Terug op café: 'Alcohol ontsmet, toch?'
Met een trappist en een handgel voor de neus: zo komt de horeca weer voorzichtig tot leven. ‘Maar van mij geen foto in de krant. Anders heb ik thuis ambras.’ Zo ging de horeca vandaag weer open.
© Aurélie Geurts WHO-baas: 'Recordaantal nieuwe besmettingen afgelopen 24 uur'
De afgelopen 24 uur zijn er wereldwijd een recordaantal van 136.000 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen, zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag. Hij vroeg deelnemers aan massaprotesten tegen racisme en politiegeweld om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om een nieuwe besmettingsgolf te vermijden.
Tijdens een online persconferentie zei Tedros dat de pandemie in Europa aan het afnemen is, maar wereldwijd erger wordt. De afgelopen tien dagen lag het aantal nieuwe gevallen op negen dagen hoger dan 100.000, het grootste deel in Zuid-Azië en op het Amerikaanse continent.
"WHO steunt gelijkheid en de wereldwijde beweging tegen racisme volledig", zei de WHO-baas over de wereldwijde antiracismeprotesten naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld. "Hou zoveel mogelijk minstens een meter afstand van anderen, was jullie handen, bedek je hoest en draag een masker als je een protest bijwoont", zei hij.
Tedros zei ook dat de autoriteiten actief op zoek moeten gaan naar nieuwe COVID-19-gevallen, om ervoor te zorgen dat besmettingen niet heropleven tijdens de massaprotesten.
Vlaamse epidemiologe overweegt Zweden te verlaten
Er komt steeds meer kritiek op de Zweedse, lichte aanpak van corona. Nele Brusselaers, een Vlaamse epidemiologe in Stockholm, uitte maanden geleden al haar ongerustheid en denkt nu aan verhuizen. ‘Terwijl de cijfers stijgen, worden de maatregelen zelfs teruggeschroefd.’
© Nele Brusselaers — Nele Brusselaers. 'Coronacrisis is diepste wereldwijde recessie sinds WO II'
De coronapandemie stort de wereld in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden maken als groep waarschijnlijk hun eerste economische krimpjaar in zeker zes decennia door. Dat schrijft de Wereldbank maandag bij zijn nieuwe economische ramingen.
De organisatie uit Washington schat dat de wereldeconomie dit jaar met 5,2 procent krimpt. Vooral landen die erg afhankelijk zijn van handel, toerisme, uitvoer van grondstoffen en financiering uit het buitenland hebben het zwaar te verduren.
Meer geavanceerde economieën als de Verenigde Staten, Japan en veel Europese lidstaten krimpen in doorsnee met 7 procent. Voor de eurozone rekenen de economen op een min van 9,1 procent. De groep opkomende economieën en ontwikkelingslanden, met daarin bijvoorbeeld China, India, Rusland en Brazilië, doet gemiddeld een stap van 2,5 procent terug.
De opvallendste passages uit de adviezen van de experts
Deze middag gaf premier Sophie Wilmès (MR) de vijf definitieve nota’s van de GEES (Groep van Experts belast met de Exitstrategie) vrij. Die groep adviseerde de regering over hoe ons land het best uit de lockdown kon stappen. Zo blijkt onder meer dat ons land niet klaar is voor een tweede golf van het coronavirus.
Lees hier meer over de opvallendste passages in de rapporten.
© Tim Dirven — Erika Vlieghe en Marc Van Ranst. 'Miljoenen levens gered door lockdowns in Europa'
Lockdowns in Europa hebben waarschijnlijk het leven van meer dan 3 miljoen mensen gered, zeggen onderzoekers van Imperial College London maandag. Deze mensen waren zonder de beperkende maatregelen overleden aan het coronavirus.
De onderzoekers maakten eerder modellen over het aantal besmettingen en doden gebaseerd op de groei in het aantal besmettingen in het begin van de uitbraak. De geregistreerde sterftecijfers zijn een stuk lager dan was voorspeld. Ook is het aantal nieuwe besmettingen per geïnfecteerd persoon begin mei al onder de 1 gekomen door de lockdowns.
'Het is belangrijk dat we meten wat het effect van de maatregelen is geweest, vanwege het ingrijpende effect op de economie en het sociale leven', aldus de onderzoekers in de samenvatting van hun onderzoek.
