mark Rutte is ‘weinig optimistisch’ over of er versoepelingen mogelijk zijn aan het einde van de huidige lockdown op 2 maart. ,,Ik ben er niet heel vrolijk over’’, zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de avondklok:
De politie is gisteravond op een illegale kapsalon gestuit tijdens een zoektocht naar vier verdachten van een overval op een avondwinkel in Den Haag.
Vier jongens overvielen gisteravond een avondwinkel en vluchtten daarna weg. De politie dacht ze daarna te zien in een zwarte bus, en dwong de inzittenden met behulp van getrokken pistolen uit te stappen. Echter bleek het niet om de overvallers van de avondwinkel te gaan, maar om een paar mannen die een illegale kapsalon runden vanuit de bus.
De mannen in de bus schrokken zich rot toen de agenten hen met getrokken pistolen naar buiten dirigeerden en tegen de muur zetten. De overvallers van de avondwinkel zijn uiteindelijk even later alsnog opgepakt.
Het was het afgelopen jaar veel stiller op aarde door de lockdowns. Dat stellen wetenschappers die werken aan een wereldwijde studie, onder leiding van Thomas Lecocq van de Koninklijke Sterrenwacht van België.
De onderzoekers konden de 'golf van stilte' over de wereld zien gaan: eerst in China, waar de allereerste lockdown was, daarna Italië, daarna de rest van Europa en de VS.
Het achtergrondgeluid nam af met maximaal 50 procent gedurende de lockdowns. Het gaat daarbij om geluid veroorzaakt door reizen en fabrieken. Gedurende de strengste lockdowns namen bus- en treindiensten af, vlogen vliegtuigen minder en draaiden ook fabrieken niet altijd volledig, waardoor het geluid fors verminderde.
Daarmee was het stiller dan kerst, traditioneel de stilste tijd van het jaar.
Vaticaan-medewerkers die weigeren zich te laten vaccineren zonder dat zij daarvoor een geldige medische reden hebben, lopen het risico ontslagen te worden.
Dat staat in een begin deze maand uitgevaardigd decreet. Volgens het decreet kunnen medewerkers die zonder medische noodzaak het vaccin weigeren sancties krijgen, waaronder 'de onderbreking van de werkrelatie'.
Daarmee gaat het Vaticaan veel verder dan de vaccinatie op vrijwillige basis zoals die in Italië en de meeste landen wordt gehanteerd.
Het Vaticaan heeft circa 5000 medewerkers. Paus Franciscus zelf heeft inmiddels al zijn tweede dosis Prizer-vaccin ontvangen.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4618 nieuwe coronagevallen geregistreerd, 1222 meer dan gisteren, zo blijkt uit de nieuwste RIVM-cijfers. Dat is het hoogste aantal sinds 28 januari, drie weken geleden. Gisteren nam het aantal besmettingen ook toe, met 690. De cijfers zijn echter mogelijk vertekend, vanwege het winterweer van vorige week.
Afgelopen week werden er in totaal 25.542 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 146,8 per 100.000 inwoners. Het bijbehorende risiconiveau is 3: Ernstig.
Gemiddeld werden er afgelopen week 3649 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 3430. Op dezelfde dag vorige week waren er 4438 besmettingen, 180 minder dan vandaag.
Het kabinet schakelt de hulp van Hans Schikan in om sneller coronavaccins te laten maken. Schikan is bestuurder van verschillende medicijnfabrikanten.
Hij gaat voor het kabinet 'in beeld brengen' hoe de productie kan worden versneld en brengt hierover medio maart verslag uit, meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
De Kamer vroeg op initiatief van het CDA om zo’n 'vaccinatiegezant'. In eerste instantie gaat Schikan in gesprek met betrokken partijen in Nederland, maar hij moet ook kijken met welke problemen internationale farmaceuten kampen en of Nederland kan helpen die op te lossen.
