1. 11/08/2020

    Antwerpse coronamaatregelen worden morgen opnieuw bijgestuurd

    Antwerps gouverneur Cathy Berx voert woensdag opnieuw enkele wijzigingen door aan de provinciale coronamaatregelen. Dat heeft haar kabinet dinsdagavond bevestigd. Berx zal de wijzigingen om 15 uur onthullen en toelichten op een persconferentie, in aanwezigheid van Johan Penson (Protocol Professionele Kunsten), Tom Kestens (de Artiestencoalitie) en Matthias De Caluwé (Horeca Vlaanderen). Het valt dan ook te verwachten dat er versoepelingen of bijsturingen komen voor die sectoren.

    Instanews image
    © Photo News — Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx.
  2. 11/08/2020

    Belgische testcapaciteit zal worden opgevoerd naar 90.000 tests per dag

    Om op wereldwijd topniveau te kunnen blijven testen, moeten we de polymerase chain reaction-test of kortweg PCR-testcapaciteit sterk uitbreiden. Dat zegt minister Philippe De Backer (Open Vld). Een gecombineerde inspanning door extra investeringen van de klinische labs en de opbouw van een nationaal testplatform vanuit de federale overheid in samenwerking met klinische labs in universitaire ziekenhuizen, zal deze doelstelling realiseren. Doel is om tegen eind september of begin oktober te komen tot 90.000 PCR-tests per dag.

    Massaal testen op COVID-19 is de eerste lijn van defensie tegen het virus dat de wereld nu al bijna een half jaar in zijn greep heeft. In het najaar komen ook andere virussen, zoals de griep, sterk op. Daarom zijn tot 70.000 testen per dag nodig volgens Sciensano.

    De klinische labs zullen verder opschalen van 15.000 à 20.000 testen per dag naar 45.000 à 55.000. Daarvoor wordt in een finan­ciële incentive voorzien van 5 à 10 miljoen euro, bevestigt minister De Backer.

    Tegelijk wil de federale regering zelf een aanvullend nationaal platform opzetten. Het huidige federaal platform zal transformeren in een nationaal testplatform met een capaciteit van 40.000 testen per dag op 7 verschillende locaties onder de controle van universitaire ziekenhuislabs. De regering trekt daarom 50 miljoen euro uit om te investeren in machines, reagentia en personeel zodat deze capaciteit gegarandeerd wordt.

    De laatste belangrijke factor voor het testen is de staalafnamecapaciteit. Er is een sterk pleidooi naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel om extra triagecentra te openen om de grote te verwachten toeloop aan patiënten op te vangen. "We kunnen niet verwachten dat de huisartsen zoveel testen per dag uitvoeren. Het Antwerpse testdorp is een goed voorbeeld van hoe we de stromen georganiseerd kunnen aanpakken. Zeker in de steden wordt dat belangrijk", besluit minister De Backer. 

    Instanews image
    © Photo News — Philippe De Backer (Open Vld)
  3. 11/08/2020

    Quarantaine voortaan verplicht in Nederland na bron- en contactonderzoek

    Als na bron- en contactonderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) blijkt dat iemand in nauw contact -15 minuten binnen 1,5 meter- is gekomen met een besmet persoon, moet die voortaan verplicht twee weken in quarantaine. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan het parlement. Tot dusver gold er in Nederland alleen een dringend advies om dat te doen. De strengere regels moeten halverwege volgende week ingaan.

    Ook onderzoekt de regering of mensen verplicht kunnen worden mee te werken aan het bron- en contactonderzoek. Volgens de GGD's waren er de afgelopen weken steeds meer mensen die weigerden mee te werken.

    Verder wil de bewindsman alle reizigers uit oranje gebieden verplichten om in quarantaine te gaan, meldde de openbare omroep NOS. Ook dit is nu nog een dringend advies.

    Voor die aangescherpte maatregel is wel een wetswijziging nodig. De Jonge zal alle veiligheidsregio's een aanwijzing geven om de verplichte quarantaine te regelen.

    Wie zich niet aan een opgelegde gedwongen quarantaine houdt, is strafbaar en kan voor de rechter belanden. Welke straf hierbij hoort, moet het Openbaar Ministerie (OM) nog uitwerken, weet de NOS. De commerciële omroep RTL meent dat het om "forse boetes" zal gaan.

