Liveblog gesloten
Dit liveblog is afgesloten. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons nieuwe blog.
Filmindustrie Californië mag weer aan de slag
De opnames van films en tv-producties in Californië kunnen op 12 juni worden hervat. Dat hebben de autoriteiten van de Amerikaanse staat vrijdag bekendgemaakt toen ze nieuwe richtlijnen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus naar buiten brachten.
Tv- en filmproducenten hebben wel goedkeuring van lokale gezondheidsfunctionarissen nodig om aan de slag te mogen, aldus een verklaring van het volksgezondheidsministerie van de staat.
Het maken van films ligt sinds halverwege maart wereldwijd grotendeels stil. Een werkgroep van Hollywood-studio's en vakbonden stelde eerder deze week voor om uitgebreide coronatesten uit te voeren en acteurs en filmmedewerkers dagelijks te checken op symptomen van het longvirus.
De richtlijnen zijn ontwikkeld door grote studio's als Walt Disney, Netflix en Warner Bros en moeten door producenten gevolgd worden om weer te mogen werken. Daarnaast is toestemming nodig van lokale gezondheidsfunctionarissen.
G20 maakt 21 miljard dollar vrij voor coronabestrijding
De G20-landen, de twintig belangrijkste economieën, hebben 21 miljard dollar (18,6 miljard euro) toegezegd om het coronavirus te bestrijden. Dat heeft de groep zaterdag bekendgemaakt.
"De G20 heeft, samen met uitgenodigde landen, de wereldwijde inspanningen gecoördineerd om de strijd tegen de Covid-19-pandemie te ondersteunen. Tot op heden hebben de G20-leden en uitgenodigde landen meer dan 21 miljard dollar toegezegd ter financiering van de wereldwijde gezondheidszorg", aldus de verklaring.
Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe
Bij twee fruitbedrijven in de Betuwe zijn 34 medewerkers positief getest op het coronavirus. Dat is ongeveer 11 procent van het personeel dat preventief is getest, meldt de GGD Gelderland-Zuid. Alle besmette mensen zijn direct in isolatie gegaan en hun huisgenoten in quarantaine. Ook is de GGD gestart met het contactonderzoek.
De GGD is medewerkers van de fruitbedrijven gaan testen, nadat vorige week al enkele besmettingen aan het licht kwamen. Het gaat om fruitveiling Fruitmasters in Geldermalsen en fruitverpakkingsbedrijf Vogelaar-Vredehof in Enspijk.
Bij Fruitmasters zijn in totaal 202 medewerkers getest. Van hen waren 23 mensen positief (11,4 procent). Bij Vogelaar-Vredehof zijn 104 mensen getest, van wie 11 positief testten (10,5 procent).
De GGD meldde eerder deze week dat de besmettingen waarschijnlijk deels plaats hebben gevonden in een kantoorruimte bij elk van de twee bedrijven. Beide bedrijven hebben maatregelen genomen om de kans op besmetting op het werk te verkleinen.
Suriname twee weken in strenge lockdown
Vanaf maandag gaat Suriname voor twee weken in een totale lockdown met extra strenge maatregelen. De verscherping van de maatregelen is nodig om de explosieve groei van het aantal coronabesmettingen in te dammen. Dat heeft Danielle Veira, directeur van de Nationale Veiligheidsdienst, vrijdag gezegd.
Eerder deze week stelden de autoriteiten al een lockdown in die tot volgende week vrijdag zou duren en minder streng was. De afgelopen dagen is gebleken dat er toch veel mensen op straat waren, terwijl ze geen essentiële activiteiten moesten doen. Het aantal besmettingen is in anderhalve week van 10 naar 90 gegroeid. Hiervan zijn 80 mensen ziek, negen geïnfecteerden zijn hersteld. Eén persoon is overleden.
Hoe de verscherpte maatregelen eruit zien, wordt zaterdag bekendgemaakt. Dan komt de regering met nadere details.
Bolsonaro dreigt met vertrek uit WHO
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gedreigd om net als de Verenigde Staten uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te stappen, zo melden media in Brazilië. Hij beschuldigt de organisatie ervan "politiek", "partijdig" en "ideologisch" te handelen. "We bekijken het. Ofwel de WHO werkt zonder ideologische inslag, of we gaan eruit, net als de VS. We hebben geen mensen van buiten nodig die ons advies geven over onze gezondheid", aldus Bolsonaro.
