Bekijk belangrijke updates
 1. 02/08/2020

  Aboutaleb sluit horecazaken en kantine in Rotterdam om corona

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft drie horecazaken en een sportkantine in Rotterdam per direct voor twee weken gesloten. In de cafés en de kantine zijn ondanks verschillende waarschuwingen de coronamaatregelen niet nageleefd. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht van RTV Rijnmond.

  Het gaat om bar en restaurant Noah aan de Wijnhaven, Karaokebar Fame aan de Nieuwe Binnenweg, café Lebbink aan de Bergse Dorpsstraat en de sportkantine op Sportpark Vreelust. Bij de eerste drie zaken werd in de nacht van zaterdag op zondag onder meer geen afstand gehouden. De politie en het horecateam van de gemeente heeft bij controles waarschuwingen afgegeven, maar er was geen sprake van verbetering. Aboutaleb heeft daarom besloten dat de zaken voorlopig dicht moeten.

  In de kantine op Sportpark Vreelust waren eind juli veel mensen aanwezig op een feest. De politie voerde controles uit, maar trok zich op die avond even terug omdat het grimmig werd. Volgens de gemeente bleek bij nader onderzoek dat er ook iemand aanwezig was die besmet was met corona, maar dat was niet gecommuniceerd. Vrijwilligers en barpersoneel zouden zich niet hebben laten testen, maar de kantine wilde wel weer open. Dat mag echter niet.

  Afgelopen weekend sloten ook al drie cafés in Amsterdam, zij het uit eigen beweging. Ook in Utrecht duiken besmettingen op in de kroeg, twee tenten zijn beboet. Lees hier meer.

 2. 02/08/2020

  Weer stijging coronabesmettingen op Sint-Maarten

  Het aantal besmettingen op Sint-Maarten is gestegen naar 58, vrijdag was dat nog 49. Dat heeft minister van Gezondheid Richard Panneflek zondag bekendgemaakt. Het gaat bijna allemaal op lokale besmettingen.

  Als gevolg van de stijging heeft Nederland zondag het reisadvies naar Sint-Maarten aangescherpt naar code oranje. Het Franse gedeelte van het eiland, Saint Martin, heeft de grens gesloten. Ook zijn er geen vluchten meer van Sint-Maarten naar Curaçao en Bonaire.

  Op het eiland is veel bezorgdheid over de snelle stijging in de afgelopen week, zo gaan de scholen niet op de geplande datum van 10 augustus open. Vanaf 1 augustus zijn Amerikaanse toeristen welkom, zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden is dat ze kort voor vertrek een PCR-test op eigen kosten laten uitvoeren.

  Ook is inmiddels duidelijk dat twee parlementariërs zijn besmet. Eén van de volksvertegenwoordigers, Raeyhon Peterson, bezocht eerder een nachtclub waar uit onderzoek is gebleken dat veel bezoekers besmet zijn geraakt. De zoon van de andere volksvertegenwoordiger, Sidharth Cookie Bijlani, is in dezelfde nachtclub geweest. Hij lijkt zijn vader te hebben besmet.

 3. 02/08/2020

  Aantal coronopatiënten op ic daalt licht

  Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is de afgelopen 24 uur gedaald van 22 naar 21. Op de verpleegafdelingen liggen zeventig besmette mensen, drie meer dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien op dit moment een onveranderd en vrij stabiel aantal opgenomen Covid-19-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen."

  Op de intensive cares liggen behalve de 21 coronapatiënten ook 552 mensen met andere aandoeningen, 16 minder dan zaterdag. Dat betekent dat intensivisten in totaal 573 mensen behandelen. Dat aantal schommelt al twee maanden rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden ic's nu ongeveer 900 mensen behandelen.

 4. 02/08/2020

  'Werknemers slachterij Van Rooi: moesten werken met coronaklachten'

  Medewerkers van slachterij Van Rooi Meat uit Helmond zeggen tegen de NOS dat ze de afgelopen twee maanden met coronaklachten hebben doorgewerkt. Ze durven niet te melden dat ze klachten hebben of ziek zijn, uit angst hun baan te verliezen.

  Een aantal werknemers verklaart dat ze de instructie kregen om te liegen. Ze zeggen dat een leidinggevende van het bedrijf hun opdroeg bij de vraag of ze ziek zijn 'nee' aan te kruisen op gezondheidsverklaringen, die dagelijks moeten worden ingevuld. Sommigen vulden uit eigen beweging de gezondheidsverklaring verkeerd in, uit vrees dat ze bij klachten nooit meer terug hoefden te komen.

  De GGD en Veiligheidsregio zien in de bevindingen van de NOS aanleiding om per direct nieuwe maatregelen aan te kondigen bij het bedrijf. Per brief is Van Rooi Meat dit weekend medegedeeld dat er onaangekondigde controles van de gezondheidsverklaringen gaan plaatsvinden.

  Directeur Marc van Rooi ontkent tegen de NOS dat het personeel de instructie heeft gekregen om te liegen. "Dit is bij mijn weten niet gebeurd. En als we het horen, nemen we maatregelen. We hebben maar één belang en dat is de fabriek coronavrij houden."

 5. 02/08/2020

  Agenten gewond bij protest in Berlijn tegen coronamaatregelen

   In Berlijn zijn zeker 45 politiemensen gewond geraakt toen zij de grote demonstratie tegen de Duitse coronamaatregelen beëindigden. Minstens drie van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis. De politie had eerder 18 gewonden gemeld, maar in de loop van de zondag bleek dat door onlusten tijdens de betoging meer agenten verwondingen hadden opgelopen.

  Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes.