1. 07/07/2020

  Na forse kritiek wordt noodwet corona uitgekleed

  De omstreden noodwet voor maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wordt flink versleuteld. Dat bevestigen Haagse bronnen. Zo zal de veelbesproken corona-app helemaal uit de wet worden gehaald. En de politie krijgt niet de bevoegdheid een huis binnen te treden om verspreiding van het virus tegen te gaan. 

  De maatregelen die de afgelopen maanden werden getroffen, waren gebaseerd op noodverordeningen. De Tweede Kamer wilde een betere wettelijke basis, maar toen het wetsvoorstel bekend werd klonk er veel kritiek.

 2. 07/07/2020

  WHO: wetenschappers naar China voor onderzoek oorsprong corona

  Wetenschappers reizen komend weekend af naar China om daar onderzoek te doen naar de oorsprong van het nieuwe coronavirus, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarbij wordt onderzocht hoe het longvirus van dier op mens is overgedragen.

  De beste plek om te beginnen, is duidelijk waar het virus voor het eerst bij mensen is verschenen”, aldus Mike Ryan, hoofd van het noodgevallenprogramma van de WHO. En de plek waar dat gebeurde en waar de eerste aanzienlijke hoeveelheid gevallen van atypische longontsteking opdoken, was in Wuhan.

  China is door onder meer de Verenigde Staten beschuldigd van het achterhouden van alarmerende informatie, hetgeen de reactie op de uitbraak van het nieuwe coronavirus zou hebben vertraagd. China houdt vol vanaf het begin van de uitbraak transparant te zijn geweest.

 3. 07/07/2020

  Nederlandse jongeren schenden massaal coronaregels Portugal

  Omdat enkele honderden Nederlandse jongeren tegen de coronarichtlijnen in samendromden bij horecazaken in het Portugese Albufeira, is de militaire politie tussenbeide gekomen. Tientallen jongeren kregen een boete omdat zij op straat alcohol dronken. De nationale gendarme beval de sluiting van de zaken, maar volgens Portugese media werden de uitbaters niet beboet.

  De gendarme dwong de jongeren zich te verspreiden nadat zij zondagavond massaal bijeen waren gekomen in een straat in de populaire badplaats in de Algarve. Zij zouden alle coronaregels aan hun laars hebben gelapt. De situatie dreigde uit de hand te lopen.

  Deze week worden zon 2000 jonge Nederlanders in Albufeira verwacht.

 4. 07/07/2020

  Coronadrukte in ziekenhuizen nauwelijks veranderd

  Ziekenhuizen behandelen nog steeds iets meer dan honderd coronapatiënten. Het zijn er dinsdag 103, één minder dan op maandag en twee minder dan op zondag. "De cijfers geven een stabiel beeld", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij denkt dat het door de vakantie de komende tijd niet drukker zal worden op de intensive cares.

  Van de 103 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen 24 op de intensive care. Dat is eentje meer dan op maandag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 81 naar 79.

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds begin april sterk gedaald, maar af en toe zitten er een paar dagen tussen waarop het aantal iets toeneemt.

  Op de intensive cares liggen ook 537 mensen met andere aandoeningen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Intensivisten behandelen in totaal dus 561 mensen, evenveel als op maandag. Dit aantal schommelt al ruim een maand rond de 600. Dat is erg rustig. Normaal gesproken zouden de intensive cares 900 patiënten behandelen, maar de reguliere zorg komt moeizaam op gang.

 5. 07/07/2020

  RIVM: 19 nieuwe sterfgevallen in de afgelopen week

  Het officiële dodental door het coronavirus is opgelopen tot 6132. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 19 sterfgevallen doorgekregen. Het is de eerste keer dat het instituut met een wekelijkse update komt. Tot vorige week gebeurde dat dagelijks, maar vanwege het lage aantal besmettingen is dat aangepast.

  Terwijl de meeste beperkende maatregelen zijn opgeheven, is er dus nog geen merkbaar effect op de activiteit van het virus. Lees hier meer.