1. 11/07/2020

  Aantal dagelijkse besmettingen iets lager

  In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 63.643 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is een lichte daling ten opzichte van een dag eerder toen een recordaantal van ruim 65.500 werd geregistreerd. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

  Het afgelopen etmaal zijn nog eens 774 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het longvirus.

  De VS zijn het zwaarst getroffen land door het virus. Meer dan 3,18 miljoen mensen hebben het virus opgelopen en er zijn bijna 134.000 doden geregistreerd.

 2. 11/07/2020

  Rellen in Belgrado na protest tegen coronabeleid

  Een vreedzame bijeenkomst van meerdere uren in Belgrado tegen het coronabeleid van de Servische regering is opnieuw overschaduwd door geweld. Vrijdagavond stormde een groep nationalistische demonstranten met geweld het parlement binnen en viel de politie aan.

  Er waren botsingen met de politie, die vervolgens de aanval van gewelddadige demonstranten met knuppels en traangas rond middernacht beëindigde.

  Journalisten en fotografen werden ook aangevallen door relschoppers. Volgens berichten in de media zijn minstens 70 relschoppers gearresteerd. Verschillende mensen raakten gewond, meldt de krant Blic.

  Demonstranten gooiden vrijdagavond stenen en flessen naar het parlementsgebouw. Een groep jonge mannen brak door de metalen reling voor het parlement en ging, onder het zingen van patriottische liederen, het gebouw binnen. De relschoppers werden echter opgewacht door politieagenten, die hen het gebouw uitduwden.

  Net buiten het parlement werd de politie bekogeld met flessen en fakkels. Na ongeveer twee uur gebruikten agenten knuppels en traangas om de relschoppers te verwijderen. Kort daarna beëindigden ook de vreedzame demonstranten hun protestbijeenkomst.

  Er zijn ook vreedzame protesten geweest in een aantal andere steden in Servië, aldus de staatstelevisie.

  Woensdag kwam het na een betoging tegen het Servische coronabeleid ook al tot onlusten in Belgrado.

  Instanews image
  © Getty Images — Oproerpolitie bij het Servische parlementsgebouw in Belgrado, terwijl demonstranten fakkels en rookbommen gooien.
 3. 11/07/2020

  Meer dan 70.000 doden in Brazilië

  Het aantal mensen dat in Brazilië is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is vrijdag de 70.000 gepasseerd. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

  Volgens de cijfers van het ministerie zijn de afgelopen 24 uur 45.048 nieuwe besmettingen en 1214 doden geregistreerd. Daarmee komt het totale aantal besmettingen uit op 1,8 miljoen. Tot nu toe zijn 70.398 Brazilianen gestorven aan het virus. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld door het coronavirus.

  Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro meldde eerder deze week dat hij is besmet met het coronavirus, maar hij zou in goede gezondheid verkeren. "Hij heeft geen complicaties", meldde de persdienst van de president donderdag. Hij staat onder constant toezicht van een medisch team. Er wordt onder meer twee keer per dag een hartonderzoek uitgevoerd, omdat Bolsonaro het medicijn hydroxichloroquine gebruikt. Dat kan ernstige bijwerkingen geven zoals hartklachten.

 4. 11/07/2020

  Frankrijk beëindigt noodtoestand

  De noodtoestand die wegens het nieuwe coronavirus 24 maart is uitgeroepen in Frankrijk, geldt zaterdag voor het eerst niet meer. De regering had dankzij de noodtoestand uitgebreide bevoegdheden om maatregelen af te kondigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar viel onder meer een zeer strenge lockdown onder, waardoor Fransen op straffe van hoge boetes de deur niet uit mochten zonder eerst op schrift te zetten waarom ze op pad gingen.

  De verregaande beperkingen van het openbare leven worden sinds 11 mei geleidelijk opgeheven. Half juni ging uiteindelijk de grens weer open. Er zijn nog steeds regels van kracht die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, zoals afstand houden en mondkapjes dragen in het openbaar vervoer.

  Frankrijk is medisch en economisch zwaar door het virus getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun baan en er zijn rond de 30.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, voornamelijk ouderen.

 5. 10/07/2020

  Buschauffeur Frankrijk overlijdt na ruzie over mondkapjes

  Een buschauffeur in Frankrijk is vrijdag gestorven aan de verwondingen die hij overhield na een ruzie over het dragen van mondkapjes. Hij werd krachtig op zijn hoofd geslagen door meerdere personen die hij weigerde mee te nemen. Ze wilden geen masker dragen en zonder kaartje instappen.

  De brute aanval op de chauffeur zondag in Bayonne leidde tot geschokte reacties. In de Zuid-Franse stad was er een stille tocht met zo'n 6000 deelnemers. Collega's legden het werk neer en de minister van Binnenlandse Zaken veroordeelde de daad als afschuwelijk en laf.

  De chauffeur liep zwaar hoofdletsel op. Hij was begin deze week hersendood verklaard. Vier verdachten werden opgepakt.