Brazilië ligt internationaal onder vuur vanwege het gebrekkige coronabeleid van de regering-Bolsonaro. Het virus grijpt nog altijd hevig om zich heen en heeft volgens de cijfers die het ministerie van Gezondheid vrijdagavond bekendmaakte inmiddels 645.771 Brazilianen besmet en 35.026 mensen in het land gedood. De afgelopen 24 uur werden 30.830 nieuwe besmettingen gemeld en 1005 doden. Het is voor de vierde dag op rij dat meer dan duizend doden worden geregistreerd.
Bolsonaro's dreigement komt een dag nadat de Pan-Amerikaanse gezondheidsautoriteit (OPAS) Brazilië namens de WHO maande om een nog openstaande betaling van 24,2 miljoen dollar (bijna 21,5 miljoen euro) te voldoen. Het bedrag omvat niet verrichte betalingen aan de WHO uit 2019 en 2020, de jaren van Bolsonaro's bewind.
1,5 miljard euro voor geplaagd ov
Er is eindelijk een oplossing voor de compensatie van de coronaverliezen in het openbaar vervoer. Alles bij elkaar trekt het rijk tot eind dit jaar een steunbedrag uit van naar schatting anderhalf miljard euro.
Honderden coronapatiënten opgespoord sinds we zijn gaan ‘testen, testen, testen’
Sinds één week is Nederland ook gaan ‘testen, testen, testen’, zoals de WHO al sinds maart roept. GGD-directeur Sjaak de Gouw, die voor alle GGD’en de infectieziektebestrijding leidt, over de eerste week die met horten en stoten verliep. “We hebben honderden coronapatiënten opgespoord."
Het coronavirus waart nog altijd rond in Noord-Italië
Italië kende vrijdag een opvallende stijging van het aantal geconstateerde coronabesmettingen. Er waren meer dan vier keer zoveel nieuwe gevallen als donderdag. De toch al zwaar getroffen regio Lombardije is voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de stijging, die vooral geweten wordt aan het toegenomen aantal testen.
Lees hier het volledige artikel.
© AFP Kabinet steunt ov-bedrijven met 1,5 miljard euro
Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor openbaarvervoerbedrijven om ze de coronacrisis door te helpen, maakte het ministerie van Infrastructuur bekend. De ov-bedrijven zien hun inkomsten snel kelderen omdat veel minder mensen met de trein, bus, tram of metro reizen wegens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven de kosten doorlopen en blijven de coronamaatregelen zelfs om aanpassingen vragen waar extra kosten mee gepaard gaan.
Het kabinet hoopt 93 procent van de kosten van ov-bedrijven te dekken met het bedrag. Voorwaarde is dat bedrijven geen dividend uitkeren en geen bonussen verstrekken aan bestuurders.
Trump bepleit aanpassen aanpak coronacrisis
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag opgeroepen de maatregelen tegen het coronavirus aan te passen. Bij bescherming tegen het virus wil hij vooral de focus leggen op ouderen, zieken en andere kwetsbare groepen.
Jongere en gezonde Amerikanen moeten weer zo snel mogelijk aan het werk kunnen gaan, aldus de president in een toespraak op het Witte Huis. Volgens Trump heeft de VS op het gebied van de coronacrisis inmiddels het ergste achter de rug.
Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten ruim 108.000 levens geëist. Dat is het hoogste dodental van alle landen in de wereld.
Nog tot de zomervakantie coulance voor ouder met virusvrees
Ouders die hun kind nog niet naar school durven sturen, hoeven ook het staartje van het schooljaar niet te vrezen voor de leerplichtambtenaar. Ook al wijst alles er inmiddels op dat kinderen nauwelijks een aandeel hebben in de corona-epidemie, zegt onderwijsminister Arie Slob.
Basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag weer de hele week naar school. Maar ouders die daarvoor nog terugschrikken, kunnen 'zo'n beetje tot de zomervakantie' nog wel op coulance blijven rekenen. Scholen blijven proberen ouders gerust te stellen, en "we zien dat dat werkt", aldus Slob.
© ANP — Minister Arie Slob. Met 'rustige' overtuigingskracht is het aantal schoolmijders volgens de minister teruggebracht van meer dan 5000 naar enkele honderden. Hij hoopt dat de jongste bemoedigende conclusies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het laatste zetje geven. Want 'langzaam maar zeker' zal het geduld met weigeraars 'natuurlijk wel anders gaan worden'.
