Bekijk belangrijke updates
 1. 06/06/2020

  Liveblog gesloten

  Dit liveblog is afgesloten. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons nieuwe blog.

 2. 06/06/2020

  Filmindustrie Californië mag weer aan de slag

  De opnames van films en tv-producties in Californië kunnen op 12 juni worden hervat. Dat hebben de autoriteiten van de Amerikaanse staat vrijdag bekendgemaakt toen ze nieuwe richtlijnen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus naar buiten brachten.

  Tv- en filmproducenten hebben wel goedkeuring van lokale gezondheidsfunctionarissen nodig om aan de slag te mogen, aldus een verklaring van het volksgezondheidsministerie van de staat.

  Het maken van films ligt sinds halverwege maart wereldwijd grotendeels stil. Een werkgroep van Hollywood-studio's en vakbonden stelde eerder deze week voor om uitgebreide coronatesten uit te voeren en acteurs en filmmedewerkers dagelijks te checken op symptomen van het longvirus.

  De richtlijnen zijn ontwikkeld door grote studio's als Walt Disney, Netflix en Warner Bros en moeten door producenten gevolgd worden om weer te mogen werken. Daarnaast is toestemming nodig van lokale gezondheidsfunctionarissen.

 3. 06/06/2020

  G20 maakt 21 miljard dollar vrij voor coronabestrijding

  De G20-landen, de twintig belangrijkste economieën, hebben 21 miljard dollar (18,6 miljard euro) toegezegd om het coronavirus te bestrijden. Dat heeft de groep zaterdag bekendgemaakt.

  "De G20 heeft, samen met uitgenodigde landen, de wereldwijde inspanningen gecoördineerd om de strijd tegen de Covid-19-pandemie te ondersteunen. Tot op heden hebben de G20-leden en uitgenodigde landen meer dan 21 miljard dollar toegezegd ter financiering van de wereldwijde gezondheidszorg", aldus de verklaring.

 4. 06/06/2020

  Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe

  Bij twee fruitbedrijven in de Betuwe zijn 34 medewerkers positief getest op het coronavirus. Dat is ongeveer 11 procent van het personeel dat preventief is getest, meldt de GGD Gelderland-Zuid. Alle besmette mensen zijn direct in isolatie gegaan en hun huisgenoten in quarantaine. Ook is de GGD gestart met het contactonderzoek.

  De GGD is medewerkers van de fruitbedrijven gaan testen, nadat vorige week al enkele besmettingen aan het licht kwamen. Het gaat om fruitveiling Fruitmasters in Geldermalsen en fruitverpakkingsbedrijf Vogelaar-Vredehof in Enspijk.

  Bij Fruitmasters zijn in totaal 202 medewerkers getest. Van hen waren 23 mensen positief (11,4 procent). Bij Vogelaar-Vredehof zijn 104 mensen getest, van wie 11 positief testten (10,5 procent).

  De GGD meldde eerder deze week dat de besmettingen waarschijnlijk deels plaats hebben gevonden in een kantoorruimte bij elk van de twee bedrijven. Beide bedrijven hebben maatregelen genomen om de kans op besmetting op het werk te verkleinen.

 5. 06/06/2020

  Suriname twee weken in strenge lockdown

  Vanaf maandag gaat Suriname voor twee weken in een totale lockdown met extra strenge maatregelen. De verscherping van de maatregelen is nodig om de explosieve groei van het aantal coronabesmettingen in te dammen. Dat heeft Danielle Veira, directeur van de Nationale Veiligheidsdienst, vrijdag gezegd.

  Eerder deze week stelden de autoriteiten al een lockdown in die tot volgende week vrijdag zou duren en minder streng was. De afgelopen dagen is gebleken dat er toch veel mensen op straat waren, terwijl ze geen essentiële activiteiten moesten doen. Het aantal besmettingen is in anderhalve week van 10 naar 90 gegroeid. Hiervan zijn 80 mensen ziek, negen geïnfecteerden zijn hersteld. Eén persoon is overleden.

  Hoe de verscherpte maatregelen eruit zien, wordt zaterdag bekendgemaakt. Dan komt de regering met nadere details.