1. 08/07/2020

  Besmettingscurve daalt niet meer, maar draaiboek voor lokale lockdowns ligt niet klaar

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land daalt niet meer. Dat baart experts zorgen. Ook al omdat het draaiboek voor lokale lockdowns nog niet klaar blijkt te zijn.

  Lees hier verder. 

  Instanews image
  © DM — Experts Steven Van Gucht, Marc Van Ranst, Geert Molenberghs en Herman Goossens
 2. 08/07/2020

  Maggie De Block legt kleurencodes uit: ‘Het virus slaapt niet’

  Nadat de regering een kleurencode introduceerde voor terugkerende reizigers, volgden heel wat vragen én kritiek. Code groen en rood zijn duidelijk, maar code oranje is voorlopig een grijze zone. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) roept reizigers op om hun gezond verstand te gebruiken: ‘We hebben het onmogelijke gedaan om mensen te redden. Met je gezondheid moet je niet spelen.’

  Lees hier verder. 

 3. 08/07/2020

  Blankenberge verplicht mondmaskers op markten

  De kuststad Blankenberge verplicht vanaf vrijdag mondmaskers op markten en in de expo's van de stad. Wie op die plaatsen geen mondmasker draagt, riskeert een GAS-boete. De stad wil daarmee de markt op een veilige manier uitbreiden met meer kramen. Ook in Sea Life in Blankenberge zal een mondmasker verplicht zijn.

  Omdat Blankenberge opnieuw meer kramen toelaat op de wekelijkse markten op maandag en vrijdag, verplicht de stad vanaf vrijdag het dragen van een mondmasker op de markt. Vanaf nu mogen er 70 in plaats van de oorspronkelijke 50 kramen op de markt staan. "Dat is echt nodig om het winkelen op een veilige manier te laten verlopen", vertelt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

  Daarnaast wordt een mondmasker ook verplicht in de expo's van de stad. Daaronder vallen onder meer expo's zoals 750 jaar Blankenberge, Suske en Wiske: 75 jaar of het Belle Epoque Centrum. Ook bij toeristische partners Sea Life en het casino wordt een mondmasker verplicht.

  De stad blijft verder wel sterk aanraden om op openbare plaatsen zoals de zeedijk of het winkelgebied een mondmasker te dragen.

  Instanews image
  © Photo News — Ook op de tentoonstelling van Suske en Wiske wordt een mondmasker verplicht.
 4. 08/07/2020

  Boete tot 4.000 euro en zelfs celstraf voor wie quarantaine negeert na terugkeer uit ‘rode zone’

  Er staat nog geen lijst of kaart met rode, oranje en groene zones in Europa op de website van Buitenlandse Zaken. Een werkgroep, de evaluatiecel CELEVAL, moet daarvoor nog samenkomen. Mogelijk gebeurt dat vandaag nog, maar dat is niet zeker. Pas daarna zal er meer duidelijkheid komen. 

  Volgens de VRT is het nu al verboden om nog af te reizen naar een gebied in lockdown, ook al is dat gebied nog niet formeel aangeduid als een 'rood' gebied, bevestigt het kabinet van de premier. Het blijft dus van belang de al bestaande reisadviezen op de site van Buitenlandse Zaken te controleren, ook al zijn die nog niet helemaal up to date. In de adviezen per land staat wel al aangegeven waar er een lockdown geldt.

  De juridische regeling rond de quarantaine bevindt zich op deelstaatniveau. Daarover zou er in de loop van volgende week meer duidelijkheid komen voor Vlaanderen. Wel is al bekend dat er boetes tot 4.000 euro en in theorie zelfs een gevangenisstraf tot zes maanden op het overtreden van de verplichte quarantaine zal komen te staan, bevestigt het kabinet-Beke aan de redactie van HLN. Het gaat om dezelfde straffen die nu al zijn opgenomen in het Vlaams preventiedecreet, dat nu enkel geldt voor wie al besmet is. Dat decreet zal daarom worden aangepast om het uit te breiden naar al wie terugkeert uit de rode zones.

  Al beseffen de politici er ook dat controle in de praktijk bijzonder moeilijk en zelfs onmogelijk zal zijn. Het valt door het vrij verkeer van personen in Europa onmogelijk te controleren wie waar is geweest, bijvoorbeeld met de auto. "Er is een belangrijke morele verantwoordelijkheid bij de mensen zelf", zegt Beke er deze namiddag over op Radio 1.

  Instanews image
  © BELGA — Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
 5. 08/07/2020

  Braziliaanse president Bolsonaro blokkeert coronahulp voor indianen

  De met corona besmette Braziliaanse president Bolsonaro heeft een streep gezet door speciale coronahulp voor indianen en zwarte Brazilianen. Het was zijn eerste officiële handeling na de bekendmaking van zijn infectie.

  Bolsonaro blokkeerde een wet die de oorspronkelijke inwoners en Brazilianen van Afrikaanse oorsprong toegang tot drinkwater, desinfectiemiddelen en medische verzorging had gegarandeerd. Het gaat om twee achtergestelde bevolkingsgroepen waarvan een groot deel in armoede leeft.

  Waarnemers constateren dat de coronadiagnose bij Bolsonaro niet tot een koerswisseling heeft geleid. De president deed altijd heel laconiek over de coronapandemie, hoewel zijn land het zwaarst is getroffen op de Verenigde Staten na. Ruim 1,6 miljoen mensen zijn besmet, ruim 66.000 stierven.

  "Het leven gaat verder", vindt de president, die het coronavirus vergelijkt met een lichte griep en zich verzet tegen uitgaansverboden en andere beperkende maatregelen.

  Instanews image
  © Photo News — De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.