Minister: 'coronamomentum' in strijd tegen files niet verliezen
Er moet snel werk gemaakt worden van de plannen om werknemers ook in de toekomst meer thuis te laten werken om files tegen te gaan, vind minister Cora van Nieuwenhuizen. Het is volgens haar geen goede ontwikkeling dat er nu weer files ontstaan op de wegen, ze wil het momentum niet verliezen nadat die wegen wekenlang veel minder druk waren.
De Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER), adviseert ook meer in te zetten op thuiswerken. Los van het effect dat dit heeft op de verspreiding van het virus, is een belangrijke bijvangst dat de files daarmee ook voor een deel worden opgelost. "Als er straks weer meer mensen aan het werk gaan, wil je niet dat iedereen weer massaal in de file gaat staan," aldus Van Nieuwenhuizen.
Daarom is snelheid nodig om hier werk van te maken, want als de wegen straks toch dichtslibben, is het al te laat, vreest de bewindsvrouw. Ze wil 'vuistregels' opstellen die werkgevers kunnen gebruiken om te voorkomen dat veel Nederlanders straks toch weer ellenlang vastzitten in de spits. Dat veel werknemers wegens de coronacrisis al noodgedwongen thuis werken kan volgens Van Nieuwenhuizen een hoop nuttige inzichten opleveren.
Kabinet: voorlopig einde aan wekelijks coronacrisisberaad
Het crisisteam van bewindslieden dat het voortouw heeft in de strijd tegen de coronaepidemie, komt voorlopig niet meer bijeen. Nu het coronavirus is teruggedrongen, denkt het kabinet het zonder die 'crisisstructuur' af te kunnen.
© ANP "De besluitvorming komt in normaler vaarwater," zei premier Mark Rutte na de wekelijkse ministerraad. De ministers die het meest met de coronacrisis te maken hebben, blijven wel overleggen in een gewone deelcommissie van die ministerraad. Mocht het toch weer misgaan met het virus, dan kunnen ze de zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) opnieuw bijeenroepen.
Meer dan 40.000 coronadoden in Verenigd Koninkrijk
Het coronavirus heeft in het Verenigd Koninkrijk inmiddels meer dan 40.000 mensen het leven gekost. De gezondheidsautoriteiten meldden vrijdag 357 nieuwe sterfgevallen, waardoor het totaal sinds de uitbraak van de epidemie op 40.261 is gekomen.
Het werkelijke dodental is vermoedelijk de 50.000 al gepasseerd. Verscheidene Britse mediabronnen tellen daarbij ook de verdachte gevallen mee. Dat betreft de patiënten die zijn overleden maar van wie niet 100 procent zeker is dat ze Covid-19 hadden.
Britse wetenschappers stoppen met testen hydroxychloroquine
Britse wetenschappers zijn gestopt met een omvangrijk onderzoek naar het behandelen van Covid-19-patiënten met hydroxychloroquine. Ze besloten daartoe omdat geen gunstig effect van dat malariamiddel op het ziekteverloop is gevonden.
"We hebben de gegevens bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat er geen bewijs is dat patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis liggen baat hebben bij hydroxychloroquine. We hebben daarom besloten met onmiddellijke ingang te stoppen met toediening van het middel voor dit doel," lichtte teamleider Martin Landray van de Universiteit van Oxford toe.
Over het gebruik van chloroquine of hydroxychloroquine door coronaslachtoffers zijn de meningen verdeeld. Sommigen, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro, bevalen het aan, anderen wezen op de mogelijk gevaarlijke bijwerkingen. Een artikel in het medische vakblad The Lancet wakkerde die ongerustheid aan maar werd donderdag ingetrokken.
© EPA — Trump en Bolsonaro op een bijeenkomst eerder dit jaar. Aantal coronapatiënten op de ic nu beneden de honderd
Het aantal coronapatiënten dat op de intensivecareafdelingen ligt, bedraagt inmiddels 97. Dat is zestien minder dan donderdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er liggen 543 andere patiënten op de IC, 24 minder een dag eerder. "De overall bezetting blijft met 640 patiënten laag. Twaalf weken na dato is het aantal Covid-19-patiënten op de ic met 97 terug onder het niveau ten tijde van de lockdown," aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg:
Het aantal opnames wegens corona buiten de ic bedraagt 467. Dat zijn er veertien minder dan gisteren.