Het Europees Parlement wil ook een dergelijke gezant, maar dan voor de productie van vaccins voor alle EU-landen. De Jonge wil dat Schikan kijkt of zijn bevindingen ook de Brusselse vaccinatiegezant kunnen helpen.De Tweede Kamer steunt de spoedwet die de avondklok een nieuwe juridische basis moet geven. Een ruime meerderheid schaart zich achter het demissionaire kabinet, werd duidelijk tijdens een ingelast debat donderdag.
De voorzieningenrechter zette dinsdag een streep door wet die het kabinet gebruikt voor de instelling van de avondklok. Na het vonnis kwam minister Ferd Grapperhaus met een spoedwet. Daarmee wordt de avondklok ingebouwd in de al bestaande coronawetgeving. Lees hier meer.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met een fractie gestegen. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1931 mensen met Covid-19 opgenomen, elf meer dan woensdag. Van deze patiënten zijn er 523 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er drie meer dan een dag eerder.
Op de ic's schommelt het aantal coronapatiënten al zo'n twee weken tussen de 500 en 550. Het totale aantal patiënten is in de afgelopen week slechts heel licht gedaald. Vorige week donderdag lagen 1952 mensen die het virus hadden opgelopen in de Nederlandse ziekenhuizen.
De ziekenhuisbezetting daalt al weken, maar het LCPS is niet gerust op de opmars van de extra besmettelijke Britse variant. Die kan in de komende weken leiden tot meer besmettingen en ziekenhuisopnames, vreest het centrum.
De ademtest die helpt corona te detecteren wordt op korte termijn weer in gebruik genomen. Dat zegt de GGD Amsterdam. Afgelopen week waren deze testen tijdelijk stilgelegd in verband met onduidelijke testuitslagen. De GGD Amsterdam meldt nu dat uit onderzoek blijkt dat de ademtest zeer betrouwbaar is.
,,Wel blijkt dat bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties. Uit het onderzoek blijkt ook dat de automatisering van het testproces nog aandacht vraagt, net zoals training van personeel. De analyse heeft zichtbaar gemaakt dat hier ruimte is voor verbetering", aldus de GGD.
Inwoners van het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus, hadden acht maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen. Dat komt naar voren in een groot onderzoek dat meer licht werpt op hoelang mensen na een besmetting nog zijn beschermd tegen het virus.
Experts deden in november vervolgonderzoek. Toen bleek dat vrijwel alle deelnemers aan het eerste onderzoek die opgebouwde immuniteit nog niet kwijt waren. ,,Bij bijna 90 procent van degenen die in april seropositief waren, kon ook in november antistoffen worden waargenomen", schrijft een viroloog in een verklaring.
Aan de studie deden ruim 900 deelnemers mee, van wie er 801 ook aan het eerste onderzoek hadden deelgenomen. "Hoewel de antistofconcentratie enigszins is afgenomen, kunnen we vaststellen dat de immuniteit redelijk stabiel is", stelde de onderzoekster van de Medische Universiteit Innsbruck.
Het demissionaire kabinet moet nu al aan de slag met plannen om economie en samenleving te laten herstellen van de coronacrisis. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk advies.
De planbureaus adviseren om zo snel mogelijk te gaan werken aan een 'samenhangend herstelbeleid'. Dat kan volgens deze belangrijke adviesorganen niet wachten tot er na de verkiezingen van 17 maart een nieuw kabinet is geformeerd. "Dat duurt wellicht maanden en er is nu - gezien de aanhoudende coronacrisis - geen tijd te verliezen."
De plannen moeten volgens de planbureaus niet alleen gericht zijn op economisch herstel, maar ook op bredere welvaart. Daarbij moeten ook maatschappelijk belangrijke thema's een rol spelen, zoals volksgezondheid, onderwijs, veiligheid, toegankelijkheid van voorzieningen, kwaliteit van de leefomgeving en sociale gelijkheid.
