1. 01/07/2020

  Nationale Herdenking Slavernijverleden Nederland ten einde

  Na de kranslegging sluit Aldith Hunkar de herdenking af. NOS-presentator Simone Heimans praat na met zanger Typhoon en burgemeester Halsema. 

  Typhoon gaat komende tijd samen met ex-international Edgar Davids en vier anderen het maatschappelijk debat over het Nederlandse slavernijverleden aanzwengelen in opdracht van het kabinet. Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hoopt het kabinet zo 'een bredere erkenning van dit gedeelde verleden' te bewerkstelligen.

  Burgemeester Halsema blikt in het gesprek met Weimans vooruit op de herdenking volgend jaar. Ze sluit niet uit dat de gemeente dan wel excuus aanbiedt voor het slavernijverleden. Wel benadrukt Halsema dat eerst het onderzoek naar de rol van de gemeente moet worden afgerond. 

 2. 01/07/2020

  Toeschouwers kijken mee over het hek

  Vanwege het coronavirus is de herdenking dit jaar alleen voor genodigden. Om mensen buiten het park te houden, zijn de hekken afgesloten. Zo'n twintig mensen proberen vanachter de hekken toch iets mee te krijgen van de herdenking. 

  Instanews image
  © Patrick Meershoek — Toeschouwers proberen een glimp op te pakken van de herdenking.

  Katja en Dorothy zijn gekomen om een bloemetje te leggen bij het monument. Ze zijn erg teleurgesteld dat ze niet bij de herdenking mochten zijn.

  Instanews image
  © Patrick Meershoek — Katja & Dorothy.
 3. 01/07/2020

  Na taptoe volgt de kranslegging

  Na het taptoe gespeeld door een trompettist van Defensie, worden er zeven kransen neergelegd. Dat wordt gedaan door mensen uit een huishouden vanwege het coronavirus. Er worden door het virus minder kransen gelegd dan normaal. 

  Instanews image
  © Patrick Meershoek — Er worden in totaal zeven kransen gelegd.
 4. 01/07/2020

  Linda Nooitmeer: 'Keti Koti opgenomen in de Nederlandse canon'

  De voorzitter van het Ninsee Linda Nooitmeer sluit de herdenking af met een laatste toespraak. Ze spreekt onder meer over de geschiedenis van de slavernij, en de aanloop naar de afschaffing van de slavernij in 1873. 

  Nooitmeer is blij met de recente aandacht voor het slavernijverleden en institutioneel racisme in Nederland. "Keti Koti is sinds vandaag opgenomen in de canon van Nederland. Dat is de aanvaarding en bevestiging van het feit dat het slavernijverleden een gedeeld verleden is." 

 5. 01/07/2020

  Optreden van Jada Sluisdom

  De toespraak van burgemeester Halsema wordt gevolgd door een optreden van Jada Sluisdom. Ze wordt begeleid door haar docent Quincy Adolphin op de piano.