Royal Schiphol Group heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 563 miljoen euro. De exploitant van onder andere luchthaven Schiphol merkte een ongekende impact van de coronacrisis op de luchthavens, waardoor de passagiersstroom opdroogde. De netto-omzet daalde op jaarbasis met 57 procent naar 688 miljoen euro.
Zelfstandig wonende bejaarden van 80 jaar en ouder worden deze weken massaal gevaccineerd. Ouderen uit Twente moeten daarvoor naar Almelo. Maar er is een groep die wel graag wil, maar geen mogelijkheid ziet om daar te komen. ‘Hoe kom ik daar in hemelsnaam’, vraagt de 96-jarige Annie zich af. Sinds corona kwam, vorig jaar maart, is ze nog nauwelijks buiten geweest.
Volgens brancheorganisatie INretail kelderde de omzet van bijna driekwart van de gesloten winkels in januari op jaarbasis met 60 tot 100 procent. Er dreigt een kaalslag in de winkelstraten door de gedwongen winkelsluitingen.
,,De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren," aldus de branchevereniging. ,,Open de winkels op 3 maart, dat kan veilig en past ook in de pandemiefase waarin Nederland inmiddels zit."
INretail meldt op basis van onderzoek onder 1300 leden dat 72 procent erg bezorgd is over het voortbestaan van de zaak. Dat was een paar weken geleden nog 63 procent. Premier Rutte ziet vooralsnog 'weinig ruimte' voor versoepeling van de lockdown.
Een groep van 5700 kapsalons, met samen 23.000 werknemers, doet via een YouTube-filmpje een oproep aan de politiek. Ze zeggen dat ze door de coronacrisis op punt van omvallen staan en dat de steunregelingen niet voldoende zijn.
"De lockdowns hebben ons keihard getroffen. We zijn nu al bijna 16 weken dicht en dat zonder alternatieve inkomsten, terwijl onze forse loonkosten, huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven doorlopen. Om onze medewerkers te kunnen doorbetalen, hebben we onze financiële reserves aangesproken. We hebben betalingen als huur en belastingen uitgesteld, sommigen hebben leningen afgesloten. Het gaat ons jaren kosten om deze schulden af te betalen. De steunmaatregelen zijn voor ons minder geschikt en niet toereikend", luidt de noodkreet van de kappers.
Ze vragen de politiek snel met hen om de tafel te gaan zitten. "Ga met ons in gesprek voordat het voor veel kapsalons te laat is. De kapsalons met personeel zijn tenslotte de motor van de kappersbranche", betogen ze.
De Franse president Emmanuel Macron wil dat rijke westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.
In veel westerse landen is de vaccinatiecampagne al flink op gang gekomen, terwijl de meeste Afrikaanse landen nog geen coronavaccins hebben. Volgens het Afrikaanse centrum voor ziektepreventie en -bestrijding beginnen twintig landen volgende week met inenten. De eerste miljoen doses van het middel van AstraZeneca komen dan in het continent aan. China maakte donderdag bekend 200.000 doses aan Algerije te leveren.
,,Er is sprake van een niet eerder geziene versnelling van ongelijkheid. Het is politiek gezien onhoudbaar, omdat dit de weg effent voor een oorlog over invloed op inentingen", zegt Macron tegen de krant.
Pfizer/BioNTech onderzoekt hoe veilig en effectief hun coronavaccin is voor gezonde zwangere vrouwen. De bedrijven zijn een studie begonnen met vierduizend vrijwilligers.
Zwangeren lopen meer risico op ernstige symptomen als ze ziek zijn geworden van het virus. Als ze een beroep hebben met veel risico op besmetting wordt hun soms aangeraden een vaccin te nemen. Terwijl er geen bewijs is dat het veilig is voor hen of hun ongeboren kind.
De Nederlandse economie moet op 1 maart weer open, bepleit een groep economen en artsen. Maar kan dat wel? Virologen en andere medische experts snappen de frustratie, maar maken gehakt van het idee. ,,Wie gaat de familie van een patiënt vertellen dat hun moeder wordt opgeofferd voor de economie?” Lees hun volledige kritiek hier.
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil een Maatschappelijk en Economisch Team (MET) instellen voor de aanpak van de coronacrisis. Het MET moet net als het Outbreak Management Team (OMT) regelmatig adviseren over de bestrijding van de pandemie, maar dan met aandacht voor de economische en maatschappelijke impact van de coronamaatregelen.
Kaag deed haar oproep donderdag bij EenVandaag. De medische kant van de coronacrisis krijgt veel aandacht, aldus de demissionair minister van Buitenlandse Handel, 'en terecht. Maar in deze cruciale fase moet de politiek zich ook op het hoogste niveau ontfermen over de economische en sociale problemen die door de coronacrisis zijn ontstaan'.
