Bekijk alle updates
  1. 02/08/2020

    Tientallen betogers tegen coronamaatregelen op Museumplein

    Enkele tientallen mensen hebben zich zondagmiddag op het Museumplein verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. 

    De nog geen honderd actievoerders in Amsterdam hebben spandoeken en tekstborden bij zich met teksten als 'Voor vrijheid, tegen spoedwet', 'Overheid heeft schijt aan onze vrijheid' en 'Nieuw normaal, never nooit niet!'. Ook worden bumperstickers uitgedeeld, met daarop ,'99,8 % overleeft Corona!!! Stop 1,5 meter; Viruswaanzin.nl'. Ook klinkt muziek en riepen de betogers 'OpRutte', want ze willen dat de minister-president opstapt. 

    Physician Assistant bij een huisartsenpost in Gouda Maaike van Stralen nam kort het woord. "We zien nauwelijks zieke mensen," zei ze. Het aantal besmettingen loopt op, maar dat is volgens haar minimaal. "We moeten niet de aantallen noemen, maar de percentages."

    De Amsterdamse politie houdt op afstand een oogje in het zeil. De sfeer is gemoedelijk. Sommige betogers knuffelden elkaar bij het weerzien.

    Ook in Groningen en Enschede zijn zondag demonstranten bijeen om te protesteren tegen de regels. In Groningen zijn in het Stadspark zo’n tweehonderd betogers bijeen. In Enschede kwamen volgens RTV Oost zo’n veertig mensen op de demonstratie af.

    Instanews image
    © Hollandse Hoogte / ANP
  2. 02/08/2020

    GGD: Gesloten horecazaak bezocht? Laat je testen bij klachten

    De GGD Amsterdam vraagt bezoekers die een van de drie wegens coronabesmettingen gesloten horecagelegenheden hebben bezocht én klachten hebben, zich te laten testen bij een testlocatie. Mensen die tussen 17 en 31 juli een bezoek brachten aan Café in the City, restaurant No Rules of Café Zwart en nu klachten hebben, wordt gevraagd het landelijke testnummer (0800 1202) te bellen voor een afspraak voor een coronatest. 

    De drie tenten kwamen in beeld na bron- en contactonderzoek van de GGD. De meeste besmettingen werden geconstateerd bij Café in the City: tien. Het café sluit de komende tijd vrijwillig de deuren. No Rules, waar vier besmettingen zijn geconstateerd, houdt alleen het bargedeelte gesloten. Bij café Zwart heeft een personeelslid een aantal dagen gewerkt met klachten, schrijft de Veiligheidsregio. Het bargedeelte van het café wordt daarom gesloten. Het terras blijft open. 

  3. 02/08/2020

    Meer dan 18 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

    Aan de stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd komt geen einde. In een paar dagen kwamen er weer 1 miljoen bij. Inmiddels zijn sinds de corona-uitbraak ruim 18 miljoen infecties geregistreerd. Van de personen die besmet raakten, zijn er ongeveer 689.000 overleden. Meer dan 11,3 miljoen zijn weer hersteld.

    Dat meldt de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt. De Verenigde Staten zijn al een tijdje het zwaarst getroffen land met ruim 157.000 coronadoden en ruim 4,7 miljoen besmettingen. In Nederland zijn tot nu toe iets meer dan 54.700 infecties en 6148 doden geregistreerd.

    De officiële cijfers geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. Zo test niet elk land even intensief. Ook registreren landen vaak verschillend.

  4. 02/08/2020

    Vanmiddag protest tegen coronaregels op Museumplein

    Op het Museumplein wordt vanmiddag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De betoging begint om 13.00 uur. 

    De actievoerders zijn onder meer tegen de anderhalvemetersamenleving als gevolg van het coronavirus en willen geen verplichting om mondkapjes te dragen. Ook zijn ze tegen een spoedwet, waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen.

    Ook in Groningen staat er een protest op het programma en in Enschede is er ook een actie gepland. 

    Zaterdag was er op het Malieveld in Den Haag eveneens een demonstratie tegen de coronaregels.

    Instanews image
    © ANP — Markeringen op het Museumplein wijzen bezoekers op 1.5 meter afstand.

    Berlijn

    In Berlijn zijn 18 agenten zaterdag gewond geraakt toen zij een grote demonstratie tegen de Duitse coronamaatregelen beëindigden. Drie van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis, maakte de politie bekend.

    Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes.

  5. 01/08/2020

    Animo voor tests sterk gezakt

    De animo voor een test bij de GGD is de afgelopen week sterk gezakt. Dat blijkt uit cijfers die een woordvoerder van de Nederlandse GGD's verstrekt. Vrijdag belden 14.784 mensen naar de nationale testlijn. Een week eerder, op het hoogtepunt, waren dat er ruim 25.000. "We worden minder gebeld. De grote bereidheid tot testen die we vorige week zagen, zien we nu niet meer," zegt een woordvoerder.

    Het huidige aantal telefoontjes ligt ongeveer gelijk als het aantal van drie weken terug. De GGD ziet graag dat meer mensen bellen.

    Het aantal telefoontjes is niet hetzelfde als het daadwerkelijk aantal tests. Daarover maakt de GGD begin volgende week nieuwe cijfers bekend. Verwachting is wel dat ook dat aantal lager zal liggen dan afgelopen week.

    Het aantal besmettingen neemt de afgelopen weken juist toe. Dat zou betekenen dat een hoger percentage van de afgenomen tests positief is, een gegeven dat er op duidt dat de verspreiding van het virus toeneemt. Nieuwe cijfers daarover publiceert het RIVM dinsdag.