Bekijk alle updates
  1. 31/07/2020

    RIVM meldt 338 nieuwe besmettingen en 7 ziekenhuisopnamen

    Het aantal positief geteste personen is vandaag weer met meer dan driehonderd gestegen. Sinds gisteren zijn er 338 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld. Er kwamen 7 nieuwe ziekenhuisopnamen bij.

    Een dag eerder werden er 342 besmettingen gemeld, dat was toen het hoogste aantal in ruim twee maanden. De afgelopen week steeg het aantal coronagevallen in Nederland sneller dan in voorgaande weken. In totaal zijn er 54.301 mensen besmet (geweest) met het virus. Er worden meer mensen getest, maar ook het percentage positieve uitslagen loopt op.

    Wederom zijn de meeste besmettingen gemeld in Rotterdam (64) en Amsterdam (43). Omgerekend naar inwonertal was de toename in Lopik (3) en Gorinchem (5) het hoogst.

    Hoewel het aantal besmettingen fors toeneemt, blijft de stijging van het aantal ziekenhuisopnamen, een belangrijke indicator voor de ernst van de uitbraak, nog beperkt. Er kwamen sinds gisteren 7 nieuwe opnamen bij. In totaal zijn er 11.934 mensen opgenomen (geweest) vanwege een besmetting met het coronavirus.

    Er zijn vandaag geen nieuwe sterfgevallen door covid-19 gemeld. Er zijn tot nu toe volgens de officiële RIVM-cijfers 6.147 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte. Het werkelijke aantal zal hoger liggen omdat alleen positief geteste personen zijn meegerekend. Niet iedereen wordt getest. Het CBS maakte vanochtend bekend dat er in maart en april zo’n duizend mensen meer overleden aan covid-19 dan voorheen geregistreerd was. Bij nog eens tweeduizend personen vermoedde de behandelend arts of schouwarts dat het virus de doodsoorzaak was.

    Serena Frijters en Hessel von Piekartz

  2. 31/07/2020

    Veiligheidsregio: kom niet naar stranden Zandvoort en Hoek van Holland

    De politie roept mensen op om niet meer naar de stranden van Zandvoort en Hoek van Holland te komen. Zoals verwacht staan de wegen richting de Nederlandse stranden vol files. Ook de treinen zitten overvol, waardoor afstand houden onmogelijk is. Op perrons staan groepen mensen te dicht bij elkaar. De NS doet een ‘dringende oproep’ aan mensen om niet meer met de trein naar Zandvoort te gaan.

    Rond het middaguur stond in het hele land 400 kilometer file. Niet alleen in Noord- en Zuid-Holland, maar ook in Zeeland is het druk. Zo hadden automobilisten op de A58 richting Vlissingen meer dan een uur vertraging. De ANWB raadt mensen aan voldoende drinkwater mee te nemen in de auto.

    Voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland Marianne Schuurmans maakt zich zorgen over de drukte. ‘Al die mensen in Zandvoort zullen straks naar huis willen, dat betekent lange rijen en veel te volle treinen’, twittert ze. ‘NS en gemeente hebben er alles aan gedaan om het veilig in te richten maar het is te druk. Bent u in Zandvoort, ga voor 15:00 uur of na 20:00 uur naar huis! En wilt u nog naar Zandvoort? Doe het niet!’

    De NS vraagt de mensen die al in Zandvoort zijn om ‘zo gespreid mogelijk’ terug naar huis te gaan. ‘Er rijden extra treinen tot 23.00 uur. Kom je op het station en zie je dat het druk is, stel de terugreis dan uit’, zegt een woordvoerster.

    Redactie

    Instanews image
    © ANP — De eerste badgasten op het strand van Scheveningen waren er vanochtend al vroeg bij.
  3. 31/07/2020

    Economie eurozone krimpt ruim 12 procent

    De economie van de eurozone heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een krimp laten zien van 12,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode door de coronacrisis. Het gaat om veruit de scherpste daling sinds het begin van de metingen, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

    Het cijfer, dat is gebaseerd op een voorlopige schatting, komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het eerste kwartaal was al sprake van een neergang van de economie van het eurogebied van negentien landen met 3,6 procent.