ZZP Nederland dringt aan op overlevingsplan voor zelfstandigen
In verschillende sectoren dreigen zelfstandigen zonder personeel kopje onder te gaan als gevolg van de coronacrisis. ZZP Nederland vraagt om die reden om een overlevingsplan. Het gaat volgens de organisatie onder meer om problemen die spelen in de cultuursector en in de evenementenbranche, die het zwaarst worden getroffen door de crisis.
Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, wijst erop dat zelfstandigen in deze sectoren als eerste verplicht moesten stoppen met hun werkzaamheden, maar ook als laatste weer mogen beginnen 'als dat al lukt'. Daarbij komen veel van hen niet in aanmerking voor bepaalde steunmaatregelen. Post vindt dat er extra aandacht moet zijn voor deze groep. Hij pleit voor uitbreiding van het steunpakket. Daarbij moet ook geld worden vrijgemaakt voor een regeling voor het niet-gesubsidieerde deel van de cultuursector.
Grapperhaus: corona-overtreders moeten gewoon boete betalen
Mensen die een coronaboete hebben ontvangen, moeten deze gewoon betalen. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zijn veel boetes volgens de regels uitgeschreven en hoeven ontvangers er niet op te rekenen dat deze verscheurd worden.
Lees hier het volledige artikel.
© ANP Toeristen pas vanaf 1 juli weer welkom in Spanje
Toeristen zijn vanaf 1 juli weer welkom in Spanje. Dat heeft een woordvoerder van de Spaanse regering vrijdag gezegd. Dat betekent dat de grenzen voor buitenlandse vakantiegangers later opengaan dan donderdag werd gemeld.
Minister Reyes Maroto van Toerisme zei toen dat de grenzen met Frankrijk en Portugal vanaf 22 juni opengingen en toeristen weer naar Spanje konden reizen. Haar ministerie floot haar echter later terug, waardoor nogal wat verwarring ontstond. De regering maakte daar vrijdag een einde aan.
De Spaanse regering maakte vrijdag ook bekend dat de coronamaatregelen in Madrid en Barcelona vanaf maandag worden versoepeld. Vanaf die dag mag er weer binnen worden gegeten en gedronken in restaurants en bars. Nu mag dat alleen op terrassen. Voor kinderen geldt vanaf maandag dat ze weer de straat op kunnen wanneer ze dat willen en niet alleen op bepaalde tijdstippen.
© AFP — Ook in deze kerk op Mallorca zijn maatregelen getroffen. Europa wellicht vanaf juli geleidelijk open voor niet-EU-burgers
Het inreisverbod naar Europa voor mensen van buiten de EU kan in juli stap voor stap worden opgeheven. Bijna alle EU-landen zijn voorstander van een verlenging van het verbod tot 1 juli, zei EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) vrijdag na overleg met Europese ministers.
Eerst moeten alle grenzen binnen Europa weer open, gaf Johansson aan. De bedoeling is om na 1 juli een geleidelijke heropening voor inreizende niet-EU-burgers voor te bereiden, aldus de Zweedse. Dat moet wel goed worden gecoördineerd en afgestemd tussen de EU-landen. De Europese Commissie speelt hierbij een ondersteunende rol en komt naar verwachting volgende week met een voorstel. Het zijn de lidstaten die beslissen.
Coronahulplijn voor jongeren na angst en depressie
Zorgverleners en onderzoekers willen jongeren die een depressie of angststoornis hebben meegemaakt ondersteunen door naar hen te luisteren en tips te geven. Vanaf 8 juni kunnen deze jongeren daarom bellen met de StayFine-hulplijn.
Doordat scholen weer opengaan, komt er mogelijk extra druk op jongeren, wat een terugval tot gevolg kan hebben. 'We weten uit voorlopige cijfers van het Trimbos-instituut dat één op de drie mensen meer angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen ervaren. Bijna de helft van de 3000 ondervraagden gaf aan dat ze behoefte hebben aan hulp', aldus Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie in de psychiatrie bij Amsterdam UMC.
Jongeren tussen de 13 en 21 jaar met een geschiedenis van angst of depressie kunnen de hulplijn vanaf 8 juni bellen via 06-13902366. Meer informatie is te vinden op www.stayfine.nl.
