Van Ranst: 'Als je nog niet geboekt hebt, ga dan niet op reis'
“Als je nog niet geboekt hebt, ga er dan niet naartoe, blijf gewoon hier in België”. Dat is het advies van viroloog Marc Van Ranst bij VTM Nieuws.
Volgens de viroloog zou het verkleinen van de bubbel zeker helpen om de verdere verspreiding van het virus in te perken. Het probleem is ook dat niet iedereen zich aan die beperking tot vijftien personen houdt. Vijftien is een groot aantal en “veel mensen pakken dat op als een signaal dat het allemaal niet zo erg is en houden er daarom geen rekening mee”, stelt hij. De mensen die zich er wel aan houden, zijn bijgevolg de dupe van degenen die dat niet doen.
'Contacttracers mogen doorvragen naar specifieke locatie'
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) zegt dat er geen probleem is wanneer contactopspoorders doorvragen naar de verplaatsingen van personen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. "Het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen de bescherming van privacy en volksgezondheid", klinkt het.
Het opsporen van contacten van besmette personen wordt door verschillende experts als cruciaal gezien bij het onder controle houden van de corona-epidemie. Maar het is niet altijd duidelijk hoever daarbij gegaan kan worden zonder een disproportionele inbreuk op de privacy te vormen. Een van de vragen die daarbij opdook: kan een contactopspoorder doorvragen op specifieke locaties, bijvoorbeeld een feestzaal?
De GBA, de vroegere Privacycommissie, ziet in dat laatste alvast geen bezwaar. "Het staat letterlijk in het koninklijk besluit over contacttracing dat er kan gevraagd worden naar de gemaakte verplaatsingen", zegt voorzitter David Stevens. "Dan moet je ook kunnen vragen op welke plaats die persoon exact geweest is, wanneer dat was en met wie."
Hoe snel stijgt het aantal besmettingen nu in uw omgeving? Bekijk deze tabel en kaart
Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
We sturen straks een Coronavirus Update uit
De Morgen wil u zo goed mogelijk informeren over het nieuwe coronavirus Covid-19. Daarom lanceren we een extra nieuwsbrief, Coronavirus Update, met duidelijk nieuws, duiding en de laatste ontwikkelingen over het virus.
We versturen straks de e-mail. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.
Brussels Parlement zet licht op groen voor bijzondere coronacommissie
Het Brussels Parlement heeft tijdens de laatste zitting voor hetzomerreces de oprichting goedgekeurd van een bijzondere commissie over de aanpak van de COVID-19-pandemie door de Brusselse regering en het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). N-VA, MR, PTB en cdH onthielden zich.
De bijzondere gezamenlijke commissie van het Brussels Parlement en de Verenigde Vergadering van de GGC is belast met de evaluatie van het beheer van de Covid-19-pandemie vanuit de invalshoek van de verschillende gewest- en gemeenschapsbevoegdheden en met inbegrip van de coördinatie met de lokale overheden in Brussel. De commissie moet aanbevelingen formuleren om een toekomstige gezondheidscrisissituatie in het Brussels Gewest zo goed mogelijk aan te pakken. De commissie telt 15 leden en krijgt drie maanden tijd
'Grootste vrees voor het najaar is tekort aan testcapaciteit'
De administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid wil bij een volgende opstoot van het coronavirus vooral vermijden dat de woonzorgcentra opnieuw te kampen krijgen met een gebrek aan testcapaciteit. Dat zei Dirk Dewolf vanmiddag tijdens een hoorzitting in de coronacommissie van het Vlaams parlement.
"In de cruciale maanden van maart en april was er amper een groei van de testcapaciteit", klonk het. "We zijn pas aan 5.000 tests per dag gekomen op het hoogtepunt van de coronapiek, maar toen was veel leed al geleden in de woon-zorgcentra."
Volgens Dewolf was de schaarste op een bepaald moment zo groot dat het Agentschap medewerkers liet rondrijden om hier en daar niet gebruikt testmateriaal op te halen. De restjes dienden samengeraapt te worden om noodlijdende voorzieningen alsnog van enkele tests te voorzien.
Intussen is het aantal tests wel gevoelig opgevoerd. "Een verdienste van minister De Backer", aldus Dewolf. "Intussen zijn we een van de weinige landen waar alle bewoners en personeelsleden van zorgvoorzieningen zijn getest, maar helaas gebeurde dat niet op het moment dat we het het meeste nodig hadden."
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Wilmès roept zondagochtend politici en experts samen
Premier Sophie Wilmès roept de zondagochtend het Overlegcomité (de vergadering van de verschillende regeringen in ons land) samen. Dat comité zal worden aangevuld met enkele experten. Dat laat ze via Twitter weten. De Veiligheidsraad, die normaal komende donderdag zou worden gehouden, zal ook vervroegd bijeenkomen. Wanneer precies, is afhankelijk van de conclusies van het (uitgebreide) Overlegcomité.
