Bekijk alle updates
  1. 27/06/2020

    Viruswaanzin roept mensen op zondag niet te gaan demonstreren

    Betogers moeten zondag niet gaan demonstreren uit protest tegen de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols roept mensen op thuis te blijven en niet naar het Malieveld in Den Haag te komen.

    De groep die zich verzet tegen de coronaregels had een kort geding aangespannen om een verbod op de voor zondag aangekondigde demonstratie te voorkomen. Maar de rechtbank hield zaterdag vast aan het door waarnemend burgemeester Johan Remkes opgelegde verbod. Maandag volgt pas een toelichting op de uitspraak van de rechter.

    Instanews image
    © Hollandse Hoogte / ANP — Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols (rechts) met mede-initiatiefnemer Willem Engel.

    "We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen," aldus Pols. "Met de bedreigingen die Remkes heeft uitgesproken willen we niet dat onschuldige mensen het Malieveld worden afgeblazen," stelt hij. "Die mensen moet je niet in gevaar brengen." Hij roept mensen op die in andere steden van plan waren te gaan demonstreren ook op thuis te blijven.

    Remkes vreesde voor zondag opnieuw 'ernstige wanordelijkheden'. Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een 'ordelijk verloop' te zorgen.

  2. 27/06/2020

    Nog 29 coronapatiënten op intensive care

    Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is met tien afgenomen vergeleken met vrijdag. Het zijn er nu 29. Op de verpleegafdelingen liggen 180 coronapatiënten, eveneens tien minder dan vrijdag.

    "Op dit moment liggen er nog maar ruim 200 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen," aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Over het geheel genomen hebben we inmiddels meer dan 45.000 IC-verpleegdagen om corona gehad."

  3. 27/06/2020

    Slob schrijft leerlingen groep 8 een brief over apart schooljaar

    Leerlingen van groep 8 in het hele land krijgen van onderwijsminister Arie Slob een brief waarin hij terugblikt op het 'heel apart' verlopen schooljaar door de coronacrisis. Omdat de scholieren vanuit huis moesten werken, misten ze veel activiteiten die volgens de minister juist bijzonder zijn voor het laatste jaar op de lagere school, voordat ze naar het voortgezet onderwijs overstappen.

    Door de omstandigheden hebben ze wel iets geleerd wat anders niet zou zijn gebeurd, denkt Slob. "Het coronavirus heeft je iets geleerd over ziekte en gezondheid, over vrijheid misschien, of over hoe goed we voor elkaar willen zorgen in Nederland. Dat is het onthouden waard. Het is natuurlijk niet zo'n gezellige herinnering als een musical of kampweek, maar het zijn wel hele belangrijke lessen."

    Ook hoopt hij op een goede overgang naar hun nieuwe school. "Ik heb alle middelbare scholen gevraagd om volgend jaar een beetje rekening te houden met het rare schooljaar dat nu achter ons ligt. Zo gaan we er samen alles aan doen om jou op een plezierige manier aan de brugklas te laten beginnen."

    Instanews image
    © ANP — Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs.
  4. 27/06/2020

    RIVM: dodenaantal coronavirus stijgt met 2

    Het dodenaantal door het coronavirus is met 2 gestegen, naar 6105. Ook is één persoon in een ziekenhuis opgenomen.

    Het aantal mensen dat positief heeft getest op het coronavirus kwam op 50.074. Dat zijn er 71 meer dan een dag eerder. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt.

  5. 27/06/2020

    Kwart van zorgpersoneel ervoer coronacrisis als traumatisch

    Meer dan acht op de tien medewerkers in de zorgsector is van mening dat zij tijdens de coronacrisis te zwaar belast zijn. Een kwart van de ondervraagden heeft het werk tijdens de coronacrisis zelfs als traumatisch ervaren. Dat staat in een onderzoek van televisieprogramma Hollandse Zaken en vakbond FNV.

    FNV-vice-voorzitter Kitty Jong noemt de werkbelasting van zorgpersoneel 'echt veel en veel te hoog'. Volgens de resultaten voelt de helft van het zorgpersoneel zich emotioneel en fysiek uitgeput. Een deel overweegt zelfs minder te gaan werken of te gaan stoppen.

    Bovendien voelt het zorgpersoneel zich niet gewaardeerd en er heerst 'een dubbel gevoel' over de landelijke applausactie. "Nu ervaren veel zorgmedewerkers niet zozeer applaus, maar eerder een opgestoken middelvinger, vooral vanuit de politiek," aldus Jong.

    Volgens Jong is de bonus van 1000 euro voor veel zorgmedewerkers 'een begin, maar is er meer nodig'. De bonus had volgens het zorgpersoneel bijna twee keer zo hoog moeten zijn: 1850 euro. Bijna driekwart van het personeel vindt dat de bonus alleen zin heeft als er ook een stevige structurele loonsverhoging komt. De zorgmedewerkers vinden dat ze, gemiddeld gezien, recht hebben op 7,6 procent loonsverhoging.

    Aan het onderzoek deden ruim 6600 medewerkers van ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorginstellingen mee.

    Hollandse Zaken laat zaterdagavond (20.35 uur op NPO 2) zien hoe het zorgpersoneel terugblikt op de afgelopen maanden.

    Instanews image
    © ANP