De kappersbranche weet niet of een coronatestbewijs veel voor de sector zal uithalen. Dat laat een woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO weten. ,,Als het moet, dan doen we het, maar wij willen vasthouden aan de bestaande hygiëneprotocollen."
,,We zijn ervan overtuigd dat we ook veilig kunnen werken zonder die coronabewijzen. Het lijkt mij een heel gedoe en de vraag is wat je ermee oplost. Het hygiëneprotocol blijft met of zonder testbewijs overeind", aldus de woordvoerster.
Niet-medische contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs zijn sinds de tweede lockdown gesloten. Toen ze nog wel open waren gold een protocol. Kapsalons moesten er bijvoorbeeld voor zorgen dat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Medewerkers moesten minimaal eenmaal per uur en in ieder geval voor en na de behandeling van de klant de handen kunnen wassen. Ook kon er alleen geknipt worden op afspraak.
Herstel-NL, het initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, heeft via crowdfunding in korte tijd al meer dan 100.000 euro opgehaald. Met dat geld financieren de initiatiefnemers, onder wie een groep artsen, economen en wetenschappers, hun woensdag opgezette campagne met reclame op billboards, radiospotjes en tv-commercials.
Volgens de plannen van Herstel-NL zou Nederland vanaf 1 maart weer 'open' kunnen. In totaal zijn er al meer dan 2700 donateurs. Vooral sinds de grote media-aandacht voor het initiatief op woensdag besluiten veel mensen iets te geven. Voordat de campagne werd afgetrapt stond de teller bij Herstel-NL nog op zo'n 20.000 euro.
De actie van Herstel-NL wordt onderschreven door winkeliersorganisatie INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Maar Herstel-NL wil niet zeggen of ze ook een financiële bijdrage leveren. De brancheclubs willen in ieder geval lokale ondernemers aanmoedigen om massaal posters op te gaan hangen.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat een coronatestbewijs een van de hulpmiddelen kan zijn voor evenementen, clubs en het nachtleven, maar dat het geen doel op zich moet zijn. Verder wil de branchevereniging dat de eigen onlangs gepresenteerde routekaart leidend is en dat 'testen, vaccineren en concrete stappen vanuit de overheid een aanvullende bijdrage kunnen leveren in het versneld opstarten van de economie', aldus KHN.
KHN noemt het wel positief dat er beweging komt in de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen. Daartoe riep de organisatie de overheid al eerder op om meer regie te nemen in het licht van versoepelingen van maatregelen.
Het aantal asielaanvragen in de Europese Unie plus Noorwegen en Zwitserland is in 2020 met 30 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal werden 461.300 asielverzoeken ingediend, het laagste aantal sinds 2013, meldt het Europese asielagentschap EASO. De wereldwijde reisbeperkingen door de coronapandemie zijn de voornaamste reden waarom minder migranten en vluchtelingen naar de EU kwamen.
De meeste asielzoekers kwamen vorig jaar uit Syrië, Afghanistan en Venezuela. Aanvragen uit vrijwel alle andere landen namen af met uitzondering van mensen uit de Comoren, Wit-Rusland, Cuba en Brazilië.
Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Eurovisiesongfestival, noemt het 'een goede ontwikkeling' dat er mogelijk een app komt waarmee mensen een negatieve corona-uitslag kunnen tonen. De samenleving kan daarmee voorzichtig van het slot, twittert hij.
Het demissionair kabinet praat momenteel over de komst van een app met een testbewijs. Eventuele versoepelingen zouden daarmee sneller doorgevoerd kunnen worden zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit. Voor festivals en andere evenementen als bijvoorbeeld het songfestival zou zo'n mobiele app uitkomst bieden. Negatieve testuitslagen kunnen dan bijvoorbeeld aan de deur van een theater of concertzaal worden getoond.
