1. 08/06/2020

  Terug op café: 'Alcohol ontsmet, toch?'

  Met een trappist en een handgel voor de neus: zo komt de horeca weer voorzichtig tot leven. ‘Maar van mij geen foto in de krant. Anders heb ik thuis ambras.’ Zo ging de horeca vandaag weer open.

  Lees de reportage hier.

  Instanews image
  © Aurélie Geurts
 2. 08/06/2020

  WHO-baas: 'Recordaantal nieuwe besmettingen afgelopen 24 uur'

  De afgelopen 24 uur zijn er wereldwijd een recordaantal van 136.000 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen, zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag. Hij vroeg deelnemers aan massaprotesten tegen racisme en politiegeweld om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om een nieuwe besmettingsgolf te vermijden.

  Tijdens een online persconferentie zei Tedros dat de pandemie in Europa aan het afnemen is, maar wereldwijd erger wordt. De afgelopen tien dagen lag het aantal nieuwe gevallen op negen dagen hoger dan 100.000, het grootste deel in Zuid-Azië en op het Amerikaanse continent.

  "WHO steunt gelijkheid en de wereldwijde beweging tegen racisme volledig", zei de WHO-baas over de wereldwijde antiracismeprotesten naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld. "Hou zoveel mogelijk minstens een meter afstand van anderen, was jullie handen, bedek je hoest en draag een masker als je een protest bijwoont", zei hij.

  Tedros zei ook dat de autoriteiten actief op zoek moeten gaan naar nieuwe COVID-19-gevallen, om ervoor te zorgen dat besmettingen niet heropleven tijdens de massaprotesten.

 3. 08/06/2020

  Vlaamse epidemiologe overweegt Zweden te verlaten

  Er komt steeds meer kritiek op de Zweedse, lichte aanpak van corona. Nele Brusselaers, een Vlaamse epidemiologe in Stockholm, uitte maanden geleden al haar ongerustheid en denkt nu aan verhuizen. ‘Terwijl de cijfers stijgen, worden de maatregelen zelfs teruggeschroefd.’

  Lees het interview hier.

  Instanews image
  © Nele Brusselaers — Nele Brusselaers.
 4. 08/06/2020

  'Coronacrisis is diepste wereldwijde recessie sinds WO II'

  De coronapandemie stort de wereld in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden maken als groep waarschijnlijk hun eerste economische krimpjaar in zeker zes decennia door. Dat schrijft de Wereldbank maandag bij zijn nieuwe economische ramingen.

  De organisatie uit Washington schat dat de wereldeconomie dit jaar met 5,2 procent krimpt. Vooral landen die erg afhankelijk zijn van handel, toerisme, uitvoer van grondstoffen en financiering uit het buitenland hebben het zwaar te verduren.

  Meer geavanceerde economieën als de Verenigde Staten, Japan en veel Europese lidstaten krimpen in doorsnee met 7 procent. Voor de eurozone rekenen de economen op een min van 9,1 procent. De groep opkomende economieën en ontwikkelingslanden, met daarin bijvoorbeeld China, India, Rusland en Brazilië, doet gemiddeld een stap van 2,5 procent terug.

 5. 08/06/2020

  De opvallendste passages uit de adviezen van de experts

  Deze middag gaf premier Sophie Wilmès (MR) de vijf definitieve nota’s van de GEES (Groep van Experts belast met de Exitstrategie) vrij. Die groep adviseerde de regering over hoe ons land het best uit de lockdown kon stappen. Zo blijkt onder meer dat ons land niet klaar is voor een tweede golf van het coronavirus.

  Lees hier meer over de opvallendste passages in de rapporten.


  Instanews image
  © Tim Dirven — Erika Vlieghe en Marc Van Ranst.