Bekijk alle updates
  1. 05/06/2020

    Honderden coronapatiënten opgespoord sinds we zijn gaan ‘testen, testen, testen’

    Sinds één week is Nederland ook gaan ‘testen, testen, testen’, zoals de WHO al sinds maart roept. GGD-directeur Sjaak de Gouw, die voor alle GGD’en de infectieziektebestrijding leidt, over de eerste week die met horten en stoten verliep. “We hebben honderden coronapatiënten opgespoord."

    Lees hier het volledige artikel.

  2. 05/06/2020

    Het coronavirus waart nog altijd rond in Noord-Italië

    Italië kende vrijdag een opvallende stijging van het aantal geconstateerde coronabesmettingen. Er waren meer dan vier keer zoveel nieuwe gevallen als donderdag. De toch al zwaar getroffen regio Lombardije is voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de stijging, die vooral geweten wordt aan het toegenomen aantal testen.

    Lees hier het volledige artikel.

    Instanews image
    © AFP
  3. 05/06/2020

    Kabinet steunt ov-bedrijven met 1,5 miljard euro

    Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor openbaarvervoerbedrijven om ze de coronacrisis door te helpen, maakte het ministerie van Infrastructuur bekend. De ov-bedrijven zien hun inkomsten snel kelderen omdat veel minder mensen met de trein, bus, tram of metro reizen wegens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven de kosten doorlopen en blijven de coronamaatregelen zelfs om aanpassingen vragen waar extra kosten mee gepaard gaan.

    Het kabinet hoopt 93 procent van de kosten van ov-bedrijven te dekken met het bedrag. Voorwaarde is dat bedrijven geen dividend uitkeren en geen bonussen verstrekken aan bestuurders.

  4. 05/06/2020

    Nog tot de zomervakantie coulance voor ouder met virusvrees

    Ouders die hun kind nog niet naar school durven sturen, hoeven ook het staartje van het schooljaar niet te vrezen voor de leerplichtambtenaar. Ook al wijst alles er inmiddels op dat kinderen nauwelijks een aandeel hebben in de corona-epidemie, zegt onderwijsminister Arie Slob.

    Basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag weer de hele week naar school. Maar ouders die daarvoor nog terugschrikken, kunnen 'zo'n beetje tot de zomervakantie' nog wel op coulance blijven rekenen. Scholen blijven proberen ouders gerust te stellen, en "we zien dat dat werkt", aldus Slob.

    Instanews image
    © ANP — Minister Arie Slob.

    Met 'rustige' overtuigingskracht is het aantal schoolmijders volgens de minister teruggebracht van meer dan 5000 naar enkele honderden. Hij hoopt dat de jongste bemoedigende conclusies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het laatste zetje geven. Want 'langzaam maar zeker' zal het geduld met weigeraars 'natuurlijk wel anders gaan worden'.

  5. 05/06/2020

    Aantal coronapatiënten op de ic nu beneden de honderd

    Het aantal coronapatiënten dat op de intensivecareafdelingen ligt, bedraagt inmiddels 97. Dat is zestien minder dan donderdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Er liggen 543 andere patiënten op de IC, 24 minder een dag eerder. "De overall bezetting blijft met 640 patiënten laag. Twaalf weken na dato is het aantal Covid-19-patiënten op de ic met 97 terug onder het niveau ten tijde van de lockdown," aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg:

    Het aantal opnames wegens corona buiten de ic bedraagt 467. Dat zijn er veertien minder dan gisteren.