Waarom we niet klaar zijn voor een vervroegde tweede golf
Dit lijkt op het begin van een tweede coronagolf, zegt viroloog Marc Van Ranst, nadat de cijfers van de besmettingen ook vrijdag weer de hoogte in schoten. Die gevreesde golf werd volgens de meeste voorspellingen pas tegen september verwacht, waardoor we in snelheid dreigen gepakt te worden. ‘Dit is het slechtst denkbare moment, want iedereen zit op zijn tandvlees.’
© Klaas De Scheirder Jambon vraagt aan Wilmès om Veiligheidsraad vervroegd bijeen te roepen
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt aan premier Sophie Wilmès om de Nationale Veiligheidsraad vervroegd samen te roepen. De volgende vergadering van de Veiligheidsraad was gepland voor volgende week donderdag. Maar gezien de stijging van het aantal nieuwe besmettingen dringt Vlaams minister-president Jan Jambon er bij premier Wilmès op aan om sneller samen te komen.
"Ik wil hier een oproep doen", zegt Jambon in een verklaring, zo meldt de VRT. "Voor zij die denken dat die golf voorbij is: die is absoluut niet voorbij. Dat men zich aan de maatregelen houdt: mondmasker dragen waar het verplicht is en afstand houden, zeker in de horeca."
Huisartsen in open brief: ‘Laat ons de contacttracing doen’
Huisartsen vragen in een open brief om hen in te schakelen in het verder uitbouwen van de contacttracing. Volgens hen zou de hele procedure zo zeker vier dagen sneller kunnen verlopen.
Begrotingstekort geschat op 52,8 miljard
Het begrotingstekort zal dit jaar oplopen tot 52,8 miljard euro of 12,3 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat zegt federaal minister van Begroting David Clarinval (MR) op basis van het rapport van het monitoringcomité, een groep topambtenaren die begrotingsramingen opmaakt.
Bijzondere Kamercommissie vraagt regering om documenten
De bijzondere Kamercommissie die vanaf september de aanpak van de coronacrisis zal onderzoeken wil dat de regering tegen augustus een reeks documenten ter beschikking stelt. Dat heeft de commissie vandaag beslist. Vier experten zullen gevraagd worden om het werk van de commissie te begeleiden.
Het gaat om epidemioloog Yves Coppieters (ULB), infectioloog Leila Belkhir (ULB), Geert Bouckaert van het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven en veiligheidsadviseur Floor Lams.
'Combineer informatie uit contactonderzoek met besmettingscijfers'
De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten pleit ervoor om de informatie over het aantal besmettingen te combineren met die uit het contactonderzoek. Dat zei VVSG-voorzitter Wim Dries in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. "Als ik morgen in mijn eigen stad weet in welke straat besmette mensen wonen, wat moet ik daar dan mee? We moeten weten waar de clusters zijn en wat de oorzaak van de besmetting is om in te kunnen grijpen."
De lokale besturen zijn daarnaast ook bereid een rol te spelen in het contactonderzoek, maar dan meer als faciliterende speler. "We denken dat het zeker mogelijk is om dat contactonderzoek lokaler te organiseren, maar kijken in de eerste plaats naar de huisartsen. Velen van hen doen al contactonderzoek, of sturen er al op aan."
Code oranje voor Spaanse regio's Aragon en Catalonië, ook reisadvies VK aangepast
De Spaanse regio's Aragon en Catalonië kleuren voortaan oranje in het nieuwe reisadvies van Buitenlandse Zaken. Vertrekken kan nog, maar verhoogde waakzaamheid is geboden. Bij terugkeer zijn een test en quarantaine niet verplicht, maar ze worden wel aanbevolen. Ook voor het Verenigd Koninkrijk zijn er wijzigingen in het reisadvies.
De Catalaanse regering riep bewoners van Barcelona vandaag op om thuis te blijven. Al wie dus naar het grootstedelijke gebied gaat - ook Belgen - wordt verwacht er binnen te blijven. De Catalaanse regering breidde zo het gebied uit waar beperkende coronamaatregelen weer van kracht zijn.
Voor het Catalaanse district Segria, waar vroeger al beperkende maatregelen ingevoerd werden, kondigde Buitenlandse Zaken in zijn reisadviezen al eerder code rood af: reizen naar dat gebied is verboden. Bij terugkeer zijn een test en quarantaine verplicht.
In het reisadvies dat vandaag geüpdatet werd, wordt voortaan ook quarantaine en test aanbevolen voor wie terugkeert uit de Britse regio North West. Dat is de regio waar steden als Liverpool en Manchester deel van uitmaken. Aan wie terugkeert uit het noorden van Wales wordt niet langer gevraagd om zich te laten testen of in quarantaine te gaan.
Verder blijft het reisadvies ongewijzigd. Niet-essentiële reizen zijn niet alleen verboden naar delen van Spanje, maar ook naar delen van Portugal en het Britse Leicester. Meer informatie op de website van Buitenlandse Zaken. Reizen buiten de Europese Unie, de Schengenzone of het Verenigd Koninkrijk blijft verboden voor niet-essentiële, toeristische reizen
Australische onderzoekers ontwikkelen test die coronavirus binnen twintig minuten opspoort
Een team van Australische onderzoekers ontwikkelde een bloedtest die het coronavirus binnen de 20 minuten kan waarnemen. Bovendien meet het ook of de persoon eerder besmet geweest is met het virus. “Een eerste wereldwijde doorbraak in de strijd tegen het coronavirus”, volgens het team aan de Monash University in Australië.
