Liveblog afgesloten
In dit liveblog zullen geen updates meer worden geplaatst. Lees hier verder.
Aboutaleb sluit horecazaken en kantine in Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft drie horecazaken en een sportkantine in Rotterdam per direct voor twee weken gesloten. In de cafés en de kantine zijn ondanks verschillende waarschuwingen de coronamaatregelen niet nageleefd. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht van RTV Rijnmond.
Het gaat om bar en restaurant Noah aan de Wijnhaven, Karaokebar Fame aan de Nieuwe Binnenweg, café Lebbink aan de Bergse Dorpsstraat en de sportkantine op Sportpark Vreelust. Bij de eerste drie zaken werd in de nacht van zaterdag op zondag onder meer geen afstand gehouden. De politie en het horecateam van de gemeente hebben bij controles waarschuwingen afgegeven, maar er was geen sprake van verbetering. Aboutaleb heeft daarom besloten dat de zaken voorlopig dicht moeten.
In de kantine op Sportpark Vreelust waren eind juli veel mensen aanwezig op een feest. De politie voerde controles uit, maar trok zich op die avond even terug omdat het grimmig werd. Volgens de gemeente bleek bij nader onderzoek dat er ook iemand aanwezig was die besmet was met corona, maar dat was niet gecommuniceerd. Vrijwilligers en barpersoneel zouden zich niet hebben laten testen, maar de kantine wilde wel weer open. Dat mag echter niet.
ANP
© ANP — Een bord met corona-adviezen in Rotterdam. In de havenstad en omstreken vertoont het aantal besmettingen een grillig karakter met een nieuwe stijging. Asscher (PvdA) wil reces onderbreken voor spoeddebat
PvdA-leider Lodewijk Asscher is ‘zeer bezorgd’ om het snel oplopende aantal besmettingen in Nederland. Hij wil dat de Tweede Kamer terugkeert van zomerreces om daar al komende woensdag een debat over te voeren.
Asscher verwijt het kabinet een ‘gebrekkige regie’. Gemeenten zijn volgens Asscher hun eigen beleid gaan bepalen met een ‘onoverzichtelijke lappendeken aan regels’ tot gevolg. De richtlijnen voor vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden vindt hij bovendien veel te vrijblijvend.
De situatie is volgens Asscher ‘te urgent om te wachten tot 12 augustus’. Op die datum staat in de Tweede Kamer een commissievergadering op de agenda over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Hij doet een dringend beroep om de rest van de Kamer om eerder bij elkaar te komen.
Nog meer besmettingen op Sint-Maarten
Het aantal actieve besmettingen op Sint-Maarten is gestegen naar 58, waar dat vrijdag nog 49 was. Dat heeft minister van Gezondheid Richard Panneflek vandaag bekendgemaakt. Het gaat bijna allemaal om lokale besmettingen.
Op het eiland is veel bezorgdheid over de snelle stijging in de afgelopen week, zo gaan de scholen niet op de geplande datum van 10 augustus open. Vanaf 1 augustus zijn Amerikaanse toeristen welkom, zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden is dat ze kort voor vertrek een PCR-test op eigen kosten laten uitvoeren.
Als gevolg van de stijging heeft Nederland zondag het reisadvies naar Sint-Maarten aangescherpt naar code oranje. Het Franse gedeelte van het eiland, Saint Martin, heeft de grens gesloten. Ook zijn er geen vluchten meer van Sint-Maarten naar Curaçao en Bonaire.
Verder is inmiddels duidelijk dat twee parlementariërs zijn besmet. Eén van de volksvertegenwoordigers, Raeyhon Peterson, bezocht eerder een nachtclub waar volgens contactonderzoek veel bezoekers besmet zijn geraakt. De zoon van de andere politicus, Sidharth Cookie Bijlani, is in dezelfde nachtclub geweest. Hij lijkt zijn vader te hebben besmet.
ANP
Vleesbedrijf zet werknemers onder druk om corona te verzwijgen
Van Rooi Meat geeft zijn werknemers opdracht om te verklaren dat ze gezond zijn, ook al hebben ze verschijnselen van corona. Dat schrijft de NOS op haar site. Het bedrijf kwam eerder in opspraak toen werknemers besmet bleken met corona. De productie werd enkele weken stilgelegd.
