Meer chats over eenzaamheid naar Kindertelefoon
De afgelopen periode heeft ertoe geleid dat meer kinderen zich uit eenzaamheid hebben gewend tot de Kindertelefoon, stelt de organisatie. Van maart tot en met mei zochten gemiddeld 6,5 kinderen per dag contact, vorig jaar waren dat er 4. Dat gebeurde vooral via de chat en meestal waren het meisjes tussen de 13 en 15 jaar oud.
De Kindertelefoon voerde een steekproef uit en onderzocht 210 geanonimiseerde chatgesprekken en forumberichten. Er bleken drie groepen te zijn: kinderen die zich los van corona eenzaam voelden (51 procent), kinderen die zich al eenzaam voelden vóór de coronaperiode maar bij wie deze periode dit gevoel verergerde (23 procent) en kinderen die zich eenzaam voelden specifiek door corona (26 procent).
De groep die zich door corona en de quarantainemaatregelen eenzaam voelde, zei dagbesteding en contacten te missen. Zo kon er niet meer worden gesport en mochten ze van hun ouders vaak niet naar buiten of afspreken met anderen. Kinderen voelden zich soms in de steek gelaten door vrienden en verveelden zich bij gebrek aan afleiding.
Netanyahu pleit voor eenmalige corona-vergoeding voor inwoners
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil alle Israëli's eenmalig een geldbedrag uitkeren om de financiële gevolgen van de coronavirus te verlichten. Dat zei hij woensdag op een persconferentie.
In het plan van de premier krijgen families met één kind omgerekend 510 euro. Gezinnen met twee kinderen kunnen op ongeveer 640 euro rekenen en families met drie of meer kinderen komen in aanmerking voor een vergoeding van 770 euro. Alleenstaanden kunnen zo'n 190 euro tegemoet zien, aldus Netanyahu.
"We moeten de economie weer op gang brengen", zei de premier over zijn plan voor de corona-vergoeding, dat wel nog goedgekeurd zal moeten worden door het parlement. Netanyahu raadde burgers aan te gaan winkelen van het geld. "Dat komt de handel dan weer ten goede."
Dinsdag werd in Israël een recordaantal van 1681 nieuwe besmettingen gemeld. Netanyahu ligt onder vuur omdat hij na een in eerste instantie strenge lockdown de maatregelen in mei alweer versoepelde. Aan het einde van die maand begon het aantal gevallen op te lopen.
Vorige week kondigde Netanyahu op korte termijn steun voor zelfstandigen aan. Ook presenteerde hij plannen voor een noodpakket ter waarde van 20 miljard euro om de Israëlische economie te ondersteunen. Ruim 20 procent van de beroepsbevolking in het land is werkloos.
Brazilië nadert de 2 miljoen besmettingen
In Brazilië nadert het aantal bekende coronabesmettingen de 2 miljoen. De afgelopen 24 uur werden er bijna 40.000 nieuwe virusgevallen geregistreerd, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor staat de teller nu op ruim 1,9 miljoen infecties.
Brazilië behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Alleen de VS (ruim 3,4 miljoen) hebben meer besmettingen gemeld. In totaal zijn meer dan 75.000 mensen aan het virus overleden in het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee is Brazilië verantwoordelijk voor grofweg de helft van alle 151.000 coronadoden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
Bolsonaro weer positief getest op coronavirus
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft weer positief getest op het coronavirus. Hij wil zich over enkele dagen weer laten testen, bericht CNN Brasil.
De nieuwe diagnose is een tegenvaller voor de rechtse leider. Die zit in isolatie omdat hij eerder deze maand positief heeft getest op het virus. Bolsonaro noemde het eerder "verschrikkelijk" dat hij moest thuisblijven. Hij stelde dat zijn klachten meevallen en wilde weer aan de slag gaan als hij alsnog negatief zou testen.
Oud-militair Bolsonaro, die soms de Tropische Trump wordt genoemd, heeft het virus eerder omschreven als een "griepje". Hij verscheen vaak zonder mondkapje in het openbaar en uitte kritiek op maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen.
