Van Ranst: 'Als je nog niet geboekt hebt, ga dan niet op reis'
“Als je nog niet geboekt hebt, ga er dan niet naartoe, blijf gewoon hier in België”. Dat is het advies van viroloog Marc Van Ranst bij VTM Nieuws.
Volgens de viroloog zou het verkleinen van de bubbel zeker helpen om de verdere verspreiding van het virus in te perken. Het probleem is ook dat niet iedereen zich aan die beperking tot vijftien personen houdt. Vijftien is een groot aantal en “veel mensen pakken dat op als een signaal dat het allemaal niet zo erg is en houden er daarom geen rekening mee”, stelt hij. De mensen die zich er wel aan houden, zijn bijgevolg de dupe van degenen die dat niet doen.
'Contacttracers mogen doorvragen naar specifieke locatie'
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) zegt dat er geen probleem is wanneer contactopspoorders doorvragen naar de verplaatsingen van personen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. "Het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen de bescherming van privacy en volksgezondheid", klinkt het.
Het opsporen van contacten van besmette personen wordt door verschillende experts als cruciaal gezien bij het onder controle houden van de corona-epidemie. Maar het is niet altijd duidelijk hoever daarbij gegaan kan worden zonder een disproportionele inbreuk op de privacy te vormen. Een van de vragen die daarbij opdook: kan een contactopspoorder doorvragen op specifieke locaties, bijvoorbeeld een feestzaal?
De GBA, de vroegere Privacycommissie, ziet in dat laatste alvast geen bezwaar. "Het staat letterlijk in het koninklijk besluit over contacttracing dat er kan gevraagd worden naar de gemaakte verplaatsingen", zegt voorzitter David Stevens. "Dan moet je ook kunnen vragen op welke plaats die persoon exact geweest is, wanneer dat was en met wie."
Hoe snel stijgt het aantal besmettingen nu in uw omgeving? Bekijk deze tabel en kaart
Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
We sturen straks een Coronavirus Update uit
De Morgen wil u zo goed mogelijk informeren over het nieuwe coronavirus Covid-19. Daarom lanceren we een extra nieuwsbrief, Coronavirus Update, met duidelijk nieuws, duiding en de laatste ontwikkelingen over het virus.
We versturen straks de e-mail. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.
Brussels Parlement zet licht op groen voor bijzondere coronacommissie
Het Brussels Parlement heeft tijdens de laatste zitting voor hetzomerreces de oprichting goedgekeurd van een bijzondere commissie over de aanpak van de COVID-19-pandemie door de Brusselse regering en het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). N-VA, MR, PTB en cdH onthielden zich.
De bijzondere gezamenlijke commissie van het Brussels Parlement en de Verenigde Vergadering van de GGC is belast met de evaluatie van het beheer van de Covid-19-pandemie vanuit de invalshoek van de verschillende gewest- en gemeenschapsbevoegdheden en met inbegrip van de coördinatie met de lokale overheden in Brussel. De commissie moet aanbevelingen formuleren om een toekomstige gezondheidscrisissituatie in het Brussels Gewest zo goed mogelijk aan te pakken. De commissie telt 15 leden en krijgt drie maanden tijd
'Grootste vrees voor het najaar is tekort aan testcapaciteit'
De administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid wil bij een volgende opstoot van het coronavirus vooral vermijden dat de woonzorgcentra opnieuw te kampen krijgen met een gebrek aan testcapaciteit. Dat zei Dirk Dewolf vanmiddag tijdens een hoorzitting in de coronacommissie van het Vlaams parlement.
"In de cruciale maanden van maart en april was er amper een groei van de testcapaciteit", klonk het. "We zijn pas aan 5.000 tests per dag gekomen op het hoogtepunt van de coronapiek, maar toen was veel leed al geleden in de woon-zorgcentra."
Volgens Dewolf was de schaarste op een bepaald moment zo groot dat het Agentschap medewerkers liet rondrijden om hier en daar niet gebruikt testmateriaal op te halen. De restjes dienden samengeraapt te worden om noodlijdende voorzieningen alsnog van enkele tests te voorzien.
Intussen is het aantal tests wel gevoelig opgevoerd. "Een verdienste van minister De Backer", aldus Dewolf. "Intussen zijn we een van de weinige landen waar alle bewoners en personeelsleden van zorgvoorzieningen zijn getest, maar helaas gebeurde dat niet op het moment dat we het het meeste nodig hadden."
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Wilmès roept zondagochtend politici en experts samen
Premier Sophie Wilmès roept de zondagochtend het Overlegcomité (de vergadering van de verschillende regeringen in ons land) samen. Dat comité zal worden aangevuld met enkele experten. Dat laat ze via Twitter weten. De Veiligheidsraad, die normaal komende donderdag zou worden gehouden, zal ook vervroegd bijeenkomen. Wanneer precies, is afhankelijk van de conclusies van het (uitgebreide) Overlegcomité.
Waarom we niet klaar zijn voor een vervroegde tweede golf
Dit lijkt op het begin van een tweede coronagolf, zegt viroloog Marc Van Ranst, nadat de cijfers van de besmettingen ook vrijdag weer de hoogte in schoten. Die gevreesde golf werd volgens de meeste voorspellingen pas tegen september verwacht, waardoor we in snelheid dreigen gepakt te worden. ‘Dit is het slechtst denkbare moment, want iedereen zit op zijn tandvlees.’
© Klaas De Scheirder Jambon vraagt aan Wilmès om Veiligheidsraad vervroegd bijeen te roepen
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt aan premier Sophie Wilmès om de Nationale Veiligheidsraad vervroegd samen te roepen. De volgende vergadering van de Veiligheidsraad was gepland voor volgende week donderdag. Maar gezien de stijging van het aantal nieuwe besmettingen dringt Vlaams minister-president Jan Jambon er bij premier Wilmès op aan om sneller samen te komen.
"Ik wil hier een oproep doen", zegt Jambon in een verklaring, zo meldt de VRT. "Voor zij die denken dat die golf voorbij is: die is absoluut niet voorbij. Dat men zich aan de maatregelen houdt: mondmasker dragen waar het verplicht is en afstand houden, zeker in de horeca."
Huisartsen in open brief: ‘Laat ons de contacttracing doen’
Huisartsen vragen in een open brief om hen in te schakelen in het verder uitbouwen van de contacttracing. Volgens hen zou de hele procedure zo zeker vier dagen sneller kunnen verlopen.
Begrotingstekort geschat op 52,8 miljard
Het begrotingstekort zal dit jaar oplopen tot 52,8 miljard euro of 12,3 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat zegt federaal minister van Begroting David Clarinval (MR) op basis van het rapport van het monitoringcomité, een groep topambtenaren die begrotingsramingen opmaakt.
Bijzondere Kamercommissie vraagt regering om documenten
De bijzondere Kamercommissie die vanaf september de aanpak van de coronacrisis zal onderzoeken wil dat de regering tegen augustus een reeks documenten ter beschikking stelt. Dat heeft de commissie vandaag beslist. Vier experten zullen gevraagd worden om het werk van de commissie te begeleiden.
Het gaat om epidemioloog Yves Coppieters (ULB), infectioloog Leila Belkhir (ULB), Geert Bouckaert van het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven en veiligheidsadviseur Floor Lams.
'Combineer informatie uit contactonderzoek met besmettingscijfers'
De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten pleit ervoor om de informatie over het aantal besmettingen te combineren met die uit het contactonderzoek. Dat zei VVSG-voorzitter Wim Dries in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. "Als ik morgen in mijn eigen stad weet in welke straat besmette mensen wonen, wat moet ik daar dan mee? We moeten weten waar de clusters zijn en wat de oorzaak van de besmetting is om in te kunnen grijpen."
De lokale besturen zijn daarnaast ook bereid een rol te spelen in het contactonderzoek, maar dan meer als faciliterende speler. "We denken dat het zeker mogelijk is om dat contactonderzoek lokaler te organiseren, maar kijken in de eerste plaats naar de huisartsen. Velen van hen doen al contactonderzoek, of sturen er al op aan."
Code oranje voor Spaanse regio's Aragon en Catalonië, ook reisadvies VK aangepast
De Spaanse regio's Aragon en Catalonië kleuren voortaan oranje in het nieuwe reisadvies van Buitenlandse Zaken. Vertrekken kan nog, maar verhoogde waakzaamheid is geboden. Bij terugkeer zijn een test en quarantaine niet verplicht, maar ze worden wel aanbevolen. Ook voor het Verenigd Koninkrijk zijn er wijzigingen in het reisadvies.
De Catalaanse regering riep bewoners van Barcelona vandaag op om thuis te blijven. Al wie dus naar het grootstedelijke gebied gaat - ook Belgen - wordt verwacht er binnen te blijven. De Catalaanse regering breidde zo het gebied uit waar beperkende coronamaatregelen weer van kracht zijn.
Voor het Catalaanse district Segria, waar vroeger al beperkende maatregelen ingevoerd werden, kondigde Buitenlandse Zaken in zijn reisadviezen al eerder code rood af: reizen naar dat gebied is verboden. Bij terugkeer zijn een test en quarantaine verplicht.
In het reisadvies dat vandaag geüpdatet werd, wordt voortaan ook quarantaine en test aanbevolen voor wie terugkeert uit de Britse regio North West. Dat is de regio waar steden als Liverpool en Manchester deel van uitmaken. Aan wie terugkeert uit het noorden van Wales wordt niet langer gevraagd om zich te laten testen of in quarantaine te gaan.
Verder blijft het reisadvies ongewijzigd. Niet-essentiële reizen zijn niet alleen verboden naar delen van Spanje, maar ook naar delen van Portugal en het Britse Leicester. Meer informatie op de website van Buitenlandse Zaken. Reizen buiten de Europese Unie, de Schengenzone of het Verenigd Koninkrijk blijft verboden voor niet-essentiële, toeristische reizen
Australische onderzoekers ontwikkelen test die coronavirus binnen twintig minuten opspoort
Een team van Australische onderzoekers ontwikkelde een bloedtest die het coronavirus binnen de 20 minuten kan waarnemen. Bovendien meet het ook of de persoon eerder besmet geweest is met het virus. “Een eerste wereldwijde doorbraak in de strijd tegen het coronavirus”, volgens het team aan de Monash University in Australië.
“Het is belangrijk om zowel op korte als op lange termijn te werken. Door een snelle identificatie, mede door contacttracing, kunnen we de virale verspreiding van het virus inperken. Maar er moet ook op lange termijn gekeken worden”, luidt het in een paper gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Sensors. “Hiervoor is deze test een unicum omdat het zowel test op de huidige aanwezigheid van het virus alsook of de persoon drager was in het verleden. We kunnen honderden stalen per uur testen”.
Ondertussen vroeg het team een patent aan op hun uitvinding en zijn ze op zoek naar overheidssteun om de schaal van hun onderzoek te kunnen vergroten. Of de test ook beschikbaar zal zijn in België is niet geweten.
Britse premier Boris Johnson: 'Zeker nog tot november afstand houden'
De regel om afstand te houden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zal in Groot-Brittannië nog maanden gelden. De Britse premier Johnson zegt te hopen dat het "op zijn vroegst in november" mogelijk wordt die maatregel te schrappen.
Johnson zei verder dat het voor onder meer gemeenten makkelijk wordt bijvoorbeeld openbare ruimtes te sluiten bij een uitbraak. Lokale autoriteiten hebben vanaf zaterdag meer bevoegdheden voor een plaatselijke lockdown, waaronder het afgelasten van evenementen. Het is belangrijk dat ze sneller kunnen reageren, aldus de premier.
Het advies om thuis te werken, vervalt vanaf 1 augustus. Het is dan aan de werkgevers om te bepalen hoe en waar het personeel het veiligst kan werken, melden Britse media. En vanaf oktober mag er weer publiek in stadions naar sportwedstrijden gaan kijken.
Antwerpen heropent triageposten en verstrengt toezicht horeca
De stad Antwerpen heeft in overleg met de hogere overheden en lokale huisartsen beslist om vanaf volgende week de triageposten te heropenen waar mogelijk met het coronavirus besmette personen zich kunnen laten onderzoeken. Dat zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).
De Wever zegt zich "grote zorgen" te maken over de evolutie van het aantal Covid-19-besmettingen in het algemeen en in Antwerpen in het bijzonder. "Het is van het allergrootste belang dat iedereen de medische adviezen en de geldende maatregelen strikt opvolgt", zegt hij. "Aan jonge mensen in het bijzonder vragen wij: neem uw verantwoordelijkheid. Bescherm oudere familieleden en naasten. Houd afstand, beperk sociale contacten en respecteer de mondmaskerplicht waar die van kracht is. We moeten ook de aanbeveling ter harte nemen om daarenboven een mondmasker te dragen op alle drukke plaatsen."
De Antwerpse politie gaat dit weekend ook verstrengd toezien op het naleven van de richtlijnen in horecazaken en er bijkomende controles uitvoeren. Dit weekend wordt er immers mooi terrasjesweer voorspeld.
© Photo News — Antwerps burgemeester Bart De Wever. Thailand lijkt gespaard te worden door corona
Met amper 3.239 bevestigde gevallen en 58 overlijdens op een bevolkingsaantal van meer dan 68 miljoen kan Thailand coronacijfers voorleggen waar veel andere landen alleen maar afgunstig kunnen naar kijken. En daarmee lijkt de Aziatische staat grotendeels gespaard te blijven van de pandemie, die op andere plaatsen ongemeen hard toeslaat. Komt het door de coronamaatregelen van de overheid? Door de Thaise cultuur? Of speelt er een genetische factor? Lees hier meer.
Vaccinproef in beslissende fase in Abu Dhabi
Het emiraat Abu Dhabi zegt dat de proef met een vaccin voor het coronavirus zich in een cruciale fase bevindt. "De derde fase is de laatste voordat het vaccin effectief wordt geproduceerd na goedkeuring", zegt de voorzitter van het Gezondheidsagentschap, Abdullah bin Mohammed al-Hamed, in een video. Volgens de regering wordt het vaccin in de komende zes maanden getest op 15.000 mensen.
Het gaat om een product van het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm op basis van dode coronavirussen, meldt het Arabische farmabedrijf G42 uit Abu Dhabi. De Verenigde Arabische Emiraten waren de uitverkoren partner voor samenwerking, omdat hier meer dan 200 nationaliteiten leven en dat maakt onderzoek bij meerdere etnische groepen mogelijk. Volgens de autoriteiten zijn er in de Emiraten iets meer dan 8.000 actieve coronabesmettingen.
Fase 3 van de klinische tests volgt op twee succesvolle fases uitgevoerd door Sinopharm in China, waarin 100 proefpersonen antilichamen hadden gevormd.
Er zijn momenteel meer dan 150 projecten lopende over de hele wereld om een vaccin te produceren. Een 20-tal vaccins wordt al op mensen getest.
© Photo News 'Aantal doden in Groot-Brittannië werd overschat'
Een studie van de Universiteit van Oxford wijst op een mogelijke overschatting van het aantal slachtoffers van het nieuwe coronavirus in het Verenigd Koninkrijk.
Met 45.000 doden is het VK het land dat het zwaarst is getroffen in Europa door het nieuwe coronavirus. De Universiteit van Oxford komt nu echter met een studie die dat ontkracht.
Volgens de methode die wordt gebruikt door de Public Health England, zo luidt het, "wordt een patiënt die positief testte maar met succes werd behandeld en het ziekenhuis kon verlaten, beschouwd als zijnde overleden aan Covid-19, ook als hij drie maanden later een hartaanval had of overreden werd door een bus".
Public Health England controleert regelmatig de lijst van mensen die ooit positief zijn getest, om te zien of ze nog leven. "PHE lijkt geen rekening te houden met de datum van het Covid-testresultaat, of het feit dat de persoon met succes is behandeld en ontslagen uit het ziekenhuis. Iedereen die positief testte voor Covid, maar die omkwam, wat de oorzaak ook is, is opgenomen in de sterftecijfers", concludeert de studie.
