Bekijk alle updates
  1. 05/06/2020

    Miljardairs VS nog 497 miljard euro rijker sinds coronacrisis

    Amerika’s miljardairs zijn 497 miljard euro rijker geworden sinds het land medio maart op slot ging vanwege de corona-epidemie. Het opmerkelijke herstel van Wall Street de afgelopen drie maanden, waar de aandelenkoersen zijn gestegen, heeft ervoor gezorgd dat de rijkste Amerikanen nog rijker zijn geworden. Dit blijkt uit een studie van de progressieve Amerikaanse denktank Institute for Policy Studies.

    De miljardairs zagen hun waarde met 19 procent toenemen sinds de regering-Trump tot een lockdown besloot, tot 3.078 miljard euro. Alleen al Amazon-baas Jeff Bezos is sinds 18 maart zo’n 32 miljard euro meer waard geworden. Mark Zuckerberg van Facebook werd 26,8 miljard euro rijker.

    Ook andere topmannen uit de techsector zagen hun rijkdom toenemen. Tesla-baas Elon Musk, Microsoft-topman Steve Ballmer en de Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page werden op papier elk minimaal elf miljard meer waard. Hoewel de Amerikaanse economie door de lockdown stil kwam te liggen, doet Wall Street het door onder andere steunmaatregelen van de Federal Reserve het opmerkelijk goed. Zo daalde de rente flink. Een van de bedrijven die de aandelen flink zag stijgen is Amazon. Vergeleken met de lage koers van half maart, is het Amazon-aandeel met 47 procent gestegen.

    De nieuwe rijkdom van de miljardairs staat in schril contrast tot het lot van miljoenen Amerikanen die hard zijn getroffen door de lockdown. Op donderdag werd bekend dat sinds de coronacrisis zo’n 42 miljoen werknemers aanklopten bij de overheid voor een werkloosheidsuitkering. In april zat 14,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Verwacht wordt dat dit zal stijgen naar 19,8 procent in mei. Sinds de Tweede Wereldoorlog zaten nog nooit zoveel Amerikanen zonder werk.

    Redactie

    Lees ook: ‘Deze crisis maakt de kloof tussen platteland en stad in de VS alleen maar groter.’

    Instanews image
    © REUTERS — Alleen al Amazon-baas Jeff Bezos is sinds 18 maart zo’n 32 miljard euro meer waard geworden.
  2. 05/06/2020

    Nu meer sterfte in Brazilië dan in Italië

    In Brazilië is het aantal doden als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur met 1437 gestegen tot 34.021. Het was voor de derde achtereenvolgende dag dat de hoogste toename sinds het begin van de uitbraak werd geregistreerd. Brazilië telt volgens de officiële cijfers nu meer coronadoden dan Italië. Alleen in de Verenigde Staten (meer dan 108.000) en het Verenigd Koninkrijk (bijna 40.000) zijn meer doden geregistreerd.

    Ook het aantal besmettingen blijft snel toenemen. Het afgelopen etmaal werden er 30.925 nieuwe infecties gemeld door de autoriteiten. In totaal zijn nu 614.941 gevallen van het coronavirus vastgesteld in het land. Alleen in de VS is het aantal bekende infecties hoger, daar zijn ruim 1,8 miljoen besmettingen vastgesteld.

    Experts vermoeden dat het werkelijk aantal geïnfecteerden in Brazilië fors hoger ligt omdat er in het land maar weinig wordt getest.

    Redactie

    Lees ook: Het aantal besmettingen stijgt in Latijns Amerika, maar het is steeds moeilijker de boel op slot te houden.

    Instanews image
    © EPA — Inwoners van de Braziliaanse stad Sao Paulo staan op de bus te wachten. De twee zwaarst getroffen Braziliaanse staten zijn Sao Paulo en Rio de Janeiro.