  4. 11/08/2020

    Wereldgezondheidsorganisatie: zeker 100.000 nieuwe coronagevallen per dag in Amerika's

    In de Amerikaanse landen worden nu dagelijks 100.000 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld, waarvan de helft in de Verenigde Staten. Dit heeft regionaal directeur Carissa Etienne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gezegd. Etienne waarschuwde dat in meerdere landen die de uitbraak eerst onder controle leken te hebben, zoals Argentinië en Colombia, het virus aan een opmars bezig is.

    Ook in Centraal-Amerika en in de Dominicaanse Republiek is het aantal besmettingen volgens de WHO-bestuurster flink aan het toenemen. "Onze regio blijft in de greep van COVID-19", aldus Etienne.

    De directeur waarschuwde ook dat de druk die het longvirus op de gezondheidsdiensten legt, ervoor kan zorgen dat andere ziektes die juist onder controle waren - zoals tuberculose, hiv en hepatitis - weer de kop op steken.

  5. 11/08/2020

    Eerste golf kostte ons minstens half miljard euro

    De coronamaatregelen en -ziekenhuiskosten hebben van maart tot juni 512 miljoen euro gekost. Dat schrijft het weekblad Knack op basis van het RIZIV, dat instaat voor de terugbetaling van medische prestaties. Maar dat is nog maar een deel van het kostenplaatje: onderzoeken en behandelingen zijn nog niet in de berekening opgenomen.

    Het RIZIV maakte een inschatting voor de coronamaatregelen enerzijds en de kosten gelinkt aan COVID-19 voor ziekenhuizen anderzijds, zegt communicatieverantwoordelijke Sandra De Clercq aan Knack. De overheidsdienst komt voorlopig uit op een meerkost van 512 miljoen euro.

    De grootste posten in dat bedrag zijn bijzondere beschermingsmaatregelen en materialen voor zorgverleners (168 miljoen euro), aanpassingen in de basisverstrekkingen verpleegkunde (59 miljoen), de terugbetaling van tests (42 miljoen) en de kosten van triage- en afnamecentra (32 miljoen). Andere maatregelen vallen minder duur uit. Het verhoogde zuurstofgebruik bijvoorbeeld kostte naar schatting bijna 1,5 miljoen euro, preventieve hygiënische maatregelen tijdens ziekenvervoer 315.000 euro.

    Instanews image
    © Getty Images

    Om de ziekenhuiskosten gelinkt aan het coronavirus te berekenen, ging het RIZIV uit van 17.500 ziekenhuisopnames. Een bijkomende veronderstelling was dat coronapatiënten gemiddeld tien dagen op niet-intensieve zorgafdelingen verblijven en veertien dagen op intensive care. "Zo komen we aan een kostenplaatje van 151 miljoen euro", zegt De Clercq.

    De standaardkostprijs van een COVID-19-behandeling is volgens het RIZIV onmogelijk te becijferen. "Dé typebehandeling bestaat niet", legt de woordvoerster uit. Ze verwijst naar de grote verschillen in ziektebeeld. "Soms zijn er hart- en longproblemen of neurologische gevolgen. Sommige patiënten hebben doorligwonden. Ook de nood aan zware revalidatie verschilt."

    Tijdens de lockdown mochten artsen 20 euro aanrekenen voor een teleconsultatie, een maatregel die uit noodzaak is ingevoerd. Uit voorlopige cijfers die de verzekeringsinstellingen tot en met 31 mei ontvingen, blijkt nu dat artsen in totaal ruim 3,7 miljoen adviezen op afstand gaven - telefonisch of via videoconsultatie. Het kostenplaatje bedraagt dus minstens 77 miljoen euro.

    Aan de andere kant werd door de coronapandemie niet-dringende zorg uitgesteld. De gegevens zijn nog niet volledig, maar voor april bijvoorbeeld lagen de uitgaven voor niet-dringende zorg buiten het ziekenhuis meer dan een kwart (28 pct) lager dan in april vorig jaar. "De daling was vooral uitgesproken bij tandartsen en opticiens (-93 pct), kinesisten (-78 pct) en logopedisten (-76 pct)", zegt de RIZIV-woordvoerster.