1. Gisteren

  Aantal besmettingen in Zweden neemt af

  Toen quasi heel Europa in lockdown ging, koos Zweden een andere weg. Die lossere aanpak deed de wenkbrauwen fronsen en werd bekritiseerd. Maar terwijl in onze contreien de tweede golf om zich heen grijpt, neemt het aantal nieuwe besmettingen in Zweden gestaag af. Lees meer.

  Instanews image
  © AFP — In Zweden zijn de restaurants nooit dichtgegaan.
 2. Gisteren

  Van Gucht: 'Nog enkele maanden geduld hebben'

  Het coronavirus zal niet verdwijnen, maar deze ellende wel. Al zal het nog maanden duren voor we er vanaf zijn. Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht (44). Hij is net terug van een tiendaagse vakantie in Oostenrijk, waar er géén mondmaskerplicht is in de winkels en de horeca.

  "Dit is geen sprint, wel een marathon. Binnen enkele maanden zijn we nog niet van het coronavirus af. En toch zal het uiteindelijk voorbijgaan." 

  Lees hier het interview.

 3. Gisteren

  WHO waarschuwt dat er misschien nooit mirakeloplossing komt

  Er komt misschien wel nooit een mirakeloplossing tegen Covid-19. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gewaarschuwd, hoewel de race naar een vaccin nog altijd op volle toeren draait. "Er is geen wondermiddel, en dat zal er misschien nooit zijn", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een online persconferentie.

  "De klinische testen geven ons hoop, maar dat wil niet per se zeggen dat daaruit een efficiënt vaccin zal komen", erkende Tedros. Maar het coronavirus kan ook onder controle gebracht worden door "goede maatregelen en politiek engagement". Een van de conclusies van een vergadering van het WHO-noodcomité, was dat "als politieke leiders nauw samenwerken met de bevolking deze ziekte beheerst kan worden", zei Tedros.

  Behalve de bekende maatregelen, zoals testen, isoleren en behandelen van patiënten, moet de bevolking ook geïnformeerd worden, benadrukte Tedros. Hij dringt er verder ook op aan bij de man in de straat om onder meer afstand te houden en een mondmasker te dragen. "De boodschap aan de mensen en de regeringen is: doe dit allemaal, en blijf het ook doen als het onder controle is", zei de Ethiopiër. 

  Instanews image
  © REUTERS — WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 4. Gisteren

  MSC Cruises maakt coronatest verplicht

  MSC Cruises bereidt zich voor op een mogelijke herstart in de Middellandse Zee deze zomer. De Italiaanse rederij heeft alvast een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsprotocol opgesteld om de gasten en bemanning te beschermen. Voordat mensen aan boord gaan moet er onder andere een coronatest worden gedaan.

  Ook wordt de temperatuur gemeten en moeten gasten een vragenlijst invullen. Elke gast die positief test, symptomen vertoont of een verhoogde temperatuur heeft, zal geweigerd worden aan boord te komen. Door minder mensen toe te laten op het schip, is er meer ruimte om afstand van elkaar te houden. Op plekken waar dat niet mogelijk is, zoals in liften, moeten gasten een mondkapje dragen.

  Ook is er medisch personeel aanwezig en de benodigde apparatuur om mogelijke coronapatiënten te behandelen. Voor verdachte gevallen zijn er speciale 'corona-hutten' ingericht, waar mensen in isolatie kunnen gaan.

  De autoriteiten van de mediterrane bestemmingen, waaronder Griekenland en Malta, hebben hun havens geopend voor de cruises en het protocol goedgekeurd. MSC Cruises wacht nog op een aantal nodige definitieve goedkeuringen voordat de cruises kunnen beginnen.

  Lees ook: Sinds de Diamond Princess veranderde in een drijvende gevangenis, varen veel zeecruiseschepen naar de sloop

 5. Gisteren

  Van Gucht: 'Nog enkele maanden doorgaan'

  Steven Van Gucht van Sciensano deed op Radio 1 een oproep om de coronamaatregelen vol te houden. "De cijfers stijgen toch wel sterk", zei de viroloog. "We moeten dat ernstig nemen en oppassen voor gewenning. In de ziekenhuizen stijgen de cijfers ook, maar is het nog haalbaar. Dat gaat niet zo blijven. Het is een kwestie van tijd voor de ziekenhuizen weer onder druk komen te staan, en dat moeten we vermijden."

  Volgens Van Gucht treedt tijdens deze tweede golf een zekere coronamoeheid op. "Ik merk het bij de mensen rondom mij, maar ik merk het ook bij mezelf", geeft de viroloog toe. "Dat is logisch, maar we moeten nog enkele maanden doorgaan. Ik geloof sterk dat er een goed vaccin komt. Dat vaccin komt er en gaat een groot verschil maken. Maar het zal pas voor volgend jaar zijn."

  Tot het zover is, moeten we een goed evenwicht vinden, zegt Van Gucht. "We moeten het virus voldoende onder controle houden en toch kunnen genieten van een sociaal leven. Vorige keer hadden we niet de juiste balans te pakken, die gaan we nu moeten vinden."

  Instanews image
  © Photo News — Viroloog Steven Van Gucht.