Aantal nieuwe gevallen in Italië gestegen met 38 procent
Het aantal nieuwe gevallen in Italië is vandaag gestegen met 38 procent in vergelijking met de dag voordien, ofwel 552 nieuwe gevallen. Het gaat om de hoogste stijging sinds eind mei. Amper twee weken geleden registreerde Italië maar ongeveer 200 nieuwe gevallen per dag.
De noordoostelijke regio Veneto, waar bijna 16.500 testen per dag werden uitgevoerd, registreerde ongeveer een derde van de nieuwe gevallen, zo'n 183. Gouverneur Luca Zaia zei dat de nieuwe infecties vooral zijn aangetroffen bij inwoners die onlangs zijn teruggekeerd uit Spanje, Peru, Malta, Kroatië en Griekenland.
"Vakanties zijn een risico", zei hij tijdens zijn dagelijkse briefing. "Iedereen moet beslissen waar ze op vakantie willen gaan, maar het is ook waar dat we sinds een paar weken een concentratie van patiënten zien die op vakantie besmet zijn geraakt."
Recordaantal nieuwe coronagevallen in Frankrijk
In Frankrijk zijn er in 24 uur tijd 2.288 corona-gevallen bijgekomen. Dat is een recordaantal sinds de strenge lockdown begin juni werd opgeheven. De afgelopen dagen werden nog toenames van ruim 1.600 nieuwe besmettingen geregistreerd.
De gezondheidsautoriteiten meldden vrijdag dat het dodental steeg met twaalf. In totaal zijn nu 30.324 mensen bezweken aan Covid-19. Wel liggen er weer iets minder patiënten in een ziekenhuis, nu ook op de intensive care. Eerder deze week werd het juist weer drukker op de intensieve zorgen.
Gent stelt corona-coördinator aan
De stad Gent stelt een nieuwe coördinator aan die kwetsbare Gentenaars die positief hebben getest op Covid-19 moet helpen tijdens hun quarantaine. Diezelfde persoon zal een team van begeleiders aansturen en wordt daarnaast ook de schakel tussen alle partijen die de coronacrisis op niveau van Gent aanpakken.
De stad wil naast de individuele begeleiding van kwetsbare Gentenaars ook meer werk maken van een meer buurtgerichte aanpak. Dat zegt Rudy Coddens, schepen van Sociaal Beleid, Gezondheid en Zorg. "Daarvoor gaan we nauw samenwerken met de Gentse Huisartsenvereniging en Eerstelijnszone Gent."
De nieuwe Gentse aanpak gaat maandag van start. De coördinator blijft aangesteld zolang als nodig.
Heeft Vlaanderen nu zijn eigen Tönnies?
Ook in België blijkt de vleesindustrie kwetsbaar voor het coronavirus. De grootschalige uitbraak bij vleesverwerker Westvlees doet meteen denken aan het Duitse Tönnies, waar 1.500 werknemers besmet bleken. Maar is dat ook terecht?
© Thomas Sweertvaegher Burgemeester Knokke-Heist roept op om dit weekend niet naar de kust te komen
Burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens roept op om dit weekend niet naar de kust te reizen. De stad neemt ook maatregelen om de drukte te verminderen. Zo zal de politie streng optreden tegen overtredingen van coronamaatregelen en meteen beboeten. Ook kan het zijn dat de badstad dagbezoekers weigert als het te druk is.
Dagbezoekers zullen worden afgeleid naar stranden buiten het centrum of moeten omkeer maken. De strandbars zullen de drukte spreiden door slechts mondjesmaat bezoekers toe te laten.
De burgemeester raadt daarnaast ook af om met de trein naar Knokke-Heist te komen. "Wie toch per trein reist, moet zich aan alle regels en maatregelen houden", zegt hij. Ook hierop zullen strikte controles zijn.
Drukte aan de kust. Antwerpse politie handhaaft mondmaskerplicht tijdens hittegolf enkel op drukke plaatsen
De lokale politie van de stad Antwerpen zal in navolging van de beslissing van provinciegouverneur Cathy Berx de avondklok de komende dagen niet handhaven omwille van de hittegolf én zal daarenboven de mondmaskerplicht op het openbaar domein enkel handhaven op drukke plaatsen. Dat gebeurt op vraag van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Ik vraag verantwoordelijkheidszin van iedereen", zegt De Wever wel.
De bijsturing is voorlopig van kracht tot woensdag 12 augustus. Tot dan zal de Antwerpse politie niet optreden wanneer het mondneusmasker afgezet wordt op rustige plaatsen, waar niemand anders zich in de nabije omgeving bevindt of er enkel kortelings gekruist of gepasseerd wordt. Het gaat voor alle duidelijkheid om een maatregel in de stad Antwerpen, niet in de hele provincie.
"Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden, zeker in een dichtbevolkte grootstad waar veel alleenstaanden, ouderen en grote gezinnen vaak klein behuisd zijn, zonder tuin of terras", zegt De Wever.
De Wever benadrukt dat zijn korps wél strikt zal toezien op het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen en het vermijden dat grote groepen 's nachts samenkomen op het openbaar domein. "Respecteer de richtlijnen", zegt hij. "Samen kunnen we dit aan."
Avondklok in Antwerpen tijdelijk opgeschort wegens hitte
De avondklok in de provincie Antwerpen wordt tijdens de hittegolf niet gehandhaafd, zodat de Antwerpse burgers tijdens de latere uren de nodige verkoeling kunnen zoeken. Dat heeft provinciegouverneur Cathy Berx aangekondigd op een persconferentie. "Gebruik dat moment om verkoeling te zoeken, maar niet om feestjes te houden", benadrukte de gouverneur.
De strenge handhaving van het samenscholingsverbod blijft wel van kracht, net als het verplichte sluitingsuur voor de horeca, om 23 uur. Ook aan de mondmaskerplicht wijzigt niets.
“Als over enkele dagen blijkt dat het niet handhaven van de avondklok geen manifeste aanleiding geeft tot risicovol en onveilig gedrag, zullen we de avondklok ten gronde herevalueren", aldus gouverneur Berx.
© Photo News — Cathy Berx. Van Gucht: 'Belangrijk dat mensen niet samenscholen'
Viroloog Steven Van Gucht hoopt dat de Antwerpenaren niet gaan samenscholen, nu de avondklok wegens de hittegolf tijdelijk niet gehandhaafd wordt. "De nacht gaat je niet besmetten, maar als mensen samenkomen wordt het risico groter", zo zei hij op Radio 1. "Daar knelde in het verleden het schoentje: mensen gingen drinken en er ontstonden spontane feestjes. Als het nu wel goed loopt, zie ik hier geen probleem in."
© Photo News — Steven Van Gucht. Meer dan 160.000 coronadoden in VS
Het aantal coronadoden in de VS, het land dat door de pandemie qua doden en qua besmettingen het hardst is getroffen, is vandaag de 160.000 gepasseerd. Dat meldt zowel de Johns Hopkins University als persbureau Reuters. De doden in de Verenigde Staten maken bijna een kwart van het wereldwijde dodental uit.
Het longvirus is voor zover bekend bij bijna 4,9 miljoen mensen in de VS vastgesteld. Volgens de gegevens van Reuters stijgt het dagelijkse aantal doden in 23 staten en stijgt het dagelijkse aantal besmettingen in 20 staten.
De laatste 10.000 doden in de VS vielen in slechts negen dagen. Veel van de sterfgevallen zijn in de staten Californië, Florida en Texas. Deborah Birx, de coördinator van de het coronateam van het Witte Huis, waarschuwt dat het in de steden Boston, Chicago, Detroit en Washington D.C. de verkeerde kant op gaat. Steeds meer testen daar blijken positief.
Al meer dan 120.000 pv's voor inbreuken coronamaatregelen
De federale en lokale politie hebben sinds het begin van de coronacrisis op 14 maart al 122.120 pv's opgesteld voor inbreuken op de coronamaatregelen, zo meldt een woordvoerster van de federale politie.
De processen-verbaal werden onder meer uitgeschreven voor samenscholingen, het niet dragen van een mondmasker op plaatsen waar dat verplicht is of de niet-essentiële verplaatsingen die aan het begin van de crisis niet toegelaten waren, aldus de woordvoerster.
Voor de laatste 1 à 2 weken zijn de cijfers nog niet volledig. "Toch stellen we vast dat het aantal opgestelde pv's vanaf 25 juli weer een stijging kent in vergelijking met de rustigere weken ervoor. Dat is zonder twijfel te wijten aan de verstrenging van de maatregelen die aangekondigd werden door de Nationale Veiligheidsraad op 23 en 27 juli", klinkt het.
Reizen naar Finland niet meer mogelijk, adviezen voor Zwitserland verder verfijnd
Belgen en andere mensen die de voorbije 14 dagen in België hebben verbleven, kunnen vanaf maandag niet meer naar Finland reizen. Dat staat te lezen op de website van Buitenlandse Zaken. Er komen grenscontroles aan de luchthaven.
Er geldt een uitzondering voor familiebezoeken, zakenreizen en studenten. Deze reizigers moeten bij aankomst wel veertien dagen in quarantaine, zegt woordvoerder van Buitenlandse Zaken Karl Lagatie.