'Onderbreek zomerstop Kamer voor debat over klachten over RIVM'
De Tweede Kamer moet terugkomen van reces om zich te buigen over de klacht van de ouderen- en thuiszorg dat het coronabeleid patiënten en personeel in gevaar heeft gebracht, vinden vier oppositiepartijen. Dat kan volgens hen niet wachten tot de Kamer in september weer bijeenkomt.
SP, GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Toekomst zijn geschrokken van het beklag van zorgpersoneel en -bestuurders dat Nieuwsuur heeft opgetekend. Doordat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bijvoorbeeld voor hen niet nodig vond om mondkapjes en dergelijke te dragen, zijn medewerkers en de mensen voor wie ze zorgden blootgesteld aan het coronavirus en mogelijk besmet, stellen ze. Het ministerie van Volksgezondheid zou te weinig met hun zorgen hebben gedaan.
De klacht over het gebrek aan beschermingsmiddelen in de zorg buiten de ziekenhuizen klinkt al langer, maar het ministerie schuift de verantwoordelijkheid af, stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Femke Merel van Kooten-Arissen van de Partij voor de Toekomst noemt dat "bizar", want "zij moesten RIVM-richtlijnen opvolgen". PvdA'er John Kerstens constateert dat "het grote 'naar elkaar wijzen' is begonnen".
Het ministerie wijst erop dat er een nijpend tekort aan beschermingsmiddelen was en aanvankelijk de ziekenhuizen voorgingen. Ook was nog erg onduidelijk hoe het virus zich verspreidde en wat er nodig is om dat te beletten. De gewraakte richtlijnen van het RIVM waren geen sluitende regels, maar "uitgangspunten", stelt het departement. Het is aan zorginstellingen zelf hoe die in de praktijk worden gebracht om het voor personeel en patiënten zo veilig mogelijk te maken. De richtlijnen zijn bovendien steeds bij de tijd gebracht, met voortschrijdend i
Den Haag steunt cultuursector met 6 miljoen euro
Nu de culturele sector het water aan de lippen staat, komen Den Haag en Utrecht met extra geld over de brug. “De sector is zwaar getroffen”, aldus cultuurwethouder Robert van Asten van Den Haag. “We willen onze instellingen door deze moeilijke tijd heen helpen.”
Den Haag stelt een noodfonds van zes miljoen euro in. Eerder trof de gemeente al maatregelen voor de cultuursector door subsidies eerder over te maken en coulant om te gaan met prestatieafspraken. Het bedrag komt volgens Van Asten bovenop de maatregelen van het Rijk, en is bedoeld voor instellingen die de gemeente subsidieert.
Ook de provincie Utrecht komt met een fonds van zes miljoen euro voor de zwaar getroffen cultuur- en erfgoedsector. Daarmee hoopt de provincie theaters, schouwburgen, musea en festivals zoveel mogelijk overeind te houden. De provincie erkent dat de steun niet toereikend zal zijn. “Het is een flink bedrag, maar niet genoeg om de hele Utrechtse cultuur- en erfgoedsector te ondersteunen”, aldus de provincie. “Daarom moeten er keuzes gemaakt worden wie welke verantwoordelijkheid op zich neemt.” Utrecht wil alleen investeren in organisaties die ‘op de langere termijn levensvatbaar’ zijn.
De culturele en creatieve sector loopt dit jaar tot 2,6 miljard euro aan publieks- en zakelijke inkomsten mis, stelde de Taskforce culturele en creatieve sector eerder in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens het samenwerkingsverband van 111 branche- en beroepsorganisaties zijn de noodmaatregelen door overheden, samen goed voor zo’n 600 miljoen euro, bij lange na niet toereikend. De 2 miljard aan inkomstenderving die naar verwachting resteert, is voor veel instellingen niet op te vangen.
De werkgroep heeft een herstelplan opgesteld met vijf punten, waaronder het verlengen en uitbreiden van de huidige steunmaatregelen, de oprichting van een nationaal herstelfonds en een ruimhartig fiscaal beleid voor donaties, crowdfunding en legaten. De positie van de 160.000 zzp’ers in de sector werd in de brief ‘een drama’ genoemd.