Meeste grenzen in Europa vanaf 15 juni weer open
Grenscontroles tussen de meeste Europese landen worden vanaf 15 juni opgeheven. Dat bleek vrijdag na afloop van video-overleg tussen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken. Onder meer Spanje volgt later; Madrid houdt vooralsnog vast aan 1 juli.
EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) hoopt dat alle controles eind juni geschiedenis zijn. Zij sprak de hoop uit dat de Schengenzone, waarin vrij kan worden gereisd, niet later dan eind deze maand weer als vanouds functioneert. De gezondheidssituatie staat dat volgens haar toe, maar sommige lidstaten zijn nog terughoudend.
Veel lidstaten stelden in maart controles in, en sloten hun grenzen voor niet-essentiële reizen. Op tal van plekken zijn de beperkingen de afgelopen tijd al versoepeld.
Veel landen hebben eerder 15 juni als datum voor opening van de grenzen gegeven.
Autoverhuurders zien boekingen weer toenemen
Het aantal boekingen van een huurauto neemt weer toe. De branche verwacht op korte termijn een run op auto's nu de grenzen in Europa langzaam weer opengaan en er weer vakantieplannen worden gemaakt.
Niall McDevitt van Auto Europe, een van de grootste partijen op de Europese autoverhuurmarkt, is voorzichtig positief. "Deze week groeide het aantal boekingen met 44 procent in vergelijking met de week ervoor, maar we zitten nog niet op het niveau van voor de coronacrisis."
EasyTerra, een onlineprijsvergelijker voor de autohuurmarkt, ziet het aantal boekingen ook weer toenemen. "Mensen willen wel op vakantie, maar willen geen onnodige risico’s lopen," vertelt Tjeerd Kramer van EasyTerra, die denkt dat reizigers daarom bus, trein en vliegtuig zullen mijden. "Voor deze reizigers zonder eigen vervoer is het huren van een auto een goed alternatief," aldus Kramer.
RIVM: 15 sterfgevallen en 11 nieuwe ziekenhuisopnames
De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 15 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het RIVM meldt ook 11 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames.
Dat is twee sterfgevallen meer en een ziekenhuisopname minder dan donderdag, toen het RIVM 13 sterfgevallen en 12 ziekenhuisopnames meldde.
In Nederland zijn nu 6.005 mensen aan Covid-19 overleden en zeker 11.782 patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het RIVM meldde 210 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal aantal positief geteste mensen in Nederland staat op 47.152.
Lees alles over de laatste RIVM-cijfers in dit artikel.
'Ontslagronde bij KLM in juli'
De zwaar onder de coronacrisis lijdende luchtvaartmaatschappij KLM komt in juli waarschijnlijk met een ontslagronde, zegt vakbond CNV. De bond vreest dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn, omdat te weinig medewerkers gebruik zullen maken van de huidige vrijwillige vertrekregeling, die vanaf deze maand voor het hele personeel is opengesteld. CNV vertegenwoordigt de belangen van het grondpersoneel.
© ANP Consumentenbond: luchtvaartmaatschappijen houden zich niet aan regels vouchers
Nederlandse luchtvaartmaatschappijen houden zich nog steeds niet aan de regels als ze vouchers aanbieden. Zo bieden ze alleen aan reizigers die na een bepaalde datum zouden vliegen geld terug aan, meldt de Consumentenbond. Die wil dat de luchtvaartmaatschappijen worden aangepakt.
Onder meer KLM en Corendon maken het verboden onderscheid tussen klanten die een vlucht voor 14 mei hadden en klanten die daarna zouden vliegen. Alleen de tweede groep kan zijn geld terugkrijgen bij beide maatschappijen. Bij Transavia ligt de grens nog later, op 3 juni. TUI fly geeft standaard een voucher en vermeldt nergens dat het terugkrijgen van geld een optie is.
Er zijn ook andere problemen met de vouchers. Zo nam KLM de verplichte toeslagen voor de boeking, ruimbagage en stoelreserveringen niet mee in het voucherbedrag. De luchtvaartmaatschappij wilde dat daar aparte vouchers voor werden aangevraagd. KLM zegt dat probleem nu te hebben opgelost, maar is volgens de Consumentenbond daar niet duidelijk over naar klanten toe.
