Bekijk belangrijke updates
  1. 30/07/2020

    Recordaantal besmettingen Australische staat Victoria

    In de Australische staat Victoria zijn donderdag meer dan 700 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds de uitbraak van het longvirus zijn in geen enkele staat in het land binnen een etmaal zoveel nieuwe infectiegevallen vastgesteld. Maandag, toen het vorige record in dezelfde staat werd gevestigd, waren er ruim 500 besmettingen.

    Er zijn dertien nieuwe coronadoden, ook dat is een record. Zondag registreerde Australië tien dagelijkse doden als gevolg van het longvirus. "Ik ben natuurlijk bezorgd om te zien dat deze cijfers toenemen. Het is in sommige opzichten niet onverwachts als er zoveel gevallen zijn in de private ouderenzorg", zei premier Daniel Andrews van Victoria aan verslaggevers in Melbourne. Te veel mensen gingen werken toen ze ziek waren of terwijl ze wachtten op testresultaten, voegde hij eraan toe.

    De autoriteiten proberen een tweede ​golf te bedwingen door de ongeveer 5 miljoen mensen in Melbourne meer dan twee weken geleden opnieuw in lockdown te laten gaan. Mensen in de stad moeten buiten mondkapjes dragen en worden gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.

    Ook in de rest van de staat is vanaf zondag iedereen verplicht een masker te dragen. Inwoners in het zuiden van de staat mogen aan het einde van de dag op donderdag geen bezoekers meer ontvangen.

  2. 30/07/2020

    Sint-Maarten laat vanaf 1 augustus weer Amerikanen toe

    Sint-Maarten zal vanaf 1 augustus toeristen uit de Verenigde Staten ontvangen. Dat heeft minister van Toerisme en Economie Ludmilla de Weever woensdag bekendgemaakt. Het gaat volgens haar om een "zeer beperkt vluchtschema" van in totaal tien vluchten per week van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen uit onder meer New York en Florida.

    Oorspronkelijk zou Sint-Maarten op 1 juli al opengaan voor Amerikaanse toeristen, maar dat werd uitgesteld vanwege het grote aantal coronabesmettingen in de VS. Vanaf 1 augustus zijn Amerikanen nu welkom, maar ze moeten we een coronatest laten uitvoeren vlak voor ze naar Sint-Maarten vertrekken. Europeanen en toeristisch uit het Caribisch gebied zijn welkom sinds 1 juli.

    Sint-Maarten heeft in de afgelopen week zo'n veertig extra besmettingen geregistreerd. Het totaal stond woensdag op 47. Als gevolg daarvan zijn mondkapjes sinds dit weekend verplicht gesteld in publieke ruimtes en laat Bonaire vanwege het besmettingsgevaar geen passagiers uit Sint-Maarten meer toe. Nu er ook Amerikanen op het eiland komen sluit het Franse gedeelte van het eiland, Saint Martin, de grenzen met Sint-Maarten.

  3. 30/07/2020

    Leden Huis van Afgevaardigden VS moeten verplicht mondkapjes op

    De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft woensdag aangekondigd dat leden van het Huis en medewerkers verplicht een mondkapje moeten dragen.

    De Congresleden mogen hun maskers afdoen als ze het Huis toespreken, aldus Pelosi. "De voorzitter verwacht dat alle leden en medewerkers zich aan deze verplichting houden als teken van respect voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van anderen die aanwezig zijn in de kamer en de omliggende ruimtes", zei de voorzitter.

    Het besluit komt nadat het Republikeinse congreslid Louie Gohmert, die gedurende de pandemie steeds weigerde een masker te dragen, woensdag positief op Covid-19 testte. Ten minste drie van zijn collega's zeiden daardoor in thuisisolatie te zullen gaan.

    Pelosi waarschuwde dat ze de bevoegdheid heeft om een lid van de vloer te laten verwijderen als die geen mondkapje draagt. Leden die vergeten een masker mee te nemen, kunnen volgens haar een exemplaar bij de ingang van het Huis ophalen.

    Mondkapjes zijn op veel drukke plekken in de VS al verplicht, zowel in het openbaar vervoer, als op straat en in winkels.

  4. 30/07/2020

    Recordaantal besmettingen in Brazilië

     In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 69.074 inwoners besmet geraakt met het coronavirus en 1595 gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Het gaat in beide gevallen om de hoogste stijgingen in een etmaal sinds het begin van de pandemie. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die woensdag door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zijn bekendgemaakt.

    Sinds het virus is uitgebroken zijn meer dan 2,5 miljoen Brazilianen geïnfecteerd en 90.134 van hen gestorven. Na de Verenigde Staten is Brazilië wereldwijd het zwaarst getroffen door de coronapandemie.

  5. 29/07/2020

    Hoogleraar: 'Burgemeesters kunnen geen mondkapjesplicht invoeren'

    De veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes. Dat is woensdag besloten in het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de 25 regio's. Over de voorwaarden waaronder die experimenten mogen plaatshebben wordt nog nagedacht. Wettelijk gezien kunnen en mogen de burgemeesters namelijk helemaal geen mondkapjesplicht invoeren in hun stad of regio, meent hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen.

    Als er op dit moment ergens in Nederland een mondkapjesplicht gaat gelden, houdt dat voor de rechter geen stand, zodat eventuele boetes ook vervallen. Daarvan is Brouwer overtuigd. Hij stelt dat de speciale coronawet die het kabinet heeft ingediend eerst door de Eerste en Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. In die wet is namelijk de bevoegdheid tot het voorschrijven van bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes opgenomen. Zolang de coronawet er niet is, is er geen wettelijke grondslag voor verplichte kledingvoorschriften.

    "Artikel 10 van de Grondwet bepaalt het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, de privacy zeg maar. Een grondrecht kan je niet zomaar inperken. En een burgemeester of een veiligheidsregio mag dat al helemaal niet. Die bevoegdheid komt alleen de regering en de Staten-Generaal toe, wanneer bijzondere omstandigheden om speciale wetgeving vragen," aldus Brouwer. "Een mondkapjesplicht kan dus niet tijdelijk geregeld worden in een noodverordening, dat is ongrondwettelijk."

    Brouwer, en ook andere rechtsgeleerden, zien een mondkapjesplicht als een kledingvoorschrift. Burgemeesters zijn daarmee al eerder door de rechter teruggefloten. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een poging om het dragen van de 'colours' van een motorclub te verbieden. Ook een plaatselijk boerkaverbod leed schipbreuk totdat er wetgeving was. Brouwer: "Nu kan je betwisten of een mondkapje een kledingstuk is. Dat is lastig. Je zou ook kunnen zeggen: het is een medisch hulpmiddel. Maar dan zeg ik: we willen juist niet dat iedereen medische mondkapjes gaat dragen, dus die redenering gaat onderuit."

    De hoogleraar benadrukt dat hij zeker geen tegenstander is van het dragen van een mondkapje. "Sterker nog: ik vind dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en een mondkapje moet dragen in omstandigheden die daarom vragen. Ik vind dat de overheid dat dringende advies zou moeten geven. Overtuig de samenleving van het nut. Dat zorgt voor sociale controle. Dat werkt beter dan een van bovenaf opgelegde plicht." Brouwer vermoedt echter dat het kabinet de vingers niet aan dit onderwerp wil branden, voordat de coronawet en daarmee de wettelijke grondslag een feit is.