Bekijk belangrijke updates
  1. 16/07/2020

    Meer chats over eenzaamheid naar Kindertelefoon

    De afgelopen periode heeft ertoe geleid dat meer kinderen zich uit eenzaamheid hebben gewend tot de Kindertelefoon, stelt de organisatie. Van maart tot en met mei zochten gemiddeld 6,5 kinderen per dag contact, vorig jaar waren dat er 4. Dat gebeurde vooral via de chat en meestal waren het meisjes tussen de 13 en 15 jaar oud.

    De Kindertelefoon voerde een steekproef uit en onderzocht 210 geanonimiseerde chatgesprekken en forumberichten. Er bleken drie groepen te zijn: kinderen die zich los van corona eenzaam voelden (51 procent), kinderen die zich al eenzaam voelden vóór de coronaperiode maar bij wie deze periode dit gevoel verergerde (23 procent) en kinderen die zich eenzaam voelden specifiek door corona (26 procent).

    De groep die zich door corona en de quarantainemaatregelen eenzaam voelde, zei dagbesteding en contacten te missen. Zo kon er niet meer worden gesport en mochten ze van hun ouders vaak niet naar buiten of afspreken met anderen. Kinderen voelden zich soms in de steek gelaten door vrienden en verveelden zich bij gebrek aan afleiding.

  2. 16/07/2020

    Netanyahu pleit voor eenmalige corona-vergoeding voor inwoners

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil alle Israëli's eenmalig een geldbedrag uitkeren om de financiële gevolgen van de coronavirus te verlichten. Dat zei hij woensdag op een persconferentie.

    In het plan van de premier krijgen families met één kind omgerekend 510 euro. Gezinnen met twee kinderen kunnen op ongeveer 640 euro rekenen en families met drie of meer kinderen komen in aanmerking voor een vergoeding van 770 euro. Alleenstaanden kunnen zo'n 190 euro tegemoet zien, aldus Netanyahu.

    "We moeten de economie weer op gang brengen", zei de premier over zijn plan voor de corona-vergoeding, dat wel nog goedgekeurd zal moeten worden door het parlement. Netanyahu raadde burgers aan te gaan winkelen van het geld. "Dat komt de handel dan weer ten goede."

    Dinsdag werd in Israël een recordaantal van 1681 nieuwe besmettingen gemeld. Netanyahu ligt onder vuur omdat hij na een in eerste instantie strenge lockdown de maatregelen in mei alweer versoepelde. Aan het einde van die maand begon het aantal gevallen op te lopen.

    Vorige week kondigde Netanyahu op korte termijn steun voor zelfstandigen aan. Ook presenteerde hij plannen voor een noodpakket ter waarde van 20 miljard euro om de Israëlische economie te ondersteunen. Ruim 20 procent van de beroepsbevolking in het land is werkloos.

  3. 16/07/2020

    Brazilië nadert de 2 miljoen besmettingen

    In Brazilië nadert het aantal bekende coronabesmettingen de 2 miljoen. De afgelopen 24 uur werden er bijna 40.000 nieuwe virusgevallen geregistreerd, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor staat de teller nu op ruim 1,9 miljoen infecties.

    Brazilië behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Alleen de VS (ruim 3,4 miljoen) hebben meer besmettingen gemeld. In totaal zijn meer dan 75.000 mensen aan het virus overleden in het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee is Brazilië verantwoordelijk voor grofweg de helft van alle 151.000 coronadoden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

  4. 15/07/2020

    Bolsonaro weer positief getest op coronavirus

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft weer positief getest op het coronavirus. Hij wil zich over enkele dagen weer laten testen, bericht CNN Brasil.

    De nieuwe diagnose is een tegenvaller voor de rechtse leider. Die zit in isolatie omdat hij eerder deze maand positief heeft getest op het virus. Bolsonaro noemde het eerder "verschrikkelijk" dat hij moest thuisblijven. Hij stelde dat zijn klachten meevallen en wilde weer aan de slag gaan als hij alsnog negatief zou testen.

    Oud-militair Bolsonaro, die soms de Tropische Trump wordt genoemd, heeft het virus eerder omschreven als een "griepje". Hij verscheen vaak zonder mondkapje in het openbaar en uitte kritiek op maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen.

  5. 15/07/2020

    'Onderbreek zomerstop Kamer voor debat over klachten over RIVM'

    De Tweede Kamer moet terugkomen van reces om zich te buigen over de klacht van de ouderen- en thuiszorg dat het coronabeleid patiënten en personeel in gevaar heeft gebracht, vinden vier oppositiepartijen. Dat kan volgens hen niet wachten tot de Kamer in september weer bijeenkomt.

    SP, GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Toekomst zijn geschrokken van het beklag van zorgpersoneel en -bestuurders dat Nieuwsuur heeft opgetekend. Doordat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bijvoorbeeld voor hen niet nodig vond om mondkapjes en dergelijke te dragen, zijn medewerkers en de mensen voor wie ze zorgden blootgesteld aan het coronavirus en mogelijk besmet, stellen ze. Het ministerie van Volksgezondheid zou te weinig met hun zorgen hebben gedaan.

    De klacht over het gebrek aan beschermingsmiddelen in de zorg buiten de ziekenhuizen klinkt al langer, maar het ministerie schuift de verantwoordelijkheid af, stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Femke Merel van Kooten-Arissen van de Partij voor de Toekomst noemt dat "bizar", want "zij moesten RIVM-richtlijnen opvolgen". PvdA'er John Kerstens constateert dat "het grote 'naar elkaar wijzen' is begonnen".

    Het ministerie wijst erop dat er een nijpend tekort aan beschermingsmiddelen was en aanvankelijk de ziekenhuizen voorgingen. Ook was nog erg onduidelijk hoe het virus zich verspreidde en wat er nodig is om dat te beletten. De gewraakte richtlijnen van het RIVM waren geen sluitende regels, maar "uitgangspunten", stelt het departement. Het is aan zorginstellingen zelf hoe die in de praktijk worden gebracht om het voor personeel en patiënten zo veilig mogelijk te maken. De richtlijnen zijn bovendien steeds bij de tijd gebracht, met voortschrijdend i