Aantal besmettingen in Zweden neemt af
Toen quasi heel Europa in lockdown ging, koos Zweden een andere weg. Die lossere aanpak deed de wenkbrauwen fronsen en werd bekritiseerd. Maar terwijl in onze contreien de tweede golf om zich heen grijpt, neemt het aantal nieuwe besmettingen in Zweden gestaag af. Lees meer.
© AFP — In Zweden zijn de restaurants nooit dichtgegaan. Van Gucht: 'Nog enkele maanden geduld hebben'
Het coronavirus zal niet verdwijnen, maar deze ellende wel. Al zal het nog maanden duren voor we er vanaf zijn. Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht (44). Hij is net terug van een tiendaagse vakantie in Oostenrijk, waar er géén mondmaskerplicht is in de winkels en de horeca.
"Dit is geen sprint, wel een marathon. Binnen enkele maanden zijn we nog niet van het coronavirus af. En toch zal het uiteindelijk voorbijgaan."
WHO waarschuwt dat er misschien nooit mirakeloplossing komt
Er komt misschien wel nooit een mirakeloplossing tegen Covid-19. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gewaarschuwd, hoewel de race naar een vaccin nog altijd op volle toeren draait. "Er is geen wondermiddel, en dat zal er misschien nooit zijn", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een online persconferentie.
"De klinische testen geven ons hoop, maar dat wil niet per se zeggen dat daaruit een efficiënt vaccin zal komen", erkende Tedros. Maar het coronavirus kan ook onder controle gebracht worden door "goede maatregelen en politiek engagement". Een van de conclusies van een vergadering van het WHO-noodcomité, was dat "als politieke leiders nauw samenwerken met de bevolking deze ziekte beheerst kan worden", zei Tedros.
Behalve de bekende maatregelen, zoals testen, isoleren en behandelen van patiënten, moet de bevolking ook geïnformeerd worden, benadrukte Tedros. Hij dringt er verder ook op aan bij de man in de straat om onder meer afstand te houden en een mondmasker te dragen. "De boodschap aan de mensen en de regeringen is: doe dit allemaal, en blijf het ook doen als het onder controle is", zei de Ethiopiër.
© REUTERS — WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. MSC Cruises maakt coronatest verplicht
MSC Cruises bereidt zich voor op een mogelijke herstart in de Middellandse Zee deze zomer. De Italiaanse rederij heeft alvast een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsprotocol opgesteld om de gasten en bemanning te beschermen. Voordat mensen aan boord gaan moet er onder andere een coronatest worden gedaan.
Ook wordt de temperatuur gemeten en moeten gasten een vragenlijst invullen. Elke gast die positief test, symptomen vertoont of een verhoogde temperatuur heeft, zal geweigerd worden aan boord te komen. Door minder mensen toe te laten op het schip, is er meer ruimte om afstand van elkaar te houden. Op plekken waar dat niet mogelijk is, zoals in liften, moeten gasten een mondkapje dragen.
Ook is er medisch personeel aanwezig en de benodigde apparatuur om mogelijke coronapatiënten te behandelen. Voor verdachte gevallen zijn er speciale 'corona-hutten' ingericht, waar mensen in isolatie kunnen gaan.
De autoriteiten van de mediterrane bestemmingen, waaronder Griekenland en Malta, hebben hun havens geopend voor de cruises en het protocol goedgekeurd. MSC Cruises wacht nog op een aantal nodige definitieve goedkeuringen voordat de cruises kunnen beginnen.
Van Gucht: 'Nog enkele maanden doorgaan'
Steven Van Gucht van Sciensano deed op Radio 1 een oproep om de coronamaatregelen vol te houden. "De cijfers stijgen toch wel sterk", zei de viroloog. "We moeten dat ernstig nemen en oppassen voor gewenning. In de ziekenhuizen stijgen de cijfers ook, maar is het nog haalbaar. Dat gaat niet zo blijven. Het is een kwestie van tijd voor de ziekenhuizen weer onder druk komen te staan, en dat moeten we vermijden."
Volgens Van Gucht treedt tijdens deze tweede golf een zekere coronamoeheid op. "Ik merk het bij de mensen rondom mij, maar ik merk het ook bij mezelf", geeft de viroloog toe. "Dat is logisch, maar we moeten nog enkele maanden doorgaan. Ik geloof sterk dat er een goed vaccin komt. Dat vaccin komt er en gaat een groot verschil maken. Maar het zal pas voor volgend jaar zijn."