Kamp Westerbork verplaatst herdenking naar 2021
Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat dit jaar niet meer herdenken dat het doorgangskamp 75 jaar geleden werd bevrijd. Eerder was de herdenking van de bevrijding doorgeschoven naar 13 september, de dag waarop 75 jaar geleden het laatste transport vanuit Westerbork vertrok. Maar het is volgens directeur Gerdien Verschoor te onzeker of dat onder de coronaregels door kan gaan. De herdenking moet nu plaatsvinden op 11 april 2021.
"Het gaat ons enorm aan het hart dat we, in het jaar dat we stilstaan bij 75 jaar vrijheid, niet samen kunnen komen om waardig te herdenken. Maar het is te onzeker of er na 1 september weer grootschalige evenementen georganiseerd kunnen worden. Ook vallen veel van onze sprekers en gasten door hun leeftijd in de risicogroep. Daar moeten we ook rekening mee houden," aldus Verschoor vrijdag.
Lintjesregen nu op 3 juli, maar opspelden is er niet bij
Mensen die dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag een lintje toegekend kregen, ontvangen dat op vrijdag 3 juli. Dat meldt de Kanselarij der Nederlandse Orden.
De ruim 3000 gedecoreerden krijgen hun onderscheiding niet opgespeld, maar overhandigd in een etui. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten met het dan geldende maximum aantal mensen.
Gemeenten die niet alle gedecoreerden en gasten tegelijk kunnen hebben, kunnen de uitreiking eventueel ook deels op 2 juli laten plaatshebben.
Zitting over ruimen nertsen vervroegd naar vrijdagmiddag
De zaak bij de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over het ruimen van de nertsen is vervroegd van maandag naar vrijdagmiddag. Dat is volgens het college gebeurd op 'nadrukkelijk' verzoek van een van de partijen.
Het ruimen van nertsenhouderijen met besmette dieren zou vrijdag beginnen, maar dierenrechtenorganisaties Animal Rights en de Bont voor Dieren hadden hiertegen bezwaar gemaakt. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen. Volgens een woordvoerster van de Bont voor Dieren hebben zij niet om het vervroegen van de zaak gevraagd.
De zaak kon aanvankelijk niet eerder. CBb meldde dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet in staat was donderdag al een volledig dossier in te sturen. Maar dat is inmiddels wel gelukt, aldus een woordvoerster van CBb.
De zitting is om 16.00 uur in het Paleis van Justitie in Den Haag.
© ANP — Nertsen vrijdag bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren Ederveen in Ederveen. American Airlines hervat passagiersvluchten naar Nederland
American Airlines voert weer passagiersvluchten uit tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vrijdagochtend kwam het eerste toestel aan op Schiphol vanuit Dallas. Vanaf zaterdag vertrekt er ook weer elke dag een vliegtuig van American Airlines vanaf Schiphol richting de VS.
GGD geeft niet altijd binnen 48 uur testuitslag
De GGD'en in Nederland slagen er niet in om iedereen die getest is binnen 48 uur de testuitslag te geven. Dat was wel de belofte die eerder was gedaan. Volgens de GGD kan het 'helaas in deze startfase' gebeuren dat het iets langer duurt.
FNV: 1,5 meter afstand houden is moeilijk in de horeca
1,5 meter afstand houden tussen bediening en gasten in de horeca is een uitdaging. Dat maakt FNV Horeca op uit het eerste twintigtal meldingen dat de bond binnenkreeg op zijn horeca-meldpunt. Horecamedewerkers kunnen daar hun ervaringen en klachten over hun werkomstandigheden delen.
"Er heerst nog veel onduidelijkheid bij medewerkers of zij ook van elkaar 1,5 meter afstand moeten houden", zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "We willen via deze meldingen de overheid vragen duidelijker te maken wat wel en niet mag, zodat er geen onrust ontstaat onder medewerkers. Wij kunnen niet goed voorlichten als niemand precies weet hoe het in elkaar steekt."
Ook het erop toezien dat gasten onderling 1,5 meter afstand houden, blijkt lastig. "Sommige gasten laten merken dat ze geen zin hebben om afstand te houden en zeggen dan maar dat ze uit hetzelfde huishouden komen. Als horecamedewerker kun je niet veel meer doen de gasten op hun blauwe ogen geloven", aldus de woordvoerder.
