1. 11/07/2020

  Mondkapjesplicht België 'wordt goed nageleefd'

  In België lijkt de nieuwe mondkapjesplicht goed te worden nageleefd. Het overgrote deel van de winkelende mensen lijkt de nieuwe regels te kennen en heeft er geen problemen mee, berichten Belgische media.

  Belgen moesten vanwege de coronacrisis al mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, maar die regel geldt vanaf zaterdag op meer plaatsen. Het gaat om winkels en ruimten binnen waar veel mensen samenkomen, zoals in musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen.

  Winkelende Vlamingen zeggen tegen VTM Nieuws tevreden te zijn over het nieuwe beleid. "Als het niet verplicht is, doet bijna niemand het. Een goede beslissing, zeker nu je met meer mensen binnen mag", reageert een vrouw, die zelf tot voor kort nog geen masker droeg.

  Belgen die tijdens het winkelen geen mondkapjes dragen, riskeren een boete van 250 euro. 

 2. 11/07/2020

  Uitbraak van coronavirus bij Zwitserse voetbalclub FC Zürich

  De komende twee competitiewedstrijden van de Zwitserse voetbalclub FC Zürich zijn uitgesteld vanwege een uitbraak van het coronavirus binnen de selectie. Zürich zou zaterdagavond in het eigen stadion Letzigrund aantreden tegen FC Sion, maar dat duel is tot nader order uitgesteld. Ook de uitwedstrijd van dinsdag tegen FC Basel is van het programma gehaald.

  De Kosovaarse verdediger Mirlind Kryeziu van FC Zürich testte vrijdag positief op Covid-19. Hij werd direct thuis in quarantaine gezet. In overleg met de lokale autoriteiten besloot de clubleiding om alle spelers die deze week tot de selectie behoorden voor de uitwedstrijd tegen Neuchâtel Xamax (1-1) voor tien dagen in thuisisolatie te laten gaan.

  Een testronde onder alle spelers en stafleden van FC Zürich leverde heel wat positieve gevallen op. Hoeveel precies wil de club niet onthullen. Zürich zegt in overleg te gaan met de organisatie van de Zwitserse competitie. Met nog zeven wedstrijden te gaan, staat Zürich op de vijfde plaats. De competitie loopt in principe tot begin augustus. 

 3. 11/07/2020

  India gaat besmette politiemensen opvangen in cricketstadion

  Instanews image
  © AFP — Het cricketstation Eden Gardens in de Indiase stad Kolkata.

  Het cricketstadion Eden Gardens in de Indiase stad Kolkata gaat gebruikt worden als quarantainecentrum voor met het nieuwe coronavirus besmette politiemensen. Dat melden de autoriteiten zaterdag.

  De ziekenhuizen in de stad staan onder grote druk door de toename van het aantal coronapatiënten. Daarom worden honderden bedden opgesteld in het stadion. In het stadion met een capaciteit van 80.0000 bezoekers werd in 1987 het wereldkampioenschap cricket gehouden. Bijna 550 agenten van het politiekorps van Kolkata zijn besmet geraakt met het coronavirus, twee van hen zijn inmiddels overleden.

  "Het is onze plicht om de overheid te helpen en te ondersteunen op dit moment in de crisis. De faciliteit zal worden gebruikt voor politiepersoneel dat vecht tegen Covid-19", aldus de president van de Bengaalse cricketbond Avishek Dalmiya.

  Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in India is zaterdag gestegen naar 820.916. In het land zijn volgens de officiële cijfers inmiddels 22.193 mensen bezweken aan Covid-19.

 4. 11/07/2020

  Beroemde 'patiënt 91' verlaat ziekenhuis Vietnam

  Een Britse piloot die in Vietnam besmet raakte met het coronavirus en op de rand van de dood leek te balanceren, heeft zaterdag het ziekenhuis verlaten. De zaak van Stephen Cameron kreeg veel aandacht in het Aziatische land, dat nog geen sterfgevallen door het virus heeft gemeld. Tientallen mensen hadden aangeboden een long te doneren om het leven van de 43-jarige man te redden.

  Cameron werkt voor de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines en arriveerde begin maart in Vietnam. Hij belandde na een bezoek aan een bar in Ho Chi Minh-stad in het ziekenhuis. Daar vochten artsen voor zijn leven. 'Patiënt 91', zoals hij bekendstond, kon op enig punt nog maar een fractie van zijn longcapaciteit gebruiken en verkeerde in kritieke toestand. Toch kon hij uiteindelijk van de beademing worden gehaald en ook een longtransplantatie bleek niet meer nodig.

  De piloot staat in Vietnam symbool voor de succesvolle strijd tegen het virus. Hij verliet geflankeerd door artsen en zittend in een rolstoel het ziekenhuis. Daar erkende Cameron dat het onwaarschijnlijk was dat hij het zou overleven en bedankte iedereen voor de hulp. Vietnamese doktoren zullen hem ook vergezellen tijdens de terugreis naar het Verenigd Koninkrijk. "Zodra ik ben hersteld, kom ik terug", beloofde Cameron. "Ik ben nog steeds een piloot. Mijn vliegbrevet is verlopen, dat is alles."

 5. 11/07/2020

  Beroemde 'patiënt 91' verlaat ziekenhuis Vietnam

  Een Britse piloot die in Vietnam besmet raakte met het coronavirus en op de rand van de dood leek te balanceren, heeft zaterdag het ziekenhuis verlaten. De zaak van Stephen Cameron kreeg veel aandacht in het Aziatische land, dat nog geen sterfgevallen door het virus heeft gemeld. Tientallen mensen hadden aangeboden een long te doneren om het leven van de 43-jarige man te redden.

  Cameron werkt voor de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines en arriveerde begin maart in Vietnam. Hij belandde na een bezoek aan een bar in Ho Chi Minh-stad in het ziekenhuis. 'Patiënt 91', zoals hij bekendstond, kon op enig punt nog maar een fractie van zijn longcapaciteit gebruiken en verkeerde in kritieke toestand. Toch kon hij uiteindelijk van de beademing worden gehaald en ook een longtransplantatie bleek niet meer nodig.

  De piloot staat in Vietnam symbool voor de succesvolle strijd tegen het virus. Hij verliet geflankeerd door artsen en zittend in een rolstoel het ziekenhuis. Daar erkende Cameron dat het onwaarschijnlijk was dat hij het zou overleven en bedankte iedereen voor de hulp. Vietnamese doktoren zullen hem ook vergezellen tijdens de terugreis naar het Verenigd Koninkrijk. "Zodra ik ben hersteld, kom ik terug", beloofde Cameron. "Ik ben nog steeds een piloot. Mijn vliegbrevet is verlopen, dat is alles."