1. 17/07/2020

  Van Ranst: 'Als je nog niet geboekt hebt, ga dan niet op reis'

  “Als je nog niet geboekt hebt, ga er dan niet naartoe, blijf gewoon hier in België”. Dat is het advies van viroloog Marc Van Ranst bij VTM Nieuws.

  Volgens de viroloog zou het verkleinen van de bubbel zeker helpen om de verdere verspreiding van het virus in te perken. Het probleem is ook dat niet iedereen zich aan die beperking tot vijftien personen houdt. Vijftien is een groot aantal en “veel mensen pakken dat op als een signaal dat het allemaal niet zo erg is en houden er daarom geen rekening mee”, stelt hij. De mensen die zich er wel aan houden, zijn bijgevolg de dupe van degenen die dat niet doen.

 2. 17/07/2020

  'Contacttracers mogen doorvragen naar specifieke locatie'

  De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) zegt dat er geen probleem is wanneer contactopspoorders doorvragen naar de verplaatsingen van personen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. "Het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen de bescherming van privacy en volksgezondheid", klinkt het.

  Het opsporen van contacten van besmette personen wordt door verschillende experts als cruciaal gezien bij het onder controle houden van de corona-epidemie. Maar het is niet altijd duidelijk hoever daarbij gegaan kan worden zonder een disproportionele inbreuk op de privacy te vormen. Een van de vragen die daarbij opdook: kan een contactopspoorder doorvragen op specifieke locaties, bijvoorbeeld een feestzaal?

  De GBA, de vroegere Privacycommissie, ziet in dat laatste alvast geen bezwaar. "Het staat letterlijk in het koninklijk besluit over contacttracing dat er kan gevraagd worden naar de gemaakte verplaatsingen", zegt voorzitter David Stevens. "Dan moet je ook kunnen vragen op welke plaats die persoon exact geweest is, wanneer dat was en met wie."

 3. 17/07/2020

  Hoe snel stijgt het aantal besmettingen nu in uw omgeving? Bekijk deze tabel en kaart

  Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.

 4. 17/07/2020

  We sturen straks een Coronavirus Update uit

  De Morgen wil u zo goed mogelijk informeren over het nieuwe coronavirus Covid-19. Daarom lanceren we een extra nieuwsbrief, Coronavirus Update, met duidelijk nieuws, duiding en de laatste ontwikkelingen over het virus.

  We versturen straks de e-mail. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.

 5. 17/07/2020

  Brussels Parlement zet licht op groen voor bijzondere coronacommissie

  Het Brussels Parlement heeft tijdens de laatste zitting voor hetzomerreces de oprichting goedgekeurd van een bijzondere commissie over de aanpak van de COVID-19-pandemie door de Brusselse regering en het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). N-VA, MR, PTB en cdH onthielden zich.

  De bijzondere gezamenlijke commissie van het Brussels Parlement en de Verenigde Vergadering van de GGC is belast met de evaluatie van het beheer van de Covid-19-pandemie vanuit de invalshoek van de verschillende gewest- en gemeenschapsbevoegdheden en met inbegrip van de coördinatie met de lokale overheden in Brussel. De commissie moet aanbevelingen formuleren om een toekomstige gezondheidscrisissituatie in het Brussels Gewest zo goed mogelijk aan te pakken. De commissie telt 15 leden en krijgt drie maanden tijd