Gent en Brugge verplichten mondmaskers op markten
Verschillende Vlaamse steden nemen zelf maatregelen, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer in stijgende lijn is. In Gent en Brugge is het vanaf morgen verplicht een mondmasker te dragen op de wekelijkse markten. In Gent wordt een mondmasker ook verplicht op de zomerfoor.
"De markten en de zomerfoor worden door de stad georganiseerd en dus kunnen we die maatregel opleggen", zegt Gents kabinetsmedewerker Eline Creve. "We kunnen dit bijvoorbeeld niet doen in drukke winkelstraten omdat daar onze bevoegdheid niet meer geldt. We doen dit voor de veiligheid van de Gentenaren, zodat ze op een veilige manier kunnen winkelen en naar de kermis gaan."
Sinds kort is de beperking van het aantal kramen op de markten opgeheven. Omdat social distancing op sommige plaatsen moeilijk blijkt, verplicht ook de stad Brugge nu mondmaskers op de wekelijkse markten. "We hebben maximale organisatorische maatregelen genomen om de veiligheid op de markten te garanderen en de bezoekers van de markten ertoe aan te zetten om de social distancing van anderhalve meter in acht te nemen. Toch merken we dat dat soms nog moeilijk is", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
Pierre Van Damme scherp voor aanpak coronacrisis: 'We verliezen gigantisch veel tijd'
Epidemioloog Pierre Van Damme is in de coronacommissie in het Vlaams Parlement bijzonder scherp voor de aanpak van de coronacrisis. Dat de tweede coronagolf begonnen is, staat voor hem niet ter discussie.
Volgens Van Damme kan sinds deze week niet alleen de vraag gesteld worden of we klaar waren voor een eerste golf, maar ook voor deze tweede golf. "En dan zou ik haast bij uitbreiding kunnen zeggen: 'neen'. En dat is nog verontrustender, want we hebben er geen goed excuus voor."
De contactopsporing werkt niet, zei Van Damme. Hij illustreerde dat met de meest recente cijfers van de contactopsporing in Vlaanderen. Slechts 57 procent van personen die positief testen op het coronavirus zouden succesvol bereikt worden. Van die groep zou slechts 67 procent contacten doorgeven.
Tijd voor een nieuw systeem is er niet, zei hij. Maar wachten tot eind augustus, wanneer het systeem naar verluidt op punt zou staan, is evenmin een optie. "Ik vrees dat we dan in een tweede golf zitten met exponentiële gevolgen", zei Van Damme hierover. In afwachting van meer efficiëntie moet er dus een systeem komen dat wel onmiddellijk resultaat geeft, klinkt het. "We verliezen gigantisch veel tijd. Het virus is zich enorm efficiënt aan het herorganiseren en verspreiden. Het doet het omgekeerde van wat wij doen."
Hij stelt ook de communicatie van de overheid aan de kaak. Die moet veel duidelijker zijn, stelt Van Damme. "Bepaalde sectoren moeten begrijpen dat zij misschien wel een jaar dicht zullen moeten. En dat durven we niet zeggen. Dat is keihard, maar eigenlijk moeten ze dat van bij het begin weten. Het is duidelijk dat de evenementensector 1 à 1,5 jaar haar werk niet zal kunnen doen."
© Photonews — Epidemioloog Pierre Van Damme in het Vlaams Parlement. Bewoners Barcelona moeten 'opnieuw thuis blijven'
De autoriteiten roepen de bewoners van Barcelona op om "thuis te blijven" nu het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw stijgt. Dat laat een woordvoerder van de regionale Catalaanse regering weten.
Iedereen moet thuis blijven, tenzij het om een essentiële verplaatsing gaat, verklaarde Meritxell Budo. Verder sluiten bioscopen, theaterzalen en discotheken opnieuw de deuren, is het verboden om met meer dan tien mensen samen te komen en zijn bezoeken aan woon-zorgcentra niet meer mogelijk. De capaciteit in cafés en restaurants wordt beperkt tot 50 procent.
De Catalaanse regering breidt daarmee het gebied aanzienlijk uit waar beperkende coronamaatregelen weer van kracht zijn. Er was al een stadsdeel waar die weer waren ingevoerd, net als in de regio van de stad Lérida, 130 kilometer westelijker.
Met meer dan 28.400 doden is Spanje een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus.
'Naar ons luisteren de jongeren niet. Laten we creatief zijn'
In de coronacommissie in het Vlaams Parlement is epidemioloog Pierre Van Damme aan het woord.
"Op de vraag of we voorbereid waren op deze crisis, kan ik kort zeggen: neen", ving hij aan. Wat leren we uit de eerste golf? Draaiboeken zijn nodig, en die waren er niet. "In het algemeen wordt preventie zeer stiefmoederlijk behandeld en dat vertaalt zich ook in de budgetten. Dat is zeker iets wat we moeten meenemen."
Wat de communicatie betreft, voegt Van Damme toe: "We hadden geen Covid-19-commissaris. Zo'n commissaris met duidelijke bevoegdheden kan duidelijkheid brengen." En die was er niet, merkt hij op. "We hebben allemaal ons best gedaan, maar het kan beter."
Binnen het communicatieluik wijst epidemioloog Pierre Van Damme er in het Vlaams Parlement op dat het zeer belangrijk is om iedereen te kunnen bereiken. Hij doet een aantal suggesties en werpt op om bijvoorbeeld scènes rond corona-opvoeding op te nemen in tv-soaps. Of om te werken met influencers of presentatoren van populaire (radio)programma's. "Want naar ons luisteren de jongeren niet. Laten we creatief zijn."
Beke roept Vlaamse taskforce zorgvoorzieningen versneld samen
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft aan de Vlaamse taskforce zorgvoorzieningen, de Taskforce Covid-19 onder leiding van Karine Moykens, gevraagd om vandaag samen te komen. Die taskforce zou in principe pas eind augustus opnieuw samenkomen, maar komt nu door de stijging van het aantal nieuwe besmettingen versneld samen.
Beke wil dat de Vlaamse taskforce onder meer goed "in kaart brengt hoe de situatie is in onze zorgvoorzieningen". "Beschikken ze over voldoende beschermingsmateriaal? Zijn er extra opleidingen rond hygiënemaatregelen nodig, zijn nieuwe richtlijnen wenselijk?" aldus Beke. De (digitale) vergadering vindt plaats om 16 uur.
Eerder deze week maakte de Vlaamse taskforce al bekend dat alle Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen zich moeten voorbereiden op een mogelijke heropflakkering van het coronavirus en dat ze tegen 21 augustus een draaiboek moeten hebben ter voorbereiding van een tweede golf.
Interview
"Mensen beseffen het nog niet goed, maar we zijn met vuur aan het spelen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UA) in een interview met Joël De Ceulaer. Eigenlijk had één expert de leiding moeten nemen in deze crisis, vindt hij. Die had dan moeten rapporteren aan de premier.
Een gesprek over de tweede golf die wellicht onderweg is, de puinhoop van de contact tracing en de nutteloze Tour: lees het hier.
© Wouter Van Vooren Reproductiegetal stijgt naar 1,033
Het reproductiegetal van het coronavirus is in België gestegen naar 1,033. Dat blijkt uit het epidemiologische rapport van het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano. Een reproductiegetal dat hoger ligt dan 1 betekent dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld meer dan één andere persoon besmet, waardoor de epidemie dus verder uitbreidt.
Sciensano berekent het reproductiegetal op basis van het aantal ziekenhuisopnames. Met die gegevens komt het gezondheidsinstituut dus uit op een waarde van 1,033 in de week van 10 tot en met 16 juli. Er moet wel rekening worden gehouden met een betrouwbaarheidsinterval. Het reproductiegetal gaat gepaard met een onderwaarde van 0,810 en een bovenwaarde van 1,292.
Sciensano had gisteren al aangegeven dat het reproductiegetal in ons land voor het eerst sinds 4 april naar 1 was gestegen.
Verschillende andere experts hanteren een nog hoger reproductiegetal, omdat ze zich bij hun berekeningen op het aantal besmettingen baseren. Sciensano vermeldt in zijn rapport dat het besloten heeft het aantal ziekenhuisopnames te blijven gebruiken als basis voor het reproductiegetal. "Het aanhouden van eenzelfde methode zal een vergelijking van de variaties sinds het begin van de epidemie mogelijk maken."
Coronacommissie in Vlaams Parlement
In het Vlaams Parlement vindt op dit moment een nieuwe coronacommissie plaats. Er worden hoorzittingen gehouden met professor Boudewijn Catry van het Belgisch gezondheidsinstituut Sciensano en epidemioloog Pierre Van Damme over het Vlaamse coronabeleid, en meer bepaald de situatie in de woon-zorgcentra. In de namiddag neemt onder meer Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, plaats in de spreekstoel. U kunt de coronacommissie hierboven rechtstreeks volgen. Ziet u geen video? Vernieuw de pagina of klik op deze link.
India overschrijdt kaap van 1 miljoen besmettingen
In India zijn in totaal 1 miljoen mensen besmet met het coronavirus nadat vrijdag 34.956 besmettingen en 687 overlijdens zijn geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.
In totaal zijn in het land 1.003.832 mensen besmet en 25.602 mensen overleden.
Het aantal besmettingen is opnieuw op een snel tempo beginnen stijgen nadat India de lockdownmaatregelen versoepelde midden mei. Zo startte het binnenlandse luchtverkeer opnieuw op en konden kantoren en markten opnieuw openen.
Verschillende regio's kondigden al nieuwe maatregelen en een lockdown af.
Op het vlak van het aantal besmettingen staat India op de derde plaats, na de VS (3,5 miljoen) en Brazilië (2 miljoen). Het land heeft wel relatief minder doden. In de VS zijn er 138.358 geregistreerd en in Brazilië 76.688.
De Block: 'Cijfers moeten bij iedereen een alarmbel doen afgaan'
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) roept iedereen op om de huidige coronamaatregelen te respecteren. "Het virus is weer aan kracht aan het winnen. Deze cijfers moeten bij iedereen een alarmbel doen afgaan. We moeten hier heel voorzichtig mee zijn."
"Volgende week donderdag is er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad", aldus De Block. "We zullen de cijfers nauwlettend in het oog houden en dan zien of er opnieuw verstrengingen nodig zijn. Mocht iedereen zich aan de maatregelen houden, zou dat al een groot verschil maken."
Het blijft dus belangrijk om contacten te beperken en afstand te houden. "We staan voor een mooi lang weekend", aldus De Block. "Het virus is overal aanwezig. Ook aan de kust, in de Ardennen, op de trein. Dat u de maatregelen respecteert, is veel belangrijker dan de plaats waar u zich bevindt. U kunt ook in uw eigen tuin besmet raken als u zich niet aan de regels houdt."
© Photo News — Maggie De Block. Huisartsen waarschuwen: 'We zien opmerkelijke stijging'
Nu het aantal nieuwe besmettingen in ons land weer stijgt, klinkt de roep steeds luider om veel sneller op de bal te spelen. Onmiddellijk beschikken over gegevens is belangrijk om een lokale uitbraak efficiënt te kunnen aanpakken, zegt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica.
"We krijgen signalen van verschillende huisartsenkringen dat er een opmerkelijke stijging is van het aantal positieve testen de laatste dagen. Wij lopen een stukje voor op de gegevens van Sciensano. Dus we verwachten de volgende dagen een verdere stijging."
Naar analogie met het weekendeffect, waarbij besmettingen pas enkele dagen na het weekend gemeld werden, speelt vandaag ook een 'vakantie-effect'. De cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano elke dag geeft, slaan vaak op besmettingen van drie tot vier dagen oud.
Van Ranst: 'Dit is een absolute wake-upcall'
Viroloog Marc Van Ranst maakt zich zorgen om de stijgende coronacijfers in ons land. Dat heeft hij gezegd in De ochtend op Radio 1. "Dit is een absolute wake-upcall", klinkt het.
Van Ranst verwijst naar de dagcijfers van afgelopen maandag. Toen werden er 216 nieuwe gevallen opgetekend, het hoogste cijfer in lange tijd. "En het gemiddelde gaat blijven stijgen", waarschuwt hij. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt intussen niet meer. "Ik verwacht ook hier een lichte maar gestage stijging over de volgende weken."
"Hier moeten we mee aan de slag. Iedereen", aldus de viroloog. "We moeten afstand houden, maskers dragen, onze sociale contacten beperken. De regel van 15 is er niet zomaar, en ik weet dat niet iedereen zich hieraan houdt. Bij de nieuwe cijfers zijn al mensen die van vakantie terugkomen. We moeten weten van waar die komen. Er is absoluut werk aan de winkel."
Van Ranst wijst er ook op dat er inmiddels een stijging waar te nemen is in alle provincies. "Het gaat niet om één hotspot, er zijn er verschillende." Kunnen we dan spreken van een tweede golf? "Met deze cijfers en een stijging van 32 procent, moet je toch zeggen dat we aan het begin van een tweede golf zitten."
Rapport GEES: mondkapje is een blijver
De mondmaskerverplichting gaat niet snel meer op de schop, leert het jongste GEES-rapport, waarover De Standaard bericht. Het is zo goed als zeker dat het mondkapje nog tot na de winter verplichte kost blijft, mogelijk zelfs tot er een vaccin is.
De experts gaan in hun jongste rapport 5 pagina's lang in op de noodzaak van een verplichting. De experts citeren onder meer een studie uit Duitsland die stelt dat een verplichting de dagelijkse groei van het aantal besmettingen met 40 procent deed afnemen. Nog een argument: het mondkapje kan een belangrijke rol spelen in de wintermaanden. Dan hokken meer mensen binnenshuis samen. Én een mondkapje helpt ook andere luchtwegaandoeningen in te dijken, zoals griep.
Gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land stijgt fors
Er worden gemiddeld weer 114,7 (of afgerond 115) besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een stevige stijging met 32 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Het is de negende stijging op rij en de hoogste. Het aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel, het aantal overlijdens daalt voorlopig nog. Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
Voornamelijk virtuele Gentse Feesten van start
In Gent start vandaag het tiendaagse stadsfestival de Gentse Feesten, dat door de coronacrisis dit jaar een voornamelijk virtuele editie zal zijn. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq waarschuwt voor samenscholingen op het openbaar domein. "De politie houdt de belangrijkste hotspots in de gaten, zowel vanop het terrein als via crowdcontrolcamera's. Feesten is absoluut nog niet aan de orde."
De pleinorganisatoren hebben de massaconcerten, die jaarlijks rond een miljoen bezoekers naar de Gentse Feesten lokken, geschrapt. Ze zetten dit jaar in op een online en alternatieve programmatie die te volgen zal zijn op gentsefeesten.be. Met een 'nu live'-knop kunnen bezoekers een livestream van verschillende evenementen bekijken. Sommige organisatoren, zoals Miramiro en Boomtown, zullen ook vooraf opgenomen video's verspreiden via de website. De video's en sommige livestreams blijven ook de hele zomer online.
Opnieuw record in VS: meer dan 68.000 gevallen in 24 uur
Het blijft in de Verenigde Staten de verkeerde kant opgaan want opnieuw werd er donderdag in 24 uur tijd een recordaantal geregistreerd van nieuwe besmettingen met het coronavirus. Volgens de Johns Hopkins-universiteit testten er opnieuw ruim 68.000 mensen positief.
Donderdag om 20.30 uur plaatselijke tijd (vrijdag 2.30 uur Belgische tijd) stond het totale aantal besmettingen in de VS op 3.560.364.
De afgelopen 24 uur overleden er ook 974 mensen, waarmee alles samen nu al 138.201 personen bezweken aan Covid-19 in de Verenigde Staten. De staat Florida, momenteel het epicentrum van de pandemie in de VS, kende met 156 overlijdens donderdag zijn ergste dag sinds de uitbraak van het virus.