Vandaag is ook het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk aangepast. Het land kreeg de kleurcode oranje, behalve voor het Schotse Aberdeen en de Engelse stad Leicester waar code rood geldt. Belgen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten bij aankomst twee weken in quarantaine.
Zoals eerder al aangekondigd werden de reisadviezen voor Zwitserland verder verfijnd. Enkel het kanton Genève staat nog te boek als rood. De kantons Graubünden, Zug en Schaffhausen zijn dan weer oranje gekleurd. Voorts kleurt de Spaanse autonome regio Extremadura niet langer oranje, maar wel groen, zowel voor inkomende als vertrekkende reizigers.
Van Ranst heeft begrip voor Brusselse aanpak
Viroloog Marc Van Ranst noemt de Brusselse aanpak van de tweede golf "niet onverstandig", nadat er redelijk wat kritiek kwam op de beslissing van de Brusselse regering om voorlopig geen algemene mondmaskerplicht in te voeren. Die komt er wel zodra de kaap van gemiddeld 50 besmettingen in 7 dagen tijd per 100.000 inwoners over het gewest wordt overschreden.
"De Brusselse regering heeft wel duidelijk gemaakt dat ze de zaak opvolgt", aldus Van Ranst. "Vaak is het aankondigen van dergelijke maatregelen al voldoende als wake-upcall en om een gedragsverandering tot stand te brengen."
De viroloog wijst er ook op dat het dragen van een mondmasker geen "ritueel" mag worden, zoals bijvoorbeeld op een verlaten landweg. Een algemene verplichting maakt het wel gemakkelijker voor wie op de handhaving moet toezien, aldus Van Ranst, maar "mensen moeten wel het gevoel hebben dat ze iets nuttigs aan het doen zijn, anders riskeer je het draagvlak voor je maatregelen kwijt te spelen".
© Marc Baert — Viroloog Marc Van Ranst. WHO waarschuwt voor 'vaccin-nationalisme'
Temidden van de race naar een coronavaccin waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor 'vaccin-nationalisme'. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukte tijdens een videoconferentie dat het belangrijk is dat rijkere landen potentiële behandelingen en vaccins tegen het coronavirus niet voor zichzelf houden.
Zulk 'vaccin-nationalisme' zou immers ook negatieve gevolgen hebben voor de welvarende landen. “Geen enkel land zal veilig zijn totdat we allemaal veilig zijn”, zei Tedros. Hij wees erop dat we leven in een “geglobaliseerde wereld” waarin alle economieën met elkaar verbonden zijn, waardoor het ook in het (economisch) belang van alle landen is om samen door deze crisis te komen.
© REUTERS — WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cultuursector richt crisiscel op
Verschillende spelers uit de cultuursector werken samen aan een crisiscel, die moet tegengaan dat de sector ten onder gaat aan de coronacrisis. "Stop de broodroof, betrek ons, en laat ons werken op een veilige manier. Als er één sector is die dat kan, dan zijn wij het", luidt de boodschap.
"De voorbije maanden en weken bleken beleidsmakers keer op keer onvoldoende op de hoogte van de vele inspanningen die de sector leverde om coronaproof voorstellingen en optredens te organiseren. De ondoordachte beslissingen die daarop volgden, hakten er stevig in bij vele organisaties, kunstenaars, freelancers en techniekers die hun broodwinning zagen verdampen", klinkt het in een mededeling.
Nochtans zijn er volgens de sector maar weinig plaatsen in onze maatschappij waar de maatregelen zo strikt zijn en een bezoek zo veilig verloopt.
De crisiscel is een initiatief van Antwerps Kunstenoverleg (AKO), Artiestencoalitie, Brussels Kunstenoverleg (RAB/BKO), Corona Taskforce Belgian Event Sector, Gents Kunstenoverleg (GKO), Live Sector Overleg, Overleg Kunstenorganisaties (oKo), State of the Arts en Vlaams Museumoverleg. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk actoren bij het project te betrekken.
80 procent minder passagiers op Brussels Airport dan vorig jaar
Brussels Airport heeft in juli, de eerste maand van de zomervakantie, 525.000 passagiers verwelkomd. Sinds de hervatting van de niet-essentiële reizen op 15 juni is het aantal passagiers op Brussels Airport gestegen, al ligt dat aantal toch nog 80 procent lager dan in juli 2019, zo meldt de luchthaven vrijdag.
Het vrachtvervoer, en in het bijzonder de volvracht, blijft toenemen met een stijging van de luchtvrachtvolumes met 9,9 procent in juli.