Dagelijks moeten de werknemers van slachterijen invullen of ze gezond zijn. Tegen de NOS hebben enkele werknemers verklaard dat leidinggevenden van Van Rooi Meat in Helmond, met 1.700 man personeel een van de grootste slachterijen in Nederland, hen hadden gezegd dat ze hoe dan ook het vakje ‘gezond’ moesten aankruisen. Zo werkten ze naar eigen zeggen door terwijl ze wel verschijnselen van corona hadden. Enkelen zeggen dat ze zich niet durfden ziek te melden, uit angst dat ze dan niet meer zouden worden opgeroepen voor werk en niet meer zouden worden betaald.
Gerard Reijn
© Van Rooi Meat — Coronamaatregelen bij Van Rooi Meat in Helmond: spatschermen tussen de werknemers. Filipijnen passeert honderdduizend besmettingen, strengere lockdown aangekondigd
Er komen strengere lockdownmaatregelen voor de Filipijnse hoofdstad Manilla en omgeving om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de woordvoerder van president Rodrigo Duterte vandaag gezegd. De nieuwe restricties gaan maandag om middernacht in en gelden voor ten minste twee weken.
De autoriteiten meldden vandaag meer dan vijfduizend nieuwe besmettingsgevallen. De Filipijnen is nu het 25e land in de wereld waar meer dan honderdduizend met corona geïnfecteerden zijn opgespoord. Het officiële dodental is de tweeduizend ruim gepasseerd. De metropool Manilla is de grootste brandhaard, maar ook naburige provincies als Laguna, Cavite, Rizal en Bulacan zijn zwaar getroffen. In deze gebieden zijn tot 18 augustus voor de bevolking nieuwe, striktere quarantaineregels van kracht.
Het besluit is een reactie op de oproep van tientallen groeperingen, die 80.000 artsen en een miljoen verplegers vertegenwoordigen, om adequater optreden en strengere controle omdat de Filipijnen de strijd tegen corona dreigt te verliezen. Ze waarschuwden voor het instorten van de gezondheidszorg.
ANP
Voor het eerst sinds maanden weer besmettingen op Saba
Op Saba zijn twee nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat heeft de overheid zondag bekendgemaakt. Het eiland was al enkele maanden coronavrij en laat tot nu toe alleen bezoekers uit Curaçao, Bonaire en Sint-Eustatius toe. Alle andere reizigers moeten na aankomst twee weken in quarantaine. De twee nieuwe gevallen zijn passagiers die al in quarantaine zaten.
Gouverneur Jonathan Johnson benadrukt dat bewoners van het eiland, zo'n tweeduizend, zich moeten houden aan de geldende voorschriften. Dat betekent sociale afstand houden, handen wassen en geen bijeenkomsten van meer dan 25 personen. In totaal zijn er sinds het uitbreken van de coronacrisis vijf coronagevallen op het eiland geregistreerd.
ANP
Viruswaanzin op het Malieveld: ‘Jullie zijn hartstikke normaal’
Een blijmoedig gezelschap van hippieachtigen, gele hesjes, veertigplussers, vrijdenkers en complotdenkers demonstreerde zaterdag tegen het coronabeleid. Op het Malieveld bezongen ze de liefde, de vrijheid en de waarheid. ‘Weet u niet wat er fout is aan Schooltelevisie? Daar leren ze kinderen liedjes over anderhalve meter.’
Lees meer over deze ‘Dag van de Democratie’ in deze reportage.
Redactie
© Guus Dubbelman / De Volkskrant — Demonstranten van Viruswaanzin op het Malieveld. Parijse kroegbazen laten zich hun ‘tijdelijke’ terrassen niet meer afpakken
In Parijs is een heuse terrassenstrijd gaande, schrijft Frankrijk-correspondent Daan Kool. Cafés mogen de openbare ruimte gebruiken om een terras neer te zetten. Zo kunnen ze ondanks de coronabeperkingen toch nog wat geld verdienen. Omwonenden zien hun rust verstoord. ‘Bloemisten en boekwinkels hebben het ook moeilijk. Die krijgen toch ook niet ineens gratis extra ruimte?’
