Bekijk alle updates
  1. 29/07/2020

    Aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder

    Bij 247 mensen in Nederland is woensdag het coronavirus vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni. Het is de vierde dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen boven de 200 ligt. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 1400 mensen positief getest.

    De regio Rotterdam-Rijnmond is het epicentrum van Nederland. Het coronavirus is daar woensdag 68 keer vastgesteld, het hoogste aantal sinds eind april. In Midden- en West-Brabant kwamen 33 nieuwe gevallen aan het licht, in Amsterdam-Amstelland is het virus woensdag 31 keer vastgesteld, Hollands Midden meldde 18 positieve tests en in Haaglanden kregen 12 mensen woensdag te horen dat ze besmet zijn geraakt.

  2. 29/07/2020

    Duitse studie: 1 op 5 coronapatiënten in ziekenhuis stierf

    Een op de vijf mensen die in Duitsland met corona in het ziekenhuis belandden, overleefde de virusinfectie niet. Dat heeft een studie onder 10.000 patiënten uitgewezen.

    Zij werden tussen 26 februari en 29 april opgenomen in een van de 920 Duitse hospitaals. Meer dan de helft (53 procent) van de 1700 mensen die aan de beademing terechtkwamen, overleefde dat niet. Van de patiënten die niet werden beademd overleed uiteindelijk 16 procent. Het gaat volgens de onderzoekers om de eerste nationale analyse van de afgeronde ziekenhuisopnames in verband met corona.

    "De hoge sterftecijfers laten duidelijk zien dat een relatief hoog aantal mensen met een ernstig verloop van de ziekte in ziekenhuizen werd behandeld," aldus de chef van het instituut dat het onderzoek deed. Het ging volgens hem vooral om oudere mensen en mensen die al andere gezondheidsproblemen hadden.

  3. 29/07/2020

    Belgisch crisiscentrum bezorgd over toename coronapatiënten

    De gezondheidsautoriteiten in België maken zich zorgen over de toename van het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen. Er komen gemiddeld 23 patiënten per dag bij, bijna een verdubbeling vergeleken met een week eerder. Er liggen nu 232 patiënten in een hospitaal, van wie 49 op de intensive care.

    Ook het aantal besmettingen neemt verder toe. Gemiddeld raken 328 mensen per dag besmet, 70 procent meer dan een week eerder.

    "De huidige situatie is zorgwekkend," zei Boudewijn Catry van het Nationaal Crisiscentrum op een persconferentie. "We kunnen het tij nog keren. Zoek niet naar achterpoortjes om de regels te omzeilen. Beperk uw contacten. Het aantal infecties moet zo snel mogelijk omlaag."

    In de provincie Antwerpen is de situatie het sterkst verslechterd. Daar wordt woensdagavond een avondklok van kracht tussen 23.30 uur en 06.00 uur. Horecazaken moeten om 23.00 uur sluiten. Op alle drukke plekken geldt een mondkapjesplicht. Nederland heeft een negatief reisadvies gegeven voor de provincie.

  4. 29/07/2020

    Iets meer kwijt bij de tandarts door coronavirus

    Mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten mogen tijdelijk een toeslag van 4,26 euro per patiënt in rekening brengen als gevolg van de corona-uitbraak, maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend.

    Mondzorgaanbieders maken extra kosten zoals de aanschaf van mondkapjes, die zij na elke patiënt moeten weggooien. Ook moeten tandartsen bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen doen, waardoor ze meer tijd kwijt zijn per patiënt. Daarbij laten tandartsen soms spoelen met verdunde waterstofperoxide om verspreiding te voorkomen.

    Voor kinderen (tot 18 jaar) wordt de nieuwe toeslag door alle zorgverzekeraars vergoed. Als patiënten aanvullend verzekerd zijn voor mondzorg, is dit afhankelijk van het beleid van de zorgverzekeraar. Mensen die geen aanvullende verzekering hebben, betalen de toeslag zelf.

  5. 29/07/2020

    Weer meer besmettingen in België

    Het gemiddeld aantal besmettingen in België is gestegen naar 327,7 tussen 19 en 25 juli. In vergelijking met een week eerder is dat een stijging van 70 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt verder toe, zo blijkt uit het online dashboard van Sciensano. 

    Het is de 23ste dag op rij dat de cijfers stijgen. Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. De cijfers van ná 25 juli zijn dus nog niet volledig.

    Het aantal ziekenhuisopnames is met 45 procent gestegen tot gemiddeld 17,9 in de periode vanaf 22 juli tot en met 28 juli. Het zevendaagse gemiddelde lag een week eerder nog op 15,1. Er liggen momenteel 232 patiënten in de Belgische ziekenhuizen, tegenover 191 een week geleden. Woensdag werden 35 nieuwe patiënten opgenomen. Een dag eerder waren dat er 20. 

    Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg is gestegen van 41 een week geleden naar 49 woensdag.