1. 04/07/2020

  Vriendin zoon Trump besmet met coronavirus

  Kimberly Guilfoyle, de vriendin van president Donald Trumps zoon Donald Trump jr., is besmet met het coronavirus. Dat meldt de New York Times. Guilfoyle speelt een belangrijke rol in het campagneteam van de Amerikaanse president. Ze is belast met fondsenwerving om de verkiezingscampagne van de president te financieren.

  De zoon van de president testte negatief op het virus. Het stel zou aanvankelijk de president vergezellen naar Mount Rushmore, waar Trump de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag (4 juli) viert, maar keerde terug naar huis. Voor zover bekend hebben de twee vrijdag geen contact gehad met de president.

  ANP

  Instanews image
  © AFP — Kimberly Guilfoyle en Donald Trump jr.
 2. 04/07/2020

  Opnieuw recordaantal besmettingen VS

  In de Verenigde Staten zijn vrijdag 57.683 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit. Het is opnieuw het hoogste aantal dagelijkse besmettingen in de VS sinds het begin van de pandemie. Het totaalaantal besmettingen in de VS ligt inmiddels op bijna 2,8 miljoen.

  Ook stierven de afgelopen 24 uur 728 mensen aan COVID-19 in de VS. In totaal telt het land al meer dan 129.000 doden als gevolg van het longvirus.

  ANP

 3. 04/07/2020

  Anderhalf miljoen besmettingen in Brazilië

  In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 42.223 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee passeerde het land de grens van anderhalf miljoen besmettingen tot 1,53 miljoen, meldde het ministerie van Volksgezondheid.

  Ook was er opnieuw een forse toename van het aantal doden als gevolg van het virus. Met 1290 nieuwe doden steeg het totaal aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 in Brazilië tot 63.174. Na de VS telt het land de meeste besmettingen en de meeste doden.

  ANP

 4. 03/07/2020

  Portugal niet op lijst vijftig veilige landen Verenigd Koninkrijk: ‘droevig moment in bilaterale relaties’

  Engelsen kunnen naar meer dan vijftig landen op vakantie, zonder dat ze na thuiskomst in quarantaine hoeven. Portugal staat echter niet op die lijst veilige landen, tot woede van de Portugese regering en de toeristenbranche in het Zuid-Europese land.

  Vanaf 10 juli kunnen Engelsen door speciale luchtbruggen op een buitenlandse zonvakantie. Engeland, dat het hoogste aantal covid-gevallen in Europa heeft, verwacht dat die ruim vijftig landen op hun beurt geen beperkingen opleggen aan Engelse reizigers.

  Portugal vindt het ‘een droevig moment in de bilaterale relaties’ dat het Verenigd Koninkrijk Portugal niet veilig genoeg vindt. ‘Het is absurd dat een land, het Verenigd Koninkrijk, met 28 keer meer covid-19 doden dan Portugal, quarantaine oplegt aan passagiers afkomstig uit Portugal’, aldus het ministerie van buitenlandse zaken in een tweet.

  De Portugese economie is voor vijftien procent afhankelijk van toerisme en de zwaar getroffen sector had gerekend op de Engelsen, die vorig jaar goed waren voor twee miljoen bezoekers.

  Een tiental andere landen weert overigens ook reizigers uit Portugal, omdat na aanvankelijk succes het virus daar toch hard toeslaat. Inmiddels heeft Portugal per dag zoveel nieuwe gevallen van covid-19 dat in Europa alleen Zweden meer nieuwe gevallen per 100.000 mensen per dag noteert. Volgens de Portugese regering gaat het om geïsoleerde uitbraken die niet in toeristengebieden liggen. De cijfers over nieuwe besmettingen zijn ook hoog omdat Portugal veel test, aldus de Portugese regering.

  Redactie

 5. 03/07/2020

  Op straat en in openbaar vervoer Brazilië mondkapjes verplicht

  De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag een wet goedgekeurd die het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en op straat verplicht stelt. Bolsonaro, die net als zijn Amerikaanse collega Donald Trump wars is van het dragen van maskers, heeft echter de wet aanzienlijk ondermijnd door een aantal bepalingen te schrappen.

  Zo hoeven Brazilianen van Bolsonaro geen mondkapjes te dragen in kerken, scholen en fabrieken, plaatsen waar veel mensen binnen bij elkaar zitten. Ook een wetsartikel dat de regering verplicht maskers uit te delen aan kwetsbare bevolkingsgroepen werd geschrapt, net zoals een onderdeel dat bedrijven gelast mondkapjes aan hun personeel uit te delen. In sommige Braziliaanse steden zijn maskers verplicht, maar op naleving van die regels wordt nauwelijks gelet.

  Brazilië heeft meer dan 61.500 doden en bijna 1,5 miljoen zieken door covid-19, getallen die waarschijnlijk het topje van de ijsberg zijn omdat er niet al te veel getest wordt. Donderdag kreeg Brazilië er 48.000 nieuwe gevallen bij. Ondanks het feit dat uit die cijfers blijkt dat niet overal in Brazilië de piek al bereikt is, hebben een aantal steden toch besloten de economie voorrang te geven.

  Redactie