De Verenigde Staten zijn wereldwijd het land dat in absolute termen het zwaarst getroffen is door het coronavirus, zowel wat betreft het totale aantal besmettingen als wat betreft sterfgevallen. Bovendien blijkt uit prognoses van epidemiologische modellen dat de situatie wellicht nog zal verslechteren.
© AP — Mensen met mondmaskers in Miami Beach. Florida is het epicentrum van het coronavirus in de VS. Meer dan twee miljoen besmettingen in Brazilië
Brazilië heeft donderdag de kaap gerond van de twee miljoen coronabesmettingen. In totaal hebben nu al 2.012.151 mensen positief getest op Covid-19, waarvan er 76.688 aan het virus bezweken.
Brazilië is na de Verenigde Staten wereldwijd het zwaarst door het coronavirus getroffen land. De cijfers zijn slechts een indicatie, waarschuwen experts. Ze vrezen dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt aangezien er in het land onvoldoende getest wordt.
President Jair Bolsonaro, intussen zelf besmet, heeft de ernst van de pandemie steeds geminimaliseerd en benadrukte telkens dat de economie moest blijven draaien. Heel wat maatregelen die eerder door gouverneurs en burgemeesters werden genomen, worden weer versoepeld. Zo zullen in Rio de Janeiro de toeristische attracties weer opengaan.
Italië overschrijdt kaap van 35.000 doden
In Italië is donderdag de kaap van 35.000 coronadoden overschreden. Volgens de civiele bescherming overleden de voorbije 24 uur 20 mensen aan het virus. Dat brengt de dodenbalans in Italië op 35.017. Lombardije is met 16.775 overlijdens de zwaarst getroffen regio van het land.
Sinds de start van de pandemie eind februari registreerde Italië officieel al zo'n 243.736 besmettingen, 230 meer dan woensdag. Momenteel liggen er ook nog altijd 750 mensen in het ziekenhuis, waarvan 53 op intensieve zorgen.
Spanje meldt grootste stijging coronabesmettingen in maanden
Spanje heeft vandaag melding gemaakt van de grootste stijging van het aantal coronabesmettingen sinds begin mei. Bij nog eens 580 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.
In Spanje zijn in totaal zo’n 257.000 besmettingen vastgesteld en ruim 28.000 patiënten overleden. Het ergste leek eind juni achter de rug te zijn. Toen kwam een einde aan een landelijke lockdown, die tot de strengste in Europa behoorde.
De Crem doet oproep naar aanleiding van verlengd weekend: ‘Blijf in vakantieperiodes zoveel mogelijk thuis’
De Belgische kust staat voor een druk verlengd weekend. Terwijl het aantal coronabesmettingen in ons land weer in stijgende lijn zit, zijn meer dan 90 procent van de hotels aan de kust al volgeboekt. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) ziet het met lede ogen aan.
“De reproductiefactor is boven 1 uitgestegen en dat baart ons allemaal zorgen. Eigenlijk is de epidemie terug en ik houd mijn hart vast voor overvolle zeedijken, voor publieke plaatsen met te veel mensen die de regels niet respecteren”, zegt De Crem in VTM Nieuws. “We zitten nog altijd in die crisis, we zitten nog altijd met die epidemie. Hou die regels gegarandeerd, hou afstand. Blijf ook in vakantieperiodes zoveel mogelijk thuis of toch in de kleine cocoon van 15 mensen.”
Kritiek op slabakkende contacttracing zwelt aan
Twee maanden nadat de contacttracing volgens Vlaams minister Wouter Beke ‘volledig operationeel’ ging zijn, kampt ze volgens hem nog met ‘kinderziektes’. De virologen zijn in alle staten en coronaspeurders klappen uit de biecht. Het kind lijkt meer op een weerspannige puber.
© Tim Dirven Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
'Gedeeltelijke lockdown niet uitgesloten, maar wordt misschien zeer lokaal'
Het invoeren van gedeeltelijke lockdowns ligt momenteel nog niet op tafel, maar die maatregel kan misschien wel nog overwogen worden wanneer in een bepaalde regio een groot aantal besmettingen wordt vastgesteld. Dat zegt infectioloog Yves Van Laethem, de Franstalige interfederale woordvoerder voor het coronavirus.
"Hoewel er sinds enkele dagen sprake is van een stijgende trend, zijn er nog geen echte clusters", zo klinkt het. "Er zijn wel zones die in het oog moeten worden gehouden, vooral in de zwaarst getroffen provincies."
"Het is enkel wanneer de zaken zich zo blijven ontwikkelen en zich voordoen in bepaalde gebieden, dat een gedeeltelijke lockdown moet worden overwogen. Maar zo ver zijn we nog niet."
Van Laethem pleit ervoor goede testcampagnes uit te rollen in de gebieden die zwaarder getroffen worden. "Dat zou toelaten om een beter zicht op de situatie te krijgen en eventueel enkel de personen te isoleren die positief zouden zijn."
Contacttracers klappen uit de biecht: ‘We kunnen mensen niet eens vragen waar ze geweest zijn’
Ze zitten Netflix te kijken. Dat is het beeld dat nu van de contacttracers wordt geschetst. En volgens twee getuigen komt dat ook overeen met de realiteit. ‘Het is niet dat je iets anders kunt doen.’
© Tim Dirven EU sluit grenzen opnieuw voor Servië en Montenegro
De Europese Unie sluit haar grenzen opnieuw voor Servië en Montenegro. Dat blijkt uit een update van de gemeenschappelijke lijst van derde landen wier inwoners naar de Europese Unie kunnen reizen.
Eind vorige maand raakten de 27 lidstaten het eens om de Europese buitengrenzen vanaf 1 juli opnieuw te openen voor inwoners van vijftien landen die de coronapandemie even goed of beter onder controle hebben dan Europa. Een eerste evaluatie van die lijst heeft nu al tot een afslanking geleid: Servië en Montenegro worden niet meer weerhouden.
Daardoor blijven enkel Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay op de lijst staan. Ook reizigers uit China zijn welkom, maar enkel indien Peking bevestigt dat het ook opnieuw Europese reizigers aanvaardt.
De lijst wordt om de twee weken herzien op basis van voornamelijk epidemiologische criteria en de aanpak van de lokale overheid om de verspreiding van het virus te beperken. In Servië en Montenegro zijn de voorbije dagen onrustwekkende stijgingen van het aantal besmettingen met het coronavirus vastgesteld.
Experts vragen veel meer flexibiliteit van werknemers
De coronacrisis zal mogelijk leiden tot 60.000 nieuwe werklozen en een productiviteitsdaling van 6 procent. Om te zorgen dat de bedrijven toch kunnen blijven functioneren als de vraag weer aantrekt, is flexibiliteit van de werknemers nodig. Dat is een van de aanbevelingen van het expertencomité dat de Vlaamse regering bijstaat voor de relance van de arbeidsmarkt. Onder meer professoren Stijn Baert, Ive Marx en Ans De Vos maken er deel van uit.
Om te zorgen dat bedrijven aan de vraag kunnen voldoen als die weer aantrekt moet er een flexibelere arbeidsorganisatie komen. "We moeten denken aan een aanpassing van arbeidstijd en -plaats, een annualisering van de arbeidstijd en een spreiding van uren en shiften", aldus Wim Van der Beken (directeur van IDEA Consult). "Dat moet ervoor zorgen dat we geen bottlenecks hebben in de productie als de vraag weer aantrekt."
"De coronacrisis heeft voor een breed bewustzijn gezorgd dat onze arbeidsmarkt moet transformeren", reageert Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). De VDAB moet daarin een hoofdrol spelen, daar zullen ook extra budgettaire middelen voor nodig zijn.
We sturen straks een Coronavirus Update uit
De Morgen wil u zo goed mogelijk informeren over het nieuwe coronavirus Covid-19. Daarom lanceren we een extra nieuwsbrief, Coronavirus Update, met duidelijk nieuws, duiding en de laatste ontwikkelingen over het virus.
We versturen straks de e-mail. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.
Kortgedingrechter beslist maandag over beurzensector
Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg is het kort geding gepleit waarbij onder meer Febelux (de vakvereniging van beurzen en congressen; nvdr) de Belgische staat dagvaardde. Bedoeling was om de beurzensector opnieuw veilig aan de slag te laten gaan vanaf 1 augustus.
De eisers zeggen dat ze gediscrimineerd worden door de overheid in vergelijking met winkelcentra. De kortgedingrechter spreekt zich maandag uit.
Volgens de eisers bevindt de sector, die 30.000 mensen tewerkstelt, zich in een zeer precaire situatie en dreigen heel wat faillissementen als er niet snel uitzicht komt op een heropening. De sector vindt het uitblijven van een datum voor de heropstart onbegrijpelijk en voert aan dat op de beurs- en congresvloer veiligheidsmaatregelen veel strikter en duidelijker geïmplementeerd kunnen worden dan in bijvoorbeeld winkelcentra.
"Dat zijn ook grote gebouwen met standen en winkels", pleitte meester Dirk Van Heuven. "Maar wij kunnen onze gangen zo breed maken als we willen en de standen zo ver uit elkaar zetten als maar nodig is. We kunnen bezoekers zelfs een tijdslot geven, wat in winkelcentra niet gebeurt."
'Als het nodig is kunnen persconferenties weer opgestart worden'
"Sciensano communiceert nog steeds over de cijfers, enkel het communicatiekanaal is veranderd." Dat zegt Yves Stevens als woordvoerder van het Crisiscentrum. "Maar indien het opportuun is, kunnen de persconferenties over de coronacijfers opnieuw opgestart worden. Concrete plannen daartoe zijn er vooralsnog niet."
De weekgemiddelden van het aantal nieuwe besmettingen zit al even in stijgende lijn. Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad daarom om mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen uit te stellen tot een nieuwe bijeenkomst, volgende donderdag.
Na de vergadering kwam er al commentaar over de communicatie van de cijfers. Onder meer viroloog Marc Van Ranst opperde om opnieuw dagelijks te communiceren over de cijfers van de dag, met dagelijkse persconferenties zoals bij aanvang van de coronapandemie.
Wetenschapsinstituut Sciensano legt in de cijfercommunicatie echter al een tijdje de klemtoon op de weekgemiddelden omdat die "een beter beeld zouden geven en vollediger zijn". Zo wordt bijvoorbeeld een mouw gepast aan het effect van laattijdige rapportage van de cijfers of aan het 'weekendeffect'.
Viroloog Steven van Gucht voegt eraan toe dat de dagelijkse cijfers nog steeds beschikbaar zijn. Dagelijks communiceert Sciensano bijvoorbeeld het totale aantal besmettingen, trek daar die van de dag voordien af en je hebt een dagcijfer. "Maar het opnieuw rapporteren van dagelijkse cijfers kan altijd bekeken worden", zegt hij. De beslissing ligt volgens de viroloog in essentie bij het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.
Wilmès: 'Gevraagd aan Sciensano om opnieuw dagelijkse cijfers te geven'
De regering heeft aan Sciensano gevraagd om opnieuw dagelijks te communiceren over de nieuwe coronacijfers in ons land. Dat heeft premier Wilmès gezegd in de Kamer. "We hebben gevraagd aan Sciensano om opnieuw dagelijkse cijfers te geven. Of tenminste de dagelijkse cijfers aan de experten te geven."
Aanvankelijk communiceerde Sciensano dagelijks op een persconferentie, later werd dat om de paar dagen en uiteindelijk wekelijks. Op dit moment worden via een persmededeling de weekgemiddelden bekendgemaakt, maar als het van de regering afhangt, wordt de communicatie dus opnieuw opgeschroefd nu het aantal nieuwe besmettingen toeneemt.
"Gezien de heropleving van het virus in naburige landen moeten we dubbel zo voorzichtig zijn. Maatregelen moeten dus strikt worden nageleefd", voegde de premier er nog aan toe.
"Als er nog maatregelen nodig zouden zijn, zullen we niet twijfelen om die te nemen. Mondmaskers kunnen bijvoorbeeld nog verplicht worden op andere plaatsen, regels kunnen ook op een andere manier nog verscherpt worden.
Vanaf volgende week mondmaskerplicht in Frankrijk
Frankrijk voert vanaf komende week de plicht in om mondkapjes te dragen in afgesloten openbare ruimten. Dat zei premier Jean Castex. Eerder deze week sprak president Emmanuel Macron van een mondkapjesplicht vanaf 1 augustus. Castex zei dat hij het idee had dat het beter is er niet mee te wachten en dat de verplichting daarom vanaf volgende week gaat gelden.
Het was in het land al verplicht mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Dat moet dus straks ook in afgesloten openbare ruimten. Frankrijk heeft tot dusver ruim 173.000 gevallen van het virus vastgesteld en bijna 80.000 patiënten zijn inmiddels genezen. Ruim 30.000 dragers van het virus zijn aan de gevolgen bezweken. Momenteel bevinden zich ruim 480 coronapatiënten in kritieke toestand. Het virus heeft vooral toegeslagen in het noordoosten langs de Rijn en in en rondom de hoofdstad Parijs.
Sciensano: 'Reproductiegetal gestegen naar 1'
Het reproductiegetal (r-getal) is in ons land opnieuw gestegen naar 1. Eén persoon besmet met het nieuwe coronavirus besmet dus 1 nieuwe persoon. Dat meldt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is van 4 april (1,06) geleden dat het cijfer nog op 1 of hoger noteerde.
Gisteren, na afloop van de Nationale Veiligheidsraad, meldde ook premier Sophie Wilmès (MR) al dat het reproductiegetal boven de 1 lag. Dat was echter op basis van het aantal besmettingen, terwijl Sciensano het r-getal distilleert uit de nieuwe ziekenhuisopnames. Experts die zich op het aantal besmettingen baseren, komen tot een hoger getal.
Volgens Van Gucht toont het cijfer een zekere stabilisatie van het aantal ziekenhuisopnames aan. "We zitten nu in de 'plateaufase', maar natuurlijk is er wel de stijgende trend. Het is duidelijk dat de daling gestopt is."
© Wouter Van Vooren — Steven Van Gucht. Spanje staat stil bij 28.400 coronadoden
Het Spaanse koninklijk huis, de regering en buitenlandse prominenten hebben in Madrid officieel stilgestaan bij de ruim 28.400 mensen die in Spanje overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Koning Felipe VI leidde een rouwplechtigheid op het plein voor zijn paleis in de Spaanse hoofdstad.
"Deze bijeenkomst kan de pijn echter niet verlichten", sprak Felipe, gadegeslagen door ongeveer 400 genodigden op het Plaza de la Armería, onder wie premier Pedro Sánchez, zijn vrouw en kinderen, chef Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Met de rouwbijeenkomst wil de Spaanse regering niet alleen de doden herdenken en het gezondheidspersoneel bedanken maar ook de Spaanse bevolking eren voor de gezamenlijke verdiensten tijdens de strenge lockdown. De ceremonie duurde ongeveer 40 minuten en werd met 2 minuten stilte afgesloten.
© AFP — In Madrid wordt stilgestaan bij de slachtoffers van het coronavirus. © AFP — De Spaanse koning Felipe en kroonprinses Leonor brengen een eerbetoon aan de slachtoffers van het coronavirus. Ook de broer (rechts) van een Spaanse journalist die stierf aan het virus staat bij het vuur. 'Vaccin uit Oxford biedt dubbele bescherming tegen Covid-19'
De Universiteit van Oxford is bezig met de ontwikkeling van een vaccin dat een dubbele bescherming zou bieden tegen Covid-19. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit, laten Britse media weten.
Volgens de Daily Telegraph toonde de eerste fase van klinische testen op mensen aan dat het vaccin het lichaam stimuleert om zowel antilichamen als T-cellen aan te maken tegen de infectie. T-cellen spelen een centrale rol in het immuniteitssysteem.