Lees hier de reportage over de terrassenoorlog in Parijs.
Redactie
© Aurélie Geurts — In het dichtbevolkte 11de arrondisement is weinig groen te vinden. Elke extra vierkante meter terras is welkom. Dat wil zeggen: cafégangers zijn er blij mee, omwonenden balen. RIVM: 366 nieuwe besmettingen bevestigd
Voor de vierde dag op rij is het aantal bevestigde besmettingen met meer dan driehonderd toegenomen. Het RIVM meldt vandaag 366 nieuwe besmettingen, 6 nieuwe ziekenhuisopnamen en 1 sterfgeval.
In Nederland zijn nu 55.098 personen positief getest op het nieuwe coronavirus. Op zaterdag was de toename nog 431, dit was de eerste keer sinds 7 mei dat het aantal bekende besmettingen met meer dan vierhonderd in één dag toenam.
Gisteren maakte de GGD bekend dat de animo voor testen de afgelopen week afneemt. De stijging van het aantal gemelde besmettingen komt dus niet alleen doordat er meer mensen getest worden. Welk percentage van de testen positief was de afgelopen week, wordt dinsdag bekend gemaakt door het RIVM.
Er zijn tot nu toe 11.943 Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege covid-19, een toename van 6 sinds gisteren. Zaterdagmiddag lagen er 22 covid-patiënten op de intensive care, en 67 op een verpleegafdeling.
Het sterftecijfer steeg met 1 naar 6.149. Het werkelijke aantal sterfgevallen is hoger, dit zijn alleen de overledenen waar covid-19 met een test is vastgesteld. In maart en april zijn er zo’n 2 duizend mensen overleden waar geen test is gedaan, maar de behandelend arts of de schouwarts zeer sterk vermoedde dat covid-19 de doodsoorzaak was. Dit blijkt uit een analyse die het CBS vrijdag publiceerde.
Serena Frijters
Bekijk hier de belangrijkste kaarten en grafieken over de uitbraak van het coronavirus in Nederland
Kleine betogingen tegen coronaregels in Amsterdam, Enschede en Groningen
Enkele tientallen mensen hebben zich zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. Ook in Groningen en Enschede kwamen betogers bijeen. In Groningen ging het om zo'n tweehonderd mensen, in Enschede volgens RTV Oost om circa veertig.
De nog geen honderd actievoerders in Amsterdam hebben spandoeken en tekstborden bij zich met teksten als 'Voor vrijheid, tegen spoedwet', 'Overheid heeft schijt aan onze vrijheid' en 'Nieuw normaal, never nooit niet!'. Ook worden bumperstickers uitgedeeld, met daarop ,'99,8 % overleeft Corona!!! Stop 1,5 meter; Viruswaanzin.nl'. Ook klinkt muziek en riepen de betogers 'OpRutte', want ze willen dat de minister-president opstapt.
De Amsterdamse politie houdt op afstand een oogje in het zeil. De sfeer is gemoedelijk. Sommige betogers knuffelden elkaar bij het weerzien.
In Groningen zijn in het Stadspark zo'n tweehonderd betogers bijeen. De organisatie had gerekend op zo'n 1500 actievoerders. De demonstranten verzetten zich tegen de anderhalvemetersamenleving, de spoedwet waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen en tegen 5G. De actievoerders hebben Nederlandse vlaggen en spandoeken bij zich met leuzen als 'Vrijheid!' en 'Ik ben er klaar mee!'. De demonstratie was aangemeld bij de gemeente en duurt de hele middag. Er staan volgens de organisatie verschillende sprekers op het programma, waaronder een microbioloog.
In Enschede kwamen volgens RTV Oost zo'n veertig mensen op de demonstratie af. Tijdens de actie spreken de demonstranten ook hun steun uit voor de boeren in Nederland. Die protesteerden onlangs nog bij Bilthoven, in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat ze geen vertrouwen hebben in de stikstofmetingen van het RIVM en in het landbouwbeleid van het kabinet dat op die metingen is gebaseerd.
