1. 13/07/2020

  Dodental Mexico passeert Italië

  Mexico werd zondag het land met het op drie na hoogste dodental door het coronavirus en passeerde Italië. Dat blijkt uit gegevens die door Mexicaanse gezondheidsfunctionarissen naar buiten zijn gebracht en wereldwijde statistieken die door persbureau AFP worden bijgehouden.

  "Er zijn 299.750 bevestigde gevallen van infectie en 35.006 sterfgevallen in Mexico", zeiden gezondheidsfunctionarissen. Italië heeft momenteel 34.954 doden als gevolg van het coronavirus.

  De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei zondag dat de pandemie 'intensiteit verliest' in Mexico, en vindt dat 'conservatieve media' onnodig alarm slaan over de situatie in het land. Mexico registreerde zondag 276 extra dodelijke slachtoffers en 4482 nieuwe besmettingen.

 2. 13/07/2020

  Amnesty: houd regeringen verantwoordelijk voor lot gezondheidswerkers

  Amnesty International vindt dat regeringen verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de dood van duizenden gezondheidswerkers en anderen met essentiële beroepen die ze niet hebben kunnen beschermen tegen het coronavirus. Dat staat in een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie waarin de ervaringen van professionals in de gezondheidszorg zijn opgetekend.

  Uit analyse van de beschikbare gegevens blijkt dat wereldwijd meer dan 3.000 gezondheidswerkers zijn overleden aan het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Tot de landen waar de meeste slachtoffers vielen, behoren de Verenigde Staten (507), Rusland (545), het Verenigd Koninkrijk (540, onder wie 262 mensen die in de sociale zorgverlening werkten), Brazilië (351), Mexico (248), Italië (188), Egypte (111), Iran (91), Ecuador (82) en Spanje (63).

  In verschillende landen zijn mensen ontslagen of werden disciplinaire maatregelen tegen hen genomen omdat ze zich uitspraken over de corona-aanpak. Amnesty International documenteerde ook meerdere gevallen waarbij mensen die in de zorg of andere essentiële beroepen werken, vanwege hun werk zijn gestigmatiseerd en met geweld te maken kregen.

  Daarnaast meldden gezondheidswerkers een ernstig tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen in bijna alle landen en gebieden die Amnesty onderzocht.

 3. 13/07/2020

  Voor het eerst in maanden geen coronadoden in New York

  Voor het eerst sinds bijna 4 maanden zijn er geen coronadoden in de Amerikaanse stad New York gevallen. Gezondheidsfunctionarissen hebben dat zondag bekendgemaakt. Op 11 maart viel in de miljoenenstad de eerste dode en sinds 13 maart ging er geen dag voorbij zonder dat iemand stierf aan de gevolgen van het longvirus.

  Het nieuws uit New York staat in schril contrast met de manier waarop het coronavirus zich momenteel in veel andere delen van de VS verspreidt. Florida meldde zondag meer dan 15.000 besmettingsgevallen. Dat is het hoogste aantal binnen een etmaal dat voor een staat is geregistreerd en verbreekt het record dat in april in New York was gevestigd. Ook in andere staten zoals Texas neemt het aantal coronabesmettingen in rap tempo toe.

  Gouverneur Andrew Cuomo heeft advies, ventilatoren, maskers, beschermende kleding en medicijnen aangeboden aan staten waar het virus veel slachtoffers maakt. Sommige gezondheidswerkers gaan naar andere staten om het virus te helpen bestrijden.

  Reizigers uit meer dan een dozijn staten nu of binnenkort naar New York komen, moeten verplicht 14 dagen in quarantaine. Inwoners van de staat worden nog steeds aangespoord gezichtsmaskers te dragen en sociale afstand te bewaren.

 4. 12/07/2020

  Zuid-Afrika stelt nieuwe coronabeperkingen in

  Zuid-Afrika heeft zondag een nieuwe aanscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf maandag geldt tussen 21.00 en 04.00 een avondklok, zijn gezichtsmaskers in het openbaar verplicht en is er een verbod op de verkoop van alcohol, maakte president Cyril Ramaphosa bekend.

  Volgens Ramaphosa zijn de maatregelen nodig om het toenemende aantal infecties in het land een halt toe te roepen. "We registreren nu elke dag meer dan 12.000 gevallen", zei de president zondag in een televisietoespraak. Het verbod op alcoholverkoop moet voorkomen dat ziekenhuizen en klinieken belast worden met "aan alcohol gerelateerd letsel dat voorkomen had kunnen worden", aldus Ramaphosa.

  De regering stelde eind maart landelijke lockdownmaatregelen in vanwege de virusuitbraak, waaronder een avondklok, maar begon die in mei en juni stapsgewijs te versoepelen. Daarna nam het aantal nieuwe infecties gestaag toe.

  In Zuid-Afrika zijn meer dan 276.000 besmettingen bekend en ruim 4000 mensen overleden aan het coronavirus. Geen ander land op het Afrikaanse continent is harder getroffen.

 5. 12/07/2020

  Israël komt toch met coronasteun na kritiek

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag onmiddellijke financiële steun toegezegd voor burgers die niet of nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien vanwege het coronavirus en de maatregelen die de regering daartegen heeft ingesteld.

  Netanyahu en zijn regering liggen steeds verder onder vuur om de aanpak van de virusuitbraak. Bij een protest in Tel Aviv tegen de manier waarop de regering omgaat met de economische tegenspoed door het longvirus waren zaterdagavond duizenden mensen aanwezig.

  Israël kende vanaf medio maart een stringente lockdown, waardoor alleen personeel dat essentieel werd geacht mocht werken. Onder druk van bedrijven en de bevolking besloot de regering eind mei de beperkingen te versoepelen. Er kwam echter een twee coronagolf op gang, reden om de regels weer aan te scherpen.

  De premier verzekerde zondag dat financiële hulp onderweg is. Een vergoeding tot 7500 shekel, zo'n 1900 euro, voor zelfstandigen wordt volgens Netanyahu zondag nog in gang gezet.