1. 16/07/2020

  De Jonge: verpleeghuizen slechts in uiterste geval weer dicht

  Instanews image
  © ANP — Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA).

  Verpleeghuizen gaan bij een onverhoopte tweede golf van de corona-epidemie alleen "in het uiterste geval" dicht voor bezoek. Alles moet in het werk worden gesteld om zo'n ingrijpende maatregel te voorkomen. Dat is een van de lessen die 'coronaminister' Hugo de Jonge trekt uit het leed dat de epidemie en de bestrijding ervan hebben aangericht in de ouderenzorg.

  "We staan er nu veel beter voor dan in maart", schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. Zo is er veel beter zicht op de verspreiding van het virus. Als het weer ergens de kop opsteekt, kan de uitbraak worden ingedamd voor het virus overslaat naar andere delen van het land, verwacht hij. In een plaats of streek kunnen verpleeghuizen dan bijvoorbeeld minder bezoekers toelaten, maar de rest van Nederland blijft dat dan bespaard.

  Dat verpleeghuisbewoners maandenlang geen visite mochten ontvangen of erop uit mochten, heeft een zware tol geëist, erkende De Jonge al meermaals. "Alle inzet is erop gericht het opnieuw inzetten van deze maatregel maximaal te voorkomen."

 2. 16/07/2020

  Spanje meldt grootste stijging coronabesmettingen in maanden

  Spanje heeft donderdag melding gemaakt van de grootste stijging van het aantal coronabesmettingen sinds begin mei. Bij nog eens 580 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.

  De autoriteiten in het Zuid-Europese land zagen zich de afgelopen tijd al genoodzaakt om weer nieuwe maatregelen te nemen. Zo zitten in de stad Lleida en omliggende plaatsen in Catalonië weer zo'n 160.000 mensen in lockdown.

  Ook op het bij toeristen populaire eiland Mallorca is te merken dat de pandemie nog niet achter de rug is. De autoriteiten lieten er deze week cafés sluiten die populair zijn bij buitenlandse vakantiegangers. Die zouden in veel gevallen gaan stappen zonder voldoende afstand te houden.

  In Spanje, een populair vakantieland, zijn in totaal zo'n 257.000 besmettingen vastgesteld en ruim 28.000 patiënten overleden. Het ergste leek eind juni achter de rug te zijn. Toen kwam een einde aan een landelijke lockdown, die tot de strengste in Europa behoorde.

 3. 16/07/2020

  Inreisverbod voor geliefden uit het buitenland versoepeld

  Instanews image
  © reyer boxem — Marx Janssens videobelt met zijn vriendin in Israël, die hij gedurende de hele Corona-periode niet gezien heeft.

  Vanaf 27 juli mogen geliefden uit het buitenland weer naar hun partner in Nederland reizen. Het kabinet heeft besloten het inreisverbod te versoepelen voor mensen met zo'n langeafstandsrelatie, mits zij kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame relatie. Lees hier verder.

 4. 16/07/2020

  Paramedische zorg voor coronapatiënt tijdelijk in basispakket

  Coronapatiënten krijgen tijdelijk paramedische zorg zoals fysiotherapie vergoed vanuit hun basisverzekering. Het gaat om mensen die herstellen van ernstige klachten die zij opliepen door een besmetting met het coronavirus. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) heeft besloten deze herstelzorg per heden en onder voorwaarden op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

  Van Ark neemt een advies hierover van het Zorginstituut over, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer. Tegelijk zal onderzoek worden gedaan naar de effecten van deze zorg. "De gevolgen voor patiënten die ernstige klachten hebben door corona zijn enorm. Patiënten die veel verschillende vormen van zorg nodig hebben hoeven zich om de vergoeding nu geen zorgen meer te maken." Voor zorg uit het basispakket wordt geen eigen risico berekend.

  Paramedische zorg voor coronapatiënten bestaat meestal uit combinaties van fysio- of oefentherapeut, diëtist of ergotherapeut. De voorwaardelijke en tijdelijke vergoeding vanuit het basispakket is voor maximaal vijftig fysio- of oefentherapeutische sessies, acht uren ergotherapie en zeven uren diëtetiek binnen maximaal zes maanden.

 5. 16/07/2020

  Nog 15 coronapatiënten op ic, laagste aantal in maanden

  Op de intensive cares liggen 15 mensen met het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds begin maart. Op 4 en 5 juli telden de ic's 18 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

  Ook het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde, van 85 naar 80, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat betekent dat het totaal aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is teruggezakt tot onder de 100. Het zijn er nu 95. Eind vorige week was het aantal in een paar dagen tijd gestegen van 91 naar 118.

  Op de ic's liggen 578 mensen met andere aandoeningen, zoals ernstige hartklachten en kanker. Dat betekent dat de ic's in totaal 593 mensen behandelen, evenveel als op woensdag. Het aantal schommelt al maanden rond de 600.