Eerder deze maand werd bekend dat de Nederlandse songfestivalorganisatie in mei mikt op een anderhalvemeter-editie. Daarin kunnen alle deelnemers, delegaties en een deel van de pers onder strikte maatregelen naar Rotterdam komen. Ook is nog niet uitgesloten dat publiek welkom is. Het Eurovisiesongfestival is van 18 tot 22 mei in Rotterdam.
Tuincentra en bloemenwinkels moeten begin maart weer open om mensen de gelegenheid te geven het voorjaar in huis te halen met bloemen en planten.
Dat wil de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw, die stelt dat een kleurrijke woon- en leefomgeving gezondheid en geluk brengt na een lange lockdown. ,,Laat tuincentra en bloemenwinkels begin maart de deur weer openen”, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw. ,,Dat kan veilig én voorkomt dat het mooie versproduct opnieuw massaal vernietigd moet worden.”
Lees hier meer.
Het Bevrijdingsvuur wordt in Wageningen op 5 mei precies om middernacht aangestoken en vervolgens vervoerd naar de twaalf bevrijdingsfestivals in het land. Maar het traditionele Bevrijdingsdefilé door de Gelderse plaats kan dit jaar opnieuw niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Of het defilé van hoogbejaarde en jongere veteranen in de toekomst nog wel gaat plaatshebben zal in de loop van dit jaar moeten blijken, aldus Thera Westerhoud, directeur van Wageningen45.
Het demissionair kabinet wil op zeer korte termijn een besluit nemen over een mogelijke app met een 'testbewijs'. Werknemers zouden bijvoorbeeld met zo'n mobiele app een negatieve testuitslag kunnen laten zien, waardoor ze naar kantoor kunnen komen. Maar ook voor festivals en andere evenementen zou het mogelijk een uitkomst bieden.
Het ministerie van Volksgezondheid verwacht zelfs dat volgende week mogelijk al een knoop wordt doorgehakt. Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW, sprak in De Telegraaf over het testbewijs. Daarmee zou het kabinet sneller versoepelingen willen doorvoeren, zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit.
Het demissionair kabinet heeft de Gezondheidsraad eerder om advies gevraagd over de kwestie. Die stelt een aantal voorwaarden voor het gebruik van zo'n testbewijs. ,,Testbewijzen moeten noodzakelijk en effectief zijn om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen", zegt de raad.
Daarnaast wil de raad dat de privacy goed gewaarborgd wordt en het beleid niet zal leiden tot discriminatie en onrechtmatige uitsluiting van mensen die zich niet laten testen.
Theaterhangaar Events in Katwijk staat er voor open om scholieren of studenten te ontvangen voor onderwijsdoeleinden. De VO-raad pleit er donderdag voor dat middelbare scholen extra ruimten kunnen huren voor coronaproof onderwijs op anderhalve meter, zodat niet alle lessen online hoeven te zijn. In de Theaterhangaar was vele jaren de musical Soldaat van Oranje te zien, tot corona vorig jaar een einde maakte aan de voorstellingen. Ook een tweede hangar op het terrein staat leeg en biedt nog eens 2500 vierkante meter ruimte voor lessen.
,,We zitten op hooguit tien minuten rijden van veel scholen en universiteitsgebouwen en staan zeker open voor het beschikbaar stellen van onze locaties", zegt directeur Harry de Bruin. ,,We willen en kunnen dat graag faciliteren."
Farmaceut AstraZeneca heeft ook in het Verenigd Koninkrijk een inspanningsverplichting bij het leveren van coronavaccins. Dat bericht nieuwszender CNN, dat de hand heeft gelegd op een 52 pagina's tellend contract tussen de Britse overheid en het bedrijf. Zo'n afspraak is minder hard dan een leveringsverplichting.
In het contract wordt hetzelfde taalgebruik gebruikt als in de overeenkomst tussen AstraZeneca en de EU, aldus CNN. De farmaceut botste eerder met Brussel omdat het veel minder doses van zijn coronavaccin kan leveren dan verwacht. In het Verenigd Koninkrijk leken er geen problemen te zijn met de levering.