Blok: Nederland niet geïsoleerd bij gesprekken EU-herstelfonds
Nederland staat "zeker niet alleen" bij de onderhandelingen over een Europees herstelfonds voor de zwaarst door de coronacrisis getroffen lidstaten. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is de groep van lidstaten gegroeid die vraagtekens zet bij de voorgestelde omvang van 750 miljard euro en de verhouding tussen subsidies (twee derde) en leningen (een derde) waaruit de steun zou moeten bestaan.
Blok zei dat na video-overleg met zijn EU-collega's. Volgens de Duitse voorzitter, minister van Europese Zaken Michael Roth, is de omvang van het herstelfonds "de kern van het conflict" tussen de 27 lidstaten. "Sommige landen dringen aan op leningen in plaats van subsidies, wat een van de moeilijkste onderwerpen zal zijn van de gesprekken", zei hij na afloop.
Nederland wil "het totaalbedrag zo laag mogelijk" hebben en zo min mogelijk leningen, aldus Blok. Bovendien stelt Den Haag "harde voorwaarden" van economische hervormingen aan landen die geld uit het fonds willen. Nederland vindt ook dat de EU-landen unaniem moeten instemmen met de aanvragen. "Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille", zei Blok maar hij erkende dat daar weinig steun voor is.
De ministers bereidden de EU-top van vrijdag voor. Dan komen de regeringsleiders en staatshoofden voor het eerst sinds vijf maanden fysiek bijeen in Brussel om te onderhandelen over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027, waaraan het beoogde herstelfonds is gekoppeld.
Aantal coronapatiënten op de ic met één gedaald naar 20
Één coronapatiënt heeft sinds dinsdag de intensive care verlaten. Daardoor liggen er nu nog twintig patiënten met Covid-19 op de ic, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen buiten de ic's is de afgelopen 24 uur gedaald met 9 en komt uit op 85. "We zien een onveranderd rustig stabiel beeld in het aantal opnamen van Covid-19-patiënten", licht voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg de gegevens toe.
Intensivisten behandelen momenteel in totaal 593 mensen op de intensive cares, een stijging van 31 in vergelijking met dinsdag. Dat zijn dus ook mensen met andere aandoeningen dan corona. Onder normale omstandigheden zouden ic's nu zo'n 900 mensen behandelen. Daarvoor zijn 1150 bedden beschikbaar. Ongeveer de helft van alle ic-bedden is nu dus niet in gebruik.
Nederland wil weer last minute naar de zon
Lastminutereizen naar het buitenland zijn weer in trek, na een lange periode van onzekerheid in verband met de coronamaatregelen. Nu in veel landen de situatie duidelijker is, zijn vakantiegangers meer geneigd op reis te gaan, merken reisorganisaties TUI, Corendon en D-Reizen.
TUI laat weten dat reizigers eerst aarzelden, maar dat er nu een "behoorlijke toename" in de boekingen te zien is. "Het lastminuteseizoen is wel anders dan voorgaande jaren, maar het weer van de afgelopen week draagt ook bij aan de toename", aldus een woordvoerder. Vakantiegangers kiezen bij TUI vooral voor de Griekse eilanden zoals Kreta, Kos, Rhodos en Zakinthos, maar ook het Spaanse Mallorca en Gran Canaria.
Ook Curaçao staat op de lijst van bestemmingen. Voor vakantiegangers die naar het eiland willen geldt een coronatest kort voor vertrek, waardoor vakantiegangers volgens TUI meer zekerheid hebben gekregen dat er niemand ziek is die erheen reist.
Corendon zegt dat er een lichte toename in lastminuteboekingen is, met name naar Griekenland, maar dat de reizen in eigen land het ook nog goed doen. Corendon is nog in overleg met het kabinet over de hervatting van reizen naar Turkije maar kan daar op dit moment nog niks over zeggen. Voorlopig, en in ieder geval tot 29 juli, vliegt Corendon niet op Turkije. De reisorganisatie wacht tot het reisadvies van de overheid van oranje naar geel gaat.