Tot het zover is, moeten we een goed evenwicht vinden, zegt Van Gucht. "We moeten het virus voldoende onder controle houden en toch kunnen genieten van een sociaal leven. Vorige keer hadden we niet de juiste balans te pakken, die gaan we nu moeten vinden."
© Photo News — Viroloog Steven Van Gucht. NMBS onderzoekt mogelijkheid voor reservatiesysteem
Spoorwegmaatschappij NMBS zal dan toch de mogelijkheid onderzoeken om een reservatiesysteem in te voeren. Dat meldt de NMBS na het overleg met de stad Oostende en de provincie West-Vlaanderen. Stad en provincie hadden om dat overleg gevraagd nadat er vrijdag chaos was ontstaan in het station van Oostende. De vervoersmaatschappij zal daarnaast buiten het station van Oostende een groot digitaal realtime informatiescherm plaatsen en de communicatie over drukte via sociale media versterken.
Wel houdt de NMBS vast aan de extra treinen richting kust. "Gezien de extra treinreizigers die met het mooie weer worden verwacht, past de NMBS haar aanbod aan om de reizigers te kunnen vervoeren in de beste sanitaire omstandigheden", aldus het bedrijf.
De NMBS gaat daarnaast op korte termijn een app lanceren waarmee reizigers in realtime kunnen zien hoe druk het is op de trein die ze willen nemen, zodat ze op basis daarvan over hun verplaatsing kunnen beslissen. "Die app zal er ongeveer tegen september zijn, wanneer de gratis treintickets kunnen worden gebruikt", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.
© Photo News Testdorp in opbouw
Het testdorp in Antwerpen, dat nog deze week operationeel moet zijn, is in volle opbouw. Op de site Spoor Oost in Borgerhout kunnen weldra 500 tot 4.000 coronatests per dag afgenomen worden.
© BELGA © BELGA © BELGA © BELGA 'Iran moffelt aantal coronadoden weg'
Het aantal Iraanse doden door het coronavirus is bijna drie keer hoger dan wat de autoriteiten officieel hebben medegedeeld. Dat blijkt uit een onderzoek van BBC Perzië.
Volgens niet eerder gepubliceerde statistieken van de Iraanse regering, die zijn gelekt naar de BBC, zijn tot 20 juli bijna 42.000 mensen overleden ten gevolge van het virus. Het ministerie van gezondheid heeft tot nu toe maar 14.405 doden gemeld.
Ook het aantal mensen dat is besmet met corona is bijna twee keer zo hoog als de officiële cijfers zeggen: ruim 451.000 in plaats van ruim 278.000. Ook volgens de officiële cijfers is Iran het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten.
Onder waarnemers waren er al langer twijfels over het aantal coronadoden en -besmettingen dat Iran meldde. Iraanse artsen – wiens naam de BBC geheim houdt – beweren dat de regering in ‘ontkenning’ is over de ernst van de uitbraak. Uit de gelekte cijfers blijkt dat het land nog harder is geraakt door de pandemie dan het heeft toegegeven.
Voorbije dagen reisden duizenden mensen uit rode zones naar België
De voorbije dagen zijn al duizenden mensen uit rode zones met een verhoogd coronarisico naar België gereisd. Dat blijkt uit de gegevens van het 'Passenger Locator'-formulier, dat sinds zaterdag verplicht ingevuld moet worden door reizigers die België willen binnenkomen na een verblijf van minstens 48 uur in het buitenland.
Vanochtend had de overheid al meer dan 200.000 formulieren ontvangen, zegt woordvoerster van de FOD Volksgezondheid Vinciane Charlier. Tussen 1.500 en 2.000 mensen per dag kwamen van rode zones. Zij moeten zich bij hun terugkeer laten testen en moeten in quarantaine voor 14 dagen. De opvolging van wie in quarantaine moet, wordt nog uitgewerkt.
Wellicht zijn de cijfers van Volksgezondheid een onderschatting, want bij controles bleek dat veel mensen het formulier niet hadden ingevuld voor hun terugkeer. De wegpolitie controleerde zaterdag op de E40 in Adinkerke bijvoorbeeld 51 voertuigen en daarvan waren er maar 18 in orde met het formulier. Vanaf deze week zal de politie boetes geven aan wie niet in orde is, bevestigt woordvoerster Jana Verdegem. Lees meer.