De Tweede Kamer riep vorig jaar tijdens de eerste coronagolf al op tot een extra adviesorgaan dat zich moet richten op de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. Gert-Jan Segers (CU) had zelfs al een naam voor de expertgroep bedacht: het Impact Management Team.
De nieuwste coronavariant die op een zorgwekkende manier is gemuteerd, is inmiddels aangetroffen in minstens veertien landen, zo blijkt uit een internationaal overzicht dat onderzoekers van onder meer de Universiteit van Edinburgh bijhouden. Nederland wordt daar nog niet op vermeld, maar variant B.1.525 is ook hier al twee keer ontdekt.
De landenlijst maakt duidelijk dat de virusvariant zich al wereldwijd verspreidt: van Australië tot de Verenigde Staten en van Ghana tot België. Hij is in totaal nu 142 keer aangetoond.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder dat de bewuste versie van het virus is gevonden in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Limburg Noord. Het instituut doet nog nader onderzoek, net als onder meer de Britse en Deense gezondheidsdiensten.
Wat 'extra alarmerend' is aan variant B.1.525, is dat hij een mutatie bevat die ook zit in andere problematische versies van het virus, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, zegt een woordvoerder van het RIVM. ,,Deze mutatie lijkt van invloed te zijn op de werking van de huidige generatie vaccins", aldus de woordvoerder.
Premier Mark Rutte is ‘weinig optimistisch’ over of er versoepelingen mogelijk zijn aan het einde van de huidige lockdown op 2 maart. ,,Ik ben er niet heel vrolijk over’’, zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de avondklok:
De politie is gisteravond op een illegale kapsalon gestuit tijdens een zoektocht naar vier verdachten van een overval op een avondwinkel in Den Haag.
Vier jongens overvielen gisteravond een avondwinkel en vluchtten daarna weg. De politie dacht ze daarna te zien in een zwarte bus, en dwong de inzittenden met behulp van getrokken pistolen uit te stappen. Echter bleek het niet om de overvallers van de avondwinkel te gaan, maar om een paar mannen die een illegale kapsalon runden vanuit de bus.
De mannen in de bus schrokken zich rot toen de agenten hen met getrokken pistolen naar buiten dirigeerden en tegen de muur zetten. De overvallers van de avondwinkel zijn uiteindelijk even later alsnog opgepakt.
Het was het afgelopen jaar veel stiller op aarde door de lockdowns. Dat stellen wetenschappers die werken aan een wereldwijde studie, onder leiding van Thomas Lecocq van de Koninklijke Sterrenwacht van België.
De onderzoekers konden de 'golf van stilte' over de wereld zien gaan: eerst in China, waar de allereerste lockdown was, daarna Italië, daarna de rest van Europa en de VS.
Het achtergrondgeluid nam af met maximaal 50 procent gedurende de lockdowns. Het gaat daarbij om geluid veroorzaakt door reizen en fabrieken. Gedurende de strengste lockdowns namen bus- en treindiensten af, vlogen vliegtuigen minder en draaiden ook fabrieken niet altijd volledig, waardoor het geluid fors verminderde.
Daarmee was het stiller dan kerst, traditioneel de stilste tijd van het jaar.
Vaticaan-medewerkers die weigeren zich te laten vaccineren zonder dat zij daarvoor een geldige medische reden hebben, lopen het risico ontslagen te worden.
Dat staat in een begin deze maand uitgevaardigd decreet. Volgens het decreet kunnen medewerkers die zonder medische noodzaak het vaccin weigeren sancties krijgen, waaronder 'de onderbreking van de werkrelatie'.
Daarmee gaat het Vaticaan veel verder dan de vaccinatie op vrijwillige basis zoals die in Italië en de meeste landen wordt gehanteerd.
Het Vaticaan heeft circa 5000 medewerkers. Paus Franciscus zelf heeft inmiddels al zijn tweede dosis Prizer-vaccin ontvangen.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4618 nieuwe coronagevallen geregistreerd, 1222 meer dan gisteren, zo blijkt uit de nieuwste RIVM-cijfers. Dat is het hoogste aantal sinds 28 januari, drie weken geleden. Gisteren nam het aantal besmettingen ook toe, met 690. De cijfers zijn echter mogelijk vertekend, vanwege het winterweer van vorige week.
Afgelopen week werden er in totaal 25.542 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 146,8 per 100.000 inwoners. Het bijbehorende risiconiveau is 3: Ernstig.
