1. 01/08/2020

    Aantal coronabesmettingen Zuid-Afrika boven 500.000

    Het aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika is gestegen tot boven de 500.000, meldt het ministerie van Gezondheid. Het aantal vastgestelde besmettingen staat op 503.290. De afgelopen 24 uur kwamen er 10.107 besmettingen bij.

    Zuid-Afrika heeft op vier landen na de meeste geregistreerde besmettingen met het longvirus ter wereld. Alleen in de VS, Brazilië, India en Rusland is het virus bij meer mensen geconstateerd.

    Volgens de officiële cijfers zijn ruim 8000 mensen in Zuid-Afrika overleden aan het coronavirus.

  2. 01/08/2020

    Coronazorgen bedreigen tennistoernooi Madrid

    Instanews image
    © REUTERS — Kiki Bertens.

    Het is hoogst onzeker of tennisster Kiki Bertens volgende maand haar titel kan gaan verdedigen in Madrid. De organisatie van het gecombineerde graveltoernooi voor mannen en vrouwen heeft van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid het advies gekregen om het evenement voor dit jaar te schrappen. De ATP- en WTA-toernooien in Madrid zouden eigenlijk in mei worden gehouden, maar ze zijn als gevolg van de coronacrisis verplaatst naar 12 tot en met 20 september.

    In Madrid neemt het aantal besmettingen met het coronavirus sinds een paar dagen weer flink toe. De organisatie van het tennisevenement op La Caja Magica, het sportcomplex in Madrid, maakt zich zorgen. De overheid adviseert om het toernooi te cancelen, maar de organisatie wil de situatie nog even aankijken.

  3. 01/08/2020

    Zorgcentrum Beverwijk in quarantaine na coronabesmetting

    Alle afdelingen van het woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk worden tijdelijk in quarantaine geplaatst nadat een uitzendkracht positief op het coronavirus was getest. Dat heeft Viva Zorggroep, waar het centrum onder valt, zaterdag bekendgemaakt.

    De uitzendkracht, die op meerdere afdelingen werkte, had klachten en was op verzoek van de zorggroep op Covid-19 getest en bleek positief. "Met alle opgedane kennis en ervaring en uit voorzorg om iedereen zo goed mogelijk te beschermen, weten we nu dat het tijdelijk nodig is om, beperkt en in beschermingsmateriaal gestoken, bezoek toe te laten", laat Viva weten.

    Viva zegt de situatie voor haar bewoners, hun naasten en alle medewerkers te betreuren en er alles aan te doen om de quarantaine zo kort mogelijk te laten duren. Dit weekeinde worden alle bewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers getest. Volgens Viva is goed te achterhalen wie er met wie contact heeft gehad in Huis ter Wijck.

    "De GGD is uiteraard nauw betrokken en samen met hen volgen we de ontwikkelingen op de voet. Alle benodigde protocollen zijn paraat en er is ruim voldoende beschermingsmateriaal voor iedereen. We zijn erg trots op de inzet en betrokkenheid van de medewerkers in Huis ter Wijck en de snelle actie die ondernomen is. Iedereen is op de hoogte van de te nemen stappen en was goed voorbereid op een eventuele nieuwe ronde van verdenkingen in verband met Covid-19", aldus de zorggroep.

  4. 01/08/2020

    Duitse minister: demonstraties moeten kunnen, maar niet zo

    Instanews image
    © EPA — Demonstraties in Berlijn tegen de coronamaatregelen .

    "Demonstraties moeten toegestaan zijn, zelfs tijdens deze pandemie. Maar niet op deze manier." De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is niet te spreken over het gedrag van demonstranten in Berlijn, die tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen van de overheid massaal de voorschriften negeerden. Ook andere Duitse politici uitten kritiek op de betoging.

    Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes. Sommige betogers noemden de corona-uitbraak "een complottheorie" en trokken de wetenschappelijke inzichten over het virus in twijfel. In lijn met hun boodschap hielden veel deelnemers geen afstand van elkaar en droegen ze geen mondkapjes.

    Een mondkapje is in Duitsland verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen zoals winkels. Buiten is het niet verplicht, maar afstand houden moet wel.

    CDU-minister Spahn riep de bevolking op tot "gezond verstand, volharding en teamgeest" om de pandemie te doorstaan. Hij stond niet alleen in zijn kritiek. Vicevoorzitter Saskia Esken van de sociaaldemocratische SPD noemde betogers die zich niet aan de maatregelen hielden "covidioten" die door hun gedrag "een tweede golf aan het creëren zijn".

    Ook de politie van Berlijn was niet te spreken over de demonstratie. De organisator moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen.

    Minister van Economische Zaken Peter Altmaier pleit er naar aanleiding van de demonstratie voor om overtreders van de coronavoorschriften harder te straffen. "Wie anderen in gevaar brengt, moet rekenen op ernstige gevolgen", zei hij.

  5. 01/08/2020

    België scherpt reisadvies aan voor regio's in Europa

    België heeft het reisadvies voor regio's in Bulgarije, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk en Spanje aangescherpt naar code rood. De zuiderburen kondigden eerder deze week al code oranje aan voor Nederland. De Belgische overheid waarschuwt specifiek voor reizen naar Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland, vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen.

    Code rood geldt voor delen van Bulgarije, meerdere Franse regio's, de Zwitserse regio rond het Meer van Genève, met onder meer de steden Genève en Lausanne, de Spaanse regio's Catalonië, Navarra en Aragón en Centraal- en Zuidoost-Roemenië.

    Mensen die vanuit een gebied waar code rood geldt naar België gaan, moeten zich verplicht laten testen op het virus en ze moeten verplicht veertien dagen in quarantaine. Net als reizigers die vanuit een land buiten de EU of Schengenzone komen. Voor code oranje zijn die maatregelen niet verplicht, maar worden wel aangeraden door de Belgische overheid.