Een bron in Oxford vertelde de krant dat juist de combinatie van de twee de verhoopte bescherming tegen het nieuwe coronavirus moet bieden. "Het is een belangrijk moment, maar er is nog een lange weg af te leggen", klinkt het.
Een andere anonieme bron gewaagde van "extreem veelbelovende resultaten". De duur van de bescherming die het vaccin kan bieden, is echter nog niet geweten. Delen van de onderzoeksresultaten zullen maandag in het medische vakblad The Lancet verschijnen.
Wereldwijd sneuvelen dagrecords
In verschillende landen worden vandaag nieuwe recordcijfers opgetekend wat het aantal coronabesmettingen betreft. De VS spannen de kroon. In het land kwamen er in 24 uur tijd meer dan 67.600 nieuwe gevallen bij. Het totaal komt daarmee op ruim 3,49 miljoen.
Ook Israël kende gisteren het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie. Er werden 1.758 nieuwe gevallen gemeld, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Israël telt in totaal 44.563 bevestigde besmettingen.
Sinds de Japanse regering op 25 mei de noodtoestand ophief, gaat het aantal besmettingen ook daar opnieuw de hoogte in. In hoofdstad Tokio werden de afgelopen 24 uur 286 nieuwe besmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. Naar verluidt zijn de nachtclubs in de stad een van de belangrijkste broeihaarden, maar er zijn ook clusters in theaters en kantoren.
En ook in de Australische deelstaat Victoria blijven de besmettingen oplopen. De voorbije dag zijn 317 nieuwe besmettingen geregisteerd, het hoogste aantal op een dag in heel Australië sinds het begin van de epidemie. Zowat alle besmettingen situeren zich in Melbourne. Vorige week werd de stad opnieuw in lockdown geplaatst.
Antwerpse provinciale crisiscel komt vandaag samen
De Antwerpse Provinciale Crisiscel (PCC) komt vandaag samen over de lokale evolutie van de coronacijfers. Dat zegt gouverneur Cathy Berx. Op de agenda staat onder meer het verkrijgen van cijfers op wijkniveau, het concept voor een provinciaal draaiboek om een eventuele tweede golf aan te pakken en mogelijke richtlijnen en advies vanuit de provincie voor burgemeesters.
Tijdens de lockdown kwam de PCC zowat dagelijks samen, maar nadien werd dat steeds sporadischer. "Gezien de stijgende trend is het belangrijk dat we alert blijven", verklaart Berx de nieuwe samenkomst. Concrete maatregelen worden wel nog niet verwacht. "Het federale kader stelt momenteel ook nog dat je lokaal niet strenger mag ingrijpen dan de federale maatregelen", aldus Berx. "Al neem ik aan dat die regel niet meer zal opgaan wanneer we fijnmaziger gaan moeten werken."
Om maatregelen op bijvoorbeeld wijkniveau te nemen, ontbreekt het de lokale besturen ook aan cijfermateriaal. "De cijfers van Sciensano bieden provinciale en gemeentelijke cijfers, maar dat is niet genoeg", stelt Berx. "We moeten clusters van besmettingen kunnen identificeren en de bron ervan kunnen nagaan, willen we efficiënt kunnen optreden."
Coronavaccin: voorrang voor gezondheidswerkers en 65-plussers
Wanneer er een vaccin voor het coronavirus beschikbaar komt, krijgen gezondheidswerkers, 65-plussers en patiënten met bepaalde aandoeningen - zoals obesitas, diabetes en recente kankers - van 45 tot 65 jaar voorrang. Dat heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) bepaald in een nieuw advies op vraag van de Risk Management Group (RMG).
De raad schat dat ongeveer 4 miljoen mensen in ons land tot de risico- en prioriteitsgroepen horen voor vaccinatie. De lijst kan nog aangepast worden als er een beperkte hoeveelheid vaccin beschikbaar zou zijn, of in het licht van nieuwe informatie over het virus.
Zo zullen gegevens over bijvoorbeeld zwangere vrouwen en de impact van sociaal-economische en etnische achtergrond nauwlettend worden opgevolgd.
Oostende kreeg al meer dan 11.000 reservaties voor strand
De stad Oostende heeft voor het komende verlengde weekend al meer dan 11.000 reservaties genoteerd voor het strand. Dat meldt de stad. Daarvan zijn meer dan 3.500 reservaties voor zaterdag.
De stad verwacht een druk weekend en voert daarom voor de eerste keer het reservatiesysteem in voor de drie drukste stranden. Per dag zijn op die drie stranden in totaal 15.000 mensen toegelaten. Het gaat om de stranden van aan het Zeeheldenplein tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen. Wie een plekje op het strand wil tussen 18 en 22 juli, kan online gratis reserveren op www.visitoostende.be.
Andere stranden zijn vrij toegankelijk.
© TVA Studenten verpleegkunde met diploma krijgen eenmalige toelage
Studenten die hun laatste jaar verpleegkunde met succes afronden, krijgen een eenmalige premie van 1.000 euro. Dat is één van de maatregelen uit een nieuw corona-nooddecreet met onderwijsmaatregelen dat gisteren unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement. De studenten werden tijdens hun stage mee ingeschakeld in de strijd tegen de coronapandemie.
Het Vlaams Parlement zette eerder al het licht op groen voor een reeks dringende onderwijsmaatregelen. Gisteren dienden meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld een bijkomend nooddecreet in. Lees meer.
© Getty Images 'Tweede golf afwenden met lokale lockdowns'
Ook Biostatisticus Geert Molenberghs pleit voor lokale lockdowns om een tweede coronagolf af te wenden. "Kijk maar naar Antwerpen, waar de cijfers nu elke dag stijgen", zei hij in De ochtend op Radio 1. "Er zijn een aantal brandhaarden ontstaan. Als we de lokale clusters goed aanpakken, kunnen we een tweede golf nog afwenden."
Molenberghs uitte eerder deze week al zijn bezorgdheid over de stijgende cijfers. "We zijn in het begin van de crisis met een klein aantal besmettingen gestart. Toen dachten veel mensen dat het wel zou meevallen. Niet dus. De curves van dit virus kruipen een tijdje over de grond en schieten dan plots als een pijl uit de boog omhoog.”
Antwerps gouverneur pleit voor 'proportionele' maatregelen
Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx dringt aan op "proportionele" maatregelen om op te treden tegen mogelijke lokale uitbraken van het coronavirus. "We moeten precies nagaan wat aan de hand is en kijken wat de proportioneel beste aanpak is", aldus Berx in De Ochtend op Radio 1. De Antwerpse gouverneur pleit wel voor een betere informatiedoorstroming en meer gedetailleerde gegegevens om ook beter "microchirurgisch" te kunnen optreden.
Uit de cijfers blijkt dat het aantal besmettingen vooral in Antwerpen toeneemt. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever als provinciegouverneur Cathy Berx dringen daarom aan op meer informatie om de brandhaard gericht te kunnen blussen.
"Snelle en accurate informatie krijgen is onze grootste zorg", zegt Cathy Berx in De Ochtend. Zo is het moeilijk om gericht in te grijpen als er enkel cijfers beschikbaar zijn op stads- of districtsniveau. "Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg", aldus Berx.
Erika Vlieghe: 'Niet talmen, want cijfers zijn zeer zorgwekkend'
Viroloog Erika Vlieghe maakt zich zorgen om de toenemende coronacijfers in en rond Antwerpen, in Limburg en Zuid-West-Vlaanderen. Dat zei ze vanmorgen in De ochtend op Radio 1. Verschillende virologen pleitten de afgelopen dagen voor nieuwe maatregelen op lokaal niveau. "We moeten niet talmen", zegt Vlieghe daarover. "Dit is zeer zorgwekkend. We hebben op heel korte termijn meer informatie nodig en moeten bekijken welke interventies er alvast kunnen gebeuren. We hebben daar niet veel tijd voor."
Een wijk, gemeente of provincie op slot doen, is alvast gemakkelijker gezegd dan gedaan, aldus Vlieghe. "Je moet veel gegevens in je hand hebben", zegt ze. Die informatie is er op dit moment niet. "Je moet ook zien dat je met de remedie de kwaal niet erger maakt. Als je een regio op slot doet, gaan mensen mogelijk naar een andere regio. België is Spanje niet."
Daarbij komt dat er ruis zit op de lijn tussen politiek en experten. Verschillende bronnen bevestigen dat het gisteren 'kletterde' op de vergadering van de Veiligheidsraad. Vlieghe nuanceert: "Een spanningsveld tussen wetenschap en politiek is er altijd. Dat is niet ongezond. Ieder heeft zijn verantwoordelijkheden, en dit zijn normale spanningen tussen mensen die advies geven en zij die besluiten moeten nemen."
© Reporters/Quinet — Erika Vlieghe. Gemiddeld aantal coronabesmettingen stijgt naar 100
Er worden gemiddeld weer 99,7 (of afgerond 100) besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een stijging met 12 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Het is de achtste stijging op rij en ook de hoogste. De trend in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft wel dalend. Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
Portugal eist aanpassing oranje kleur
Na Luxemburg eist nu ook Portugal dat ons land zijn oranje lijst van reisbestemmingen aanpast. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.
De Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva vreest dat door de strenge Belgische reisregels toeristen massaal wegblijven van onder meer de Portugese stranden. Hij heeft intussen de Belgische ambassadeur in Portugal gesproken, contact opgenomen met onze minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en ook zijn eigen ambassadeur bij ons in Brussel op de zaak gezet. Doel? Ervoor zorgen dat de regio’s Algarve en Alentejo liever vandaag dan morgen van de Belgische oranje lijst verdwijnen.
“Ik was erg verbaasd dat beide regio’s werden genoemd”, aldus Silva. Hij geeft toe dat er in enkele districten rond de hoofdstad Lissabon belangrijke nieuwe corona-uitbraken zijn. “Maar de situatie is echt wel helemaal anders voor de regio’s Alentejo en Algarve. Er zijn geen data die aantonen dat het er even erg is als in Lissabon. Elke Europese coördinatie ontbreekt.”
Buitenlandse Zaken in Brussel kon niet zeggen of de vraag van Portugal in behandeling is. De diplomaten beklemtonen dat het de Belgische gezondheidsexperts zijn die finaal beslissen over de kleurcodes die landen krijgen, niet Buitenlandse Zaken zelf.
© REUTERS — Mensen op het strand van Carcavelos, in de omgeving van Lissabon. Nieuw record van meer dan 67.000 besmettingen in VS
Het aantal bevestigde coronabesmettingen bereikte gisteren andermaal een triest hoogtepunt in de VS. Volgens de Johns Hopkins-universiteit kwamen er in 24 uur meer dan 67.600 nieuwe gevallen bij.
De Verenigde Staten zien zich sinds eind juni geconfronteerd met een erg sterke heropleving van het virus, vooral dan in de zuidelijke en westelijke staten van het land. De voorbije tien dagen lag het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen tussen de 55.000 en de 65.000. Dat is ongeveer dubbel zoveel als in de maand april, toen het land grotendeels in lockdown was.
Sinds het begin van de epidemie werden in de Verenigde Staten al ruim 3,49 miljoen besmettingen vastgesteld. Er werden woensdag ook 795 nieuwe overlijdens geregistreerd, waarmee in totaal nu al meer dan 137.200 mensen aan Covid-19 bezweken.
Volgens de voorspellingen, die opnieuw naar boven werden bijgesteld, zal de dodentol als gevolg van het coronavirus in de VS oplopen naar 151.000 tegen 1 augustus en naar 157.000 op 8 augustus.
Experts pleiten voor maatregelen op maat per provincie bij tweede golf
De experts van de GEES hebben voor het eerst de krijtlijnen uitgezet voor de aanpak van een tweede golf. Als die er komt, pleiten ze voor maatregelen op maat per provincie. Dat blijkt uit het nieuwste GEES-rapport waarover De Standaard bericht.
Wat we zeker niet meer moeten doen, is de kinderen binnenhouden. Crèches, kleuter- en lagere scholen moeten zo veel mogelijk openblijven. Dat is niet alleen veilig, stellen de experts, het maakt het voor de ouders ook mogelijk om op een grotere schaal aan telewerk te doen. Moeten ze op de piek van de tweede golf toch dicht, dan moeten ze ook als eerste weer open.
De experts schetsen ook welke bedrijven als eerste dicht moeten bij heropflakkeringen. De sportieve en culturele evenementen gaan dan als eerste op de schop, gevolgd door de horeca, de winkels en de bedrijven die geen contact hebben met consumenten. Ook de grootte van de sociale bubbel kan worden aangepast.
Eventuele verstrengingen hoeven niet per se opnieuw voor het hele land te gelden. De maatregelen moeten zo gericht mogelijk zijn, stellen de experts. Maar de maatregelen beperken tot te kleine gebieden, is ook niet wenselijk, omdat dat tot verwarring kan leiden. Het provinciale niveau zou een goed compromis kunnen zijn.
Lees ook: Na uitbraken in Antwerpen en Limburg: komen er lokale lockdowns?
Brazilië nadert 2 miljoen coronabesmettingen
In Brazilië nadert het aantal bekende coronabesmettingen de 2 miljoen. De afgelopen 24 uur werden er bijna 40.000 nieuwe virusgevallen geregistreerd, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor staat de teller nu op ruim 1,9 miljoen infecties.
Brazilië behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Alleen de VS (ruim 3,4 miljoen) hebben meer besmettingen gemeld. In totaal zijn meer dan 75.000 mensen aan het virus overleden in het Zuid-Amerikaanse land.
Daarmee is Brazilië verantwoordelijk voor grofweg de helft van alle coronadoden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. In die regio is gisteren de kaap van 150.000 overlijdens overschreden.
De regio telde inmiddels 3.540.060 besmettingen en is met 151.022 doden de op een na hardst getroffen regio, na Europa (203.793 doden). Mexico is het tweede hardst getroffen land in de regio met 36.327 overlijdens, gevolgd door Peru.
Na uitbraken in Antwerpen en Limburg: komen er lokale lockdowns?
Lokale besturen in Antwerpen en Limburg vragen om informatie op wijkniveau, nu ze kampen met lokale uitbraken van het virus. Die data blijken niet vlot door te stromen. Maar zouden die data überhaupt nuttig zijn?
© Photo News — Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). 80 procent van Nederlanders met symptomen laat zich niet testen
Maar liefst 80 procent van de Nederlanders met klachten die lijken op corona, gaan toch nog naar buiten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder 50.000 mensen. 40 procent gaat zelfs naar het werk. Slechts 12 procent van de mensen liet zich testen op het virus.
Marc Van Ranst: 'Klimaat lag niet goed voor versoepelingen'
De Nationale Veiligheidsraad voert voorlopig geen nieuwe versoepelingen in en volgens viroloog Marc Van Ranst is dat te wijten aan het "klimaat" dat momenteel heerst. "We komen uit een periode van dalende cijfers, stabilisering en nu gaan die cijfers weer omhoog. Ik denk dat het klimaat niet goed zat om versoepelingen toe te staan", zegt Van Ranst in VTM NIEUWS. "Men heeft ervoor gekozen om even niet te beslissen. Dus eigenlijk kopen ze nu wat tijd."
Hij wijst erop dat mensen nu niet de indruk mogen krijgen dat we volledig de mist aan het ingaan zijn. Na weken is de curve gezakt tot een zeer laag peil en "daar zitten we nu nog". Op zich is dat goed nieuws, aldus Van Ranst.
Hij hamert er wel op om de maatregelen en regels die momenteel gelden goed op te volgen. "We moeten de versoepelingen weer serieuzer gaan nemen. Veel mensen doen dat al, maar er zijn ook veel mensen die er niet aan meedoen. Als je nu de regels weer zou verstrengen, dan verstreng je die ook voor de overgrote meerderheid die de maatregelen wel goed opvolgt."
