Bekijk belangrijke updates
 1. 28/06/2020

  Nieuw liveblog

  Dit liveblog is afgesloten. Bekijk ons nieuwe blog voor het meest actuele nieuws over het coronavirus. 

 2. 28/06/2020

  Britse krant: British Airways ontslaat 350 piloten

  British Airways, onderdeel van luchtvaartgroep IAG, ontslaat 350 piloten en plaatst nog eens 300 in een 'pool' om ze opnieuw in te huren als dat nodig is. Hierover zou overeenstemming met de cockpitbemanning zijn bereikt, meldt de Britse krant The Sun.

  De meeste piloten die met gedwongen ontslag te maken krijgen, werken volgens de krant op luchthaven Gatwick in Londen. De gezagvoerders die in de pool terechtkomen vliegen op dit moment niet en worden voor de helft betaald. Het overige cockpitpersoneel ontvangt een loonsverlaging van 15 procent.

  De luchtvaartmaatschappij kondigde eerder aan tot 12.000 banen te willen schrappen. Het bedrijf wil geld besparen nu het door de coronacrisis een groot deel van de vloot aan de grond houdt. Dat kwam het bedrijf op forse kritiek te staan van de Britse transportcommissie. Die beschuldigde de luchtvaartmaatschappij ervan de crisis te gebruiken als excuus om medewerkers te ontslaan, ook al betaalt de regering het loon van de werknemers via een nationaal verlofprogramma.

  Eerder waarschuwde British Airways dat het al zijn 4300 piloten zou ontslaan en onder nieuwe voorwaarden weer zou inhuren vanwege het ontbreken van een akkoord over kostenbesparingen. Waar de onderhandelingen met de pilotenbond lopen, willen andere bonden nog niet aanschuiven aan de onderhandelingstafel. British Airways drong daar bij de bonden wel meermaals op aan.

 3. 28/06/2020

  'Saneren Lufthansa gaat vijf tot zes jaar duren'

  Grootaandeelhouder Heinz-Hermann Thiele verwacht dat het saneren van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa 'vijf tot zes jaar' gaat duren. 'Dit zal een pijnlijke weg zijn voor alle betrokkenen', zei Thiele in een interview met met de Duitse krant Bild am Sonntag. 'Hoe pijnlijk kan niemand zeggen.'

  Afgelopen donderdag stemden de aandeelhouders in met het reddingspakket voor het luchtvaartconcern. Met het steunpakket van de Duitse overheid is in totaal 9 miljard euro gemoeid.

  'Door de omvangrijke leningen die met rente moeten worden terugbetaald en afgelost, is vermindering van personeels- en materiaalkosten niet voldoende', aldus Thiele. Volgens hem moeten ook dochterondernemingen tegen het licht worden gehouden. 'Je moet kijken naar alles wat de komende jaren niet nodig is voor de absolute kernactiviteit', aldus de grootaandeelhouder. Hieronder vallen ook de horeca in Europa of delen van Lufthansa-technologie.

  Door de coronacrisis kwam Lufthansa in grote problemen. De Duitse overheid schiet het concern nu te hulp door een belang van 20 procent te nemen voor 6 miljard euro en garant te staan voor een lening van 3 miljard euro.

 4. 28/06/2020

  2,5 miljoen besmettingen in de VS

  De Verenigde Staten hebben de grens van 2,5 miljoen besmettingen met het coronavirus overschreden. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Volgens de laatste tellingen zijn sinds de virusuitbraak 2.500.419 Amerikanen geïnfecteerd geraakt.

  Vooral in het zuiden van het land neemt het aantal gevallen snel toe. Florida noteerde het aflopen etmaal een recordaantal van 9.585 nieuwe patiënten, 24 inwoners overleden. Volgens de gouverneur van de staat, Ron DeSantis, is er sprake van een "echte explosie" in zijn staat.

  Corona houdt de bevolking van Florida, evenals die van andere staten in de 'Sun Belt' Texas, Arizona en Californië, nu al een week in zijn greep. Dat was voor de lokale overheid reden op de rem te trappen bij de geleidelijke opheffing van de lockdown. In Miami zijn sinds zaterdag de stranden weer verboden terrein. De gouverneurs van Texas en Florida sloten vrijdag onder meer de cafés weer.

  De VS zijn wereldwijd gezien het zwaarst getroffen door het virus. Naast 2,5 miljoen besmettingen telt het land ook 125.000 coronadoden. Brazilië staat op plek twee met ruim 57.000 doden en 1,3 miljoen besmettingsgevallen.

 5. 28/06/2020

  Rellen in Parijs na clandestien jongerenfeest

  In het parkgebied Esplanade des Invalides in Parijs is het zaterdagavond laat tot incidenten gekomen tussen de politie en enkele honderden jongeren die er samengekomen waren voor een clandestien feestje. Dat heeft een journaliste van het Franse persagentschap AFP ter plaatse vastgesteld. De ordediensten kwamen tussenbeide om het feest te ontbinden.

  Op sociale media was opgeroepen tot het feest onder codenaam ProjectX, een verwijzing naar de Amerikaanse film uit 2012.

  Iets voor middernacht kwam het tot incidenten op de grasvlakte toen jongeren projectielen wierpen naar politievoertuigen. De politie gebruikte traangas om de massa feestvierders uiteen te drijven.

  Omstreeks 1.30 uur bevonden zich nog enkele tientallen jongeren op de Esplanade. Toen er opnieuw met flessen gegooid werd, zette de politie weer traangas in.

  Dergelijke clandestiene jongerenfeestjes zorgen in Frankrijk voor veel ophef, nu het coronavirus nog circuleert onder de bevolking.