1. 19/02/2021

  Royal Schiphol Group heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 563 miljoen euro. De exploitant van onder andere luchthaven Schiphol merkte een ongekende impact van de coronacrisis op de luchthavens, waardoor de passagiersstroom opdroogde. De netto-omzet daalde op jaarbasis met 57 procent naar 688 miljoen euro.

 2. 19/02/2021

  Zelfstandig wonende bejaarden van 80 jaar en ouder worden deze weken massaal gevaccineerd. Ouderen uit Twente moeten daarvoor naar Almelo. Maar er is een groep die wel graag wil, maar geen mogelijkheid ziet om daar te komen. ‘Hoe kom ik daar in hemelsnaam’, vraagt de 96-jarige Annie zich af. Sinds corona kwam, vorig jaar maart, is ze nog nauwelijks buiten geweest.

 3. 19/02/2021

  Volgens brancheorganisatie INretail kelderde de omzet van bijna driekwart van de gesloten winkels in januari op jaarbasis met 60 tot 100 procent. Er dreigt een kaalslag in de winkelstraten door de gedwongen winkelsluitingen.

  ,,De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren," aldus de branchevereniging. ,,Open de winkels op 3 maart, dat kan veilig en past ook in de pandemiefase waarin Nederland inmiddels zit."

  INretail meldt op basis van onderzoek onder 1300 leden dat 72 procent erg bezorgd is over het voortbestaan van de zaak. Dat was een paar weken geleden nog 63 procent. Premier Rutte ziet vooralsnog 'weinig ruimte' voor versoepeling van de lockdown.

 4. 18/02/2021

  Een groep van 5700 kapsalons, met samen 23.000 werknemers, doet via een YouTube-filmpje een oproep aan de politiek. Ze zeggen dat ze door de coronacrisis op punt van omvallen staan en dat de steunregelingen niet voldoende zijn.

  "De lockdowns hebben ons keihard getroffen. We zijn nu al bijna 16 weken dicht en dat zonder alternatieve inkomsten, terwijl onze forse loonkosten, huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven doorlopen. Om onze medewerkers te kunnen doorbetalen, hebben we onze financiële reserves aangesproken. We hebben betalingen als huur en belastingen uitgesteld, sommigen hebben leningen afgesloten. Het gaat ons jaren kosten om deze schulden af te betalen. De steunmaatregelen zijn voor ons minder geschikt en niet toereikend", luidt de noodkreet van de kappers.

  Ze vragen de politiek snel met hen om de tafel te gaan zitten. "Ga met ons in gesprek voordat het voor veel kapsalons te laat is. De kapsalons met personeel zijn tenslotte de motor van de kappersbranche", betogen ze.

 5. 18/02/2021

  De Franse president Emmanuel Macron wil dat rijke westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.

  In veel westerse landen is de vaccinatiecampagne al flink op gang gekomen, terwijl de meeste Afrikaanse landen nog geen coronavaccins hebben. Volgens het Afrikaanse centrum voor ziektepreventie en -bestrijding beginnen twintig landen volgende week met inenten. De eerste miljoen doses van het middel van AstraZeneca komen dan in het continent aan. China maakte donderdag bekend 200.000 doses aan Algerije te leveren.

  ,,Er is sprake van een niet eerder geziene versnelling van ongelijkheid. Het is politiek gezien onhoudbaar, omdat dit de weg effent voor een oorlog over invloed op inentingen", zegt Macron tegen de krant.

  Instanews image
  © REUTERS — De Franse president Emmanuel Macron