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
IOC stelt Jeugd Olympische Spelen vier jaar uit
De Jeugd Olympische Spelen, die in 2022 in Dakar zouden worden gehouden, zijn met vier jaar uitgesteld. Dat maakte Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, woensdag bekend na afloop van een vergadering van het uitvoerend comité van het IOC.
Het uitstel van het eerste olympisch event op het Afrikaanse continent is een voorstel van de Senegalese president Macky Sall. Zijn land heeft meer tijd nodig om op financieel en organisatorisch vlak van de coronacrisis te herstellen. Het IOC-bestuur kon zich in het voorstel vinden. Vrijdag moet het wel nog door het congres van het IOC worden goedgekeurd.
"Dit geeft ons en de nationale comités wat ruimte om de activiteiten wat beter te spreiden. Door het uitstel van de Olympische Spelen van Tokio naar 2021 waren die onder druk komen te staan", verklaarde Bach. "Ik begrijp dat veel jonge sporters teleurgesteld zullen zijn en hoop dat ze op continentale kampioenschappen toch aan hun tekken zullen komen."
De Jeugd Olympische Spelen, een initiatief van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge, zijn aan hun vierde editie toe, na Singapore 2010, Nankin 2014 en Buenos Aires 2018.
Tennistoernooi in Torhout stilgelegd na verschillende coronabesmettingen
Een tennistoernooi is vandaag in Torhout is stilgelegd nadat minstens zes leden positief testten op het coronavirus. Het toernooi is voorbij en de cafetaria blijft veertien dagen dicht.
Volgens de organisatie gebeurde de besmetting niet op het toernooi zelf. Een van de zes besmette mensen moest een ingreep ondergaan, en kreeg zo te horen dat hij getroffen was door het virus. Na een grondigere test bleken vijf andere personen uit diens bubbel ook besmet te zijn. Het zestal verwittigde onmiddellijk de organisatie van het tennistoernooi. Zij gelasten het toernooi af om verdere verspreiding te voorkomen. Dat schrijft VRT.
Minstens 29 coronabesmettingen bij uitbraak in Oostenrijks slachthuis
In een slachthuis in Oostenrijk zijn minstens 29 mensen besmet met het coronavirus. Er zijn 244 medewerkers in Eggenburg, bij de grens met Tsjechië, in quarantaine geplaatst. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd. Op 40 testresultaten is het volgens de Gezondheidsraad van Neder-Oostenrijk nog wachten.
Nadat een medewerker symptomen vertoonde en contact had opgenomen met een hotline werden alle collega's getest, meldt het Oostenrijkse persbureau APA. Personeel van vleesbedrijven worden in Oostenrijk systematisch getest nadat er in juni bij het Duitse bedrijf Tönnies in het Duitse Noordrijn-Westfalen meer dan 1.400 besmettingen waren vastgesteld.
Zweden krijgt nu toch code oranje
De FOD Buitenlandse Zaken heeft Zweden toegevoegd aan de lijst met landen waarvoor code oranje geldt voor reizigers die terugkeren uit dat land. Dat blijkt op de site van Buitenlandse Zaken. Het betekent dat een coronatest en quarantaine sterk worden aanbevolen na aankomst in België. Tot voor kort stond Zweden op de lijst met landen waarvoor code rood geldt. Dat hield in dat terugkerende Belgen uit Zweden verplicht een coronatest en quarantaine moesten ondergaan.
Buitenlandse Zaken heeft voorts Noorwegen en Malta code groen toegekend voor Belgen die naar die landen op reis vertrekken. De oorzaak ligt bij die landen zelf, omdat zij hun grenzen voor Belgen opnieuw hebben opengesteld.
Wilmès benadrukte dat de kleurcode oranje, ondanks de kritiek, zal blijven bestaan. "Dat concept moet absoluut bestaan. Het is niet alles of niets, heel gevaarlijk of helemaal niet gevaarlijk, en daarom moeten we dat behouden. We zijn niet van plan dat te veranderen", was ze duidelijk. Die code geldt nu voor Zweden, Ierland, IJsland, Denemarken, Kroatië, Roemenië en Bulgarije.
Lees ook: U vertrekt op reis of keert terug? Dit is het advies van Buitenlandse Zaken
VS halen record van 67.400 besmettingen
Het aantal bevestigde coronabesmettingen bereikt een nieuw hoogtepunt in de VS. Ongeveer 67.400 mensen werden gisteren positief getest op het virus, zo meldt de Johns Hopkins University. Afgelopen vrijdag waren het er nog ongeveer 66.600. Er zijn ook al meer dan 136.000 coronadoden in de VS.
Vooral de zuidelijke staten worden getroffen door de pandemie. Verschillende staten hebben de geleidelijke opheffing van beperkende maatregelen teruggedraaid omwille van de grote toename van de besmettingen. Volgens president Donald Trump worden de nieuwe records van besmettingen verklaard door het feit dat er meer getest wordt.
Lees ook: Trump trekt coronacijfers naar zich toe en voedt zo het wantrouwen
NMBS voert toch beperkingen in op gratis fiets op trein
Wie zijn fiets gratis wil meenemen op de trein naar de kust of de Ardennen, is tijdens de rest van de zomervakantie niet meer welkom in de spitsuren. Dat heeft de NMBS bekendgemaakt.
Begin juni besliste de zogenaamde superkern - de regeringstop en de partijen die de volmachten steunen - in het kader van de coronacrisis om elke inwoner een gratis rittenkaart te bezorgen en ook om het supplement voor het meenemen van een fiets op de trein tijdelijk te schrappen. Na overleg tussen de regering en de NMBS werd uiteindelijk beslist om het meenemen van een fiets kosteloos te maken vanaf 1 juli tot en met 31 december. Reizigers moeten daarbij wel nog steeds over een biljet met 'fietssupplement' beschikken, maar dat biljet zelf is dus gratis.
Maar twee weken na de tijdelijke schrapping van het supplement grijpt de NMBS al in, omdat de maatregel te populair blijkt. "Het aantal fietsen is deze maand in vergelijking met juli 2019 met 80 procent gestegen", zegt de spoorwegmaatschappij. "Dit leidt op bepaalde treinverbindingen enerzijds tot heel wat ongemak en klachten vanwege reizigers en anderzijds tot veiligheidsproblemen in het algemeen en tot sanitaire problemen in het bijzonder."
Concreet zullen vanaf zaterdag 18 juli tot en met zondag 30 augustus geen fietsen meer toegelaten zijn op treinen naar de kust en de Ardennen die voor 13 uur aankomen of tussen 16 een 20 uur weer vertrekken. Voor de kust gaat het om treinen naar Oostende, Blankenberge, De Panne, Koksijde en Zeebrugge, voor de Ardennen gaat het om treinen tussen Brussel en Aarlen of Luxemburg.
Trump trekt coronacijfers naar zich toe en voedt zo het wantrouwen
De gegevens die Amerikaanse ziekenhuizen verzamelen over coronapatiënten gaan op last van de regering-Trump voortaan rechtstreeks naar de regering-Trump, en niet naar de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met Sciensano in ons land.
Daarmee komen de cijfers, en vooral de verspreiding daarvan, vanaf woensdag onder directe (politieke) controle te staan van Trump-getrouwen. Het CDC, een gerenommeerd internationaal instituut dat normaal gesproken de gezondheidsadviezen aan de regering geeft, wordt in feite afgeknepen van een van zijn voedingsbronnen.
© REUTERS De Crem: ‘Niet hele land, wel kleine clusters afgesloten bij eventuele tweede lockdown’
Een tweede lockdown, zoals we die in België gekend hebben, is niet meer haalbaar. Bepaalde clusters, zoals gemeentes of industrieterreinen, zouden wel afgesloten kunnen worden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan VRT NWS.
Het volledige land zal volgens De Crem niet meer gesloten worden. "Er zijn veel redenen, maar het economische belang speelt daarin een belangrijke rol", aldus de minister. Een lockdown kan wel gebeuren in kleine clusters, zoals gemeentes waar een verhoogd aantal besmettingen is. Maar dat kunnen ook bepaalde industrieën, industrieparken, fabrieken of - in het slechtste geval - scholen zijn, klinkt het. Hij benadrukt wel dat de regering hoopt dat het niet zo ver zal komen.
Evenementensector: 'Als beslissing volgende week niet valt, moeten we najaar opgeven'
Dat de Nationale Veiligheidsraad nog geen datum voor de heropstart van de evenementensector in het vooruitzicht heeft gesteld, is teleurstellend. Dat zegt Bruno Schaubroeck van de Alliance Belgian Event Federations, die de federaties van de verschillende takken van de evenementensector verenigt.
"Dat we nog geen duidelijkheid hebben, is teleurstellend", zegt Schaubroeck. "Maar we begrijpen dat de volksgezondheid altijd op de eerste plaats komt. Niemand kan zich daar boven stellen, dus zullen we nog een week geduld hebben." Volgende week, op donderdag 23 juli, komt de raad opnieuw samen.
Maar volgende week is echt wel de laatste kans, benadrukt Schaubroeck. "We zijn ondertussen vier en een halve maand ver", zegt hij. "Als de duidelijkheid er volgende week niet komt, dan moeten we het najaar opgeven en dan zit de hele sector uiteindelijk een jaar zonder werk." Schaubroeck wijst er ook op dat vakbeurzen in onze buurlanden wel mogen doorgaan, en dat sommige beursorganisatoren overwegen om uit ons land weg te trekken.
De evenementenalliantie zal dan ook snel weer contact opnemen met de GEES, de expertengroep voor de afbouw van de coronamaatregelen. "We geloven absoluut dat we er samen met de virologen uit kunnen geraken", aldus Schaubroeck. "We waren er vandaag klaar voor om dit op een professionele manier op te starten, met mondmaskers met een aantal strikte afspraken."
Europese Commissie waarschuwt voor 'cocktail' van Covid-19 en griep
De Europese Commissie vraagt de lidstaten om meer te vaccineren tegen de seizoensgriep. Dat moet extra druk op de zwaar belaste gezondheidszorgstelsels vermijden indien er zich een tweede golf van de coronapandemie zou aandienen.
"Elk jaar weegt de seizoensgriep op de gezondheidssystemen. Gelijktijdige haarden van seizoensgriep en COVID-19 zouden een aanzienlijke druk uitoefenen op de gezondheidssystemen", stelt de Commissie in een mededeling met aanbevelingen die Europa moeten voorbereiden op een tweede golf van besmettingen met het coronavirus.
De Commissie wil dan ook ondersteuning geven aan lidstaten die een versterkte monitoring van de seizoensgriep op poten willen zetten, hun testcapaciteit willen versterken en de toegang tot vaccins willen faciliteren. Ze raadt lidstaten ook aan om de vaccinatiecampagnes te vervroegen en het aantal doelgroepen uit te breiden.
Pierre Van Damme: ‘Deze epidemie is niet aan het uitdoven’
Het reproductiecijfer van het coronavirus ligt boven één, zei premier Wilmès op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.
‘Als we het bekijken op basis van de nieuwe besmette gevallen, dan hebben we inderdaad te maken met een cijfer dat boven de één is’, bevestigt epidemioloog Pierre Van Damme. ‘Dat betekent dat we met een actieve epidemie zitten en niet één die aan het uitdoven is.’
‘Klaar voor strengere maatregelen indien nodig’
Vandaag zijn er geen versoepelingen, maar riskeren we dat de regels opnieuw strénger worden als de cijfers zorgwekkender worden?
“De trend is niet positief”, weet ook de premier. “We willen zien hoe die nu evolueert. We proberen ook om meer te weten te komen over de oorzaak van de heropflakkering. Dan kunnen we betere maatregelen nemen. Volgende week zullen we beter zien hoe het precies zit. Als de trend niet goed is, dan gaan we niet naar fase 5. Maar àls er strengere maatregelen genomen moeten worden, zijn we klaar om dat te doen.”
‘We bereiden ons voor op een tweede golf’
Een tweede golf van het coronavirus? De eerste minister sluit die niet uit, maar hoewel er nog werk aan de winkel is, ziet Wilmès geen reden tot paniek. “Het België van vandaag is niet zoals in februari. We hebben een indrukwekkende expertise opgebouwd met de hulp van de medische en wetenschappelijke wereld. We hebben geleerd om samen te werken tussen de verschillende deelstaten. We hebben onze sterktes en zwaktes ontdekt. We blijven onze zwakke punten verbeteren.”
België staat in de top tien van landen waar het meest getest wordt, zegt Wilmès. De strategische stock van mondmaskers is opnieuw op peil, ondanks de moeilijke situatie op de internationale markt. Ze roept de bevolking bovendien op om de mondmaskers die door de overheid voorzien werden op te halen bij de apotheek.
Ook op reis de regels volgen
“Om te vermijden dat het virus meer zal circuleren heeft ons land een systeem met kleurencodes voor niet-essentiële reizen”, zegt de premier nog. “De regio's hebben ook de verplichting tot quarantaine ingevoerd. Iedereen moet die regels volgen.”
Daarnaast roept ze op om ook tijdens de vakantie in het buitenland waakzaam te zijn, niet alleen na uw terugkeer. “Het is niet omdat er in een ander land bepaalde activiteiten zijn dat het veilig is. Het virus gedraagt zich niet anders in het buitenland. Pas de maatregelen dus toe voor uw eigen veiligheid.”
Bubbel van 15 mensen per week blijft gelden
De bubbel van 15 mensen per week blijft behouden. “We moeten voorzichtig blijven”, zegt Wilmès. “We moeten ook denken aan de anderen en afstand houden.”
‘Reproductiegetal boven 1’: nog geen versoepelingen
De stijgende cijfers baren ook de politiek zorgen. “Het reproductiegetal is boven 1, waardoor het virus aan kracht wint”, zegt de premier. “Dat is niet goed. De situatie mag zeker niet erger worden.”
Volgende week donderdag, 23 juli, wordt als nieuwe datum naar voor geschoven voor verdere exitmaatregelen. Tegen dan hopen regering en experts de epidemiologische situatie beter te kunnen inschatten.
“Veel hangt af van ons eigen gedrag”, waarschuwt de premier nog. En daarbij volgt een expliciete verwijzing naar jongeren. Het is niet de bedoeling dat er veel drinks worden gegeven. Horecazaken die daartegen zondigen, kunnen zwaar gestraft worden. Het aantal besmettingen is sterk gestegen bij jongeren.
Wilmès over mondmaskers: ‘Situatie is veranderd’
Opvallend: voor het eerst dragen de aanwezige ministers op de Veiligheidsraad mondmaskers, al gaat dat van premier Wilmès wel af wanneer ze aan de persconferentie begint.
De premier gaat in op de timing om mondmaskers te verplichten in onder meer winkels vorige week. 'Het dragen ervan was tijdens de lockdown niet noodzakelijk, want mensen moesten thuisblijven. Maar de tijden zijn veranderd nu de activiteiten in grote mate hernomen worden', zegt ze. Met nieuwe adviezen van expertengroep GEES tot gevolg.
Wie zo'n masker niet draagt, kan consequenties verwachten, waarschuwt de premier nog. En zo'n masker op zich, dat verhindert niet dat je andere maatregelen zoals afstand houden en rekening houden met verzwakte personen, mag veronachtzamen.
Jambon: ‘Nog geen zekerheid voor evenementen’
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tempert de verwachtingen voor aanvang van de persconferentie van de nationale veiligheidsraad. Pas volgende donderdag zou daarover uitsluitsel komen.
Vandaag worden er geen bijkomende maatregelen aangekondigd. Geen grote versoepelingen, maar ook geen strengere maatregelen.
De Block: 'Niet het moment voor versoepelingen'
"Het is niet het moment voor verdere versoepelingen", zegt Maggie De Block aan VTM NIEUWS bij het verlaten van de Veiligheidsraad. Het is te onveilig voor versoepelingen. Dat is het enige dat beslist is. "Hopelijk blijft het aantal besmettingen niet verder stijgen. Anders zie ik het somber in en is het mogelijk dat we moeten verstrengen. De situatie is ernstig. De kans is groot dat er volgende week donderdag opnieuw een Veiligheidsraad is."
