1. 13/07/2020

  Kabinet: coronawet lijkt niet meer op breed bekritiseerd ontwerp

  Het veel bekritiseerde ontwerp voor een corona-noodwet is grondig gewijzigd. Wie een coronaboete is opgelegd, hoeft straks niet te vrezen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) mis te lopen en achter de voordeur wordt niet gecontroleerd. Het wetsvoorstel, dat maandag aan de Tweede Kamer is voorgelegd, "lijkt niet meer op het eerste concept", zegt het kabinet. 

  Het wetsvoorstel, dat regelt hoe de overheid mag ingrijpen om de corona-epidemie de kop in te drukken, kwam er op aandringen van de Kamer. Maar toen het kabinet met een eerste ontwerp kwam, barstte de kritiek los. De wet zou de overheid veel te veel macht geven ten koste van de privacy van de burgers. Ook zou de Tweede Kamer te weinig invloed krijgen. 

  Nu komt het kabinet met een aantal aanpassingen. De corona-app, waarmee mensen gevolgd kunnen worden, staat niet langer in het voorstel. Ook gaat de tijdelijke wet gaat niet een jaar, maar een halfjaar duren. Die duur kan zo nodig worden verkort of verlengd.

  De Tweede Kamer behandelt het voorstel waarschijnlijk na de zomer, waarna de Eerste Kamer zich erover buigt. Dat betekent dat de wet waarschijnlijk pas in het najaar wordt goedgekeurd. 

 2. 13/07/2020

  Nederlanders hamsterden antidepressiva bij begin lockdown

  Toen de eerste beperkingen vanwege het coronavirus werden ingesteld, zijn veel Nederlanders niet alleen naar de supermarkten gerend om wc-papier in te slaan, maar ook naar de huisarts voor antidepressiva. Half maart was er een piek in het aantal recepten voor zulke middelen. Onderzoeksinstituut Nivel spreekt van een "hamstereffect".

  Het kabinet maakte op zondagavond 15 maart bekend dat scholen, cafés, coffeeshops en sportverenigingen dichtgingen en dat mensen zo veel mogelijk thuis moesten blijven. In de week erna schreven huisartsen "beduidend meer" zogenoemde benzodiazepinen en antidepressiva voor dan in dezelfde week in 2019. Het aantal gebruikers steeg niet, wat betekent dat de bestaande gebruikers de medicijnen zijn gaan inslaan en daar herhaalrecepten voor kregen. Na die week daalde het aantal doktersvoorschriften weer.

 3. 13/07/2020

  Brabant zoekt ex-coronapatiënten voor onderzoek nazorg

  De zwaar door corona getroffen provincie Brabant zoekt ex-coronapatiënten en nabestaanden voor een onderzoek naar zorgbehoefte. Daarmee moet in kaart worden gebracht welke praktische en psychosociale zorgbehoeften er bestaan onder drie groepen met een coronabesmetting, maakte de GGD Brabant Zuidoost bekend.

  Het gaat om mensen die na een coronatest in quarantaine zijn geweest, patiënten die een opname op de intensive care hebben doorgemaakt en nabestaanden van overleden coronapatiënten. "Nu het aantal mensen met corona afneemt, willen we graag inzicht krijgen in de behoefte aan nazorg onder door corona getroffen mensen", aldus de gezondheidsdienst.

  Het onderzoek is een samenwerking van onder meer Universiteit Tilburg, de GGD Hart voor Brabant, de GGD Brabant Zuidoost, Slachtofferhulp, gemeenten, Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijk Werk.

 4. 13/07/2020

  Aantal besmettingen in België stijgt al een week

  Het gemiddelde aantal besmettingen met Covid-19 in België is de afgelopen dagen gestegen met 2 procent tot ongeveer 90 bevestigde gevallen per dag. Dat blijkt maandag uit de gegevens van de Belgische gezondheidsautoriteiten. Het is bijna een week geleden dat er een duidelijke daling in het aantal besmettingen was. Volgens viroloog Marc Van Ranst gaat "dit de verkeerde richting uit."

  De cijfers stijgen al een aantal dagen op rij. De stijging doet zich vooral voor in de provincie Antwerpen, in Brussel en in het zuiden van West-Vlaanderen.

  "Het weekgemiddelde stijgt nu al vijf dagen in kleine stapjes tot 90 nieuwe Covid-19-gevallen per dag. Echter, de laatste dagen komen er telkens 130 nieuwe gevallen bij", aldus Van Ranst op Twitter. "We mogen niet in slaap gewiegd worden, want dit gaat de verkeerde richting uit. Meer aandacht is broodnodig", schrijft de viroloog.

  In totaal zijn in België 62.707 gevallen geregistreerd, maar dat is een onderschatting omdat er aan het begin van de epidemie niet voldoende tests beschikbaar waren. 

 5. 13/07/2020

  Coronavirus ontdekt op nertsenfokkerij in Aarle-Rixtel

  Ook op een nertsenfokkerij in het Brabantse Aarle-Rixtel, bij Helmond, is het coronavirus vastgesteld bij dieren. Alle 2000 moederdieren worden zo snel mogelijk afgemaakt.

  Op 23 nertsenbedrijven in Nederland is inmiddels het coronavirus opgedoken. Alle dieren op de eerdere 22 bedrijven zijn inmiddels gedood, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

  Om verdere verspreiding tegen te gaan heeft het kabinet al een landelijk vervoersverbod voor nertsen ingesteld. Ook mogen bezoekers niet meer in de stallen komen. Op twee bedrijven is het coronavirus vermoedelijk overgegaan van nerts op de mens.

  In 2024 wordt een verbod op nertsenhouderijen van kracht. Nu werkt het kabinet aan een regeling waarmee bedrijven vrijwillig eerder kunnen stoppen.