Bekijk belangrijke updates
  1. 09/07/2020

    België verplicht het mondkapje in winkels, bioscopen, musea en theaters

    Inwoners van België boven de twaalf jaar zijn vanaf zaterdag verplicht een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen, theaters en musea, net als in gebedshuizen en andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen. Het was al verplicht een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen.

    De Hoge Gezondheidsraad, die het Belgische ministerie van Volksgezondheid adviseert, drong er vorige week al op aan de maatregelen uit te breiden en de bestaande aanbeveling om een kapje in winkels te dragen aan te scherpen. 

    "Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties", zegt het kabinet van premier Sophie Wilmès. Mensen die de verplichting niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie. Er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

  2. 09/07/2020

    UEFA: Champions League definitief zonder publiek

    De Champions League wordt volgens planning in augustus, vanaf de kwartfinales, in Lissabon gespeeld. Dat gebeurt in toernooivorm en, definitief, zonder publiek, heeft de UEFA beslist. 

    Dat er in delen van de Portugese hoofdstad vanwege de verspreiding van het coronavirus weer een lockdown is ingesteld, vormt geen belemmering.

    Publiek is ook niet welkom bij de wedstrijden die eerst nog in de achtste finales moeten worden gespeeld. Datzelfde geldt voor de Europa League, straks in Duitsland afgewerkt, en de wedstrijden in de Champions League voor vrouwen. Die worden in Spanje gespeeld.

  3. 09/07/2020

    Wereldgezondheidsorganisatie: Meer onderzoek nodig naar corona-besmetting via lucht

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil zo snel mogelijk meer onderzoek naar mogelijke besmetting met het coronavirus door kleine luchtdeeltjes (aerosolen). De WHO erkent in haar nieuwe richtlijnen dat in sommige verslagen over uitbraken de overdracht van corona via de lucht wordt gesuggereerd. Het ging om volle gesloten ruimtes waar koren zongen of aan fitness werd gedaan en om restaurants.

    Volgens de WHO is dringend meer onderzoek nodig naar dergelijke gevallen om hun betekenis vast te stellen voor de overdracht van het coronavirus. De organisatie wil nog niet bevestigen dat het virus zich door de lucht verspreidt. Voor de WHO staat vast dat je besmet kunt worden door direct of indirect contact met besmette oppervlakken of door nauw contact met geïnfecteerde mensen. Zij verspreiden het virus via hun speeksel, tijdens het ademen of via druppeltjes die vrijkomen wanneer ze hoesten, niezen, spreken of zingen.

    Volgens een studie die het RIVM deze week uitbracht scheiden sommige besmette mensen zoveel virus uit dat ze anderen op grote afstand kunnen infecteren.

  4. 09/07/2020

    Privacywaakhond oordeelt over enkele weken over de corona-app

    Het kabinet kan op zijn vroegst eind deze maand beslissen of en hoe de corona-app wordt ingevoerd. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond die de plannen moet beoordelen, heeft woensdag alle documenten van het ministerie ontvangen.

    "Normaal gesproken hebben we minstens acht weken nodig voor een advies en in complexe gevallen veertien weken. Vanwege het belang gaan we het nu sneller doen", aldus de autoriteit. Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid wil in de loop van volgende week duidelijk maken hoe de introductie van de app er uitziet. Het kabinet hoopt de app na de zomer in te voeren, op tijd voor het snotterseizoen. De waarschuwingsapp krijgt de naam CoronaMelder en wordt nu getest in Twente. 

  5. 09/07/2020

    Bijna een op de drie werkenden kreeg overheidssteun om corona

    Zo'n 3 miljoen werkenden hebben, al dan niet via hun werkgever, steun gekregen van de overheid in de maanden maart, april en mei. Dat is bijna een derde van de werkenden in Nederland. Werkgevers hebben het loon van zo'n 2,6 miljoen werknemers aangevuld met overheidsgeld en zo'n 374.000 zelfstandigen hebben speciale inkomensondersteuning gekregen, zo meldt het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

    Bijna 150.000 bedrijven vroegen loonsubsidie aan, vooral winkels, cafés, restaurants en cateringsbedrijven. Van deze aanvragen zijn er 139.399 goedgekeurd en het UWV heeft 8 miljard euro aan voorschotten uitgekeerd. Afhankelijk van het omzetverlies, werd tot 90 procent van de loonkosten vergoed. De gemiddelde omzetdaling was rond de 65 procent, meldt het ministerie.