1. Gisteren

  Liveblog afgesloten

  In dit liveblog zullen geen updates meer worden geplaatst. Lees hier verder.

 2. Eergisteren

  Aboutaleb sluit horecazaken en kantine in Rotterdam

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft drie horecazaken en een sportkantine in Rotterdam per direct voor twee weken gesloten. In de cafés en de kantine zijn ondanks verschillende waarschuwingen de coronamaatregelen niet nageleefd. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht van RTV Rijnmond.

  Het gaat om bar en restaurant Noah aan de Wijnhaven, Karaokebar Fame aan de Nieuwe Binnenweg, café Lebbink aan de Bergse Dorpsstraat en de sportkantine op Sportpark Vreelust. Bij de eerste drie zaken werd in de nacht van zaterdag op zondag onder meer geen afstand gehouden. De politie en het horecateam van de gemeente hebben bij controles waarschuwingen afgegeven, maar er was geen sprake van verbetering. Aboutaleb heeft daarom besloten dat de zaken voorlopig dicht moeten.

  In de kantine op Sportpark Vreelust waren eind juli veel mensen aanwezig op een feest. De politie voerde controles uit, maar trok zich op die avond even terug omdat het grimmig werd. Volgens de gemeente bleek bij nader onderzoek dat er ook iemand aanwezig was die besmet was met corona, maar dat was niet gecommuniceerd. Vrijwilligers en barpersoneel zouden zich niet hebben laten testen, maar de kantine wilde wel weer open. Dat mag echter niet.

  ANP

  Instanews image
  © ANP — Een bord met corona-adviezen in Rotterdam. In de havenstad en omstreken vertoont het aantal besmettingen een grillig karakter met een nieuwe stijging.
 3. Eergisteren

  Asscher (PvdA) wil reces onderbreken voor spoeddebat

  PvdA-leider Lodewijk Asscher is ‘zeer bezorgd’ om het snel oplopende aantal besmettingen in Nederland. Hij wil dat de Tweede Kamer terugkeert van zomerreces om daar al komende woensdag een debat over te voeren.

  Asscher verwijt het kabinet een ‘gebrekkige regie’. Gemeenten zijn volgens Asscher hun eigen beleid gaan bepalen met een ‘onoverzichtelijke lappendeken aan regels’ tot gevolg. De richtlijnen voor vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden vindt hij bovendien veel te vrijblijvend.

  De situatie is volgens Asscher ‘te urgent om te wachten tot 12 augustus’. Op die datum staat in de Tweede Kamer een commissievergadering op de agenda over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Hij doet een dringend beroep om de rest van de Kamer om eerder bij elkaar te komen.

 4. Eergisteren

  Nog meer besmettingen op Sint-Maarten

  Het aantal actieve besmettingen op Sint-Maarten is gestegen naar 58, waar dat vrijdag nog 49 was. Dat heeft minister van Gezondheid Richard Panneflek vandaag bekendgemaakt. Het gaat bijna allemaal om lokale besmettingen.

  Op het eiland is veel bezorgdheid over de snelle stijging in de afgelopen week, zo gaan de scholen niet op de geplande datum van 10 augustus open. Vanaf 1 augustus zijn Amerikaanse toeristen welkom, zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden is dat ze kort voor vertrek een PCR-test op eigen kosten laten uitvoeren.

  Als gevolg van de stijging heeft Nederland zondag het reisadvies naar Sint-Maarten aangescherpt naar code oranje. Het Franse gedeelte van het eiland, Saint Martin, heeft de grens gesloten. Ook zijn er geen vluchten meer van Sint-Maarten naar Curaçao en Bonaire.

  Verder is inmiddels duidelijk dat twee parlementariërs zijn besmet. Eén van de volksvertegenwoordigers, Raeyhon Peterson, bezocht eerder een nachtclub waar volgens contactonderzoek veel bezoekers besmet zijn geraakt. De zoon van de andere politicus, Sidharth Cookie Bijlani, is in dezelfde nachtclub geweest. Hij lijkt zijn vader te hebben besmet.

  ANP

 5. Eergisteren

  Vleesbedrijf zet werknemers onder druk om corona te verzwijgen

  Van Rooi Meat geeft zijn werknemers opdracht om te verklaren dat ze gezond zijn, ook al hebben ze verschijnselen van corona. Dat schrijft de NOS op haar site. Het bedrijf kwam eerder in opspraak toen werknemers besmet bleken met corona. De productie werd enkele weken stilgelegd.

  Dagelijks moeten de werknemers van slachterijen invullen of ze gezond zijn. Tegen de NOS hebben enkele werknemers verklaard dat leidinggevenden van Van Rooi Meat in Helmond, met 1.700 man personeel een van de grootste slachterijen in Nederland, hen hadden gezegd dat ze hoe dan ook het vakje ‘gezond’ moesten aankruisen. Zo werkten ze naar eigen zeggen door terwijl ze wel verschijnselen van corona hadden. Enkelen zeggen dat ze zich niet durfden ziek te melden, uit angst dat ze dan niet meer zouden worden opgeroepen voor werk en niet meer zouden worden betaald. 

  Lees hier verder.

  Gerard Reijn

  Instanews image
  © Van Rooi Meat — Coronamaatregelen bij Van Rooi Meat in Helmond: spatschermen tussen de werknemers.