FNV Horeca gaat de meldingen nog een week monitoren en wil met een aanvullend onderzoek meer informatie boven tafel krijgen. De bond hoopt dat met behulp van het meldpunt bevindingen worden meegenomen in de besluitvorming over de situatie vanaf 1 juli, wanneer in de horeca het maximale gastenaantal verhoogd wordt van dertig naar honderd.
'Coronavirus trekt zware wissel op zorgbegroting'
Begrotingen in de zorg kunnen door het coronavirus veelal de prullenbak in. Een grote meerderheid van de financieel specialisten in de zorg verwacht dat de resultaten dit jaar lager zullen uitvallen dan aanvankelijk begroot. Dat meldt branchevereniging Fizi op basis van een enquête onder 900 leden.
Van de financieel specialisten voor de zorg verwacht 89 procent een lager jaarresultaat dan begroot. De helft verwacht zelfs dat het resultaat aanzienlijk lager zal zijn dan voorzien.
Door de virusuitbraak hadden ic-afdelingen van ziekenhuizen het weliswaar druk, maar werd andere, reguliere zorg deels uitgesteld. Ook in de ouderenzorg was de bezetting vaak minder, geeft Fizi als voorbeeld. Tegelijkertijd hadden zorgverleners hogere kosten, bijvoorbeeld aan tijdelijke verbouwingen en beschermingsmiddelen die besmettingen moeten voorkomen.
Zorgverzekeraars kondigden in april financiële compensatie aan voor zorgverleners die door het coronavirus inkomsten mislopen. Die hulp leidt desondanks niet tot een groeiend vertrouwen in de financiële positie van zorginstellingen, maakt Fizi op uit de enquête.
Omdat vanuit de politiek de wil groot is om faillissementen in de zorgsector te voorkomen, is er nog geen acute dreiging voor de financiële continuïteit in de sector. Toch kleven er grote nadelen aan de verwachte verliezen, legt een woordvoerder van Fizi uit. Zo zullen veel instellingen hun investeringsplannen voor de toekomst moeten wijzigingen, waardoor bijvoorbeeld minder geld naar innovatie van de gezondheidszorg kan.
Van Rijn: nog geen gesprekken over hogere zorgpremie door corona
Er wordt nog niet gesproken over het verhogen van de zorgpremie volgend jaar om de kosten van de coronacrisis te dekken. Volgens minister Martin van Rijn (Medische Zorg) is het 'veel te vroeg daar ook maar enige uitspraak over te doen'.
Dat er voor de aanpak van de coronacrisis veel kosten worden gemaakt is volgens de bewindsman duidelijk. Maar waar die rekening uiteindelijk belandt, daar zal nog naar worden gekeken. De premie gaat 'niet per definitie' omhoog, aldus Van Rijn.
© ANP — Minister Martin van Rijn van Medische Zorg. Bijna 7 procent Belgen heeft antistoffen tegen coronavirus
Het aantal Belgen met antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed is de afgelopen tijd licht gestegen naar 6,9 procent van de bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Eind maart was het 3 procent en drie weken later het dubbele. "De strenge maatregelen hebben de verspreiding van het virus dus sterk beknot," concludeert hoogleraar en epidemioloog Heidi Theeten.
Van de Nederlandse bloeddonors heeft ongeveer 5,5 procent corona-antistoffen, bleek deze week uit onderzoek van bloedbank Sanquin. In april was dat 3 procent. De antistoffen ontstaan als mensen met het virus zijn besmet.
Om groepsimmuniteit te bereiken, moet minstens de helft van de bevolking antilichamen in het bloed hebben, stellen de Antwerpse onderzoekers. Hoogleraar Pierre Van Damme: "Daar zijn we dus nog steeds mijlenver van verwijderd, net zoals onze buurlanden trouwens. Bovendien is nog altijd niet bewezen in hoeverre mensen die antistoffen gevormd hebben, ook effectief beschermd zijn tegen een mogelijke nieuwe infectie."
Koolmees noemt illegaal sekswerk aandachtspunt
Het is heel slecht voor de veiligheid dat sekswerkers hun werk illegaal voortzetten, nu zij vanwege het coronavirus geen klanten mogen ontvangen. Dat vindt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Hij noemt de kwestie een 'aandachtspunt'.