ANP
© ANP — Actievoerders in Enschede demonstreren tegen de coronamaatregelen. Wijwater, wierook, het Onze Vader en weer door: de aartspriester van Bergamo begroef bijna alle doden zelf
Toen Italië zich geen raad meer wist met de coronadoden, maakte Don Mario Carminati, aartspriester in Bergamo, in zijn kerk ruimte voor de lange rijen houten doodskisten. ‘Ik begin nu pas te begrijpen wat voor golf van verwoesting er door de stad is getrokken.’ Lees dit interview hier verder.
© Zolin Nicola — Don Mario Carminati op de begraafplaats van Santissimo Redentore, waar hij vele slachtoffers van het coronavirus heeft begraven. Reisadvies Sint-Maarten aangescherpt van geel naar oranje
Het reisadvies voor Sint-Maarten is van geel naar oranje gegaan, waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken niet-noodzakelijke reizen afraadt. Reden voor de aanpassing is een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen.
Sint-Maarten is per 1 juni open voor toeristen uit Europa en vanuit Nederland gold ervoor tot zondagochtend code geel, waarmee wordt gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit nu echter aangepast naar oranje.
Wie toch afreist naar Sint-Maarten, moet voorafgaand een gezondheidsverklaring invullen. Ook moet een negatief resultaat van een Covid-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor vertrek bij aankomst worden ingediend. Reizigers zijn verder verplicht een reisverzekering af te sluiten en worden dringend geadviseerd bij terugkeer in Nederland veertien dagen in quarantaine te gaan.
ANP
Vandaag is er een extra Digitale Editie met onze belangrijkste verhalen over de coronacrisis
In deze speciale Digitale Editie leest u: hoe het virus overkookte vanuit China en de wereld overspoelde, en hoe het overal leiders en landen op de knieën dwong, van het wegkijkende Amerika tot het zelfverzekerde Nederland. U leest wat het virus vleugels gaf, langs welke poriën het de maatschappij tóch wist binnen te sijpelen, en hoe dat de wereld zoals we die tot januari van dit jaar kenden volledig ontregelde.
Zie deze special als traumaverwerking. Of als voorbereiding op de volgende fase. Want terwijl u deze Editie leest, duwt het virus in alle landen waar het bedwongen leek alweer tegen de waterkeringen die we ertegen hebben opgeworpen. De opmaat van een nieuwe uitbraak? Deze Editiespecial is beschikbaar op tablet. Alleen voor abonnees.
Nominatie Trump tot presidentskandidaat zonder pers
De media zijn niet welkom op de Republikeinse Conventie die Donald Trump zal aanwijzen als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens een woordvoerder van de Conventie moet het aantal aanwezigen beperkt worden als gevolg van het coronavirus. Alleen de 336 afgevaardigden die hun stem uitbrengen zullen worden toegelaten. De Conventie zal op 24 augustus plaatsvinden in Charlotte in de staat North Carolina.
Conventies waarop de presidentskandidaten worden aangewezen zijn normaal gesproken grote mediagebeurtenissen. Eerder was al bekend gemaakt dat de Conventie in Charlotte dit jaar kleinschalig zal zijn. Van de ruim tweeduizend Republikeinse afgevaardigden die een stem mogen uitbrengen, zullen er slechts 336 aanwezig zijn. Ook gasten worden geweerd. Voor het eerst in de geschiedenis zal een Conventie nu ook zonder media plaats vinden.
Zeke Miller, de voorzitter van het perscorps van het Witte Huis, vroeg de Republikeinse partij haar beslissing te heroverwegen. ‘De nominatie van een presidentskandidaat is een zaak voor het Amerikaanse volk’, aldus Miller op Twitter.
Peter Giesen
Christusbeeld in Rio de Janeiro weer open
Het beroemde Christusbeeld in Rio de Janeiro, de belangrijkste toeristische trekpleister van de Brazilië, is sinds zaterdag weer open voor het publiek. De attractie was gesloten vanwege de coronapandemie. Voorlopig mag de publiekstrekker nog maar de helft van de maximale bezoekerscapaciteit ontvangen.
