Bekijk belangrijke updates
 1. 01/07/2020

  Liveblog afgesloten

  Dit was het liveblog van dinsdag 30 juni. Lees hier ons nieuwe blog over het coronavirus.

 2. 01/07/2020

  Recordaantal besmettingen in de VS

  Het aantal besmettingen van het coronavirus is volgens een telling van persbureau Reuters in de Verenigde Staten met een nieuw recordaantal van meer dan 47.000 toegenomen. Het is de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus.

  De belangrijkste expert over infectieziekten in het land, viroloog Anthony Fauci waarschuwde dinsdag al dat de cijfers zelfs snel zouden kunnen verdubbelen. "We hebben het duidelijk niet onder controle nu", zei hij.

  Het is de vijfde keer in zes dagen tijd dat er meer dan 40.000 nieuwe gevallen werden genoteerd. De VS tellen ondertussen meer dan 2,6 miljoen besmettingen. Het aantal doden in de VS als gevolg van Covid-19 is gestegen tot boven de 127.000.

  President Donald Trump haalde nog maar eens uit naar China, het land waar het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld. "Als ik zie hoe de pandemie zich met zijn lelijke gezicht over de wereld verspreid, inclusief de enorme schade die is toegebracht aan de VS, word ik meer en meer kwaad op China", liet hij via Twitter weten.

 3. 01/07/2020

  Weer forse toename aantal besmettingen in Brazilië

  Brazilië heeft in de afgelopen dag een forse toename van het aantal doden als gevolg van het coronavirus genoteerd. Met 1280 nieuwe doden was het bijna een verdubbeling van de dag ervoor. Het totaalaantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 in het Zuid-Amerikaanse land is gestegen tot 59.594.

  Het aantal besmettingen in Brazilië nam met ruim 33.000 toe tot 1,4 miljoen. Daarmee telt het land na de VS de meeste besmettingen en de meeste doden.

  Braziliaanse militairen hebben dinsdag hulpgoederen en beschermingsmiddelen per helikopter naar indianenstammen in het Amazonegebied gebracht. Ook hebben ze leden van de geïsoleerde stammen in het grensgebied met Venezuela getest op het coronavirus.

  Niemand testte positief met de eerste testen, maar de coronapandemie vormt een bedreiging voor honderden stammen in de Amazone, waarvan de mensen geen immuniteit hebben tegen ziektes van buitenaf en die door hun manier van leven lastig sociale afstand tot elkaar kunnen bewaren.

 4. 01/07/2020

  Meer vluchten naar vakantiebestemmingen

  Vanaf vandaag vertrekken er weer meer vluchten vanuit Nederland naar vakantiebestemmingen. Onder meer vliegtuigmaatschappijen TUI, easyJet, Corendon en Ryanair hervatten routes naar populaire zonbestemmingen.

  De eerste vlucht van TUI vanaf Schiphol vertrekt woensdagochtend naar Kreta. Het Caribisch deel van het Koninkrijk opent per 1 juli weer zijn grenzen voor toeristen. TUI vliegt de dag erop vanaf Schiphol naar Curaçao.

  Woensdagochtend vertrekt de eerste easyJet-vlucht vanaf Schiphol sinds eind maart. Het is de bedoeling dat de maatschappij deze zomer uiteindelijk weer vliegt naar 35 bestemmingen vanuit Nederland.

  Ryanair voert vanaf 1 juli duizend vluchten uit door heel Europa. In Nederland ziet de prijsvechter een toename in het aantal boekingen naar vooral Spanje, Italië en Ierland. Een woordvoerster van de Ierse luchtvaartmaatschappij laat weten dat er in juli en augustus vanuit Nederland dertig routes worden gevlogen vanaf Schiphol, Eindhoven en Maastricht.

  Corendon vliegt vanaf dezelfde dag naar meerdere bestemmingen in Griekenland. Een paar dagen later worden routes naar Turkije weer opgestart.

 5. 01/07/2020

  Surinaamse autoriteiten: curve gaat omlaag

  Hoewel er iedere dag nog positieve gevallen van Covid-19 bijkomen, zijn de Surinaamse gezondheidsautoriteiten tevreden over de huidige situatie. ,,De curve gaat omlaag en dat is wat we willen", zei Ingrid Krishnadath, hoofd Public Health van de Anton de Kom Universiteit van Suriname dinsdag tijdens een persconferentie over de virusuitbraak.

  Het aantal positieve gevallen staat nu op 515 waarvan er 275 actieve gevallen zijn. Het aantal overledenen is 13, terwijl 227 mensen genezen zijn. 379 mensen zijn in quarantaine geplaatst omdat zij in contact geweest zijn met besmette personen, 7 patiënten verblijven op de intensive care.

  Dat het aantal positieve gevallen blijft stijgen, is voor het grootste deel te wijten aan enkele grotere uitbraken in het binnenland van Suriname. Dit is onder andere het geval bij goudmultinational IamGold en in het goudzoekersdorp Antonio do Brinco. Dit dorp, waar vooral Brazilianen wonen, is na de ontdekking van de vele besmettingen afgesloten van de buitenwereld. Ook de buitengrenzen van Suriname, vooral de oostelijke, blijven een zwakke plek als het gaat om het buiten de deur houden van mensen die het virus bij zich hebben, aldus Krishnadath.