Sekswerkers mogen tot en met 1 september niet aan de slag. "Zij komen dicht bij mensen in de buurt en vormen daarmee een risicofactor voor de verspreiding van het virus," aldus Koolmees. "Het is niet de bedoeling dat het werk illegaal wordt, daarom ligt er ook het steunpakket."
Twee weken eerder stuurde de branche een brandbrief naar de minister. Zij voelde zich uitgesloten van het ontvangen van coronahulp. Volgens Koolmees kunnen mensen die in de seksindustrie werken, aanspraak maken op het algemene steunpakket voor zzp'ers. Ook kunnen zij steun krijgen voor de vaste lasten die zij hebben. De minister besteedde naar eigen zeggen zijn energie eerst aan het maken van algemene maatregelen. "Dit specifieke geval moeten we nader in duiken, maar er liggen nu nog veel brieven op de stapel."
Sekswerkers die zich niet aan de regels houden, kunnen boetes tussen de 400 en 4000 euro krijgen. In Limburg is in totaal voor meer dan 20.000 euro aan boetes uitgedeeld voor illegale prostitutie.
Protest tegen ruimen duizenden nertsen
De actiegroepen Bont voor Dieren en Animal Rights houden maandag een betoging tegen het ruimen van nertsen. Het protest is maandagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag. De twee organisaties eisen ook de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen. Eerder is vastgelegd dat ze in 2024 definitief moeten stoppen met hun bedrijf.
Woensdag bepaalde minister Carola Schouten (Landbouw) dat nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, moeten worden geruimd.
"Tienduizenden onschuldige dieren worden straks gedood," zeggen de twee organisaties. Doordat ze bezwaar hebben aangetekend kan het ruimen van de fokkerijen vrijdag nog niet beginnen, zo heeft de voorzieningenrechter bepaald. De zaak dient maandag in het Paleis van Justitie in Den Haag. De nertsen mogen niet voor dinsdag geruimd worden.
Bont voor Dieren en Animal Rights eisten in april al dat gezondheidsinstituut NVWA strengere controles uitvoert. Nertsen blijken gevoelig voor het coronavirus. De dieren leven bovendien dicht op elkaar in kleine kooien.
Stijging aantal coronabesmettingen- en sterfgevallen Rusland vlakt af
De toename van de aantallen coronagevallen en coronadoden was de afgelopen 24 uur in Rusland kleiner dan de dag er voor. Dat meldden de gezondheidsautoriteiten vrijdag.
Het aantal besmettingen nam toe met 8726 (dat was donderdag 8831) tot 449.834. Het aantal sterfgevallen groeide met 144 naar 5528. De toename was donderdag 169.
Het virus deed in Rusland eind januari zijn intrede door Chinese toeristen in het Aziatische deel van het land. De autoriteiten grepen snel in en wisten het virus daar redelijk onder controle te houden. Maar begin maart verspreidde het virus zich opnieuw, vooral in Moskou. Dat was waarschijnlijk door reizigers uit Italië naar de metropool gebracht.
GGD'en gaan niet al het personeel slachterijen testen
De GGD’en testen niet standaard personeel van slachterijen op het coronavirus. Op dit moment voeren zij geen branchebeleid, zo bevestigt een woordvoerder van GGD Nederland berichtgeving van het Brabants Dagblad. Eerder lieten minister Carola Schouten (Landbouw) en 'corona-minister' Hugo de Jonge weten wel te willen dat alle slachthuizen worden gecheckt.
"Wij hebben een aantal redenen om te acteren: als mensen klachten hebben, of als er een cluster is en dus meerdere mensen besmet zijn, of dat nu in een verpleeghuis, school, distributiecentrum of slachterij is. Maar het is niet branchegericht. We zeggen niet: we gaan alle supermarktmedewerkers of agenten onderzoeken," aldus de woordvoerder.
De afgelopen tijd hadden meerdere slachthuizen met corona-uitbraken te maken. De woordvoerder zegt dat de GGD’en continu overleg hebben met de betrokken ministeries. "Tot nu toe is onze lijn: wij werken risicogericht, niet branchegericht. Het is aan de individuele GGD’en om risicoanalyses te maken. Het kan zijn dat een GGD zegt: wij zien geen groot risico bij die slachterij, maar juist bij basisschool X of supermarkt Y. Dan wordt daarop geacteerd. Die inschatting is aan de GGD. Daar zitten de mensen die ervoor hebben gestudeerd."