Ook andere toeristenhotspots zoals de Suikerbroodberg, het aquarium AquáRio en het reuzenrad zijn sinds zaterdag weer op halve kracht open voor publiek. De heropeningen vormen onderdeel van een nieuwe fase van flexibilisering van de coronamaatregelen in de stad. Zo mag er ook weer in zee worden gezwommen, al blijft het strand nog verboden gebied.
Rio de Janeiro is na São Paulo de zwaarst getroffen regio van Brazilië door het coronavirus. Er vielen in de deelstaat 13.556 doden, meer dan 167.213 mensen zijn besmet. De laatste twee weken loopt het gemiddeld aantal dagelijkse sterfgevallen in de staat weer op.
Brazilië registreerde vandaag 45.392 nieuwe besmettingen, waardoor het totaalaantal gevallen nu meer dan 2,7 miljoen bedraagt. Het aantal doden nam opnieuw met meer dan duizend toe (1088). In totaal overleden volgens de officiële cijfers van het ministerie van Gezondheid 93.563 mensen aan het longvirus.
Redactie
© AFP — Het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, met een mondmasker op om de bevolking op te roepen zich te beschermen tegen het coronavirus. Lockdown Melbourne wordt verscherpt
De regering van de Australische staat Victoria gaat de lockdown die van kracht is in Melbourne aanscherpen om het toenemende aantal nieuwe besmettingen daar een halt toe te roepen. Dat meldden Australische media zondag.
De circa vijf miljoen inwoners van Melbourne mogen nu alleen naar buiten voor essentiële taken zoals de boodschappen, zorg en om naar hun werk te gaan. Onder de nieuwe maatregelen moeten ze volgens Australische media vanaf woensdag binnen vijf kilometer van hun huis blijven en mag slechts één persoon per huishouden de boodschappen doen. De beperkingen blijven minstens zes weken van kracht.
Het aantal nieuwe infecties steeg de afgelopen dagen in Melbourne, ondanks de eerder ingestelde lockdownmaatregelen. Vorige week werden recordaantallen nieuwe besmettingen gemeld. Zondag kwamen er volgens ABC News 650 gevallen bij, ten opzichte van 397 op zaterdag.
Ook in de rest van Victoria worden de coronamaatregelen deze week naar verwachting aangescherpt, maar op minder stringente wijze dan in Melbourne. Sinds zondag is in de hele staat een mondkapjesplicht van kracht.
ANP
Agenten gewond bij protest tegen coronaregels Berlijn
In Berlijn zijn zaterdag achttien agenten gewond geraakt toen zij een grote demonstratie tegen de Duitse coronamaatregelen beëindigden. Drie van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis, maakte de politie bekend.
Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes.
Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen. Daartoe zou ook besloten zijn omdat de veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. Veel aanwezige demonstranten droegen geen mondkapje of hielden zich niet aan de richtlijnen voor sociale afstand.
De organisator van het evenement moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden, zei de Berlijnse politie eerder. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Ook vanuit de Duitse regering klonk kritiek op het gedrag van de demonstranten.
ANP
Zondag opnieuw demonstraties tegen coronaregels
Zondag gaan opnieuw mensen de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Zondagmiddag is er een protest op de Drafbaan in het Stadspark in Groningen. Ook komen er betogers naar het Museumplein in Amsterdam en staat er een actie gepland in Enschede.
De actievoerders zijn onder meer tegen de anderhalvemetersamenleving als gevolg van het coronavirus en willen geen verplichting om mondkapjes te dragen. Ook zijn ze tegen een spoedwet, waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen.
De demonstratie in Groningen begint om 12.00 uur en in Amsterdam komen de demonstranten om 13.00 uur in actie. In Enschede is het protest om 12.00 uur bij Villa de Bank.
Zaterdag was er op het Malieveld in Den Haag eveneens een demonstratie tegen de coronaregels.
ANP
© Joris Van Gennip — Actievoerders betogen tegen de coronamaatregelen, zaterdag op het Malieveld. Bijna 2 miljoen besmettingen in de VS in juli
In de Verenigde Staten zijn in juli meer dan 1,9 miljoen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is ruim veertig procent van alle 4,5 miljoen gevallen die tot dusver geregistreerd zijn in het land en fors meer dan in andere maanden, blijkt uit data over het longvirus die The New York Times verzamelde.