Gemiddeld werden er afgelopen week 3649 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 3430. Op dezelfde dag vorige week waren er 4438 besmettingen, 180 minder dan vandaag.
Het kabinet schakelt de hulp van Hans Schikan in om sneller coronavaccins te laten maken. Schikan is bestuurder van verschillende medicijnfabrikanten.
Hij gaat voor het kabinet 'in beeld brengen' hoe de productie kan worden versneld en brengt hierover medio maart verslag uit, meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
De Kamer vroeg op initiatief van het CDA om zo’n 'vaccinatiegezant'. In eerste instantie gaat Schikan in gesprek met betrokken partijen in Nederland, maar hij moet ook kijken met welke problemen internationale farmaceuten kampen en of Nederland kan helpen die op te lossen.
Het Europees Parlement wil ook een dergelijke gezant, maar dan voor de productie van vaccins voor alle EU-landen. De Jonge wil dat Schikan kijkt of zijn bevindingen ook de Brusselse vaccinatiegezant kunnen helpen.De Tweede Kamer steunt de spoedwet die de avondklok een nieuwe juridische basis moet geven. Een ruime meerderheid schaart zich achter het demissionaire kabinet, werd duidelijk tijdens een ingelast debat donderdag.
De voorzieningenrechter zette dinsdag een streep door wet die het kabinet gebruikt voor de instelling van de avondklok. Na het vonnis kwam minister Ferd Grapperhaus met een spoedwet. Daarmee wordt de avondklok ingebouwd in de al bestaande coronawetgeving. Lees hier meer.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met een fractie gestegen. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1931 mensen met Covid-19 opgenomen, elf meer dan woensdag. Van deze patiënten zijn er 523 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er drie meer dan een dag eerder.
Op de ic's schommelt het aantal coronapatiënten al zo'n twee weken tussen de 500 en 550. Het totale aantal patiënten is in de afgelopen week slechts heel licht gedaald. Vorige week donderdag lagen 1952 mensen die het virus hadden opgelopen in de Nederlandse ziekenhuizen.
De ziekenhuisbezetting daalt al weken, maar het LCPS is niet gerust op de opmars van de extra besmettelijke Britse variant. Die kan in de komende weken leiden tot meer besmettingen en ziekenhuisopnames, vreest het centrum.
De ademtest die helpt corona te detecteren wordt op korte termijn weer in gebruik genomen. Dat zegt de GGD Amsterdam. Afgelopen week waren deze testen tijdelijk stilgelegd in verband met onduidelijke testuitslagen. De GGD Amsterdam meldt nu dat uit onderzoek blijkt dat de ademtest zeer betrouwbaar is.
,,Wel blijkt dat bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties. Uit het onderzoek blijkt ook dat de automatisering van het testproces nog aandacht vraagt, net zoals training van personeel. De analyse heeft zichtbaar gemaakt dat hier ruimte is voor verbetering", aldus de GGD.
Inwoners van het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus, hadden acht maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen. Dat komt naar voren in een groot onderzoek dat meer licht werpt op hoelang mensen na een besmetting nog zijn beschermd tegen het virus.
Experts deden in november vervolgonderzoek. Toen bleek dat vrijwel alle deelnemers aan het eerste onderzoek die opgebouwde immuniteit nog niet kwijt waren. ,,Bij bijna 90 procent van degenen die in april seropositief waren, kon ook in november antistoffen worden waargenomen", schrijft een viroloog in een verklaring.
Aan de studie deden ruim 900 deelnemers mee, van wie er 801 ook aan het eerste onderzoek hadden deelgenomen. "Hoewel de antistofconcentratie enigszins is afgenomen, kunnen we vaststellen dat de immuniteit redelijk stabiel is", stelde de onderzoekster van de Medische Universiteit Innsbruck.
Het demissionaire kabinet moet nu al aan de slag met plannen om economie en samenleving te laten herstellen van de coronacrisis. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk advies.
De planbureaus adviseren om zo snel mogelijk te gaan werken aan een 'samenhangend herstelbeleid'. Dat kan volgens deze belangrijke adviesorganen niet wachten tot er na de verkiezingen van 17 maart een nieuw kabinet is geformeerd. "Dat duurt wellicht maanden en er is nu - gezien de aanhoudende coronacrisis - geen tijd te verliezen."
De plannen moeten volgens de planbureaus niet alleen gericht zijn op economisch herstel, maar ook op bredere welvaart. Daarbij moeten ook maatschappelijk belangrijke thema's een rol spelen, zoals volksgezondheid, onderwijs, veiligheid, toegankelijkheid van voorzieningen, kwaliteit van de leefomgeving en sociale gelijkheid.