© REUTERS — Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Persconferentie om 13 uur
De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad vindt plaats om 13u. Dat maakte premier Sophie Wilmès (MR) bekend op Twitter.
De Veiligheidsraad buigt zich over verdere versoepelingen voor evenementen en de cultuursector. Maar verwacht wordt dat die wegens de stijgende besmettingscijfers niet erg verregaand zullen zijn.
Meisje van 18 jaar overleden aan Covid-19
In Brussel is een 18-jarig meisje overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat meldt de VRT. Het slachtoffer had al eerdere gezondheidsproblemen voor ze het virus kreeg.
In ons land viel eerder al een dode te betreuren in de leeftijdscategorie onder 24 jaar. In maart ging het om een meisje van 12 dat in Gent overleed aan de gevolgen van de ziekte.
Hoewel overlijdens onder jongeren als gevolg van het coronavirus erg zeldzaam zijn, waarschuwen experts dat de gevolgen van het virus ook in die leeftijdscategorie zwaar kunnen zijn. Onder meer viroloog Steven Van Gucht vertelde eerder dat er bij jongeren soms heel ernstige schade aan de longen wordt vastgesteld.
‘Masker dragen kan pandemie op enkele weken tijd onder controle brengen’
Als iedereen meteen een masker begint te dragen, dan kan het coronavirus in 'vier, zes of acht weken tijd' onder controle gebracht worden. Dat heeft Robert Redfield, topman van het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC), dinsdag gezegd in een interview met de hoofdredacteur van het Journal of the American Medical Association.
Met meer dan 3,4 miljoen besmettingen en meer dan 136.000 overlijden zijn de Verenigde Staten met afstand het zwaarst getroffen door het coronavirus. Er is echter geen nationale mondmaskerplicht. In een persbericht, dinsdag, had het CDC al gezegd dat gezichtsbedekking een van de efficiëntste wapens is om de verspreiding van het virus te vertragen en te stoppen.
In het interview betreurde Redfield dat de mondmaskerkwestie een politiek vraagstuk geworden is. De Amerikaanse president Donald Trump en vicepresident Mike Pence noemde hij voorbeelden. "Vanuit hun situatie zouden ze natuurlijk makkelijk kunnen zeggen dat ze een mondmasker niet nodig hebben, omdat zij en hun entourage constant getest worden", zei Redfield.
Pas vorige zondag droeg Trump voor het eerst een masker in het openbaar. In eigen land kreeg hij de voorbije weken zware kritiek omdat hij zo lang weigerde een mondmasker te dragen. Hij zou zo een slecht voorbeeld geven.© AP — Dr. Robert Redfield. Huisartsen willen af van ‘verwarrende’ code oranje
Bij code oranje is een test en een quarantaine niet verplicht voor mensen die terugkeren van een reis. Maar Buitenlandse Zaken gaf al uiteenlopende adviezen over die oranje gebieden. Daarom zou het beter zijn om die code oranje te schrappen, vinden de huisartsen, want die code zaait alleen maar verwarring.
Aantal besmettingen stijgt opnieuw
De voorbije week waren er dagelijks 96 dagelijkse besmetting (tussen 5 en 12 juli). Dat is een stijging met 8 procent tegenover de week voordien. Het gemiddeld aantal besmettingen bekeken over een periode van de vorige zeven dagen blijft stijgen, maar het is minder dan gisteren. Toen was er een stijging van 11 procent (in vergelijking met het gemiddelde van de vorige periode) en waren er gemiddeld 95,3 (afgerond 95) besmettingen.
Het laatst bekende dagcijfer ligt op 52 besmettingen die werden geregistreerd op zaterdag 11 juli. Een dag eerder waren het er 124, de dag daarvoor 121. De cijfers van de dagen erna zijn nog niet volledig en zullen de komende dagen nog stijgen.
De nieuwe besmettingen doen zich vooral voor in de provincies Antwerpen, Luik en Limburg. De meeste infecties komen voor bij de actieve bevolking (20-59 jaar).
Het totaal aantal geregistreerde besmettingen met Covid-19 in ons land staat nu op 62.872. Per 100.000 inwoners waren er de voorbije twee weken 11,2 gevallen. De reproductiewaarde ligt op 0,86.
Nieuwe versoepelingen? Er is weinig marge
De belangrijkste agendapunten op de Nationale Veiligheidsraad, die vandaag om 8u start, gaan over de bezoekerscapaciteit van culturele evenementen en wanneer er opnieuw beurzen kunnen doorgaan.
Maar de besmettingscijfers strooien roet in het eten voor wie op belangrijke nieuwe versoepelingen rekent. ‘Aangekondigde versoepelingen zijn altijd onder voorbehoud.’
Fauci: binnen 12 tot 18 maanden vaccin beschikbaar
Een vaccin tegen het coronavirus zou wereldwijd beschikbaar kunnen zijn binnen anderhalf jaar. Dat zegt directeur van het Amerikaanse Instituut voor Infectieziekten en expert voor Amerikaanse overheid Anthony Fauci.
"Ik ben momenteel veel optimistischer in verband met het bekomen van een vaccin dat niet alleen in de VS beschikbaar is, maar waarvan er voldoende dosissen zijn voor mensen overal ter wereld die het niet kunnen betalen of die zich in een situatie bevinden dat het moeilijk is om zich te laten vaccineren", aldus Fauci tijdens een onlineconferentie van de universiteit van Georgetown.
"Ik hoop dat het moment redelijk dichtbij is", zei hij volgens CNN. "Als ik zeg dichtbij, dan denk ik aan een jaar, anderhalf jaar."
Fauci voegt nog toe dat de bedrijven die vaccins produceren hem gezegd hebben dat ze tot een miljard dosissen kunnen leveren, veel meer dan er Amerikanen zijn.
De expert voegt wel toe dat geen enkel vaccin 100 procent beschermt, maar dat de wetenschappelijke wereld er wel van uitgaat dat groepsimmuniteit kan worden bekomen als er voldoende mensen de ziekte overleven en voldoende mensen (70 of 75 procent) gevaccineerd zijn.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden momenteel wereldwijd 23 mogelijke vaccins getest.
© REUTERS — Anthony Fauci. Epidemioloog Pierre Van Damme: 'Het lijkt alsof we weer de controle kwijt zijn'
Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt dat er een tweede coronagolf is begonnen in Europa. "Op een toenemend aantal plaatsen in Europa nemen de besmettingen toe", zegt Van Damme in VTM Nieuws. "Het lijkt alsof we weer de controle kwijt zijn. Tot een paar weken geleden waren we vrij goed bezig, en was de epidemie vrij goed onder controle in gans Europa", vervolgt de epidemioloog. Volgens Vandamme heeft dat alles te maken met het niet toepassen van de versoepelde maatregelen, of met het te snel versoepelen ervan. "We staan nu voor een uitdaging om dat terug onder controle te proberen krijgen", klinkt het.
"We moeten met z'n allen beseffen dat we de maatregelen heel strikt moeten opvolgen, of we hypothekeren binnenkort alles wat we gewonnen hebben", vervolgt hij. Van Damme pleit er dan ook voor dat Sciensano opnieuw de dagcijfers zou publiceren, naast het zevendaags gemiddelde. "Toen we in de staart van onze eerste golf zaten, was dat gemiddelde prima. Dan zag je dat systematisch afnemen, nu zien we dat terug toenemen", aldus Van Damme. Volgens de epidemioloog is het dagcijfer een belangrijk signaal voor de burger, dat een beter zicht geeft op de huidige situatie. "We zitten nu al een paar dagen boven de 100 besmettingen, dit is meteen een signaal: 'het is niet weg'".
Het belangrijkste advies van Van Damme aan de politici en experts die morgen samenzitten tijdens een nieuwe Nationale Veiligheidsraad: "Laat alle maatregelen zoals ze zijn. Zorg dat de maatregelen die er nu zijn uitgevaardigd, beter worden opgevolgd."
Opnieuw bijna 60.000 coronabesmettingen in de VS
In de Verenigde Staten zijn opnieuw 59.222 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd in de afgelopen 24 uur. Er zijn in het land nu al 3,36 miljoen besmettingen. In de afgelopen 24 uur stierven ook nog 411 mensen aan het virus in de VS, wat het totaal brengt op 135.582 overlijdens.
Sinds enkele weken is het aantal besmettingen sterk gestegen in het zuiden en het westen van het land. Florida brak zondag nog het record van het aantal besmettingen op een dag in een Amerikaanse staat, met meer dan 15.000 nieuwe besmettingen. Er zijn al meer dan 291.000 infecties gemeld.
Maandag kwamen er in de zuidoostelijke "Sunshine State" 132 nieuwe sterfgevallen bij, waarmee het "record" van vorige week, 120 overlijdens op één dag, werd gebroken.
Mondmaskers in opmars, nu ook verplicht in landen die eerst aarzelden zoals Groot-Brittannië en Frankrijk
Mondmaskers zijn door de vrees voor nieuwe uitbraken van het Covid-19-virus wereldwijd in opmars, zelfs in landen die zich tot nu toe verzetten. Groot-Brittannië gaat het dragen van mondkapjes verplicht stellen in supermarkten en winkels. En Frankrijk doet dat voor alle overdekte publieke ruimten.
© AFP Verwarring voor terugkeerders: quarantaine niet aanbevolen, wel gevraagd
Voor reizigers die in deze coronatijden terugkeren uit een zogenaamde oranje zone, is geen quarantaine meer aanbevolen, maar wordt het wel gevraagd. Er wordt gerekend op de burgerzin van reizigers, klinkt het in regeringskringen nadat Buitenlandse Zaken op zijn site de formulering aanpaste.
Vandaag nog stond op de website diplomatie.belgium.be van de FOD Buitenlandse Zaken dat reizigers uit oranje zones extra waakzaam moeten zijn voor symptomen. Enkele uren later werd het advies veranderd. Nu staat er dat reizigers uit een oranje zone worden gevraagd een test en een quarantaine te ondergaan.
De boodschap is nog steeds dezelfde, maar de formulering is aangepast, klinkt het in regeringskringen. Het is geen verplichting om in quarantaine te gaan, maar er wordt gevraagd dat de reizigers naar de dokter gaan voor een test en in quarantaine gaan. Er wordt dus beroep gedaan op de burgerzin van de reizigers.
Quarantaine plots wel weer aanbevolen voor terugkerende reizigers uit oranje zones
Lang heeft het niet geduurd: voor reizigers die in deze coronatijden terugkeren uit een zogenaamde oranje zone is quarantaine toch weer aanbevolen. Enkele uren eerder had de evaluatiecel nog beslist dat die maatregel niet meer hoefde.
“Oranje zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waarvoor een gematigd hoog risico op besmetting is vastgesteld”, klinkt het letterlijk. Aan reizigers die toch terugkeren uit deze zones zal gevraagd worden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.
Voor alle duidelijkheid: er geldt geen reisverbod naar die zones. “Controleer vóór je vertrek wel het reisadvies voor deze bestemmingen, want het is mogelijk dat de plaatselijke overheid één of meerdere beperkingen oplegt aan toeristen uit België. Dat kan een verplichting zijn om je te registreren, het voorleggen van een recente negatieve coronatest tot zelfs een quarantaine ter plaatse”, klinkt het op Sciensano. De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan om de reisadviezen te controleren op de website diplomatie.belgium.be en zich in te schrijven op TravellersOnline.
Beke: 'Contactonderzoek kampt met kinderziektes, maar er is geen systematisch probleem'
Het coronacontactonderzoek in Vlaanderen kampt nog met kinderziektes, maar volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is er "geen indicatie van een systematisch probleem". De komende weken staan trouwens enkele programma-updates gepland die de grootste mankementen zouden moeten wegwerken, antwoordde hij op vragen in het Vlaams parlement.
© BELGA — Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) Coronabesmettingen in Nederland stijgen fors: 534 besmettingen
Het aantal besmettingen in Nederland is de afgelopen week opgelopen. De stijging is deels te verklaren door het feit dat er meer wordt getest.
Een week geleden waren er 452 personen positief getest, deze week meldt het het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 534 besmette personen. Vooral in de regio Rotterdam is er sprake van een toename van het aantal besmettingen. Mede door de uitbraak in de omgeving Rotterdam is het aantal nieuwe besmettingen in de provincie Zuid-Holland het hoogste.
Franse president Macron wil mondmaskerplicht in gesloten publieke ruimte
De Franse president Macron wil mondmaskers vanaf 1 augustus verplicht maken in alle afgesloten publieke ruimtes. Hij zei dit tegen journalisten in een vraaggesprek na een sobere viering van de nationale feestdag op de Place de la Concorde in Parijs. Frankrijk heeft nu alleen nog maar een mondmaskerplicht in het openbaar vervoer.
Volgens Macron moet het land rekenen op een enorme stijging van de werkloosheid als gevolg van de economische crisis die het virus heeft veroorzaakt. De president vreest dat er nog tussen de 800.000 en 1 miljoen werklozen bijkomen vanaf nu tot in de lente van 2021. Hij wil daarom onder meer speciale regelingen gaan treffen die het goedkoper en eenvoudiger moeten maken voor werkgevers om jonge mensen in dienst te nemen. Hij wil ook investeren in de industrie om banen in Frankrijk te houden.
Hij suggereerde ook uitkeringen van dividend te beperken en lonen tijdelijk te verlagen om met het uitgespaarde geld de economie te stimuleren en mensen aan het werk te houden.
© Photo News — De Franse president Emmanuel Macron. Franse president Macron kondigt relanceplan van tenminste 100 miljard euro aan
Het herstelplan voor de Franse economie vertegenwoordigt "ten minste 100 miljard euro", naast de 460 miljard die al zijn vastgelegd in sectorale maatregelen en steun voor de economie sinds het begin van de corona-epidemie.
"We zetten met dit herstelplan, naast het reeds ingezette geld, ten minste 100 miljard euro in voor het herstel van de industrie, ecologie, lokale, cultuur en onderwijs", zegt Macron. "Ik ben ervan overtuigd dat we een ander land kunnen bouwen door tien jaar."
Frankrijk is volgens de president ook van plan het goederenvervoer per spoor, kleine treinlijnen en nachttreinen "massaal te herontwikkelen" als onderdeel van zijn ecologische transitiebeleid.
Macron wil ook, als onderdeel van het economisch herstelplan, een "groot energierenovatieprogramma" lanceren, dat in eerste instantie gericht is op scholen en verpleeghuizen.
Nieuw onderzoek detecteert coronavirus in afvalwater
Wetenschappers van de internationale labogroep Eurofins hebben een betrouwbare methode ontwikkeld om SARS-CoV-2 te detecteren in afvalwater. Dat zegt het bedrijf dinsdag in een persbericht. Bij een test in Denemarken vonden de onderzoekers het virus in waterstalen van drie dagen voor de eerste patiënt in het land geïdentificeerd was.
Eurofins ontwikkelde een methode om virus-RNA te detecteren in stalen van afvalwater. De methode werd uitgetest op waterstalen van een Deens ziekenhuis. In stalen van voor de eerste Deense patiënt gevonden was, vonden de onderzoekers het virus terug. Het bedrijf schat dat het de aanwezigheid van het virus al kan detecteren bij een prevalentie vanaf 0,02 procent, wanneer 2 mensen op 10.000 drager zijn.
"Deze resultaten zijn in het bijzonder relevant voor bijvoorbeeld gemeentes, fabrieken, ziekenhuizen, woonzorgcentra", klinkt het in een persbericht. "Op deze plaatsen kan het testen van het water een vroege waarschuwing geven van de aanwezigheid van het virus. Zo kunnen op tijd maatregelen genomen worden om de verspreiding in te dijken."