Vlaamse regering komt met nieuw niet-forfaitair steunmechanisme voor bedrijven
De Vlaamse regering komt met een nieuw beschermingsmechanisme om bedrijven die als gevolg van de coronacrisis 60 procent of meer omzetverlies hebben geleden, financieel te steunen. De maatregel geldt van 1 augustus tot eind september, maar kan pas na die datum worden aangevraagd. Het gaat niet langer om een forfaitair bedrag, maar om een bijdrage in de vaste kosten. ‘Wij komen daar voor de helft in tussen’, verklaarde Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.
© BELGA Na crisisoverleg Westvlees: Staden verplicht mondmasker op openbaar domein
De gemeente Staden verplicht vanaf zaterdag het dragen van mondmaskers op het openbaar domein. Dat meldt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) na het crisisoverleg over de besmettingen bij Westvlees.
Verschillende West-Vlaamse burgemeesters hebben deze ochtend samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de firma Westvlees een crisisoverleg gehouden naar aanleiding van de corona-uitbraak in het vleesbedrijf uit Staden. Al 67 medewerkers van het bedrijf testten positief, en er is bezorgdheid over de verdere verspreiding van het virus in hun woonplaats.
Van de positieve gevallen bij het bedrijf, wonen er 9 in Staden. Daarmee zal Staden in de hoogste alarmfase komen. Andere positieve personen wonen onder meer in Roeselare, Ieper, Hooglede, Moorslede en Langemark. Ook zijn er een 20-tal positieve gevallen die in Frankrijk en Wallonië wonen.
© Thomas Sweertvaegher 'België heeft ondertussen een grote testcapaciteit uitgebouwd'
"Gelukkig zien we nog geen grote drama's in de ziekenhuizen en de woon-zorgcentra's", legt Steven Van Gucht uit op de persconferentie van het crisiscentrum. "Het heeft er nu mee te maken dat we een sterk verbeterde testcapaciteit hebben. We zijn beter in staat om de ijsberg onder water te zien liggen, maar we moeten wel tijdig zien wanneer die boven water komt. Het virus kan nog steeds voor grote problemen zorgen."
De stijging in het aantal besmettingen is niet enkel te wijten aan de grotere testcapaciteit, legt Van Gucht nog uit. "De stijging is nog steeds heel reëel. Het percentage positieve testen is fel gestegen", klinkt het.
Grote testcapaciteit
"België heeft ondertussen een grote testcapaciteit uitgebouwd", aldus Van Gucht. "We bevinden ons in de kop van Europa. We hebben een maximale testcapaciteit van ongeveer 30.000 testen per dag. Maar veel testen is niet evident. Het komend najaar en de winter zullen voor problemen zorgen omdat er meerdere virussen zullen bijkomen, zoals de griep. We zullen rond de piek van de griep in januari en februari rond de 60.000 testen moeten doen per dag."
Van Gucht: "Het is een ambitieus plan om in de kop van de koers te blijven. Dat vraagt veel overleg met overheden, labo's, artsen... Er worden duidelijke afspraken gemaakt over wie getest kan worden. Het is de bedoeling dat iedereen onder die prioriteit getest kan worden."
© Photo News — Steven Van Gucht Yves Stevens: 'Durf nee zeggen.'
"Durf nee te zeggen tegen uitnodigingen voor een cafébezoek of een barbecue met vrienden of familie", besluit Stevens. "U bent niet asociaal of saai als u nee zegt. U neemt daarentegen uw verantwoordelijkheid voor iedereen. Echte vrienden zullen dat ook begrijpen, want het gaat hier om de gezondheid van ons allemaal."
© BELGA — Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum. Nadruk op emotionele gezondheid
Woordvoerder Yves Stevens: "Voor velen is deze situatie een mentale opdoffer. Corona domineert al maandenlang ons leven, onze gesprekken en het nieuws gaan grotendeels over corona. Het weegt op iedereen en kan sterke emoties opwekken. We moeten ons bewust zijn dat deze emoties van tijdelijke duur zijn."
Stevens geeft enkele tips mee om deze emoties te boven te komen. "Erken je gevoelens, praat erover met vrienden en familie of met een organisatie die een luisterend oor biedt. Wees ook spaarzaam in het volgen van het nieuws, u hoeft niet alles te volgen. Volg ook enkel betrouwbare en erkende nieuwsbronnen. Geniet nu vooral van de mooie zomerdagen en zoek manieren om te ontspannen. Blijf ook zeker in contact met vrienden en familie door een telefoontje of videogesprek. Heb daarnaast ook aandacht voor kwetsbare groepen zoals grootouders en alleenstaanden."