Bekijk alle updates
  1. 01/07/2020

    Meer vluchten naar vakantiebestemmingen

    Vanaf vandaag vertrekken er weer meer vluchten vanuit Nederland naar vakantiebestemmingen. Onder meer vliegtuigmaatschappijen TUI, easyJet, Corendon en Ryanair hervatten routes naar populaire zonbestemmingen.

    De eerste vlucht van TUI vanaf Schiphol vertrekt woensdagochtend naar Kreta. Het Caribisch deel van het Koninkrijk opent per 1 juli weer zijn grenzen voor toeristen. TUI vliegt de dag erop vanaf Schiphol naar Curaçao.

    Woensdagochtend vertrekt de eerste easyJet-vlucht vanaf Schiphol sinds eind maart. Het is de bedoeling dat de maatschappij deze zomer uiteindelijk weer vliegt naar 35 bestemmingen vanuit Nederland.

    Ryanair voert vanaf 1 juli duizend vluchten uit door heel Europa. In Nederland ziet de prijsvechter een toename in het aantal boekingen naar vooral Spanje, Italië en Ierland. Een woordvoerster van de Ierse luchtvaartmaatschappij laat weten dat er in juli en augustus vanuit Nederland dertig routes worden gevlogen vanaf Schiphol, Eindhoven en Maastricht.

    Corendon vliegt vanaf dezelfde dag naar meerdere bestemmingen in Griekenland. Een paar dagen later worden routes naar Turkije weer opgestart.

  2. 30/06/2020

    Uitzondering op 1,5 meterregel voor praktijkvakken op scholen

    Na de zomer kunnen op de middelbare scholen praktijkvakken worden gegeven zonder dat de docent 1,5 meter afstand hoeft te houden van de leerlingen. Dat staat in een aangepast protocol voor het voortgezet onderwijs dat door de bonden en de VO-Raad is opgesteld.

    Woensdag worden de coronaregels al versoepeld, maar veel scholen zullen pas na de zomer helemaal opengaan. Dan hoeven leerlingen onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden, maar nog wel van de docenten. De vraag was hoe dat moest bij praktijkvakken zoals techniek, handvaardigheid en gym.

    In het nieuwe protocol wordt voor die vakken een uitzondering gemaakt. Dat wordt door het RIVM toegestaan, meldt de AOb. Volgens de onderwijsbond moet wel zoveel als mogelijk aan de afstandsregel gehouden worden.

    Ook zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel dat de schoolleiding eerst in gesprek moet met de betrokken docenten en ondersteuners. "Zij kunnen nooit gedwongen worden. Kijk bijvoorbeeld hoe het vak op een andere manier ingevuld kan worden."

  3. 30/06/2020

    'Doorgaan zorg bij tweede coronagolf onmogelijk te beloven'

    Als Nederland te maken krijgt met een tweede golf van het coronavirus, dan is het 'vrijwel onmogelijk te beloven dat de reguliere zorg volledig, voor de volle 100 procent, kan doorgaan'. Dat komt onder meer door een 'chronisch tekort aan medisch personeel', waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

    Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) stelt voor om de capaciteit van de intensive cares in Nederland structureel uit te breiden van 1150 naar 1350 bedden. In geval van nood zou de capaciteit moeten worden vergroot naar 1700 bedden. Daar zijn duizenden extra verpleegkundigen voor nodig, ook op de verpleegafdelingen, waar veel nieuwe patiënten komen te liggen. "Een spreekwoordelijk blik opentrekken is gewoon niet mogelijk. Bij een tweede golf opnieuw een groot beroep doen op ons personeel is een groot punt van aandacht," zegt de ziekenhuizenvereniging.

    De ziekenhuizen willen dat het ministerie van Volksgezondheid vooraf al de rekening van de uitbreiding betaalt. "Dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Zonder die toezegging kan niemand er mee aan de slag," aldus de NVZ. Het LNAZ laat zich in zijn plan niet uit over de kosten van de uitbreiding.

  4. 30/06/2020

    EU-landen bevestigen versoepeling inreisverbod

    De EU-landen hebben in meerderheid ingestemd met de geleidelijke versoepeling van het inreisverbod naar Europa voor inwoners van veertien landen vanaf 1 juli. Onder meer de Verenigde Staten, Turkije, India, Rusland en Brazilië horen daar vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen niet bij.

    Inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea zijn vanaf woensdag in principe weer welkom in Europa. Deze landen staan op de lijst van landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa.

    China is het vijftiende land op de lijst, maar Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.

    De EU-landen moeten de aanbeveling nog wel omzetten in nationale regelgeving, zodat vertraging kan optreden of extra beperkingen kunnen worden opgelegd.

    De landenlijst kwam tot stand na langdurig overleg en werd niet door alle landen aanvaard. Zo hadden enkele zuidelijke lidstaten onder meer vanwege het belang van toerisme aangedrongen op een uitgebreidere lijst, terwijl landen als Nederland behoedzaamheid hadden bepleit. Omdat er geen consensus was kwam het op een stemming aan. Het is niet de bedoeling dat reisbeperkingen voor landen die niet op de lijst staan worden versoepeld.

    De lijst wordt elke twee weken opnieuw bekeken. Landen waar het aantal nieuwe ziektegevallen gedurende twee weken in de buurt of lager is dan gemiddeld in de EU komen in aanmerking om erop te komen. Ook wordt gekeken naar contactopsporing, het aantal coronatests en de betrouwbaarheid van cijfers.

    De EU-landen behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten half maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Het inreisverbod werd twee keer verlengd, de laatste keer tot 30 juni.

  5. 30/06/2020

    '40 procent besmette inwoners Italiaans stadje zonder symptomen'

    Meer dan 40 procent van de inwoners van een Italiaans stadje die waren besmet met het nieuwe coronavirus, hadden geen symptomen. Dat stellen wetenschappers in een studie die dinsdag in het gezaghebbende tijdschrift Nature is gepubliceerd. De bevinding wijst erop dat dragers zonder symptomen een grote rol zouden kunnen spelen in de verspreiding van het longvirus.

    Instanews image
    © Hollandse Hoogte / AFP

    Het onderzoek is uitgevoerd in het Italiaanse stadje Vo. In die plaats met 3200 inwoners viel eind februari de eerste coronadode van Italië. Daarop ging het stadje in lockdown, waarbij zo'n 85 procent van de inwoners werd getest. Uit die tests bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was aan het begin van de quarantaine. Aan het eind was nog 1,2 procent geïnfecteerd. Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.

    De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om op massale schaal te testen en besmette personen te isoleren. De besmette inwoners die geen symptomen vertoonden, hadden volgens de onderzoekers een zelfde hoeveelheid virussen in hun lichaam als de coronapatiënten met symptomen.

    "Zelfs dragers van het virus die geen symptomen hebben, kunnen dus bijdragen aan de verspreiding van het virus," aldus mede-onderzoeker Enrico Lavezzo van de universiteit van Padua. "Een drager zonder symptomen is niet bewust van de besmetting en kan, afhankelijk van zijn of haar levensstijl en beroep, veel mensen ontmoeten," aldus Lavezzo.

    Een andere bevinding van de Vo-studie is dat geen van de kinderen onder de 10 jaar besmet raakte, ondanks dat sommige van hen met besmette volwassenen woonden. In een vorige week gepubliceerde studie werd al gesteld dat de kans voor kinderen om te overlijden aan Covid-19 zeer klein is.