Bekijk belangrijke updates
 1. 31/07/2020

  Drie horecazaken Amsterdam dicht wegens coronabesmettingen

  Bij drie Amsterdamse horecagelegenheden zijn deze week coronabesmettingen geconstateerd, meldt de stad. De besmettingen zijn in beeld gekomen tijdens het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert.

  Er is besloten de horecazaken bij naam te noemen, zodat recente bezoekers geïnformeerd zijn. Het gaat om In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, No Rules op het Marie Heinekenplein en café Zwart op de Dam.

  Bij In the City gaat het om tien besmette personen van wie herleid is dat ze er waren, bij No Rules om vier. Bij café Zwart werkte een personeelslid een aantal dagen terwijl deze persoon klachten had. Later testte deze positief op Covid-19. Een bron- en contactonderzoek is inmiddels gestart.

  In the City gaat vrijwillig twee weken dicht. No Rules sluit het bargedeelte voor twee weken, maar houdt het restaurant open. De binnenruimte van Café Zwart gaat dicht, maar het terras blijft open. Recente bezoekers van de horecazaken met klachten worden geadviseerd zich te laten testen.

  ANP

  Lees ook: Hoe het kabinet boog voor de burgemeesters: mondkapjesplicht mag ook in rest van het land

 2. 31/07/2020

  Hoogste aantal bevestigde besmettingen op één dag in Japan

  Het aantal bevestigde besmettingen in Japan loopt snel op. Vrijdag werden er 1.513 positief geteste personen gemeld, het hoogste aantal tot nu toe. Lange tijd waren er relatief weinig coronagevallen in het land, maar sinds begin juli stijgt het aantal aanhoudend. De gouverneur van Tokio heeft karaoke-bars en andere horeca gevraagd in augustus om 10 uur ‘s avonds te sluiten. Als zij gehoor geven aan die oproep ontvangen zij omgerekend zo’n 1.600 euro.

  Hessel von Piekartz en Serena Frijters

 3. 31/07/2020

  Geen verplichte thuisquarantaine voor terugkeerders uit risicolanden

  Reizigers die uit landen komen met veel coronabesmettingen hoeven niet verplicht in quarantaine. Wel vraagt het Kabinet hen nogmaals dringend om 14 dagen thuis te blijven als zij uit landen of gebieden terugkeren met een oranje reisadvies.

  ‘Deze oproep gold al en is ook bekend gemaakt bij de reizigers, maar is extra urgent nu het aantal besmettingen oploopt in Europa en ook in Nederland, schrijft het kabinet vrijdagavond in een Kamerbrief. ‘Hierdoor kunnen we voorkomen dat vakantiegangers het coronavirus meenemen naar Nederland en het virus zich verder verspreidt met alle gevolgen van dien.’

  Lees hier verder

  Charlotte Huisman

  Instanews image
  © ANP — Medewerkers van de GGD ondervragen reizigers op luchthaven Schiphol. Reizigers uit risicogebieden worden achter de douane gecontroleerd op coronaklachten.
 4. 31/07/2020

  Ook Europa koopt coronavaccin GSK en Sanofi

  De Europese Unie is dicht bij een deal voor tot wel 300 miljoen doses van een coronavaccin dat farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) ontwikkelen. De verkennende gesprekken zijn afgerond, maakte Brussel bekend zonder financiële details te geven. Eerder werd ook al bekend dat de twee farmaceuten 2,1 miljard dollar van de Verenigde Staten krijgen voor de ontwikkeling van het vaccin.

  Het Amerikaanse geld is bedoeld voor verder onderzoek naar het middel en het opschalen van de productiecapaciteit voor het vaccin. In ruil voor de financiering verzekeren de Amerikanen zich van zeker 100 miljoen doses van het vaccin, als dit middel effectief blijkt te zijn tegen het virus. Daarnaast krijgen de VS een optie voor nog eens 500 miljoen doses van de Franse en Britse farmaceuten.

  Sanofi en GSK verwachten op zijn vroegst in de eerste helft van 2021 goedkeuring in de VS voor hun vaccin aan te kunnen vragen. Daarvoor moeten verschillende klinische tests, die in september en eind dit jaar beginnen, wel eerst uitwijzen of het vaccin wel goed werkt bij het tegengaan van het longvirus.

  ANP

  Instanews image
  © AFP — Het hoofdkantoor van GlaxoSmithKline (GSK) in Londen.
 5. 31/07/2020

  Oefenduel PSV kort voor aftrap geschrapt vanwege coronageval UNA

   De eerste oefenwedstrijd van PSV ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen gaat vrijdagavond niet door. Dat is kort voor de aftrap besloten, toen bekend werd dat een speler van tegenstander UNA corona heeft. De PSV'ers nemen het nu op sportcomplex De Herdgang in een onderling duel tegen elkaar op.

  De Duitser Roger Schmidt zou tegen de amateurs van UNA zijn officieuze debuut maken op de bank als trainer van PSV.

  ANP