De Block wil geen nieuwe versoepelingen als aantal besmettingen blijft stijgen
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land stijgt nu al een aantal dagen aan een stuk. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) waarschuwt dat er geen bijkomende versoepelingen van de coronamaatregelen komen als het aantal besmettingen in ons land blijft toenemen.
Morgen komt de veiligheidsraad opnieuw bijeen om over mogelijke versoepelingen te spreken.
Marc Van Ranst: 'We moeten ervoor zorgen dat maatregelen beter worden nageleefd'
Het stijgend aantal besmettingen baart de experten zorgen. De Veiligheidsraad komt morgen bijeen. Er zouden vooral versoepelingen op tafel liggen. "Het zal gaan over grote evenementen en congressen. Dat is een sector die bijzonder weinig perspectief had. Ook die hebben recht op duidelijkheid", zegt viroloog Marc Van Ranst bij VTM Nieuws. "Zullen er grote vergrotingen zijn van de bubbels? Dat zou op dit moment moeilijker zijn om te doen."
Van Ranst zou niet pleiten voor een verstrenging, verduidelijkt hij. "We moeten ervoor zorgen dat de maatregelen beter worden nageleefd. Er kan veel, maar het moet op een veilige manier gebeuren. Er komt een tendens om de maatregelen minder serieus te nemen, maar die zijn er wel voor een reden. Als we lakser worden, dan krijgen we een stijging. Een epidemie, dat zijn we allemaal. Eenieder moet ervoor zorgen dat het gedrag wordt aangepast aan deze moeilijke omstandigheden."
'Belgische woon-zorgcentra werden aan hun lot overgelaten'
De woon-zorgcentra (wzc's) in België zijn tijdens de coronacrisis aan hun lot overgelaten. Veel sterfgevallen in die zorginstellingen hadden dan ook vermeden worden. Dat stelt de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen bij de voorstelling van een rapport over haar ervaringen bij de wzc's in ons land.
Onder meer de vrees voor een overrompeling van de ziekenhuizen heeft ertoe geleid dat er aanvankelijk veel te weinig aandacht besteed werd aan de rusthuisbewoners, klinkt het.
"Eigenlijk werd er verwacht van de rusthuizen dat ze zelf ziekenhuizen werden, op het vlak van personeel, materiaal, kennis, infectiepreventiecontrole en infrastructuur", zegt Sofie Spiers, medisch coördinator van AzG in de woonzorgcentra. "Maar zij waren daar niet op voorbereid en ik weet ook niet of we dat van hen kunnen verwachten."
In totaal zijn meer dan 6.200 rusthuisbewoners overleden in België, waarvan het merendeel in de woonzorgcentra zelf stierf. Dat is ongeveer 64 procent van het totale dodental door COVID-19 in ons land.
Malta ontvangt vanaf morgen weer Belgische reizigers
Vanaf morgen, 15 juli, opent Malta zijn grenzen weer voor Belgische reizigers. Air Malta herstart eveneens zijn vluchten vanuit Brussels Airport vanaf 16 juli. In Malta werden 9 corona-overlijdens gemeld en het aantal besmettingen bleef er beperkt tot 674. Sinds 1 juli zijn er slechts 4 nieuwe besmetting bijgekomen. Malta ligt op 2 uur en 40 minuten vliegen en staat bekend om het gunstige en warme klimaat.
Normaal zal Malta dan ook morgen om 16 uur van de rode 'vertreklijst' van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken gehaald worden. Malta is sowieso al een “groene” bestemming zonder maatregelen bij terugkomst.
Waals Parlement stemt morgen decreet over quarantaine bij terugkeer uit rode zone
Het Waals Parlement keurt morgen in plenaire zitting een decreet goed dat een verplichte quarantaine voorziet voor reizigers die terugkeren uit een zone die door Buitenlandse Zaken als 'rood' is geklasseerd.
Het decreet is gebaseerd op een tekst uit 2019 over besmettelijke ziekten zoals tuberculose. Het voorziet in een verplichte quarantaine thuis met boetes tot 4.000 euro en een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden.
Oppositiepartij cdH kondigde dinsdag aan de tekst te zullen steun, maar betreurt de laattijdigheid. De partij zal ook het advies van de Raad van State niet vragen, maar wil na het zomerreces juridisch advies inwinnen.
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Quarantaine niet langer aanbevolen voor terugkerende reizigers uit oranje zones
Voor reizigers die in deze coronatijden terugkeren uit een zogenaamde oranje zone is geen quarantaine meer aanbevolen. Dat heeft de evaluatiecel (Celeval) beslist. Wel wordt hen gevraagd extra waakzaam te zijn op het verschijnen van symptomen.
Als er zich symptomen ontwikkelen die kunnen wijzen op Covid-19 wordt reizigers die terugkeren uit een oranje zone gevraagd om hun huisarts te contacteren en de reisgeschiedenis te vermelden. Ze moeten wel enkel getest worden als er symptomen ontstaan die kunnen wijzen op het coronavirus. De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan om de reisadviezen te controleren op de website diplomatie.belgium.be en zich in te schrijven op TravellersOnline.
De nieuwe manier van leven: de 15-minutenstad, waar niks nog ver is
In Parijs hebben ze ‘la ville du quart d’heure’, in Melbourne de ‘20-minute neighbourhoods’ en in Barcelona de ‘Superblocks’. Nu is het aan Vlaanderen om de 15-minutenstad te omarmen, zegt de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).
© Sven Franzen Aandeel thuiswerkers zakt naar 43 procent
Het aandeel van de Belgen dat van thuis werkt, is in de afgelopen maanden gezakt van 69 procent in de eerste week van de lockdown naar 43 procent in de laatste week van juni. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen. In de gezondheidszorg en transport zit het kleinste aandeel thuiswerkers, in de sector van gemeenschapsverkiezingen is het aandeel nog het grootst.
'Het nieuwe normaal' blijkt intussen ingevoerd op de meeste werkvloeren. Meer dan 75 procent van de deelnemers zegt meestal of altijd afstand te kunnen houden en de handen te wassen of ontsmetten. Eén op de drie draagt doorgaans een mondmasker op het werk. "Er blijft echter ruimte voor verbetering", zegt Beutels. "Met in het achterhoofd meer kans op neerslag en lagere temperaturen in de herfst en de winter moet daar nu al proactief aan worden gesleuteld."
27 kinderen Mortselse speelpleinwerking twee weken in quarantaine nadat kind positief test
In Mortsel zitten 27 kinderen van de speelpleinwerking twee weken in quarantaine. Vorige week woensdag meldde de vader van een kind dat hij positief had getest op corona en twee dagen later testte ook zijn kind positief.
In de bubbel waar maximum vijftig kinderen mogen in zitten, zijn 42 Mortselse kinderen ingeschreven. Op vrijdag waren er 27 aanwezig tijdens de activiteiten. Al die kinderen, het personeel van de stad en de jobstudenten werden naar huis gestuurd.
Wanneer reizen een spelletje vogelpik wordt: ‘Het kan er binnen 24 uur compleet anders uitzien’
De Belgische lijst met kleurcodes voor vakantiebestemmingen gedraagt zich volatieler dan de beurs, tot grote ergernis van de reissector. ‘We hebben vandaag mensen opgebeld die met eigen vervoer naar Zweden afreisden en al in Duitsland zaten: ‘Sorry, jullie moeten terugkeren.’’
© EPA Zullen reizigers voor een nieuwe piek in het aantal besmettingen zorgen?
"Reizigers die terugkeren naar België zal zeker een effect hebben, dat bovenop het stijgend aantal besmettingen komt", stelt epidemioloog Pierre Van Damme bij Radio 1. "Dat zullen we de komende weken merken."
Volgens de epidemioloog is het om die reden alle hens aan dek. "We moeten ervoor zorgen dat we het aantal besmettingen van de terugkerende reizigers kunnen absorberen."
'Veilige' plaatsen
Is het dan eigenlijk wel slim om op reis te gaan? Zijn er plaatsen die 'veilig' zijn? "Er zijn zeker plaatsen waar je naartoe kan", antwoordt Van Damme. "Sommige mensen blijven in België, dat is een veilige keuze omdat je altijd kan terugkeren als dat nodig is. Maar er zijn nog heel wat landen waar dat mogelijk is zoals Nederland. Zodra je afhankelijk bent van het vliegtuig is dat natuurlijk anders."
Over het knipperlichtsysteem is de epidemioloog duidelijk: "De ene reiziger is de andere niet. Reizigers moeten met hun huisarts bespreken of er in het vakantieland al dan niet een hoog risico op besmetting was." Daarna kan beslist worden om (vrijwillig bij oranje licht) in quarantaine te gaan of niet.
Ondanks corona: studenten scoren even goed of zelfs beter dan vorig jaar
Corona heeft niet gezorgd voor slechtere examenresultaten bij de examens in juni. Dat concluderen de KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse.
Over het algemeen liggen de punten in lijn met die van vorige jaren, vaak wordt er zelfs gewag gemaakt van iets betere resultaten. “De vooruitgang is – tegen mijn intuïtie in – het sterkst bij de startende studenten”, zegt KU Leuven-rector Luc Sels. “Net bij die groep waar we ons het meeste zorgen om maakten, zien we dat ze gemiddeld een vol punt meer behaalden: 10,63/20 tegenover 9,68/20.”
Zesde minister in Bolivia test positief voor corona
In Bolivia heeft nu ook minister van Buitenlandse Zaken Karen Longaric positief getest op het coronavirus. Ze wordt zo de zesde minister in het Zuid-Amerikaanse land dat besmet is met het coronavirus. Ook interim-president Jeanine Anez liep Covid-19 op.
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Hoogste stijging van gemiddeld aantal coronabesmettingen in week tijd
Er worden gemiddeld weer 95,3 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een stijging met elf procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen (gemiddeld 85,6 nieuwe besmettingen per dag). Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano. Het is de zesde stijging op rij en de hoogste in een week tijd.
Het laatst bekende dagcijfer ligt op 115 besmettingen die werden geregistreerd op vrijdag 10 juli. Een dag eerder waren het er 120, de dag daarvoor 136. De cijfers van de dagen erna zijn nog niet volledig en zullen de komende dagen nog stijgen.
Per 100.000 inwoners waren er de voorbije twee weken 11 gevallen.
De andere indicatoren - het aantal opnames en overlijdens - dalen wel nog. Bij het aantal opnames gaat het over een daling van gemiddeld 10,7 naar 9,3. Gisteren werden 9 patiënten opgenomen. In de ziekenhuizen liggen nu nog 138 patiënten, waarvan 23 op de afdelingen intensieve verzorging.
Bij de overlijdens daalt het gemiddelde van 4,6 naar 1,6 per dag. Het laatst bekende dagcijfer ligt op 1 overlijden op vrijdag 10 juli. Het virus eiste in ons land in totaal nu al 9.787 mensenlevens.
Overheid zet turbo op coronaopsporing
Frank Robben, de IT-tsaar van de federale overheid, is bezig met een grondige renovatie van de databank om mensen op te sporen die blootgesteld zijn aan het coronavirus. De bedoeling is tegen eind augustus te beginnen met een echte realtime databank. Dat schrijft De Tijd vandaag.
De databank zal vrijwel continu updates maken met info van de labs over de coronatests of van zorg- en preventiewerkers. Die info moet vrijwel onmiddelijk beschikbaar zijn voor de telefonisten die contactopsporing doen.
"Het komt erop neer dat de telefonisten in de callcenters die potentieel besmette mensen moeten opbellen de allerlaatste beschikbare informatie krijgen", aldus Robben. Zo zullen ze bijvoorbeeld kunnen zien dat er een voorschrift voor een coronatest is uitgeschreven, waarna ze niet iemand niet meer hoeven te bellen. Ook zullen er zo minder dubbele telefoons zijn naar mensen in één gezin of appartementsgebouw die elkaar als contact opgeven.
Meer dan 13 miljoen besmettingen wereldwijd
Wereldwijd zijn nu meer dan 13 miljoen mensen besmet met het coronavirus. In de afgelopen dagen zijn er een miljoen besmettingen bijgekomen, meldt de universiteit Johns Hopkins in Baltimore, die cijfers van over de hele wereld bijhoudt. Meer dan 570.000 mensen overleden tot nu toe na besmet te zijn geraakt met het longvirus.
Persbureau Reuters berekende dat het dodental in Latijns-Amerika voor het eerst hoger ligt dan in Noord-Amerika. Latijns-Amerikaanse landen hebben samen 144.680 sterfgevallen gemeld, bijna 1.000 meer dan in de Verenigde Staten en Canada.
De VS is wereldwijd het land met het hoogste dodental binnen de landsgrenzen. Er overleden ruim 135.000 mensen aan het virus. Daarna volgt Brazilië met meer dan 72.000 sterfgevallen.
WHO waarschuwt: 'Coronacrisis kan erger en erger en erger worden'
De coronapandemie die wereldwijd lelijk huishoudt zal alleen maar erger worden als landen er niet in slagen om zich aan strikte voorzorgsmaatregelen te houden. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
“Laat me duidelijk zijn: te veel landen gaan de verkeerde richting uit. Het virus blijft publieke vijand nummer één”, zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus vandaag tijdens een virtuele briefing vanuit het WHO-hoofdkwartier in Genève. “Als de basisregels niet gevolgd worden, dan is er voor deze pandemie maar een richting: erger en erger en erger.”
Wereldwijd werden al zo’n 13 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Meer dan een half miljoen mensen overleefden de ziekte niet. Tedros meldde dat de helft van de 230.000 nieuwe gevallen die zondag werden geregistreerd afkomstig zijn uit de VS en Brazilië.
Volgens Mike Ryan, directeur van het WHO Health Emergency Programma, kan het voor sommige streken op het Amerikaanse continent aangeraden zijn om “beperkte of geografisch gerichte lockdowns” in te voeren. Die moeten besmettingen tegengaan in gebieden waar “de verspreiding volledig uit de hand loopt”.
Tedros kondigde ook aan dat de WHO nog steeds niet officieel op de hoogte werden gesteld van de Amerikaanse terugtrekking uit de organisatie die vorige week werd aangekondigd door president Trump.
Sanofi: 'Dichtbij akkoord om 300 miljoen vaccins te leveren aan EU'
Farmabedrijf Sanofi staat dichtbij een akkoord om 300 miljoen dosissen van een eventueel vaccin tegen het nieuwe coronavirus te leveren aan de Europese Unie. Tegelijk onderhandelt de firma ook met andere landen, zoals de Verenigde Staten, over een gelijkaardige samenwerking.
Pairi Daiza verscherpt veiligheidsmaatregelen na klachten van bezoekers
Pairi Daiza heeft besloten minder bezoekers in het park toe te laten. De beslissing komt er na klachten van bezoekers op Twitter.
"Ondanks de 85 hectare die het park beslaat, zijn er plaatsen waar bezoekers zich verzamelen, zoals voor het pandahuis of andere populaire plaatsen", zegt woordvoerster Claire Gilissen. Ze verzekert dat bij de heropening van het park de nodige veiligheidsmaatregelen genomen werden. "Maar zondag merkten we een laksere houding bij de bezoekers. Mensen vergaten de veiligheidsregels te respecteren. Dit, gecombineerd met een groter aantal bezoekers, heeft geleid tot de klachten op Twitter."
Pairi Daiza heeft zondagavond de situatie opnieuw geëvalueerd en beslist om het aantal bezoekers dat in het park mag, te beperken tot maximaal 30 procent. "Het is jammer om nog strengere maatregelen te moeten nemen voor een paar mensen die zich niet willen houden aan de regels die voor de veiligheid van iedereen zijn vastgelegd", betreurt de woordvoerster.