AstraZeneca benadrukte destijds dat er geen sprake was van een leveringsverplichting in de EU, maar een inspanningsverplichting. Dat betekent dat de onderneming toezegt zijn best te doen om afspraken na te komen. ,,We hebben geen commitment aan Europa", zei topman Pascal Soriot eind januari in een Italiaanse krant. ,,We zeiden dat we ons uiterste best gaan doen."
Het aantal coronabesmettingen in de provincie Groningen is sinds vorige week fors toegenomen. Daarmee is de situatie in de provincie inmiddels opgeschaald naar ‘zeer ernstig'. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de GGD.
Sinds vorige week zijn er 974 besmettingen in de provincie Groningen bijgekomen, een forse toename ten opzichte van de week ervoor (730 besmettingen). Acht mensen overleden aan corona. De besmettingsgraad in Groningen ligt nu voor ‘het eerst sinds lange tijd’ op het gemiddelde landelijke besmettingsniveau, zegt de GGD.
Groningen telde deze week circa 150 gevallen op 100.000 inwoners (0,15 procent). Van alle geteste personen had 10,2 procent corona. Vorige week was dat 8,1 procent. Ruim de helft van de besmettingen vond plaats in de thuissituatie. Ook werk, vrijetijdsbesteding en in zorginstellingen waren een belangrijke besmettingsbron.
Winkeliers juichen het idee om een coronatestbewijs in te stellen voor het heropenen van delen van de samenleving en de economie toe, laat branchevereniging INretail weten. ,,Alles dat kan helpen om de winkels weer te openen is goed", reageert een woordvoerder.
VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Dat kwam naar voren na hernieuwd overleg. Wie het initiatief nam voor het instellen van een testbewijs kon een woordvoerder van VNO-NCW niet zeggen.
Het idee is dat mensen met een negatieve testuitslag 48 uur lang meer vrijheden kunnen krijgen, zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan.
INretail denkt dat de uitvoering van en de controle op de testbewijzen ook goed te regelen is voor de winkelbranche. ,,We zijn gewend om voortdurend te manoeuvreren tussen maatregelen. Alles is te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan zoals het nu gaat bij de bioscoop, dat je je QR-code kunt laten scannen bij een zuil."
Het debat in de Tweede Kamer over de avondklok is verplaatst van 11.00 uur naar 12.30 uur. Dat is besloten tijdens het voorgesprek voor het debat, waarin Kamerleden de mogelijkheid hadden experts vragen te stellen over de juridische aspecten van de nieuwe wet waarin de avondklok moet worden vastgelegd.
De antwoorden op de Kamervragen over de avondklok kwamen pas vlak voor het begin van het debat binnen. De Kamerleden wilden meer tijd om de antwoorden te bestuderen.
De grote coronateststraat bij Ressen, in Gelderland, is al een maand dicht en opent waarschijnlijk pas half maart weer. Daarmee is de teststraat langer dicht dan geopend. De sluiting was tot nu toe bovendien voor niets, want de nieuwe robotlijn die geplaatst moest worden, kwam niet. Betrokkenen hebben het over ‘een ongelukkige afstemming tussen GGD en ministerie’.
De XL-teststraat was dé trots van de GGD in de regio’s Arnhem en Nijmegen. Het zogeheten testpaviljoen Arnhem-Nijmegen opende 21 december, voor zo nodig vierduizend coronatesten per dag, in zestien teststraten. Uitslag bekend binnen twee uur. Lees hier meer.
Chinezen hebben ruim de helft minder reizen gemaakt tijdens het Chinees Nieuwjaar, aldus het Chinese ministerie van Transport. Die feestperiode brengt de grootste jaarlijkse verplaatsing van mensen met zich mee, maar dit jaar was het ruim 58 procent minder dan eerdere jaren. 97,7 miljoen mensen namen het vliegtuig, de trein, de boot of de auto om met dierbaren het nieuwe jaar te vieren.