Een Amerikaans onderzoek, dat tegelijk met het Britse onderzoek is gepubliceerd, meldt dat de lockdownmaatregelen in China, Zuid-Korea, Iran, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten waarschijnlijk 530 miljoen besmettingen hebben voorkomen. De onderzoekers keken naar het aantal besmettingen voor- en nadat de maatregelen om de verspreiding te voorkomen waren ingevoerd, en zagen dat er aanzienlijk minder mensen besmet raakten.
Waarom uw komende vakantie niet zorgeloos zal zijn
Velen snakken naar een reis(je) nu het weer mag. Maar zo geven we het virus extra kansen. Ondertussen krijgt de toerist in coronatijden geen garantie op zorgeloosheid. ‘Niet naar het lokale marktje, een uur wachten voor een plekje op een terras. Is dat wel vakantie?’
© EPA VS vrezen dat China medische data vergaart via coronatests. Terecht?
Na Chinese hightechbedrijven vallen de VS nu de Chinese biotechindustrie aan. De Amerikaanse contraspionagedienst NCSC waarschuwt dat een leverancier van coronatests patiëntengegevens kan doorspelen aan ‘buitenlandse mogendheden’ – lees China.
Defensie start verdeling stoffen mondmaskers, vanaf 15 juni beschikbaar bij apotheken
Alle 18 miljoen stoffen mondmaskers die Defensie op vraag van de regering heeft besteld, zijn in ons land aangekomen. Vijftig militaire transportvoertuigen met stoffen mondmaskers hebben maandag het kwartier van Peutie verlaten. De uiteindelijke verdeling gebeurt via de apotheken, waar vanaf volgende week maandag 75-plussers als eersten hun stoffen mondmasker kunnen afhalen.
Zweedse regering zwaar onder vuur om losse corona-aanpak
De Zweedse premier Stefan Löfven krijgt zware kritiek van de oppositie vanwege de losse corona-aanpak van zijn regering. In tegenstelling tot andere landen bleven in Zweden de cafés, restaurants en scholen gewoon open. Deze aanpak heeft mogelijk geleid tot het relatief hoge dodental.
Tot voor kort onthield de oppositie zich van commentaar op het coronabeleid van de regering, maar sinds de architect van de Zweedse corona-strategie, de epidemioloog Anders Tegnell, vorige week toegaf nu zelf vraagtekens bij het beleid te plaatsen, lijkt die politieke wapenstilstand voorbij.
In een debat dat op televisie werd uitgezonden, zei de centrumrechtse Ulf Kristersson, leider van de grootste oppositiepartij, dat er ‘duidelijke en fundamentele fouten’ waren gemaakt bij de aanpak van het virus. ‘De Zweedse regering heeft de verspreiding van het virus opzettelijk toegelaten’, klaagde Ebba Busch, aanvoerder van de christendemocraten. De rechtspopulistische Zweden Democraten eisten het ontslag van epidemioloog Tegnell.
Hoewel Löfven toegaf dat er te veel ouderen in verzorgingshuizen zijn overleden en dat de overheid meer tests had moeten laten uitvoeren, bleef hij de strategie van zijn regering verdedigen. De druk op de premier om een strenger beleid te voeren neemt toe, omdat meerdere Europese landen Zweden de toegang verbieden. In totaal zouden nu 44.730 inwoners besmet zijn en zijn er 4.500 Zweden aan de ziekte overleden.
Vlaamse regering pompt 45 miljoen euro extra in armoedebestrijding
De Vlaamse regering maakt 45 miljoen euro extra vrij voor armoedebestrijding. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt.
Zo gaat er 15 miljoen euro naar een Covid-19-toeslag voor gezinnen die hun inkomen zagen dalen tot onder de 2.213 euro. Daarnaast gaat er 15 miljoen euro naar armoedebestrijding via de lokale besturen. Tot slot gaat er nog eens 15 miljoen euro naar een eenmalig consumptiebudget voor gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen.
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Druk op ziekenhuizen neemt verder af, wel lichte stijging op intensieve zorgen
Er zijn de voorbije 24 uur in België 122 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd. Het aantal nieuwe besmettingen daalt voor de tweede dag op rij, nadat er vorige week enkele dagen lang een stijging werd gerapporteerd. Met de 122 nieuwe besmettingen is het totale aantal bevestigde besmettingen sinds het begin van de epidemie in ons land opgelopen tot 59.348.
23 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, dat zijn er 2 meer dan een dag eerder. 24 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. De druk op de ziekenhuizen neemt met andere woorden verder af.
Op intensieve zorgen is er wel een lichte stijging van 5 patiënten ten opzichte van gisteren. Op dit moment liggen 116 coronapatiënten op intensieve zorgen.