Het vorige 'maandrecord' werd volgens de krant in april gevestigd, toen kwamen er meer dan 880.000 infecties bij. Met name in het Midwesten van de Verenigde Staten en in staten van Florida tot Mississippi en Californië blijft het aantal nieuwe gevallen fors toenemen. Veel staten stellen daarom opnieuw beperkingen in om de verspreiding van het longvirus een halt toe te roepen.
Ook het aantal mensen dat overlijdt aan het coronavirus blijft stijgen in de VS, becijferde The New York Times. Begin juli stierven volgens de krant gemiddeld 500 mensen in het land per dag aan het coronavirus. Afgelopen week was dat getal meerdere keren hoger dan duizend. In heel juli stierven meer dan 25.000 mensen in de VS aan het longvirus, meldde persbureau Reuters eerder.
ANP
Meer dan half miljoen besmettingen in Zuid-Afrika
Het aantal besmettingen met het coronavirus in Zuid-Afrika is tot boven de 500.000 gestegen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. De afgelopen 24 uur kwamen er 10.107 besmettingen bij, waardoor het aantal bevestigde gevallen nu op 503.290 staat.
Meer dan een derde van de Zuid-Afrikaanse besmettingen werd vastgesteld in de provincie Gauteng, waar zich onder meer de steden Johannesburg en Pretoria bevinden.
Zuid-Afrika is een van de landen met het hoogste aantal coronagevallen. Alleen in de VS, Brazilië, India en Rusland zijn nog meer besmettingen vastgesteld.
Het aantal sterfgevallen in Zuid-Afrika ligt volgens de officiële cijfers op 8.153.
ANP
Zorgcentrum Beverwijk in quarantaine na coronabesmetting
Alle afdelingen van het woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk worden tijdelijk in quarantaine geplaatst nadat een uitzendkracht positief op het coronavirus was getest. Dat heeft Viva Zorggroep, waar het centrum onder valt, zaterdag bekendgemaakt.
De uitzendkracht, die op meerdere afdelingen werkte, had klachten en was op verzoek van de zorggroep op Covid-19 getest en bleek positief. ‘Met alle opgedane kennis en ervaring en uit voorzorg om iedereen zo goed mogelijk te beschermen, weten we nu dat het tijdelijk nodig is om, beperkt en in beschermingsmateriaal gestoken, bezoek toe te laten’, laat Viva weten.
Viva zegt de situatie voor haar bewoners, hun naasten en alle medewerkers te betreuren en er alles aan te doen om de quarantaine zo kort mogelijk te laten duren. Dit weekeinde worden alle bewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers getest. Volgens Viva is goed te achterhalen wie er met wie contact heeft gehad in Huis ter Wijck.
‘De GGD is uiteraard nauw betrokken en samen met hen volgen we de ontwikkelingen op de voet. Alle benodigde protocollen zijn paraat en er is ruim voldoende beschermingsmateriaal voor iedereen. We zijn erg trots op de inzet en betrokkenheid van de medewerkers in Huis ter Wijck en de snelle actie die ondernomen is. Iedereen is op de hoogte van de te nemen stappen en was goed voorbereid op een eventuele nieuwe ronde van verdenkingen in verband met Covid-19’, aldus de zorggroep.
ANP
RIVM meldt 431 besmettingen, grootste toename sinds 7 mei
Het aantal bekende besmettingen is vandaag toegenomen met 431, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het is voor het eerst sinds 7 mei dat er meer dan vierhonderd positief geteste personen op een dag worden gemeld.
Hier zitten ook rapportages van eerdere dagen bij, maar alleen al vandaag zijn er vóór 10 uur 25 besmettingen gemeld bij het RIVM. In totaal zijn er nu 54.732 personen in Nederland positief getest. Een week geleden waren dit er nog tweeduizend minder.