Wie wel besloot op pad te gaan, moest herhaaldelijk negatieve coronatests kunnen laten zien en liep ook het risico om thuis in quarantaine te moeten. Om reizen verder te ontmoedigen, kregen mensen gratis mobiele data en online films aangeboden om zich thuis te vermaken.
Het merendeel van de voorbereidingstoernooien in aanloop naar Wimbledon gaat door zoals gepland. De Engelse tennisbond LTA heeft wel een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. De bond schetst verschillende scenario's en blijft 'voorzichtig optimistisch' dat de toernooien mogen worden bijgewoond door supporters.
Het grasseizoen begint op 5 juni met het WTA-toernooi van Nottingham. Een week later staan het WTA-toernooi van Birmingham en het ATP-toernooi van Queen's op het programma. In de laatste week voor Wimbledon staat het gecombineerde WTA-/ATP-toernooi van Eastbourne gepland.
Wimbledon begint op 28 juni. Vorig jaar werd het toernooi geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Duizenden kappers doen vanavond tussen 18.00 en 20.00u het licht aan in hun salons. Met de actie #lichtvoordathetuitgaat willen ze aandacht vragen voor de verplichte sluiting van hun onderneming.
Komende zondag is er voor het eerst in maanden weer publiek toegestaan in een voetbalstadion. Het gaat om een testevenement, bij de wedstrijd van NEC tegen De Graafschap. Zondag mogen maximaal 1500 mensen het stadion in, maar nog geen duizend mensen hebben zich aangemeld.
,,We staren ons niet blind op het aantal aanwezige fans. De proef gaat hoe dan ook door”, zegt manager supporterszaken Luc te Riele van NEC. ,,Dat kan met 1500 fans, maar ook met minder.”
Zo moeten supporters een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud kunnen overleggen. Ook is er bij aankomst een gezondheids- en temperatuurcheck en wordt er vijf dagen na de wedstrijd opnieuw een PCR-test afgenomen.
Het coronavirus heeft ook zijn sporen achtergelaten bij netwerkbedrijf Alliander. Het concern zag dat grote zakelijke klanten vanaf het moment dat corona uitbrak minder stroom gebruikten, wat voor lagere inkomsten zorgde. Daarnaast had het virus ook een impact op de bedrijfsvoering. Zo lag het werk achter de voordeur van woningen bij netbeheerder Liander, onderdeel van Alliander, de eerste periode na het uitbreken van corona korte tijd stil.
Alliander sloot 2020 af met een resultaat na belastingen van 224 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 253 miljoen euro. Naast de coronakosten kampte het netwerkbedrijf met hogere tarieven die netbeheerder TenneT in rekening bracht. Daarnaast werden ook kosten gemaakt voor de hogere productie van Alliander zelf.
Alliander is naar eigen zeggen momenteel financieel gezond. Maar om deze positie te behouden is extra financieringsruimte nodig. Momenteel is het bedrijf in gesprek met de aandeelhouders over welke vorm van financiering het beste past. De grootste aandeelhouders van het bedrijf zijn de provincies Gelderland, Friesland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.
Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok wordt vrijdagochtend via een livestream uitgezonden. Dat laat het hof Den Haag weten. De zaak dient vanaf 10.00 uur.
Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De avondklok - tussen 21.00 uur en 04.30 uur - is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen maatregel waarmee niet kon worden gewacht 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'.
De Staat tekende direct hoger beroep aan en vroeg het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen. Daar ging het hof dinsdagavond, na een hectische zitting, kort voor 21.00 uur in mee: de avondklok blijft in ieder geval tot de uitspraak van het hoger beroep gehandhaafd.
