Bekijk alle updates
  1. 09/07/2020

    Wereldgezondheidsorganisatie: onderzoek naar besmetting via lucht

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil zo snel mogelijk meer onderzoek naar mogelijke besmetting met het coronavirus door kleine luchtdeeltjes (aerosolen). De WHO erkent in haar nieuwe richtlijnen dat in sommige verslagen over uitbraken de overdracht van corona via de lucht wordt gesuggereerd. Het ging om volle gesloten ruimtes waar koren zongen of aan fitness werd gedaan en om restaurants.

    Instanews image
    © Hollandse Hoogte / AFP — Tedros Adhanom Ghebreyesus directeur-generaal van de WHO.

    Volgens de WHO is dringend meer onderzoek nodig naar dergelijke gevallen om hun betekenis vast te stellen voor de overdracht van het coronavirus. De internationale organisatie wil nog niet bevestigen dat het virus zich door de lucht verspreidt. Voor de WHO staat vast dat je besmet kunt worden door direct of indirect contact met besmette oppervlakken of door nauw contact met geïnfecteerde mensen. Zij verspreiden het virus via hun speeksel, tijdens het ademen of via druppeltjes die vrijkomen wanneer ze hoesten, niezen, spreken of zingen.

    Onlangs was bekend geworden dat honderden wetenschappers uit 32 landen willen dat de WHO de richtlijnen herziet. Zij stellen dat er sterke aanwijzingen zijn dat het coronavirus ook via aerosolen mensen kan infecteren. Of het nu wordt verspreid door grote druppeltjes die na niezen in de lucht komen, of door veel kleinere uitgeademde druppeltjes die een hele kamer bereiken, het coronavirus wordt door de lucht gedragen en kan mensen infecteren wanneer het wordt ingeademd, menen de wetenschappers.

  2. 09/07/2020

    Aantal coronapatiënten in ziekenhuis verder gedaald

    Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld, is verder gedaald. Het zijn er nu 91, het laagste aantal in maanden. Op woensdag lagen 94 mensen in een ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

    Instanews image
    © Hollandse Hoogte / ANP — Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

    Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 74 naar 70, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Op de intensive cares liggen nu 21 coronapatiënten, eentje meer dan op woensdag. Nederland is wel terug op het niveau van begin maart, toen de eerste besmettingen waren vastgesteld en de eerste patiënten stierven. Volgens cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) behandelden de ic's op 7 maart negentien coronapatiënten. Een week later waren het er al ongeveer honderd.

    Het aantal mensen dat met een andere aandoening op een intensivecareafdeling ligt, steeg juist. Het zijn er nu 586, tien meer dan op woensdag en bijna vijftig meer dan op dinsdag. "Het is goed dat hier enige stijging in is te zien voordat de vakantieperiode aantreedt," zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

    De intensivecareafdelingen behandelen in totaal 607 patiënten. Dit aantal schommelt al ruim een maand rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden intensivisten nu ongeveer 900 mensen hebben behandeld. De reguliere zorg komt moeizaam op gang.

  3. 09/07/2020

    Aantal besmettingen de 12 miljoen voorbij

    Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen de 12 miljoen gepasseerd, meldt de Johns Hopkins universiteit in Baltimore, die overheidstellingen van over de hele wereld in de gaten houdt. Tot nu toe zijn 548,799 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het werkelijk aantal besmettingen en doden ligt waarschijnlijk significant hoger.

    In de VS zijn inmiddels 3 miljoen mensen besmet. In de afgelopen 24 uur alleen al kwamen er meer dan 60.000 besmettingen bij. In maar liefst 35 van de 50 staten stijgt het aantal gevallen momenteel. IC’s in 56 ziekenhuizen in de staat Florida kunnen geen patiënten meer accepteren. Ook in Californië en Texas worden records gebroken als het aankomt op ziekenhuisopnames.

    Mexico meldde een nieuwe besmettingsrecord: binnen een etmaal kwamen er bijna 7000 gevallen bij. In totaal zijn 275.003 Mexicanen besmet en overleden er 32.796.