1. 03/07/2020

  Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Lees hier het liveblog van vrijdag 3 juli. 

 2. 03/07/2020

  Kamer wil vakantiereizen naar coronabrandhaarden kunnen stoppen

  De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden. Aanleiding is de aankondiging van reisorganisatie Corendon om vanaf volgende week weer zonvakanties naar Turkse badplaatsen aan te bieden, terwijl voor dat land nog een oranje reisadvies geldt.

  Zo'n advies om alleen voor essentiële reizen het vliegtuig te pakken, is volgens de Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GL) en Jan Paternotte (D66) kennelijk niet genoeg om zonaanbidders af te schrikken. 'We zoeken dus iets wat sterker voorkomt dat onnodige reizen worden gemaakt naar coronahotspots', zegt Paternotte. De Kamer schaarde zich achter het tweetal.

  Paternotte noemt de Belgische aanpak als voorbeeld. Daar moeten reizigers met een schriftelijke verklaring kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is. 'Met een boeking in een Corendon-resort ben je er dan niet.' Denemarken hanteerde een vergelijkbaar beleid voor inkomende reizigers.

  ANP

 3. 03/07/2020

  Opnieuw recordaantal nieuwe gevallen coronavirus VS

  Het aantal besmettingen van het coronavirus in de Verenigde Staten is het afgelopen etmaal met een recordaantal van 53.069 toegenomen. Het is voor de derde dag op rij de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

  De VS tellen ondertussen 2,73 miljoen besmettingen. Het aantal doden in de VS als gevolg van Covid-19 is gestegen tot 128.677.

  Staten nemen elke dag nieuwe maatregelen in een poging om het virus in te dammen. In Texas heeft de Republikeinse gouverneur Greg Abbott de regels voor het dragen van mondkapjes verscherpt. De afgelopen dagen kwamen er in de staat meer dan 8000 besmettingen bij. In Florida groeide het aantal besmettingen donderdag met ruim 10.000 in 24 uur.

  ANP

 4. 03/07/2020

  Kermissen mogen weer van start

  In Moergestel, Maashees, Beugen en Zevenaar is het dit weekend feest: de kermissen gaan weer van start. Sinds 1 juli mag dat na de versoepeling van de coronamaatregelen weer.

  Dicky van Griensven is kermisexploitant in Moergestel. Hij is blij, maar heeft een dubbel gevoel. 'Ik heb er veel zin in, vooral omdat het weer de eerste is. Maar het is voorlopig ook de enige. We hadden er dit jaar 29 op de planning staan', vertelt hij. Veel kermissen gaan dit jaar vanwege de coronacrisis niet door. 'Ik hoop dat er nog twee bij komen, maar veel meer dan dat zal het waarschijnlijk niet worden.'

  Ook in Maashees en Beugen, allebei onderdeel van de gemeente Boxmeer, barst het feest dit weekend los. Wethouder Willy Hendriks heeft zich daar samen met kermiscoördinator Antoine Eijkens hard voor ingezet. 'Het is niet alleen een leuk evenement, maar ook een plek waar iedereen elkaar weer ziet. Dat is belangrijk, na zo'n lange tijd van binnen zitten', vindt Hendriks.

  Op de kermissen wordt rekening gehouden met de corona-richtlijnen. Zo zijn er markeringen op de grond, staan de attracties iets verder uit elkaar en in Moergestel krijgen jongeren onder de achttien een polsbandje. Die hoeven immers geen afstand van elkaar te houden. Volgens Hendriks moet het, ondanks de belangrijke maatregelen, ook gezellig blijven. 'We hopen dat bezoekers hun verantwoordelijkheid nemen, maar we gaan er natuurlijk niet met een meetlintje naast staan.'

  ANP

  Instanews image
  © Rob Engelaar — Kermisexploitanten bouwen attracties op in Moergestel.
 5. 03/07/2020

  Bijna anderhalf miljoen besmettingen in Brazilië

  Brazilië nadert de anderhalf miljoen besmettingen met het coronavirus. In de afgelopen 24 uur werden 48.105 nieuwe gevallen geregistreerd, aldus cijfers van het ministerie van Gezondheid. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen op 1.496.858.

  Het voorbije etmaal werden 1.252 doden geregistreerd. Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van het virus komt daarmee volgens de officiële gegevens op 61.884.

  Volgens een uitgebreid onderzoek van de Federale Universiteit van Pelotas en onderzoeksinstituut Ibope is het aantal Brazilianen dat besmet is met het virus tussen half mei en eind juni verdubbeld van 1,9 procent naar 3,8 procent. Op basis van de cijfers van het onderzoek, waarvoor 89.397 personen in 133 steden werden getest, zouden zo'n 8 miljoen Brazilianen besmet zijn met het virus. Het gaat om het grootste onderzoek naar de besmettingsgraad in Brazilië tot nu toe.

  Redactie