De Tweede Kamer komt vandaag terug van reces om te debatteren over de nieuwe spoedwet voor de avondklok. Ook de Eerste Kamer is gevraagd snel bijeen te komen. We bespraken het in onze Live Nieuws Update met politiek verslaggever Tobias den Hartog:
In de nieuwe software-update van Apple zal de emoji van een naald worden aangepast. Momenteel zijn nog twee druppels bloed te zien, maar bij de nieuwe versie zijn die weggehaald.
De reden daarvoor is dat volgens de website van Emojipedia, de emoji van een naald steeds meer wordt gebruikt gedurende de coronacrisis. De naald werd eerder geassocieerd met bloeddonaties, maar momenteel vooral met termen als 'vaccineren' en 'het coronavirus'.
In Duitsland zijn er woensdag 10.207 coronagevallen gemeld, meldt het Robert Koch Instituut donderdag. In totaal zijn nu ruim 2,3 miljoen Duitsers besmet geraakt met het coronavirus. Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 534 naar bijna 67.000.
Minister van Volksgezondheid Jens Spahn waarschuwde dat de Britse coronavariant van het virus bezig is aan een opmars in zijn land.
De autoriteiten plaatsten woensdag ongeveer 1000 mensen onder quarantaine na een uitbraak in een ijsfabriek in Osnabrück. Het gaat om medewerkers en hun gezinnen. Inmiddels hebben zeker 210 mensen positief getest. Het bleek in drie gevallen te gaan om besmettingen met de Britse variant, die wordt gezien als besmettelijker.
Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het virus moet tegengaan. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft vorig jaar zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis en de malaise in de wereldwijde luchtvaartsector door de lockdownmaatregelen tegen de pandemie. De omzet zakte sterk en er werd opnieuw verlies geleden. Airbus had eerder al gezegd dat er veel minder nieuwe orders binnenkwamen door de crisis.
De totale omzet bedroeg vorig jaar 49,9 miljard euro tegen 70,5 miljard euro een jaar eerder. Het nettoverlies kwam uit op 1,1 miljard euro. In 2019 moest Airbus ook al een fors verlies in de boeken zetten omdat er miljarden opzij werden gezet vanwege een grote omkopingszaak.
Het aantal coronagevallen in het Verenigd Koninkrijk is sinds januari sterk gedaald, zeggen Britse wetenschappers. Uit onderzoek van Imperial College London blijkt dat het aantal infecties in het hele land met twee derde is afgenomen sinds de start van de lockdown.
Tussen 4 en 13 februari testte één op tweehonderd mensen positief op het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. Dit is vergelijkbaar met eind september 2020. De Britten verkeren sinds begin januari in nationale lockdown.
In het Verenigd Koninkrijk werden woensdag 12.718 gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is een daling van 24 procent ten opzichte van het weekgemiddelde.
Studenten die nu een opleiding volgen in zorg of welzijn worden opgeroepen om te komen helpen in de zorg. Volgens de initiatiefnemers van Extra handen voor de zorg kunnen ze per direct betaalde werkervaring opdoen en de sector vooruithelpen in de coronacrisis.
Het landelijk initiatief Extra handen voor de zorg werd al eerder opgezet om mensen die zich tijdens de coronacrisis willen inzetten te verbinden aan zorgorganisaties, die hard hulp kunnen gebruiken. Studenten die een mbo, hbo of universitaire opleiding volgen in zorg of welzijn, worden opgeroepen om hun opgedane kennis in te zetten. Na aanmelding op de website van de organisatie worden zij afhankelijk van het aantal aanvragen van zorgorganisaties in de regio, gekoppeld op basis van kennis en beschikbaarheid.
Sinds de start van het initiatief Extra handen voor de zorg, vorig jaar, hebben zich ruim 13.000 mensen aangemeld.
Air France-KLM heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 7,1 miljard euro. De luchtvaartonderneming kampte met een forse daling van het aantal passagiers door reisrestricties en het uitblijven van boekingen. Topman Ben Smith spreekt van de zwaarste crisis waar de luchtvaartindustrie ooit mee te maken heeft gehad.