“Het is belangrijk om zowel op korte als op lange termijn te werken. Door een snelle identificatie, mede door contacttracing, kunnen we de virale verspreiding van het virus inperken. Maar er moet ook op lange termijn gekeken worden”, luidt het in een paper gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Sensors. “Hiervoor is deze test een unicum omdat het zowel test op de huidige aanwezigheid van het virus alsook of de persoon drager was in het verleden. We kunnen honderden stalen per uur testen”.
Ondertussen vroeg het team een patent aan op hun uitvinding en zijn ze op zoek naar overheidssteun om de schaal van hun onderzoek te kunnen vergroten. Of de test ook beschikbaar zal zijn in België is niet geweten.
Britse premier Boris Johnson: 'Zeker nog tot november afstand houden'
De regel om afstand te houden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zal in Groot-Brittannië nog maanden gelden. De Britse premier Johnson zegt te hopen dat het "op zijn vroegst in november" mogelijk wordt die maatregel te schrappen.
Johnson zei verder dat het voor onder meer gemeenten makkelijk wordt bijvoorbeeld openbare ruimtes te sluiten bij een uitbraak. Lokale autoriteiten hebben vanaf zaterdag meer bevoegdheden voor een plaatselijke lockdown, waaronder het afgelasten van evenementen. Het is belangrijk dat ze sneller kunnen reageren, aldus de premier.
Het advies om thuis te werken, vervalt vanaf 1 augustus. Het is dan aan de werkgevers om te bepalen hoe en waar het personeel het veiligst kan werken, melden Britse media. En vanaf oktober mag er weer publiek in stadions naar sportwedstrijden gaan kijken.
Antwerpen heropent triageposten en verstrengt toezicht horeca
De stad Antwerpen heeft in overleg met de hogere overheden en lokale huisartsen beslist om vanaf volgende week de triageposten te heropenen waar mogelijk met het coronavirus besmette personen zich kunnen laten onderzoeken. Dat zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).
De Wever zegt zich "grote zorgen" te maken over de evolutie van het aantal Covid-19-besmettingen in het algemeen en in Antwerpen in het bijzonder. "Het is van het allergrootste belang dat iedereen de medische adviezen en de geldende maatregelen strikt opvolgt", zegt hij. "Aan jonge mensen in het bijzonder vragen wij: neem uw verantwoordelijkheid. Bescherm oudere familieleden en naasten. Houd afstand, beperk sociale contacten en respecteer de mondmaskerplicht waar die van kracht is. We moeten ook de aanbeveling ter harte nemen om daarenboven een mondmasker te dragen op alle drukke plaatsen."
De Antwerpse politie gaat dit weekend ook verstrengd toezien op het naleven van de richtlijnen in horecazaken en er bijkomende controles uitvoeren. Dit weekend wordt er immers mooi terrasjesweer voorspeld.
© Photo News — Antwerps burgemeester Bart De Wever. Thailand lijkt gespaard te worden door corona
Met amper 3.239 bevestigde gevallen en 58 overlijdens op een bevolkingsaantal van meer dan 68 miljoen kan Thailand coronacijfers voorleggen waar veel andere landen alleen maar afgunstig kunnen naar kijken. En daarmee lijkt de Aziatische staat grotendeels gespaard te blijven van de pandemie, die op andere plaatsen ongemeen hard toeslaat. Komt het door de coronamaatregelen van de overheid? Door de Thaise cultuur? Of speelt er een genetische factor? Lees hier meer.
Vaccinproef in beslissende fase in Abu Dhabi
Het emiraat Abu Dhabi zegt dat de proef met een vaccin voor het coronavirus zich in een cruciale fase bevindt. "De derde fase is de laatste voordat het vaccin effectief wordt geproduceerd na goedkeuring", zegt de voorzitter van het Gezondheidsagentschap, Abdullah bin Mohammed al-Hamed, in een video. Volgens de regering wordt het vaccin in de komende zes maanden getest op 15.000 mensen.
Het gaat om een product van het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm op basis van dode coronavirussen, meldt het Arabische farmabedrijf G42 uit Abu Dhabi. De Verenigde Arabische Emiraten waren de uitverkoren partner voor samenwerking, omdat hier meer dan 200 nationaliteiten leven en dat maakt onderzoek bij meerdere etnische groepen mogelijk. Volgens de autoriteiten zijn er in de Emiraten iets meer dan 8.000 actieve coronabesmettingen.
Fase 3 van de klinische tests volgt op twee succesvolle fases uitgevoerd door Sinopharm in China, waarin 100 proefpersonen antilichamen hadden gevormd.
Er zijn momenteel meer dan 150 projecten lopende over de hele wereld om een vaccin te produceren. Een 20-tal vaccins wordt al op mensen getest.
© Photo News