    De economie van de Europese Unie als geheel kromp met 11,9 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ook dat was met afstand de grootste neergang die het statistiekbureau heeft vastgesteld.

    ANP

    Lees ook: ‘Diepste, maar ook de kortste recessie ooit’: economie in Duitsland en VS krimpt nog sterker dan gedacht

  4. 31/07/2020

    KLM schrapt nog eens 1.500 banen

    Bij luchtvaartmaatschappij KLM worden de komende tijd zo’n 1.500 mensen ontslagen. Dat aantal komt bovenop de KLM-medewerkers die gebruikmaakten van de vrijwillige vertrekregeling, de uitzendkrachten en mensen met een aflopend contract die al moesten vertrekken en de medewerkers die dit jaar en volgend jaar met pensioen gaan.

    De banen verdwijnen bij alle groepen KLM-personeel. Dat betekent dat de luchtvaartmaatschappij met de bonden voor piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel in gesprek moet om een sociaal plan vast te stellen. Die gesprekken beginnen wat KLM-topman Pieter Elbers betreft zo snel mogelijk, al beseft hij dat het geen makkelijk traject wordt. ‘We streven naar zo veel mogelijk baanbehoud, maar de brute realiteit is dat we helaas wel actie moeten ondernemen.’

    De luchtvaartbranche heeft namelijk harde klappen gekregen door de coronacrisis, geeft Elbers aan. Niet alleen is er simpelweg te veel personeel, de luchtvaartmaatschappij moet ook de kosten terugdringen. ‘Dit zijn nog maar de contouren van het plan’, zegt de KLM-topman. Eind oktober moet er een uitgewerkt plan liggen, inclusief de aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Dat is een van de voorwaarden van de miljardenlening die KLM van de Nederlandse staat kreeg.

    In totaal gaat KLM inclusief haar dochterbedrijven met ongeveer 5.000 medewerkers minder door. Mensen met aflopende en tijdelijke contracten waren goed voor ongeveer 1.500 voltijdsbanen, de 2.400 medewerkers die vrijwillig vertrekken vullen ongeveer 2.000 voltijdsbanen en tot eind volgend jaar gaan ook nog eens 500 mensen met pensioen.

    ‘Niet rechtvaardig’
    Vakbond CNV stelt in een eerste reactie dat de reorganisatieplannen van de KLM niet rechtvaardig zijn. Het stoort de bond dat in die plannen personeel met lagere inkomens ook salaris zouden moeten inleveren.

    CNV erkent dat ingrijpen nodig is, nu KLM door de coronacrisis nog maar een fractie van het aantal vluchten van vorig jaar uitvoert. ‘Maar de accenten die KLM legt in zijn reorganisatie-aanpak stroken vooralsnog onvoldoende met het beeld van rechtvaardigheid zoals wij dat hebben.’

    Volgens CNV-bestuurder Michiel Wallaard wil de luchtvaartmaatschappij personeel dat een modaal inkomen verdient ook al salaris inlevert. De vakbondsman wil zelf liever dat van loonoffers pas sprake is bij werknemers die anderhalf keer een modaal inkomen hebben. Wallaard stelt ook dat KLM als kostenmaatregel een loonsverhoging voor augustus wil uitstellen. ‘Maar wat betekent dit voor mensen die de komende tijd hun baan verliezen? Het betekent een lagere WW-uitkering.’ 

    KLM en vakbonden overleggen de komende maanden verder over de definitieve uitwerking van de reorganisatie, die in oktober klaar moet zijn.

    ANP

    Lees ook:  De coronacrisis heeft KLM hard geraakt. De luchtvaartmaatschappij heeft het tweede kwartaal afgesloten met een verlies van een half miljard euro. Een jaar terug boekte KLM nog een winst van 270 miljoen.