De luchtvaartonderneming zag de omzet met 59 procent inzakken tot 11,1 miljard euro. De passagiersstroom droogde met 67,3 procent op tot dik 34 miljoen reizigers.
Om de kosten te drukken zette Air France-KLM onder andere het mes in het personeelsbestand. De personeelskosten daalden met 35 procent, doordat 8700 mensen het bedrijf verlieten. Daarnaast hield het bedrijf zijn hand op in Parijs en Den Haag voor loonsubsidies. Ook werd personeel om een loonoffer gevraagd. Dat laatste was voor KLM ook noodzakelijk om steun te krijgen van de Nederlandse regering.
In totaal kreeg Air France-KLM 10,4 miljard euro aan leningen en garanties. Zo'n 3,4 miljard euro daarvan kwam uit Den Haag. Nog niet het volledige krediet uit Nederland is volgens Air France-KLM gebruikt. De onderneming had naar eigen zeggen eind december nog 9,8 miljard euro aan liquiditeit en kredietlijnen liggen. Ondertussen is de schuld in een jaar tijd opgelopen met bijna 5 miljard euro tot 11 miljard euro.
De dubbele coronatestverplichting die geldt voor reizigers die naar Nederland willen vliegen, maar ook voor transferpassagiers, zadelt luchtvaartmaatschappij KLM op met grote problemen. KLM-topman Pieter Elbers ziet tot zijn afgrijzen klanten bij andere maatschappijen inchecken en heeft het liefst dat de maatregel zo snel mogelijk wordt aangepast. Hij noemt de terugloop van passagiers als gevolg van de dubbele testverplichting de grootste zorg van de maatschappij op dit moment.
Elbers zegt in een toelichting op de jaarcijfers van KLM dat hij dagelijks contact heeft met Den Haag, waar hij de problemen meer dan eens heeft aangekaart. De testverplichting is niet alleen voor reizigers onplezierig, ook personeel van KLM heeft eronder te lijden. Vliegend personeel krijgt in sommige gevallen tot wel veertien keer per week verplicht een wattenstaafje in zijn of haar neus en keel gestopt.
Uit de jaarcijfers komt volgens Elbers nadrukkelijk naar voren dat tot de dubbele testverplichting KLM "minder slecht" presteerde dan veel sectorgenoten. Maar door de maatregelen loopt het aantal passagiers nu heel hard terug. "Weggejaagd", aldus de KLM-baas. 2021 is volgens hem ook veel minder goed gestart dan eerder voorzien.
De Tweede Kamer komt vandaag van reces terug om de nieuwe spoedwet over de avondklok te bespreken. Het kabinet heeft de nieuwe wet binnen een dag in elkaar gedraaid, nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag de avondklok ongeldig had verklaard. De juridische onderbouwing ervan was volgens de rechter onvoldoende. Enkele uren later schortte het gerechtshof de uitvoering van het besluit op, zodat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak in hoger beroep is. Morgen dient het beroep.
Justitieminister Ferd Grapperhaus zei dat de spoedwet mogelijk ten overvloede is. Het kabinet vindt dat de huidige wettelijke grondslag wel deugt.
De werkloosheid in Nederland gaat hard omlaag, ondanks de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 23.000 per maand. Dat is de sterkste daling sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.
Veel bedrijven maken momenteel gebruik van de steunmaatregelen van de Nederlandse overheid en hoeven dus nog geen mensen te ontslaan om het hoofd boven water te houden in de crisis. Volgens het statistiekbureau komt de afname van de werkloosheid ook doordat er de laatste tijd meer werklozen aan het werk zijn gegaan dan er werkenden hun baan verloren. Verder speelt mee dat er minder mensen op zoek zijn gaan naar een nieuwe baan. Zo boden jongeren zich minder aan op de arbeidsmarkt.