Bekijk belangrijke updates
 1. 09/07/2020

  Nieuw liveblog

  Dit liveblog is afgesloten. Bekijk hier het nieuwe liveblog met het meest actuele nieuws over het coronavirus. 

 2. 09/07/2020

  Aantal besmettingen de 12 miljoen voorbij

  Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen de 12 miljoen gepasseerd, meldt de Johns Hopkins universiteit in Baltimore, die overheidstellingen van over de hele wereld in de gaten houdt. Tot nu toe zijn 548,799 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het werkelijk aantal besmettingen en doden ligt waarschijnlijk significant hoger.

  In de VS zijn inmiddels 3 miljoen mensen besmet. In de afgelopen 24 uur alleen al kwamen er meer dan 60.000 besmettingen bij. In maar liefst 35 van de 50 staten stijgt het aantal gevallen momenteel. IC’s in 56 ziekenhuizen in de staat Florida kunnen geen patiënten meer accepteren. Ook in Californië en Texas worden records gebroken als het aankomt op ziekenhuisopnames.

  Mexico meldde een nieuwe besmettingsrecord: binnen een etmaal kwamen er bijna 7000 gevallen bij. In totaal zijn 275.003 Mexicanen besmet en overleden er 32.796.

 3. 09/07/2020

  'Honger lijdt mogelijk tot meer doden dan coronavirus'

  Door de gevolgen van het coronavirus kunnen naar schatting tegen het eind van dit jaar 12.000 mensen per dag sterven door honger. Dit aantal is potentieel hoger dan het aantal mensen dat overlijdt door het coronavirus zelf, zo waarschuwt Oxfam Novib in een rapport.

  Het wereldwijde, dagelijkse sterftecijfer als gevolg van het coronavirus bereikte zijn hoogste punt in april met iets meer dan 10.000 sterfgevallen per dag. Door de coronapandemie lopen naar schatting 121 miljoen mensen extra gevaar te sterven door voedselgebrek. Dit is volgens Oxfam Novib het effect van de wereldwijde sociale en economische gevolgen van de pandemie, zoals massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie, afname van voedselvoorraden en afnemende humanitaire hulp.

  De organisatie noemt onder meer Venezuela en Zuid-Soedan als risicogebieden, maar ook India en Brazilië.

 4. 09/07/2020

  Sint Maarten verschuift weer toelatingsdatum voor toeristen uit de VS

   Sint-Maarten heeft de datum waarop het Amerikaanse toeristen wil toelaten opnieuw verplaatst. De nieuwe datum is volgens minister van Toerisme Ludmilla de Weever nu 1 augustus, maar de overheid volgt het aantal coronabesmettingen in Amerika en houdt de mogelijkheid open de datum aan te passen, aldus De Weever.

  Sint-Maarten zou eigenlijk per 1 juli Amerikaanse toeristen toelaten, maar dat werd uitgesteld vanwege de flinke stijging van coronabesmettingen in de Verenigde Staten. Eerder deze week noemde het toerismebureau op Sint-Maarten 15 juli als nieuwe datum.

  Vanwege de blijvende stijging van het aantal besmettingen in de VS is die datum nu gewijzigd. Sinds 1 juli ontvangt Sint-Maarten wel vluchten uit Europa en Canada.

 5. 09/07/2020

  Buffett schenkt 2 miljard aan Gates Foundation

  De Amerikaanse multimiljardair en belegger Warren Buffett heeft 2,9 miljard dollar (2,55 miljard euro) geschonken aan vier liefdadigheidsorganisaties van zijn familie en de Bill & Melinda Gates Foundation. Tachtig procent van de gift gaat naar de stichting van het echtpaar Gates.

  Microsoft-oprichter Bill Gates maakte in april bekend dat zijn hele goededoelenfonds ingezet wordt voor het bestrijden van de coronapandemie. In dat fonds, de Bill & Melinda Gates Foundation, zat op dat moment ruim 40 miljard dollar (37 miljard euro). Dat geld wordt normaal gesproken verdeeld over de wereldwijde bestrijding van verschillende ziektes, zoals hiv, polio en malaria.

  Het is niet de grootste donatie van een van de rijkste mensen ter wereld. Vorig jaar doneerde de superbelegger 3,2 miljard euro. Het is het vijftiende jaar op rij dat Buffett een deel van zijn vermogen schenkt.

  Sinds 2006 schonk Buffett, die volgend maand 90 wordt, al 33 miljard euro aan goede doelen. Volgens het tijdschrift Forbes, bedraagt het vermogen van Buffett na deze gift nog altijd 63 miljard euro.