1. 16/07/2020

  Liveblog afgesloten

  Dit liveblog wordt niet meer aangevuld. Lees hier verder.

 2. 16/07/2020

  Netanyahu wil eenmalige corona-vergoeding voor inwoners

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil alle inwoners in zijn land eenmalig een geldbedrag uitkeren om de financiële gevolgen van de coronavirus te verlichten. Dat zei hij woensdag op een persconferentie.

  In het plan van de premier krijgen families met één kind omgerekend 510 euro. Gezinnen met twee kinderen kunnen op ongeveer 640 euro rekenen en families met drie of meer kinderen komen in aanmerking voor een vergoeding van 770 euro. Alleenstaanden kunnen zo'n 190 euro tegemoet zien, aldus Netanyahu.

  'We moeten de economie weer op gang brengen', zei de premier over zijn plan voor de corona-vergoeding, dat wel nog goedgekeurd zal moeten worden door het parlement. Netanyahu raadde burgers aan te gaan winkelen van het geld. 'Dat komt de handel dan weer ten goede.'

  Dinsdag werd in Israël een recordaantal van 1681 nieuwe besmettingen gemeld. Netanyahu ligt onder vuur omdat hij na een in eerste instantie strenge lockdown de maatregelen in mei alweer versoepelde. Aan het einde van die maand begon het aantal gevallen op te lopen.

  Vorige week kondigde Netanyahu op korte termijn steun voor zelfstandigen aan. Ook presenteerde hij plannen voor een noodpakket ter waarde van 20 miljard euro om de Israëlische economie te ondersteunen. Ruim 20 procent van de beroepsbevolking in het land is werkloos.

  ANP

 3. 16/07/2020

  Braziliaanse president test weer positief

  In Brazilië nader het aantal bekende coronabesmettingen de 2 miljoen. De afgelopen 24 uur werden er bijna 40.000 nieuwe virusgevallen geregistreerd, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor staat de teller nu op ruim 1,9 miljoen infecties.

  Brazilië behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Alleen de VS (ruim 3,4 miljoen) hebben meer besmettingen gemeld. In totaal zijn meer dan 75.000 mensen aan het virus overleden in het Zuid-Amerikaanse land.

  Eerder op woensdag werd bekend dat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die regelmatig laat weten het virus niet serieus te nemen, opnieuw positief heeft getest op het coronavirus. Hij wil zich over enkele dagen weer laten testen, berichtte CNN Brasil, en zit in isolatie omdat hij eerder deze maand ook positief testte op het virus.

  ANP

 4. 15/07/2020

  Kliniek-eigenaar Bangladesh gaf duizenden valse gezondheidsverklaringen af

  De eigenaar van een aantal klinieken in Bangladesh is gearresteerd omdat hij duizenden mensen zou hebben verteld dat zij niet waren besmet met het coronavirus, zonder dat zij fatsoenlijk waren getest.

  Er is in totaal negen dagen lang jacht gemaakt op Mohammed Shahed. Woensdag probeerde hij in een boerka te vluchten naar buurland India, maar hij werd gepakt voordat hij de grens overging.

  Shahed is één van zeker vijftien mensen die de afgelopen dagen zijn gearresteerd in verband met deze oplichterij. Experts waarschuwen dat de valse gezondheidsverklaringen de situatie hebben verergerd in het land. Mensen die het virus misschien onder de leden hebben, kunnen anderen besmetten omdat ze denken dat ze virusvrij zijn.

  In de ziekenhuizen van Shahed zijn volgens de boeken 10.500 testen uitgevoerd. Hiervan zijn er 4.200 volgens de politie daadwerkelijk uitgevoerd, en de resterende 6.300 niet. Shahed heeft ook geld gevraagd voor het uitvoeren van de testen, alhoewel hij met de regering had afgesproken dat mensen in zijn klinieken gratis zouden worden behandeld.

  Bangladesh, een land met 168 miljoen inwoners, heeft tot nu toe 193.000 besmettingen geregistreerd. Er zijn 2.457 mensen aan de ziekte overleden.

  Sacha Kester

  Het aantal coronabesmettingen per land. Deze absolute aantallen lenen zich minder goed voor een vergelijking tussen landen omdat deze niet zijn gecorrigeerd voor het inwoneraantal. 

 5. 15/07/2020

  BBC schrapt The Andrew Neil Show als onderdeel bezuinigingsoperatie

  De BBC stopt met The Andrew Neil Show, het politieke actualiteitenprogramma van de 71-jarige meesterinterviewer. Het maakt deel uit van een bezuinigingsoperatie bij de Britse omroep waarbij 520 journalisten hun baan verliezen. Ook The Guardian  ondervindt gevolgen van de lockdown. Om financieel te overleven heeft het progressieve dagblad 180 medewerkers op straat gezet. Lezers is gevraagd om geld te doneren.

  Het nieuws over Neil, de beste en meest gevreesde interviewer van het land, heeft tot felle kritiek geleid. Hij verliest niet alleen zijn eigen show, maar zal ook niet meer als presentator aanschuiven bij de dagelijkse actualiteitenrubriek Daily Politics. ‘Het annuleren van The Andrew Neil Show is goed nieuws voor machthebbers die niet kritisch benaderd willen worden en jammerlijk voor alle anderen,’ tweette de politicus Wes Streeting, een tweet die door Neil zelf werd gedeeld met zijn 1,1 miljoen volgers.

  Neil staat bekend om zijn felle interviews, zo fel dat Boris Johnson hem ontliep tijdens de campagne voor de verkiezingen van eind vorig jaar. De BBC zegt met Neil in gesprek te zijn over een alternatief interviewprogramma, maar dat heeft nog niet tot een bevredigende uitkomst geleid. De kans bestaat dat Neil naar een andere omroep overstapt. Binnen de BBC is Neil een van de weinige topfiguren met een conservatief geluid. De Conservatieve regering overweegt het kijk- en luistergeld – de Telly Tax – te reduceren of zelfs af te schaffen.

  Patrick van IJzendoorn 


  Instanews image
  © Dave Benett/Getty Images for The — Presentator Andrew Neil.