© AP Mallorca sluit drukke toeristencafés
In de strijd tegen het coronavirus heeft het Spaanse vakantie-eiland Mallorca talrijke cafés gesloten die populair zijn bij Duitse en Britse toeristen. De gedwongen sluiting komt na illegale feesten en geldt voorlopig voor twee maanden. De meeste gasten gingen gewoon uit zonder mondkapje en zonder voldoende afstand te houden.
De autoriteiten van het eiland willen voorkomen dat het gedrag van sommige vakantiegangers en horeca-uitbaters de inspanningen teniet doet om het virus onder controle te krijgen. De 'Duitse' horecazaken die dicht zijn gegaan, liggen in het geliefde uitgaansgebied Ballermann aan het strand bij Palma de Mallorca.
'Weinig bestuurders doen serieus salarisoffer in coronacrisis'
Zeventien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen maanden laten weten bereid te zijn een deel van hun salaris in te leveren om zo hun bedrijf door de coronacrisis te loodsen. Dat is een beperkt offer, wanneer gekeken wordt naar de verliezen die aandeelhouders moeten slikken, vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). In totaal zijn er meer dan honderd beursfondsen op het Damrak.
De VEB noemt het een belangrijk signaal naar alle belanghebbenden, voornamelijk leveranciers, klanten en aandeelhouders, dat ook in de top offers gemaakt worden als gevolg van de crisis. Toch zijn de gemaakte offers "gering", omdat zowel de duur van de maatregel als de omvang van de korting op het salaris beperkt blijft, aldus de VEB.
België durft verdere versoepelingen nog niet aan
België durft het niet aan om nu al een besluit te nemen over verdere versoepeling van de beperkende coronamaatregelen per 1 augustus. Het aantal besmettingen zit de laatste week opnieuw in de lift. "Het reproductiegetal is boven 1, waardoor het virus aan kracht wint", zei premier Sophie Wilmès na afloop van overleg in de Nationale Veiligheidsraad. "Dat is niet goed. De situatie mag zeker niet erger worden."
De experts en politieke leiders komen over een week opnieuw bijeen om de ontwikkelingen te bekijken en een besluit te nemen. Vooral de evenementen- en cultuursector hadden gehoopt op goed nieuws over bijvoorbeeld hogere bezoekersaantallen. Massa-evenementen en heropening van het nachtleven vanaf 1 september blijven onzeker.
Woensdag werd bekend dat een 18-jarig meisje in Brussel is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het slachtoffer had al gezondheidsproblemen voor ze het virus kreeg. Het is de tweede jongere in België die is bezweken aan het virus. In maart overleed een 12-jarig meisje in Gent.
Brussel roept lidstaten op tot voorbereiding nieuwe coronagolf
Het is van "vitaal belang" dat de EU-lidstaten maatregelen blijven coördineren om het coronavirus in Europa onder controle te houden. De 27 landen moeten nationaal het aantal testen uitbreiden en de ontwikkeling en toepassing opvoeren van corona-apps die contacten vastleggen die een coronapatiënt recent heeft gehad, stelt de Europese Commissie. "Met de lessen die we de afgelopen maanden hebben geleerd, moeten we nu vooruit plannen en improvisatie vermijden om nieuwe uitbraken van Covid-19 te voorkomen", aldus vicevoorzitter Margaritis Schinas.
De commissie heeft woensdag regelgeving aangenomen die het mogelijk maakt dat corona-apps ook voor vakantiegangers in andere EU-landen werken. Een tiental lidstaten heeft volgens het dagelijks EU-bestuur al zo'n (geanonimiseerde) app om het spoor van besmettingen te kunnen volgen en elf lidstaten zijn ermee bezig. Brussel is voorstander van het gebruik van de contactapps.
EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid): "We zijn van ver gekomen maar het coronavirus circuleert nog steeds. We roepen op tot sterke en gezamenlijke actie." Ze wijst de lidstaten ook op het extra belang dit jaar van vaccinaties tegen de seizoensgebonden griep.