Er vielen de voorbije 24 uur ook 11 doden te betreuren, waarvan 8 in de ziekenhuizen en 3 in de woon-zorgcentra. Daarmee komt de dodentol in ons land op 9.606.
Maakte tegenstrijdige communicatie Vlamingen ‘mondmaskermoe’?
Er is iets merkwaardigs aan de hand. Hoewel beide landsdelen gedurende de coronacrisis dezelfde officiële richtlijnen kregen over het dragen van mondmaskers, blijken Walen ze vaker te dragen dan Vlamingen. Waarom?
© Tine Schoemaker Aantal besmettingen wereldwijd overschrijdt kaap van 7 miljoen
Het aantal besmettingen met COVID-19 heeft inmiddels de kaap van 7 miljoen overschreden. Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op cijfers van officiële instanties, testten tot hiertoe al zeker 7.016.794 mensen positief op het coronavirus.
De Verenigde Staten tellen het meeste aantal besmettingen (1.942.363), gevolgd door Brazilië (691.758), Rusland (467.073), het Verenigd Koninkrijk (287.621) en India (258.090).
Voorts zijn er momenteel ook al zowat 402.874 mensen aan het virus overleden. Daarvan zijn 110.514 overlijdens voor rekening van de VS. Het Verenigd Koninkrijk staat op de tweede plaats met 40.625 overlijdens, gevolgd door Brazilië (36.455), Italië (33.899) en Frankrijk (29.158).
Viroloog Emmanuel André geeft nu ook ontslag als tracing-coördinator
Viroloog Emmanuel André, die aan het begin van de corona-epidemie bekend raakte als Franstalig interfederaal woordvoerder naast zijn collega Steven Van Gucht, heeft nu ook zijn ontslag ingediend aan de top van de coördinatiecel die instaat voor de contactopsporing. Dat melden Franstalige media. André zou zich opnieuw willen toeleggen op zijn medisch en academisch werk.
André zou vrijdagavond zijn ontslagbrief hebben ingediend. Hij was sinds het begin van de coronacrisis de Franstalige tegenhanger van Steven Van Gucht, maar nam eind april ontslag uit die rol, en leidde sindsdien de contactopsporing. De viroloog toonde zich einde mei nog zeer kritisch voor het overheidsbeleid rond de coronacrisis, en had vooral kritiek op de Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG). De eerste moet de risico’s inschatten en het effect van de maatregelen beoordelen, en wordt gecoördineerd door Sciensano van de Vlaamse interfederale woordvoerder Steven Van Gucht. De Risk Management Group bestaat uit de gezondheidsautoriteiten zelf en beslist welke maatregelen effectief genomen gaan worden.
Horeca heropent, maar de twijfel is groot: ‘Zie jij die studenten braafjes aan een tafeltje zitten?’
Na dertien weken mogen de zowat 60.000 horecaondernemers in ons land hun deur weer openen. De superkern trok in het voorbije weekend nog snel een blik steunmaatregelen open, maar dat zal lang niet voldoende zijn om de zwaar getroffen sector te redden.
© Thomas Nolf Deze nieuwe versoepelingen zijn vanaf vandaag geldig
Vandaag gaat de derde fase in van de versoepeling van de coronamaatregelen. Onder meer onze bubbels worden groter en de horeca mag de deuren weer openen, tot 1 uur ‘s nachts. Een overzicht.
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Belgische leverancier mondmaskers klaagt staat aan
Door 15 miljoen mondmaskers te bestellen bij de Luxemburgse firma Avrox heeft minister van Defensie Philippe Goffin zich de ontevredenheid van heel wat Belgische textielbedrijven op de hals gehaald. Le Soir nam contact op met de dertig bedrijven die een offerte hadden ingediend op 4 mei. Een van hen trok naar de Raad van State.
"Zoals bij sommigen anderen, werd ook mijn offerte om twijfelachtige redenen geweigerd", zegt Patrick Van der Vliet van Illbebag. "Op 2 april al heb ik de task force van minister Philippe De Backer voorgesteld herbruikbare mondmaskers te leveren. Die zijn goedkoper en ecologisch. Maar dat werd geweigerd omdat mijn bedrijf niet de juiste referenties kon voorleggen wat het maken van mondmaskers betreft".
Patrick Van der Vliet stapte een tiental dagen geleden naar de Raad van State. "Ik betwist de motieven die gegeven zijn om mijn offerte te weigeren. En ik zou graag hebben dat de selectie transparant verloopt en dat er gekeken wordt naar de leveringsmogelijkheden.”