Het aantal ziekenhuisopnamen neemt minder snel toe. Er zijn nu 11.937 Nederlanders opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege covid-19, drie meer dan gisteren. Het officiële sterftecijfer is nu 6.148. Er is de afgelopen 24 uur één sterfgeval gemeld bij het RIVM. Het werkelijk aantal overleden door covid-19 is hoger, in deze statistieken worden alleen de sterfgevallen geteld waarbij het virus met een test is vastgesteld.
Serena Frijters
Duizenden protesteren in Berlijn tegen coronamaatregelen
Zo'n 17.000 mensen hebben in Berlijn gedemonstreerd tegen de maatregelen waarmee de Duitse regering het coronavirus in bedwang probeert te houden. De betogers vinden dat de overheid niet het recht heeft om allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen door te voeren. ‘Wij eisen een terugkeer naar de democratie’, zei een van de demonstranten. Een ander noemde de coronapandemie ‘de allergrootste complottheorie.
De politie stelde vast dat de betogers zich niet aan de voorschriften hielden. Afstand houden tot anderen was er bijvoorbeeld niet bij. De organisator achter het protest moet zich daarvoor verantwoorden bij de politie. In de namiddag werd de betoging beëindigd, nadat de stoet was aangekomen bij de Brandenburger Tor.
Onder de betogers waren onder meer zelfverklaarde libertariërs, mensen die zichzelf zien als voorvechters van de grondrechten en Duitsers die sceptisch zijn over de wetenschappelijke basis voor maatregelen. Ze keren zich onder meer tegen de plicht om in openbare gebouwen en het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Er is ook een kleine groep extreemrechtse betogers op de been. Hun aanwezigheid lokte een tegendemonstratie uit. De politie hield de groepen uit elkaar.
De grootste groep demonstranten kwam bijeen in het midden van de stad. Ze liepen in een protestmars door het Tiergartenpark, niet ver van het Duitse parlement.
Over het algemeen houden Duitsers zich goed aan de coronamaatregelen van de overheid, waarvoor ook veel steun is onder de bevolking. De minderheid die erop tegen is, roert zich de laatste tijd vaker. Ook in andere steden zijn al demonstraties geweest tegen het coronabeleid.
Landelijke politici spreken schande van de betoging. Vicevoorzitter Saskia Esken van de sociaaldemocratische SPD noemde betogers die zich niet aan de maatregelen houden ‘covidioten’ die door hun betoging ‘een tweede golf aan het creëren zijn.’
ANP
KNVB: testen verplicht vanaf twee weken voor start competitie
Spelers, staf en scheidsrechters uit de eredivisie en eerste divisie worden vanaf twee weken voor de start van de competitie verplicht getest op het coronavirus. De coronaprotocollen blijven daarna het gehele seizoen van kracht. Voor die tijd, dus in de voorbereidingsfase, ligt de verantwoordelijkheid bij de clubs zelf. Een woordvoerder van de KNVB laat dat weten naar aanleiding van het niet doorgaan van de wedstrijd tussen PSV en UNA vrijdagavond.
Een speler van UNA kreeg kort voor aanvang te horen dat hij positief had getest. De spelersbus was toen al op weg naar Eindhoven. Voor PSV was dat reden het coronaprotocol aan te scherpen. De Eindhovense club wil voorlopig alleen nog maar oefenwedstrijden spelen als alle spelers vooraf zijn getest op het coronavirus. ‘Ondanks dat het geen verplichting is om voor oefenduels te testen en er geen klachten zijn, hebben we besloten dit tóch voortaan als voorwaarde te stellen. Dat besluit is genomen in overleg met microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda’, zei Gust van Montfort, medisch manager van PSV.
De KNVB is blij met eigen initiatieven en maatregelen en neemt vanaf twee weken voor de start van het betaalde voetbal de regie in handen. ‘Voor die twee weken is gekozen om de voortgang van de competitie te waarborgen. Spelers hebben dan nog de tijd om te herstellen’, aldus een woordvoerder.
Eerder liet de KNVB al weten dat wedstrijden in principe niet worden uitgesteld. De enige uitzondering op die regel is wanneer een club geen selectie op de been kan brengen.
De eerste divisie begint vrijdag 28 augustus en de eredivisie zaterdag 12 september.
ANP