Bekijk belangrijke updates
 1. 10/07/2020

  Lees verder

  Elke dag starten we een nieuw liveblog. Lees hier het nieuwste liveblog van vrijdag 10 juli.

 2. 10/07/2020

  Weer twee belangrijke politici Zuid-Amerika besmet

  Opnieuw zijn twee belangrijke Zuid-Amerikaanse politici besmet geraakt met het coronavirus. De rechtse Boliviaanse interim-president Jeanine Añez maakte donderdag via Twitter bekend dat ze het virus heeft opgelopen. Ze zegt dat ze zich niet ziek voelt en vanuit isolatie haar werk voortzet. "Samen komen we hier weer bovenop", twitterde ze ook nog.

  Vorige week raakte de minister van Volksgezondheid María Eidy Roca al besmet met het virus. Bolivia, dat 11,5 miljoen inwoners heeft, telt zo'n 42.000 besmettingsgevallen en 1500 doden door het coronavirus.

  Instanews image
  © REUTERS — De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez (links) en minister van Gezondheid María Eidy Roca, beiden besmet met het coronavirus.

  In Venezuela meldde de leider van de Socialistische Partij Diosdado Cabello, gezien als de belangrijkste man van het land na president Nicolás Maduro, donderdagavond dat hij besmet is met het virus en in zelf-isolatie verkeert.

  De aankondigingen komen twee dagen nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro meldde dat hij positief heeft getest op het virus. Brazilië registreerde de afgelopen 24 uur 42.619 nieuwe besmettingen en 1220 doden als gevolg van het longvirus, volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid. Het totaalaantal besmettingen in het land bedraagt 1.755.779, terwijl 69.184 mensen zijn overleden. Brazilië is na de VS het zwaarst getroffen land door de coronapandemie.

 3. 10/07/2020

  Opnieuw hoogste aantal besmettingen VS

  In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 65.870 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds de virusuitbraak begon, zo blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins Universiteit.

  Het vorige record dateert van dinsdag. Toen werd binnen een etmaal bij 60.200 Amerikanen het virus geconstateerd. De VS zijn het zwaarst getroffen land door het virus. Meer dan 3,1 miljoen mensen hebben het virus opgelopen en er zijn ruim 133.000 doden geregistreerd.

 4. 10/07/2020

  Parlement Aruba neemt motie aan tegen 'Nederlandse overname'

  Het parlement van Aruba heeft donderdag unaniem een motie aangenomen waarin het bij de eigen regering er op aandringt om verschillende onderdelen af te wijzen van de voorwaarden die Nederland stelt voor een nieuwe coronalening. Met die lening helpt Nederland Curaçao, Aruba en Sint Maarten de financiële gevolgen van de Covid-19 pandemie op te vangen. Volgens het Arubaanse parlement wil Nederland door middel van de voorwaarden die het daaraan verbindt 'de autonomie van Aruba overnemen'.

  In de motie zegt het parlement dat de Arubaanse regering een tegenvoorstel moet indienen en de dialoog met Nederland moet voortzetten over het verkrijgen van een lening zonder voorwaarden of 'voorwaarden die niet in strijd zijn met lokale en internationale wetten en geen negatieve sociaal-economische impact zullen hebben op de bevolking van Aruba.' Het parlement is vooral boos over het financiële toezicht dat Nederland wil 'opdringen' en het voornemen om bevoegdheden op het gebied van volksgezondheid, economie, justitie, financiën en onderwijs in Nederlandse handen te geven.

  Nederland maakte maandag 6 juni de voorwaarden bekend aan de regeringen van Curaçao , Aruba en Sint Maarten voor een nieuwe coronalening voor de verschillende landen. De regeringen van alle drie de landen hebben daar in harde bewoordingen afwijzend op gereageerd. Vrijdag vergaderen de minister-presidenten van de landen in Den Haag tijdens de zogenoemde Rijksministerraad hierover met het Nederlandse kabinet.

  Ook het parlement van Curaçao vergaderde donderdag over de voorwaarden. Daar was minder sprake van een eenheid. Waar veel parlementariërs de handelswijze van Nederland veroordeelden, stelde parlementariër Amparo dos Santos van de oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur dat Nederland gelijk heeft. "Stuur geen geld aan deze regering. Het verdwijnt allemaal in de verkeerde zakken en komt niet bij de bevolking terecht."

 5. 10/07/2020

  Advies: 'Kabinet moet groen herstelplan kiezen na coronacrisis'

  Het kabinet moet in zijn herstelplan voor na de coronacrisis kiezen voor maatregelen die zowel de economie als duurzaamheid ten goede komen. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).

  De raad stelt verschillende maatregelen voor om herstel te realiseren waarbij economie en duurzaamheid hand in gaan. Zo zou de regering de isolatie van bestaande woningen moeten versnellen en ook sneller meer nieuwbouwwoningen moeten realiseren. De raad adviseert de subsidieregeling voor het isoleren van woningen te verruimen en tot afschaffing of verlaging van de verhuurdersheffing. Die laatste maatregel moet woningcorporaties ertoe te bewegen te investeren in nieuwbouw.

  Om de uitstoot van broeikassen door personenvervoer en transport terug te brengen zijn volgens de Rli 'ingrijpende veranderingen' nodig. Als de overheid bijvoorbeeld de overgang naar elektrische auto's wil bewerkstelligen, moeten er wel genoeg oplaadpunten zijn. 'Het versneld aanleggen van een landelijk dekkende laadinfrastructuur kan hierbij helpen en het zorgt op korte termijn voor extra werkgelegenheid', stelt de raad.

  De Rli adviseert de overheid terughoudend te zijn met de aanleg van nieuwe wegen, omdat door de crisis blijkt dat mensen ook op andere manieren kunnen werken en reizen. Het onderhoud van bestaande infrastructuur zou juist versneld moet worden, aldus de raad.