© Thomas Nolf — Pairi Daiza Help, moet ik in quarantaine? Al uw vragen over het knipperlichtsysteem voor reizen beantwoord
Groen bij vertrek, maar oranje bij terugkeer. Of misschien kleurt uw reisbestemming wel ineens donkerrood, zoals heel Zweden zondag. Help, moet ik in quarantaine? Het ‘knipperlichtsysteem’ van Buitenlandse Zaken dat vandaag onze reismogelijkheden bepaalt, zorgt voor heel wat verwarring.
Lees hier het antwoord op uw vraag.
© ANP 'Tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht sterk gedaald'
De tijdelijke werkloosheid door coronaovermacht is sterk aan het dalen. Dat blijkt uit een analyse van werkgeversorganisatie VBO. Die telde in de week van 22 tot 27 juni ongeveer 222.000 tijdelijk werklozen, waarvan 187.000 op weekdagen en 35.000 op zaterdag. Hun aantal vertegenwoordigt ongeveer 7 procent van de totale loontrekkende werkgelegenheid in de privésector, klinkt het.
In de eerste week van april stond de tijdelijke werkloosheid door coronaovermacht op het hoogste peil in ons land, met zo'n 905.000 tijdelijk werklozen of bijna 30 procent van alle loontrekkenden uit de privésector. Eind mei waren het er nog 418.000 of 13 procent van alle loontrekkenden.
Chief economist Edward Roosens van het VBO analyseerde ook hoeveel arbeidsdagen er per sector verloren zijn gegaan door tijdelijke werkloosheid. "Voor de volledige privésector is dit gezakt van 32 procent verloren arbeidsdagen in april, tot 21 procent in mei en 11 procent in juni. Voor de totale economie zakt het percentage verloren arbeidsdagen van 24 procent in april, naar 16 procent in mei en 8 procent in juni. We zien vooral een sterk herstel in de bouwsector, de handel en automotive. De situatie blijft heel moeilijk in de luchtvaart, de evenementensector, reisbureaus, horeca, de staal- en basismetaalnijverheid, de textielsector, de diamantnijverheid en de drukkerijen."
'Wereld keert niet terug naar 'oude normaal' binnen afzienbare toekomst'
De wereld zal niet terugkeren naar het oude normaal binnen een afzienbare toekomst. Dat is zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nadat zondag wereldwijd een recorddag van 230.000 nieuwe coronagevallen werd opgetekend.
"Het virus blijft publieke vijand nummer één, maar de daden van vele regeringen en personen weerspiegelen dat geenszins", zo liet de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, weten tijdens een videopersconferentie. Volgens hem gaan te veel landen "in de verkeerde richting". Hij vermeldde er wel niet bij over welke landen hij het had.
© Klaas De Scheirder — Iedereen met een mondmasker in het Wijnegem Shoppingcenter. Immuniteit coronavirus mogelijk na paar maanden alweer verloren
Patiënten die besmet zijn met het coronavirus, zouden hun antilichamen na een paar maanden alweer afbreken. Herstelde personen kunnen dus hun immuniteit verliezen en een tweede keer getroffen worden. Dat blijkt uit het eerste longitudinale onderzoek dat de Britse krant The Guardian kon inkijken.
© ShutterStock Grens België-Nederland blijft voortaan open bij virus
Bij een volgende virusuitbraak zal de grens tussen België en Nederland open blijven. Dat beslisten minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem na overleg met zijn Nederlandse collega van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus na overleg in Baarle-Nassau in Noord-Brabant, waar de grens dwars door winkels en woningen loopt.
In maart sloot ons land de grens en dat leidde tot lastige situaties. Families werden gescheiden, grensoverschrijdend woon-werkverkeer werd ernstig bemoeilijkt. Grapperhaus: "Tijdens de crisis was er voortdurend onderling overleg. Dit is de eerste keer dat we elkaar in deze setting spreken. De sluiting van de grens was een beslissing van de federale regering. Het was in een hectische periode, waarin beide landen heel snel met het virus aan de slag moesten."
"Het sluiten van de grenzen kan je eigenlijk niet meer doen", zegt De Crem achteraf. "Maar het was geen zaak van openbare orde, maar van openbare veiligheid."
Door het verschil in structuren tussen beide landen is uniformiteit in maatregelen volgens beide bewindsmannen onmogelijk. Wel streven ze naar "het beter laten overlopen van de verschillen" om de maatregelen aan beide kanten van de grens draaglijker te maken. In het najaar treffen de ministers elkaar in Antwerpen.
© ANP — Ferd Grapperhaus (r), de Nederlandse Minister van Justitie en Veiligheid en zijn Belgische collega Pieter de Crem, Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Hema moet miljoenen euro's coronasubsidie terugbetalen
Het is sinds de uitbraak van het coronavirus beter gegaan met Hema dan gedacht en daardoor heeft de Nederlandse winkelketen uiteindelijk meer coronasubsidies gekregen dan nodig. Het warenhuis kreeg een voorschot van 11,4 miljoen euro, maar verwacht daarvan 6 miljoen euro terug te moeten betalen. Dat bevestigt Hema na berichtgeving door de Nederlandse zender RTL Z.
Finland nu 'groen' gebied voor vertrekkende Belgen
Het is opnieuw toegelaten om naar Finland te reizen. Voor het land geldt immers niet langer code rood, maar code groen bij vertrek. Dat blijkt uit de update van de lijst op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. De federale overheidsdienst past elke dag rond 16 uur de lijst met landen en hun kleurcodes voor vertrek of terugkeer aan.
Voor terugkeer uit Finland geldt eveneens code groen. Belgen die uit het land terugkeren, moeten dus niet in quarantaine en geen test afleggen.
Bij code rood is reizen naar die landen niet mogelijk of niet toegelaten. Momenteel geldt die code voor vertrek naar Malta, Noorwegen, Zweden, enkele Portugese en Spaanse gebieden en het Britse Leicester.
Momenteel is een quarantaine en een test verplicht bij terugkeer uit verschillende Portugese en Spaanse gebieden, uit het Britse Leicester en uit Zweden. Voor die gebieden geldt code rood bij terugkeer.
Eerder vandaag waren Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië toegevoegd aan de landen met code oranje voor het vertrek. Voor die vier landen geldt nu een verhoogde waakzaamheid.
© Website Buitenlandse Zaken — Reisadvies per land. Herman Goossens: 'Er werd teveel geïnvesteerd in nieuwe geneesmiddelen'
"Men is telkens te laat geweest om vroegtijdig met klinisch onderzoek te starten", zegt Herman Goossens tijdens de coronacommissie. "Je ziet dat er een groot hiaat is tussen wat Volksgezondheid zegt en hoe het in de praktijk loopt. De bedoeling is om ons beter op te starten voor een tweede golf."
"Gedurende decennia is er te weinig besteed aan diagnostiek", zegt Goossens. "De terugbetaling is veel te laag. We wisten in januari al dat er duidelijk een overdracht was van mens tot mens. We kregen toen al informatie uit Wuhan over het overlijden, de risicogroepen en asymptomatische verspreiding. Die zijn pas in de loop van februari duidelijker geworden. Voor ons lag van in het begin de nadruk op testen, omdat dit een nieuw virus is."
"Ik heb minister Beke geadviseerd om te focussen op woon-zorgcentra waar problemen zijn, maar ook om andere woon-zorgcentra te testen", gaat Goossens verder. "We hebben afgeklopt op 55 woon-zorgcentra met problemen, waaronder ook personeel, en 30 woon-zorgcentra zonder problemen (alleen residenten). Dan is de taskforce opgestart voor het testen van de collectiviteit. Het waren zeer constructieve vergaderingen. Als wetenschapper kreeg je eerst het woord. Er werd veel naar ons geluisterd. We probeerden de wetenschappelijke kennis te vertalen naar het beleid. Er werd veel getest op grote schaal."
"Ik denk dat er geen enkel land is waar ook het personeel in woon-zorgcentra werd getest", zegt Goossens. "Er waren veel asymptomatische gevallen in woon-zorgcentra. Het was een ideale setting geweest om antivirale middelen te onderzoeken. We moeten dit overwegen voor een tweede golf. Wat zijn de bedreigingen voor de toekomst en de mogelijke oplossingen? We zullen vrij snel het verzadigingspunt bereiken als we veel willen testen. De huisartsen gaan het misschien niet meer aankunnen als er in de herfst en in de winter veel besmettingen bijkomen. We hadden moeten kijken naar alternatieven, zoals zelfafname. Er werd teveel geïnvesteerd in nieuwe geneesmiddelen en te weinig in studies rond diagnostiek. We moeten kijken wat de rol is van speeksel, maar ook wat de beste afname is van wissers. Daarover is discussie en dat is beschamend."
Volgens de expert dreigt er een tekort aan testers. Hij wil kijken of mensen speeksel bij zichzelf kunnen afnemen om zichzelf te testen. "Ik geloof dat dat kans als mensen dat goed doen. Je kunt mensen dat aanleren." Een tweede probleem dat Goossens aankaart, is een tekort aan reagentia en apparaten. "Daar moet overlegd worden met de private sector. Zij moeten winst maken, maar hebben ook een sociale functie."
Ook Goossens twijfelt bij de aanpak van ons land: "Als we naar een volgende lockdown gaan, dan is het de verantwoordelijkheid van de politiek. Wij kunnen het niet oplossen. Politici moeten structuur aanbrengen. We gaan toch niet zeuren over enkele tientallen miljoenen voor investering in diagnostiek? Er moet één structuur komen waar beslist wordt over de teststrategie. Alles is met elkaar verbonden."
© Wouter Maeckelberghe — Herman Goossens Erika Vlieghe: 'Een buffer die wel werkte, is de noodplanningsorganisatie in de ziekenhuizen'
"Ik sluit me aan bij wat Marc Van Ranst toelicht", zegt Erika Vlieghe tijdens de coronacommissie. "We waren hier niet klaar voor. Sommige plaatsen in het land waren er meer klaar voor dan andere. Niet geografisch, maar structureel. Over het algemeen was ook Europa, en de hele wereld, er niet klaar voor. Dit is een epidemie zonder voorgaande."
"Een buffer die wel werkte, is de noodplanningsorganisatie in de ziekenhuizen. Daar is jaren aan gewerkt om het te installeren. Ziekenhuizen hebben dat nu en dat heeft zijn nut bewezen. Een heleboel andere zorginstellingen moeten op die manier evolueren. Door de jaren heen zijn de ziekenhuizen geëvolueerd naar plaatsen waar zorgcriteria zijn geïnstalleerd. Ook dat zal overgedragen moeten worden naar andere zorginstellingen zoals woon-zorgcentra. Waarom wonen mensen in woon-zorgcentra? Omdat ze hulpbehoevend zijn. Het zijn vaak kleine ziekenhuizen. Daar moeten ze ook op voorbereid worden."
Ook Vlieghe maakt zich zorgen over de aanpak: "Eenheid van commando is een probleem en een enorm grote bezorgdheid. Velen delen die bezorgdheid. Ik zie iedereen knikken, maar niemand weet hoe het opgelost moet worden. Nochtans is dat vrij dringend. Voor een eventuele tweede golf hebben we een strakke eenheid van commando nodig. Het is bijzonder moeilijk in ons verhakkelde land. Er zijn veel mensen van goede wil in de lagen van het beleid. Maar wie gaat op de knop drukken?"
"Een beetje meer in detail vervolgens voor de woon-zorgcentra", gaat Vlieghe verder. "Wat is er misgegaan? Waarom hebben we er zoveel overlijdens gehad? Er zijn een aantal belangrijke kanttekeningen. De populatie in woon-zorgcentra is kwetsbaar. We hebben meer een trend om mensen thuis te laten, met alle omkadering. Mensen die pakweg tien jaar geleden naar een woon-zorgcentrum gingen, kunnen nu langer thuis blijven wonen. In een woon-zorgcentrum heb je nu dus een erg kwetsbare populatie. Bij een heleboel mensen moet je de vraag stellen: 'Wat wil je nog als je ziek wordt?' De omkadering is zeer gemotiveerd, maar heeft niet altijd de juiste opleiding gekregen om aan infectieziektepreventie te doen."
© BELGA — Erika Vlieghe Marc Van Ranst geeft punten van kritiek tijdens coronacommissie in Vlaams Parlement
"De snelheid van de lockdownmaatregelen was goed. Het waren moeilijke beslissingen om te nemen", zegt Marc Van Ranst tijdens de coronacommissie. "De reactie van de bevolking was ook goed op de verschillende momenten in dit proces. We gaven geen handen meer, thuiswerk kreeg een boost en ook de reactie op de verplichting van de mondmaskers in de winkels verliep goed, op enkele uitzonderingen na."
"De snelheid waarmee de curve naar beneden ging, was goed", gaat Van Ranst verder. "Voorlopig blijft die beneden, ook al blijft het een dagelijkse bezorgdheid wanneer we zien dat de cijfers omhoog beginnen kruipen. Dat vraagt waakzaamheid. De curve is naar beneden gegaan vanaf het moment dat de maatregelen hun effect konden hebben."
Maar moest alles goed verlopen zijn, moesten we deze commissie niet houden, aldus Van Ranst. "Het reageren per Veiligheidsraad is niet goed. Het is de eerste keer in onze geschiedenis dat er zo veel na elkaar volgden. Parlementen worden buiten spel gezet. Ik ben niet zeker dat dat de goede manier van werken is."
"Er zijn te veel niveaus, comités en geen eenheid van commando. Wanneer je een campagne wil opstarten, moeten er een beslissingen genomen worden door een beperkt aantal mensen. De eenheid was er niet en is er nog altijd niet. We zijn niet geholpen door de structuur van ons land om dit makkelijk te maken. We hebben op elk niveau de neiging om werkgroepen en taskforces op te richten. Er zijn er te veel. Tijdens een crisis vergaderen we ons kapot. Iedereen moet eigenlijk op drie of vier vergaderingen tegelijk zijn. Dat leidt tot een slecht crisisbeheer. Er worden comités opgericht omdat andere niet goed werken."
Verder kaart Van Ranst het gebrek aan een strategische stock van mondmaskers aan. Zowel in ziekenhuizen als in woon-zorgcentra was er te weinig persoonlijk beschermingsmateriaal. "Een ander punt dat niet goed was, was de evolutie van de gevalsdefinitie. Dat gaat bepalen wie een geval is en wie niet, wie een test krijgt en wie niet. Dat geeft je een beeld over de omvang van de epidemie. Die gevalsdefinitie is heel lang beperkt gehouden."
"Wanneer we kijken naar de testcapaciteit, dan was die in het begin heel beperkt", klinkt het. "Weinig laboratoria gooien hun geld graag weg. Ze waren niet klaar om op een doorgedreven manier aan moleculaire diagnostiek te doen. Wanneer we naar de herfst gaan, dan zullen we tegen dezelfde problemen aanlopen."
Ten slotte haalt de viroloog de contacttracing aan. "Die is gestopt. Zo wordt de epidemie op zijn beloop gelaten. Voor het decor zal men nog wat tracing doen, maar dat is dweilen met de kraan open. Dan kun je geen enkele hoop koesteren om de epidemie tegen te houden."
© Thomas Nolf — Marc Van Ranst Duitse minister waarschuwt voor tweede golf
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft de bevolking gewaarschuwd voor nalatigheid in de omgang met het coronavirus. Hij riep op de maatregelen na te leven. "Het gevaar voor een tweede golf is reëel", zo zei Spahn. Hij riep de bevolking op ook in deze vakantieperiode waakzaam te blijven en niet overmoedig te worden.
Hij zei zich ook zorgen te maken over het gedrag van Duitse toeristen op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. Video's hebben de voorbije dagen aangetoond dat daar regelmatig een loopje genomen wordt met de maatregelen. "De beelden van afgelopen weekend zijn verontrustend", klinkt het.
Media op Mallorca omschreven de situatie rond de hoofdzakelijk Duitse feestvierders als chaotisch. Volgens een Duitstalige krant op het eiland leek het wel alsof niemand ooit van de coronapandemie had gehoord.