Zwitserse berggebieden 'volgeboekt' na lockdown
Na een lange lockdown als gevolg van het coronavirus loopt het deze zomer storm in de Zwitserse toerisme-industrie buiten de steden. 'Gasthäuser' hotels en campings worden overspoeld met vakantiegangers en er staan in de Alpen meer klanten dan vorige zomer voor de deur. De campings zijn vaak al volgeboekt. De toestroom in de bergen is zo groot dat een aantal gemeenten klaagt over wildkampeerders en mensen met campers die rotzooi achterlaten. Veel campers stranden op parkeerplaatsen of in de vrije natuur.
Een zegsman van de toerismesector in het oostelijke kanton Graubünden spreekt van 27 procent meer boekingen deze zomer dan in (de zomer van) 2019. De grote belangstelling komt ook door veel Zwitsers die dit jaar vanwege het virus niet in het buitenland op vakantie gaan, maar er zijn ook weer veel buitenlanders. Sonja Martin die met haar man Andreas in La Punt (Graubünden) een gasthuis runt, stelt dat ze in deze tijd nog nooit zo veel boekingen voor hotelkamers heeft gekregen.
Museum NEMO ontslaat vijftig werknemers
De coronacrisis leidt ertoe dat het Amsterdamse NEMO Science Museum vijftig werknemers moet laten gaan. Het gaat om 30 van de 104 vaste formatieplaatsen, laat het wetenschaps- en technologiemuseum weten. Medewerkers met tijdelijke contracten hadden eerder al te horen gekregen dat die niet meer worden verlengd.
NEMO ging op 12 maart dicht, nadat de overheid maatregelen had aangekondigd om de verspreiding van corona tegen te gaan. Sinds 1 juni is het weer open, maar er zijn veel minder bezoekers. "In vergelijking met eerdere jaren is het meer dan een halvering van het aantal. Die halvering geldt ook voor de inkomsten, waardoor we hard worden geraakt en forse bezuinigingen moeten doorvoeren. De ingreep die nu nodig is, is in het belang van de toekomst van het museum", zegt museumdirecteur Michiel Buchel.
Hij spreekt van een pijnlijke maatregel, die echter nodig is om NEMO open te houden. NEMO Science Museum is voor 80 procent afhankelijk van eigen inkomsten, uit onder meer entreegeld en evenementen.
Boijmans komt met drive-through-tentoonstelling
Topstukken uit de collectie van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen zijn in augustus al rijdend vanuit de auto te bezichtigen in een donkere hal van Rotterdam Ahoy. Dat laten het museum en de evenementenlocatie woensdag weten.
Locatie Ahoy stelt voor de coronaprooftentoonstelling een hal ter grootte van anderhalf voetbalveld beschikbaar, waar 750 bezoekers per dag met elektrische auto's doorheen kunnen rijden. Museum Boijmans levert de ruim veertig kunstwerken uit eigen collectie. Dit zijn behalve wereldberoemde werken ook installaties van hedendaagse kunstenaars zoals Ted Noten en Joep van Lieshout. Onderwerp van de expositie is de complexe relatie tussen mens en natuur.
De tentoonstelling is van 1 tot en met 23 augustus zeven dagen per week te bezichtigen. Bezoekers betalen per persoon en voor wie geen elektrische auto heeft, staan er elektrische auto's klaar om mee door de hal te rijden.
Kleine proef met transparant mondmasker
Op kleine schaal wordt in twee ziekenhuizen een proef gedaan met een transparant mondmasker. Dat moet ervoor zorgen dat de patiënt de zorgmedewerker herkent en zij beter met elkaar kunnen communiceren.
Het is een project van verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos. "Ik kwam via sociale media in contact met een dove vrouw. Zij maakt katoenen maskers met transparante kunststof vensters. Die gaan we op kleine schaal testen in het Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis."
Ic-verpleegkundigen gaan de maskers uitproberen. Dat gebeurt op een testlocatie en niet tijdens het werken met patiënten. De proefpersonen moeten kijken of de maskers goed zitten en niet beslaan en of hun gezichtsuitdrukkingen af te lezen zijn. Dat wordt ook getest met 'dummies' die drie expressies kunnen tonen: verdrietig, vrolijk of boos.
