Bekijk belangrijke updates
 1. 30/06/2020

  Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Bekijk ons nieuwe liveblog voor het laatste coronanieuws 

 2. 30/06/2020

  Canada bereidt zich voor op tweede golf

  Canada bereidt zich voor op een tweede golf van het coronavirus, die er in de herfst zou kunnen komen. Dat heeft premier Justin Trudeau maandag gezegd. Hij riep zijn landgenoten op om waakzaam te blijven.

  'Een tweede golf zou erg hard kunnen toeslaan', waarschuwde de premier. Hij kondigde investeringen aan in beschermingsuitrusting en testmateriaal om 'snel en adequaat te kunnen reageren als er in de komende maanden een nieuwe uitbraak zou komen'.

  Trudeau waarschuwde ervoor maskers te blijven dragen wanneer de veilige afstand van twee meter niet aangehouden kan worden. 'Als we niet alle vooruitgang die we de voorbije maanden geboekt hebben willen verliezen, zullen we waakzaam moeten blijven, ook in deze nieuwe fase van de pandemie.'

 3. 30/06/2020

  Strengere maatregelen in Amerikaanse staten

  Steeds meer Amerikaanse staten nemen strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. De gouverneur van de staat Arizona besloot maandag tot sluiting van alle cafés, nachtclubs, sportscholen en bioscopen. Eerder hadden de gouverneurs van Texas en Florida al aangekondigd onder meer de cafés weer te sluiten, vanwege een toename van het aantal besmette gevallen.

  Gouverneur Laura Kelly van de Amerikaanse staat Kansas kondigde maandag aan dat ze een decreet ondertekent dat de inwoners van de staat verplicht om in het openbaar een gezichtsmasker te dragen. Vooral in winkels en op plekken waar het onmogelijk is om zes voet (1,80 meter) afstand van elkaar te houden wordt een mondkapje verplicht. Dat geldt ook voor buiten.

  Ook in de staat Oregon verplichtte de gouverneur inwoners om met ingang van 1 juli in alle publieke plekken binnen een mondkapje te dragen.

  Het totaal aantal besmettingen in de VS is gestegen tot bijna 2,6 miljoen. In de afgelopen 24 uur werden 355 doden opgetekend. In totaal zijn de VS iets meer dan 126.000 mensen overleden aan de longziekte.

 4. 30/06/2020

  Bedrijven vragen massaal uitstel aan bij Belastingdienst

  Nederlandse bedrijven hebben vanwege de coronacrisis massaal uitstel van betaling aangevraagd en gekregen bij de Belastingdienst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 10 miljard euro aan uitgestelde belastingen.

  Van 1 april tot en met 12 juni verleende de Belastingdienst aan 128.000 bedrijven drie maanden uitstel van betaling. Bijna 21.000 van de 66.000 bedrijven met 10 tot 250 werknemers hebben uitstel aangevraagd. Vooral de horeca had moeite met zijn financiële verplichtingen. In die sector mag 57 procent van de ondernemingen belastingen later betalen.

 5. 29/06/2020

  Leicester weer in lockdown door opleving corona

  De Engelse stad Leicester met zijn ruim 350.000 inwoners moet weer verder op slot door corona. Het aantal infecties met het virus is daar veel hoger dan in de rest van het land. De afgelopen week telde Leicester ongeveer 10 procent van alle besmettingen in Groot-Brittannië.

  Scholen moeten weer dicht, net als de winkels die niet per se nodig zijn voor de dagelijkse boodschappen. Verder wordt het dringend afgeraden van en naar de stad te reizen, behalve bij een noodzakelijke reden. Ook verplaatsingen in de stad zelf zijn ongewenst.

  De stad valt buiten de geplande versoepeling van de nationale anticoronamaatregelen op 4 juli, benadrukte de Britse minister Hancock van Volksgezondheid in het parlement. Hij wil over twee weken de situatie in Leicester opnieuw bekijken.