Lokale besturen mogen nu toch aan contactopsporing doen
Lokale besturen mogen nu toch zelf een contactopsporingssysteem opzetten. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft daarover een akkoord gesloten met enkele gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Er zijn wel enkele voorwaarden met betrekking tot vertrouwelijkheid en aansprakelijkheid. Het autonoom systeem in West-Vlaanderen wordt na een maand geëvalueerd.
Om lokale besturen de kans te geven om een rol te spelen in de bestrijding van Covid-19, zullen ze toegang krijgen tot de individuele gegevens van wie met het virus besmet is. Die worden toegankelijk gemaakt via medische experts, die nog aangesteld moeten worden door de zorgraden per regio.
Beke geeft wel mee dat de cijfers van de centrale contactopsporing verbeterd zijn. Zo wordt vandaag bijna 75 procent van de zogenoemde indexpatiënten (die positief testten op Covid-19) binnen de 24 uur afgehandeld. 95 procent wordt binnen de 72 uur afgehandeld. Lees meer.
© Photo News — Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) Kleurcodes voor reizen worden binnenkort aangepast
Europese regio’s kregen in het verleden een groene, oranje of rode code toegewezen waarop het reisadvies werd gebaseerd, daar komt nu een einde aan. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid.
‘Mens kan coronavirus doorgeven aan katten en honden’
Uit een onderzoek van Italiaanse wetenschappers is gebleken dat mensen het coronavirus wel degelijk kunnen overdragen aan katten en honden.
De studie testte 540 honden en 277 katten die in huishoudens in Noord-Italië woonden waar iemand besmet was met het virus, of in gebieden waar veel gevallen waren.
De studie, die nog niet door vakgenoten is beoordeeld, vond antistoffen tegen coronavirus bij 3,4 procent van de honden en 3,9 procent van de katten, wat aangeeft dat ze besmet waren met het virus. Ook in ons land werd in maart een Covid-besmetting bij een kat vastgesteld.
Topadviseur Trump brengt opvallend advies uit: ‘Overweeg mondmasker in huis’
Terwijl Trump dit weekend op de golfbaan stond, liet zijn topadviseur er geen gras over groeien: de coronacrisis is niet voorbij, maar is juist aan het verergeren in de VS. Voor Amerikanen had ze een paar opvallende aanbevelingen, waaronder het dragen van een mondmasker thuis.
© Photo News 152 pv's voor niet dragen mondmasker in Brussel
In de loop van het voorbije weekend heeft de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene 152 processen-verbaal opgesteld voor mensen die geen mondmasker droegen op plekken waar dat verplicht was.
Ancienne Belgique zet samenwerking met 200 externe medewerkers stop
De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar bij concertzaal Ancienne Belgique, want die zegt noodgedwongen de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers te moeten stopzetten. De grote Brusselse cultuurspeler vreest dat een echte relance zelfs pas aan de orde zal zijn in de zomer van 2021.
Yves Stevens: 'We dringen er nogmaals op aan om thuis te blijven met ziektesymptomen'
Na Steven Van Gucht neemt woordvoerder van het crisiscentrum Yves Stevens het woord. Hij richt zich meteen op telewerken. "Telewerk is nog steeds sterk aanbevolen. In Antwerpen is het zelfs verplicht. We moeten onze sociale en professionele contacten sterk beperken. In maart en april werd maximaal aan telewerk gedaan, als dat toen mogelijk was, moet dat nu ook lukken. Voor sectoren waar telewerken niet mogelijk is, hebben we een gids uitgewerkt."
"We dringen er nogmaals op aan om thuis te blijven met ziektesymptomen", zegt Stevens. "U helpt er uw collega's niet mee om met ziektesymptomen te komen werken."
Stevens richt zich tenslotte op de vele animatoren die ervoor zorgen dat kinderen onbezonnen kunnen ravotten op kamp. "We willen hen bedanken om in deze omstandigheden de kampen veilig te organiseren."
"Maar we mogen het virus niet negeren. Respecteer de regels, beperk uw contacten. Samen kunnen we het virus klein krijgen en kunnen we de tweede golf aan", besluit Stevens.
Steven Van Gucht: 'We gaan nog enkele moeilijke maanden tegemoet'
Steven Van Gucht, die terug is na een korte vakantie, bedankt zijn vervanger Boudewijn Catry op de persconferentie van het crisiscentrum. "Jammer genoeg heeft het virus geen vakantie genomen. De tweede golf is sinds midden julie begonnen."