Disneyland Parijs heropent voorzichtig de deuren weer
Attractiepark Disneyland Parijs gaat na de langste sluiting in zijn bijna 30-jarige geschiedenis vandaag weer open. Het coronavrius en de strenge lockdown in Frankrijk dwongen het meest bezochte pretpark van Europa 14 maart te sluiten. Woensdag gaat het voor een beperkt aantal bezoekers weer open. Ze moeten de toegangsbewijzen vooraf kopen, groepjes bezoekers moeten in het park afstand van elkaar bewaren en iedereen ouder dan elf jaar moet een mondmasker op. Rijen zal het park uit alle macht proberen te voorkomen.
Een aantal evenementen is voorlopig niet beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld geen grote optocht van Disney-figuren en de lichtshow in de avond wordt nog niet hervat. Het is de bedoeling dat op termijn het park weer op volle toeren gaat draaien. Ook gaat woensdag de Eiffeltoren in Parijs weer helemaal open. Bezoekers kunnen dan ook weer naar het hoogste uitzichtsplatform, op 276 meter.
'Bereid vakantie naar buitenland goed voor'
Reizigers moeten zich goed voorbereiden als zij naar het buitenland op vakantie gaan. Die oproep doet alarmcentrale Eurocross Assistance.
Voor veel Nederlanders lonkt het buitenland volgens de alarmcentrale, ondanks de coronacrisis. Wie deze zomer naar het buitenland trekt, doet er volgens Eurocross verstandig aan rekening te houden met een aantal scenario's. Zo kan het reisadvies in het land van bestemming veranderen van geel naar oranje, of kan iemand van het reisgezelschap op vakantie besmet raken met corona, waardoor de groep het land niet uit kan. "In dergelijke situaties zijn veel verzekeringen vaak niet meer dekkend", aldus de alarmcentrale.
Eurocross vindt dan ook dat mensen op de hoogte moeten zijn van de dekkingen van hun verzekeringen en het lokale reisadvies voordat ze naar het buitenland vertrekken. "Ook de pechhulpverlening voor je auto is dan niet vanzelfsprekend, maar afhankelijk van het soort verzekering en de pechhulpmodules." Als het reisadvies in negatieve zin verandert, is het advies het land zo snel mogelijk te verlaten.
Verder is het volgens de alarmcentrale goed om bijvoorbeeld mondkapjes mee te nemen. Ook moeten mensen voldoende medicijnen inpakken. "Het kan namelijk voorkomen dat het reisadvies in het land waar jij bent ineens verandert en je daardoor niet meteen weg kunt of zelfs ter plaatse in quarantaine moet."
Coronavirus ontdekt op nertsenfokkerij in Ledeacker
Opnieuw is het coronavirus vastgesteld bij nertsen op een nertsenfokkerij, ditmaal in Ledeacker (Noord-Brabant). Het gaat om een bedrijf met in totaal 4500 moederdieren. De dieren worden zo snel mogelijk afgemaakt. Protocollen rondom hygiëne worden aangescherpt, zo is bekendgemaakt.
Inmiddels is op 24 nertsenbedrijven in Nederland het coronavirus aangetroffen. Afgelopen maandag nog werd het coronavirus ontdekt op een fokkerij in het Brabantse Aarle-Rixtel, in de buurt van Helmond. Daar ging het om 2000 moederdieren. Bij de 23 bedrijven waar het virus eerder was gevonden, zijn de dieren inmiddels gedood.
Om verdere verspreiding tegen te gaan, heeft het kabinet al een landelijk vervoersverbod voor nertsen ingesteld. Ook mogen bezoekers niet meer in de stallen komen. Een bestaand hygiëneprotocol wordt aangescherpt, melden ministers Hugo de Jonge van volksgezondheid en Carola Schouten van landbouw. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Experts gaan onderzoek doen, ook wordt het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd.
Op twee bedrijven is het coronavirus vermoedelijk overgegaan van nerts op de mens.
In 2024 wordt een verbod op nertsenhouderijen van kracht. Nu werkt het kabinet aan een regeling waarmee bedrijven vrijwillig eerder kunnen stoppen.