1. 07/06/2020

  Eerste testweek GGD'en: 1000 coronapatiënten opgespoord

  In de eerste week dat mensen zich bij de GGD'en op corona konden laten testen, zijn duizend dragers van het virus opgespoord. Dat zei directeur publieke gezondheid van de GGD Hollands Midden, Sjaak de Gouw, in het tv-programma Op1.

  In deze eerste week hebben 90.000 unieke bellers de gratis afsprakenlijn (0800-1202) gebeld. Dat leidde tot 59.090 afspraken voor een test, waarvan er intussen 49.228 zijn afgenomen. Van hen zijn er ongeveer duizend positief bevonden, wat neerkomt op 2 procent, aldus De Gouw.

  Het landelijke afsprakennummer is bedoeld voor mensen die klachten hebben die met corona te maken kunnen hebben, zoals niezen en hoesten. Door het hele land zijn speciale testlocaties ingericht.

 2. 07/06/2020

  'Op termijn ruim 500 extra borstkankerdoden door coronacrisis'

  Door de coronacrisis overlijden in de komende vijf tot tien jaar meer dan 500 vrouwen extra aan borstkanker. Dat meldt het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.

  De kliniek heeft de impact van het coronavirus in grote lijnen in kaart gebracht. Het aantal van 500 extra doden is gebaseerd op de informatie die nu bekend is. Het aantal zou dus nog hoger kunnen uitvallen. "De totale omvang kunnen we nu nog niet overzien, omdat er nog niet voldoende gegevens beschikbaar zijn. Laten we met zijn allen voorkomen dat het erger wordt, laten we aan de slag gaan om zo goed en zo snel mogelijk de zorg te herstarten en uit te breiden om de achterstand zo spoedig mogelijk in te lopen", zegt Marjolein de Jong, bestuurder van het ziekenhuis.

  De borstkankerzorg heeft volgens het ziekenhuis te lijden gehad onder de coronacrisis. Zo werd het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stopgezet en gingen mensen met een klacht minder snel naar de huisarts. Ook werd de zorg voor bestaande patiënten uitgesteld of aangepast. "Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis was er op een bepaald moment sprake van tot wel 50 procent minder diagnoses", aldus het Alexander Monro Ziekenhuis. Normaal gesproken wordt de helft van alle borstkankerpatiënten in Nederland in de leeftijdsgroep 50-74 jaar via het bevolkingsonderzoek ontdekt.

  Jaarlijks sterven er in Nederland ruim 3000 vrouwen aan borstkanker.

 3. 07/06/2020

  Aantal coronapatiënten op de intensive cares niet veranderd

  Op de intensive cares van ziekenhuizen liggen 96 mensen met het coronavirus, evenveel als op zaterdag. De corona-drukte op de ic's is "onveranderd laag", aldus Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het is belangrijk dat de zorg voor andere patiënten snel meer op gang komt, voegt hij er aan toe.

  Het is niet bekend hoeveel mensen met andere aandoeningen op de intensive cares liggen en hoeveel coronapatiënten worden behandeld op verpleegafdelingen.

  Het aantal coronapatiënten op de ic's was vrijdag gezakt tot onder de honderd. Dat is het laagste aantal sinds half maart. Toen liep het aantal coronagevallen hard op. Op het hoogtepunt, begin april, behandelden de ic's meer dan 1400 mensen met corona.

 4. 07/06/2020

  Duits voetbal praat over terugkeer supporters in stadions

  Duitsland spreekt voorzichtig over de terugkeer van supporters in de stadions. De belangenverenigingen van voetbalfans, de Duitse voetbalbond en de Duitse voetballiga praten in een werkgroep over de manier waarop. De Bundesliga wordt dit seizoen afgemaakt zonder publiek en met strikte regels om het coronavirus tegen te gaan. In het nieuwe seizoen moet het weer mogelijk zijn toeschouwers toe te staan bij de wedstrijden, zei ook minister van binnenlandse zaken Horst Seehofe. "Ik heb er vertrouwen in dat we het publiek in het nieuwe seizoen geleidelijk aan weer binnen kunnen laten. Niet meteen allemaal, zoals voor de uitbraak van corona, maar met minder toeschouwers, zodat we afstand tussen de stadionbezoekers behouden."

 5. 07/06/2020

  Dodental in Nederland stijgt met twee naar 6013, vier ziekenhuisopnames gemeld

  Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6013. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) twee nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In Nederlandse ziekenhuizen zijn vier nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.789. Er zijn 239 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op Covid-19, waarmee het totaal uitkomt op 47.574.