"Het virus circuleert op ons grondgebied", gaat Van Gucht verder. "Het aantal patiënten in de ziekenhuizen stijgt en het aantal mensen op intensieve zorg is verdubbeld sinds begin juli."
Lage socio-economische status
Van Gucht waarschuwt dat er vooral besmettingen voorkomen bij mensen met een lagere socio-economische status. "Ook bij jongeren blijven de cijfers stijgen, maar ondertussen stijgt het aantal besmettingen ook in andere leeftijdsgroepen."
"We kunnen deze golf onder controle krijgen, want de basisregels werken", zegt Van Gucht. "We moeten ze alleen consistent toepassen. Hou afstand en beperk uw contacten. Bent u in contact geweest met iemand? Isoleer u dan onmiddellijk."
"Mensen zijn ondertussen coronamoe", zegt de viroloog. "Zij die het moe zijn, twijfelen aan de ernst van het virus. Er circuleren complottheorieën op het internet, maar de crisis is reëel. We moeten dit samen oplossen."
"We gaan nog enkele moeilijke maanden tegemoet, maar hopelijk kunnen we volgend jaar opnieuw naar een normalere samenleving", besluit Van Gucht.
Volg vanaf 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum
Om 11 uur geeft het crisiscentrum zoals iedere maandag, woensdag en vrijdag een persconferentie over het coronavirus. Volg het boven de liveblog.
Ziet u geen livestream, klik dan hier.
Het gemiddelde aantal nieuwe infecties blijft stijgen in ons land. Op 30 juli, het laatste volledige dagcijfer, werden er 591 positieve gevallen vastgesteld, op woensdag 29 juli waren dat er 673 en op dinsdag 28 juli nog 678.
De tweede golf begon eigenlijk al begin juli (zonder dat u het merkte)
Het begin van de zomervakantie heeft het coronavirus vrij spel gegeven. Dat blijkt onder meer uit de gedetailleerde lokale cijfers die de steden en gemeenten sinds eind vorige week krijgen. Tien dagen ver in de vakantie, ongeveer de duur van de incubatietijd, gingen de besmettingscurves aan het stijgen. Pas eind juli zou de Veiligheidsraad weer strenge maatregelen invoeren.
© Eric de Mildt Rode Kruis-Vlaanderen ziet opkomst bloeddonoren drastisch terugvallen
Sinds de coronacijfers in ons land opnieuw stijgen merkt Rode Kruis-Vlaanderen een drastische terugval van het aantal bloeddonoren. De laatste twee weken is er amper de helft van wat nodig zou zijn in de donorcentra. Vooral voor de voorraad bloedplaatjes heeft dit onmiddellijk negatieve gevolgen, klinkt het.
In de 13 donorcentra rekent Rode Kruis-Vlaanderen normaal gezien op ongeveer 300 dagelijkse bloeddonoren, maar de laatste dagen is dat teruggevallen tot 150. Op de mobiele inzamelingen gaat het om zo'n 20 procent minder opkomst dan verwacht.
Momenteel is er nog een reserve, maar het Rode Kruis vreest dat het tij snel kan keren. "We zien de voorraad dagelijks kleiner worden, wat toch bijzonder verontrustend is", zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.
Vooral voor bloedplaatjes die slechts vijf dagen houdbaar zijn, is een continue opkomst van voldoende donoren volgens het Rode Kruis noodzakelijk. In het ziekenhuis worden ze toegediend aan onder andere kankerpatiënten en patiënten met ernstige bloedingen bij een operatie of na een ongeval.
"Door de grote terugval in het aantal bloeddonaties en beperkte houdbaarheid van bloedplaatjes, dreigen we te moeten rantsoeneren en kunnen in het slechtste geval zelfs operaties of ingrepen uitgesteld worden omdat ziekenhuizen onvoldoende bevoorraad kunnen worden", zegt Testelmans.
Het Rode Kruis roept bloeddonoren op hun donatie niet uit te stellen en benadrukt dat bloedinzamelingen ook in coronatijden een veilige omgeving zijn. Vooraf een afspraak maken is verplicht.
Naast de mobiele bloedinzamelingen en donorcentra organiseert Rode Kruis-Vlaanderen deze zomer enkele extra bloedinzamelingen op 13 augustus in Ancienne Belgique in Brussel en 21 augustus in 't Kuipke in Gent.