Bekijk alle updates
  1. 08/07/2020

    Minder dan honderd coronapatiënten in ziekenhuizen

    Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld, is gedaald van 103 naar 94. Het is de tweede keer dat het aantal onder de honderd komt. Ook afgelopen zaterdag lagen 94 mensen met het coronavirus in ziekenhuizen. Dit is het laagste aantal in maanden. Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nu minder dan twee coronapatiënten.

    Twintig coronapatiënten liggen op de intensive care. Dat zijn er vier minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 79 naar 74, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Het aantal mensen dat met een andere aandoening op een intensivecareafdeling ligt, steeg juist. Het zijn er nu 576. Dat is een toename van 39 ten opzichte van dinsdag. In totaal behandelen de ic's 596 mensen. Dit aantal schommelt al ruim een maand rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden intensivisten nu ongeveer 900 mensen hebben behandeld, maar de reguliere zorg komt moeizaam op gang.

  2. 08/07/2020

    Catalonië voert mondmaskerplicht in

    Catalonië voert met ingang van donderdag een algemene maskerplicht in uit vrees voor een nieuwe verspreiding van het coronavirus. Regiopremier Quim Torra heeft dit aangekondigd volgens Spaanse media.

    Het masker moet ook worden gedragen als er voldoende ruimte is om afstand van elkaar te houden. Mensen moeten volgens de premier binnen en buiten een mondmasker dragen tot er een vaccin is gevonden tegen het gevreesde virus.

    Afgelopen weekend plaatse Catalonië een streek ten westen van Barcelona met onder meer de stad Lérida in quarantaine. Dat was na een plotseling sterke stijging van het aantal besmettingen. De quarantaine van de regio Segria is de eerste die weer is ingevoerd sinds Spanje met de afbouw van coronamaatregelen is begonnen.

    Instanews image
    © Hollandse Hoogte/EPA
  3. 08/07/2020

    Al meer dan duizend bloemen varen mee op Hart van Troost

    Nabestaanden kunnen dierbaren die ze in deze coronatijd hebben verloren, eren op een boot met bloemen die sinds zaterdag door de grachten vaart. Inmiddels liggen er al meer dan duizend bloemen met persoonlijke boodschappen op het zogenoemde Hart van Troost.

    "Het is voor velen een hele nare periode geweest," zegt burgemeester Femke Halsema. "Het is bijna niet voor te stellen hoe moeilijk het is om een dierbare te verliezen en geen goed afscheid te kunnen nemen. Voor alle overledenen en hun nabestaanden laten we het Hart van Troost rondvaren."

    's Avonds verlichten honderden ledlampjes het hart, dat tot en met zaterdag dagelijks van 16.00 uur tot middernacht door de hoofdstad vaart. Op zondag is het Hart van Troost te vinden in buurgemeenten Diemen en Weesp. De boot is live online te volgen via de website www.hartvantroost.nl. Daar kunnen nabestaanden ook tot en met vrijdag gratis een bloem aanvragen en zijn de boodschappen terug te lezen.

    Instanews image
    © EPA
  4. 08/07/2020

    Serviërs mogen niet meer naar Nederland reizen

    Serviërs en Montenegrijnen mogen de komende tijd opnieuw niet naar Nederland reizen. Omdat het coronavirus in de Balkanlanden weer om zich heen grijpt, stelt Nederland voor de tweede keer een inreisverbod in, meldt justitieminister Ferd Grapperhaus.

    Sinds de coronapandemie in maart uit de hand liep, werden inwoners van Servië, Montenegro en veel andere landen niet in de Europese Unie toegelaten. Maar het inreisverbod was voor een flink aantal landen, Servië inbegrepen, een week geleden juist opgeheven.

    Nederland komt daarvan terug nu het in Servië toch weer mis lijkt te gaan,"om de volksgezondheid in Nederland te beschermen," schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. EU-lidstaten kunnen zelf inreisverboden opleggen, ook als andere landen daartoe niet overgaan.

    Andersom geldt, wie niet per se naar Servië of Montenegro moet, kan daar beter niet naar toe gaan, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan. De twee landen hebben vooralsnog een oranje reisadvies dat luidt 'alleen noodzakelijke reizen'. 

  5. 08/07/2020

    Waarschuwingsapp gaat CoronaMelder heten

    De coronawaarschuwingsapp waaraan het kabinet werkt, krijgt de naam CoronaMelder. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Of Nederland de app inderdaad gaat gebruiken, beslist het kabinet volgende week.

    De naam van de app, die een seintje kan geven als je dicht bij iemand bent geweest die het virus onder de leden heeft, zong al rond. Het Rijk bleek bijvoorbeeld al een website te hebben vastgelegd met deze naam.

    De app wordt op het moment getest door enkele honderden inwoners van Twente. Uit die proef moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Onderzoekers kijken ook hoe proefpersonen reageren als ze te horen krijgen dat ze zijn besmet of dat ze gevaarlijk dicht in de buurt van een drager van het virus zijn geweest.

    De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.